jolsta1 25.03.2006 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 Właśnie zamówiłam gres 30x60 do ukladania bezfugowego. W sklepie radzili aby jednak dać 1mm fugi bo bezfugowao się nie uda. Może ktoś układał bezfugowo i ma z tym jakieś doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pik-pok 25.03.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 W sklepie radzili aby jednak dać 1mm fugi bo bezfugowao się nie uda. Może ktoś układał bezfugowo i ma z tym jakieś doświadczenia. Tak, ja ukladalem i oswiadczam, ze sie da! Jak ktos chce dac fuge przy takich plytkach to go pogonic! Chyba ze to jakis chinski albo marketowy chlam, co nie trzyma kata, to co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 25.03.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 W sklepie radzili aby jednak dać 1mm fugi bo bezfugowao się nie uda. Może ktoś układał bezfugowo i ma z tym jakieś doświadczenia. Tak, ja ukladalem i oswiadczam, ze sie da! Jak ktos chce dac fuge przy takich plytkach to go pogonic! Chyba ze to jakis chinski albo marketowy chlam, co nie trzyma kata, to co innego Z tą fugą to chodzi raczej o stworzenie dylatacji w celu ochrony przed zmienną temperaturą (rozszerzanie materiału) niż o zamaskowanie niedokładności w fabrycznym wykonaniu płytki. Zwłaszcza jeśli ten gres będzie na posadzce z ogrzewaniem podłogowym to po pewnym czasie szkliwo może pokryć się pajęczynką pęknięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolsta1 26.03.2006 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 JEst to gress hiszpański, podobno dobry i kładę go na ścianę w łazience w nowym domu. Chyba dam wąską fugę aby uniknąć naprężeń jakby dom jeszcze osiadał, a może nie jest to konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 27.03.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 jolsta a masz zdjecie tego gresu,i gdzie zamawiałaś no i w jakiej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 27.03.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 ja tez chciałam bezfugowo ale na ogrzewaniu podłogowym nie można i nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 27.03.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 na stronach www paradyża są płytki do układania bezfugowego , ale w nawiasie pisze (fuga 1,3mm) A czy są w ogóle takie krzyżyki 1mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pik-pok 27.03.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 A czy są w ogóle takie krzyżyki 1mm? Są na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haxgres 02.09.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Pracuję w firmie sprzedającej i układającej płytki .90% klientów którzy połozyli płytki na styk pomimo ostrzeżeń sprzedawców i pokazywania wytycznych co do szerokości fug przychodzi najpóźniej po 2 latach ,że płytki im popękały.Sami układamy duże powierzchnie i nigdy nie zgadzamy się na układanie na fugi mniejsze niż 3 mm.Prawie nikt nie daje w domu dylatacji mimo,że wymagana jest przy ogrzewaniu podłogowym co 3x3m.I "złe" płytki pękają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabians 31.05.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Mogę dodać że bezfugowo można położyć małe płytki, u mnie w łazience 20 lat temu położono takie na podłodze i podniosło raz tylko dwie kilka lat temu, zaprawa puściła bo jaka by nie to pewnie by mogły pęknąć. A to jakieś też pozaklasowe bo jak by były lepsze to pewnie i by były nadal i może na cemencie samym położone były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 31.05.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 fuga 1mm musi być na ogrzewaniu podłogowym min 3mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabians 31.05.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 A co wy na to? Oficjalne porady leroymerlin i ładuje na styk! http://www.leroymerlin.pl/porady/ukladanie-terakoty,1236609857.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 01.06.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 A u mnie w kotłowni po 2 latach od położenia popękało kilka płytek na ścianach mimo że fuga jest duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 01.06.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Kupiłem w Casto płytki 60x30 z firmy Ceramstic.Kładlismy je w kuchni na scianie i teraz,mimo ze plytkarz bardzo sie staral,to efekt ulozenia bezfugowego,nie byl idealny tzn.fuga 1 mm bylaby jak znalazl.Wybrnelismy z tego,dokupujac fuge w kolorze jak najbardziej zblizonym do koloru plyek i fugą wypelnilismy szpary.Wyglada rewelka.Takze ukladanie bezfugowe,przy dobrych jakosciowo plytkach tak,ale ... roznie to bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 01.06.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 my mamy kładzione bezfugowo 30x60 - da się i wygląda to dobrze. Mamy też 1mm fugę w 30X60 i też wygląda dobrze. http://www.empikfoto.pl/albumy37/394846/808857/previews/25111471_dsc02756.jpg http://www.empikfoto.pl/albumy37/394846/808857/previews/25111453_dsc02751.jpg na podłodze jest 3mm fugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Paweł 01.06.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 rektyfikowane (dobrze ?) płytki wyglądają o niebo lepiej z minimalną fugą. Wogóle nie ma się nad czym zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anja-bo 01.06.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Żeby układać płytki bezfugowo, musisz meć idealne płytki. Niestety nawet te bardzo drogie mają czasami "odchyłki". Dla pewności musisz skalibrować je (dociąć do idealnego wymiaru). A fugi 1mm najlepiej robi się na nożyki introligatorskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabians 01.06.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Moim zdaniem jak ma się ogrzewanie podłogowe to fuga min. 3 mm musi być. Płytki się rozszerzają pod wpływem ciepła. Jak były by kładzione w wysokiej temp. to byłoby najlepiej i wtedy można by było położyć bezfugowo, dodatkowo należało by zastanowić się jak i na czym stoi nasz domek i ile ma lat. Nowy z latami może się płyta czy ściany przemieszczać w niewielkim stopniu niestety na płytkach może to się odbić źle. Dodatkowo zależy czy jest to gres czy co innego, wiadomo twardsze pęknie miększe nie. I najważniejsza powierzchnia płytek jak mniejsza to tym lepiej. A dla świętego spokoju można dać krzyżyki 1mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 05.06.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 A to u nas : http://img200.imageshack.us/img200/1802/04062009548.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 05.06.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Ja mam te minimalne fugi i sądzę, że nie są problemem. Wydaje mi się,że problemem byłyby pękające płytki (jak ktoś wcześniej wspomniał).Te minimalne fugi są tylko po to, żeby wypełnić te minimalną przestrzeń,która powstanie między płytkami po ich ułożeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts