sailor_ro 05.06.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Hey Płytki 30 x 60 seria Toscana z Casto.Płytki całkim fajne,jednakże dokładność jest taka sobie.Jak juz pisalem ukladalismy bezfugowo,ale byly minimalne szpary gdzieniegdzie,wiec calosc przelecielismy fuga i jest si Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juka11 05.06.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Ja mam fugę 1 mm, bo bez fugi płytki jednak źle wyglądają. Fuga prawie idealnie w kolorze płytek, wiec z daleka widać praktycznie jednolitą powierzchnię. No i z fugą zawsze bezpieczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tluberek 26.01.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 W sklepie radzili aby jednak dać 1mm fugi bo bezfugowao się nie uda. Może ktoś układał bezfugowo i ma z tym jakieś doświadczenia. Tak, ja ukladalem i oswiadczam, ze sie da! Jak ktos chce dac fuge przy takich plytkach to go pogonic! Chyba ze to jakis chinski albo marketowy chlam, co nie trzyma kata, to co innego Pogonić za to, że ktoś pracuje zgodnie ze sztuką budowlaną i zaleceniami producentów ? Przed napisaniem kolejny raz takiego tekstu polecam zaczerpnąć trochę wiedzy. Zwłaszcza jeśli chce się doradzać na forum. Co do "bezfugowego" układania płytek polecam artykuł Pawła Królikowskiego, redaktora kwartalnika "Glazurnicy". Artykuł ukazał się na portalu branżowym glazurników: http://www.glazurnicy.pl/baza_wiedzy/aranzacje_i_wykonawstwo/artykuly.html/218/Ukladanie-plytek-bezfugowo/ Polecam także: http://dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/n/7E12C010B5120214C125728900260745?OpenDocument&View=sn&Cat=np_Roboty%20glazurnicze&Count=10 Oraz: Tabela zalecanych szerokości fug według firmy MAPEI: http://www.glazura.net.pl/index_szerokosc_fug.html Tabela zalecanych szerokości fug według firm MAPEI i MARAZZI: http://www.haxgres.pl/index_szerokosc_fug.php Miłej lektury... Pozdrawiam Tomasz Luberek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 27.01.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Tabela zalecanych szerokości fug według firmy MAPEI: http://www.glazura.net.pl/index_szerokosc_fug.html Płytki ceramiczne gres 30x30, fuga 5mm !!! Płytki ceramiczne gres 60x60, fuga 8mm !!! Chyba tylko po to to napisali, żeby więcej spoiny sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 27.01.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Hi,hi to może lepiej położyć samą fugę? Też zadrżałam jak przeczytałam o wymiarze fugi proponowanej na moje prawie metrowe płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 27.01.2010 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 fuga 1mm musi być na ogrzewaniu podłogowym min 3mm Nie prawda - na ogrzewaniu podlogowym na 250m2 mam 2mm i jest ok i nic sie nie dzieje. W poprzednim domu takze mialam 2mm fuge na plytkach z ogrzewaniem podlogowym. Zreszta nie wyobrazam sobie bym polozyla fuge szersza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 27.01.2010 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Tabela zalecanych szerokości fug według firmy MAPEI: http://www.glazura.net.pl/index_szerokosc_fug.html Płytki ceramiczne gres 30x30, fuga 5mm !!! Płytki ceramiczne gres 60x60, fuga 8mm !!! Chyba tylko po to to napisali, żeby więcej spoiny sprzedać. Dokladnie! Zbyt to ich byt:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 27.01.2010 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 jest takie cos jak margines bezpieczenstwa i nalezy go zachowac, dlatego podaje sie tak duze szerokosci spoin, tak aby na 100 przypadkow w 100 sie nic nie stalo. Pojedyncza sytuacja "ja mam 250m2" i nie peklo niczego nie dowodzi. by zminimalizowac ilosc postów pozniej typu : "plytka firmy y jest beznadziejna, wypietrzylo fuge, fuga sie wykruszyla itp...." I pozniej winni sa producenci i wszyscy wokol a wystarczy przeczytac karte techniczna produktu. Każdy kto twierdzi inaczej: że na ogrzewaniu podlogowym moge polozyc fuge mniejsza niz 3mm i jest tego absolutnie pewien niech mi wystawi gwarancje na pismie. Po raz kolejny: Primum non nocere - Po pierwsze nie szkodzic.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 27.01.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Pojedyncza sytuacja "ja mam 250m2" i nie peklo niczego nie dowodzi. I tu sie roznimy. Jesli 250m2 mam z ogrzewaniem podlogowym z fuga 2mm i w poprzednim domu przez szereg lat tak samo zafugowane plytki uzytkowlam, to znaczy, ze mam doswiadczenie w tym temacie i z czystym sumieniem moge ze swoja wiedza podzielic sie, jesli ktos o porade prosi.. Nie wierze slepo we wszystko co pisze producent. Kto i jak sobie ulozy to inna rzecz. Mozna i 5mm bedzie fatalnie i wcale nie znaczy, ze sie nie wykruszy. Ale jesli ktos zadaje pytanie na forum budowlanym, to po to by uzyskac wlasnie rady od osob, ktore w danym temacie moga podzielic sie doswiadczeniem. Kazdy moze przeczytac sobie zalecenia producenta bez posrednictwa forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 27.01.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Iwa_P dajesz gwarancje z pelna odpowiedzialnoscia za skutki niewlasciwego zastosowania fugi? Prosze o odpowiedz: TAK lub NIE. A to ze kazdy moze poczytac zalecenia producenta to wiadomo, tyle ze nie kazdy domyslil sie ze podawane w kartach technicznych parametry produktow zostaly przebadane w labolatoriach, produkty poprawione i ponownie poddane badaniom aby spelnialy wymagane normy. Sadzisz ze takie badania producenci robia w celu wyrzucenia pieniedzy w bloto? Masz doswiadczenie na podstawie 2 przypadkow: starego i nowego domu, fajnie ze nic sie nie stalo, jednak 2 przypadki to nie zasada. Przedstawię Ci czarny scenariusz Twojej porady (nie musi tak być ale MOŻE tak się stać): Pani Ania ma plan wylożenia sobie holu gresem polerowanym, szukajac inspiracji i porady na forum (w koncu nie musi sie na tym znac ) trafia na ten watek. Czyta: szeroka fuga niepotrzebna, psuje efekt wizualny, producent chce naciagnac mnie zebym kupila wiecej fugi (zamiast 5kg - 10kg 50 zlotych) i innym sie nic nie dzieje. Kupuje: - 20m2 gresu po 70 zlotych (1400zl) - 5 worków kleju elastycznego na ogrzewania podlogowe po 52zlote (260zl) o ile nie przeczytala w innym watku, ze po co elastyczny jak mozna na zwykly atlas - 5 kg fugi (bedzie 1mm wiec wystarczy) 50zl jakis grunt, krzyzyki, kliniki, impregnat, czyscik (drobiazgi) 120zł Wykonawca firma XXX: polecona, sprawdzona, powiedzmy: 40 zlotych/m2 (800zl) Przyklejone, zafugowane, posprzatane, efekt super 1mm spoiny prawie jej nie widac. Mija rok ... Pracujaca podlogowka rozgrzewa sie, nagrzewa podloze, klej, plytke, fugi. Przypominam ze istnieje takie zjawisko znane z fizyki jak rozszerzalność cieplna . Kazda z w/w warstw nagrzewa sie w roznym stopniu i inaczej sie rozszerza. Powstaja naprezenia ktorych 1mm elastycznej fugi nie jest w stanie przeniesc, wykrusza sie, peka, naprezenie przeniesione na plytke powoduje powierzchniowe jej pekanie, co po 1 psuje efekt, po 2 niszczy plytke, po 3 w te drobne pekniecia dostaje sie brud i wogole juz jest lipa. Pani Ania zalamujac rece wraca na forum, i pisze w nowym watku: 1. Fuga firmy .....(tu nazwa tej co kupila) jest do niczego bo... opis sytuacji, z pominieciem tego, ze odradzano jej 1mm fugi 2. Firma XXX spartiolila robote - na czarna liste 3. Klej (jak byl to ten zwykly, nieelastyczny) odspoil sie od podloza, producent kleju do niczego Tu otrzyma rade reklamowac, wiec reklamuje u sprzedawcy kleju i fugi: przyjezdza doradca techniczny i mowi ze to wina plytki . Wiec reklamuje u sprzedawcy plytki, przyjezdza techniczny i mowi: zastosowano na ogrzewanie podlogowe spoine ktora nie przeniosla naprezen. Reklamacja odrzucona, a Pani Ania dzieki radom Iwa_P jest na starcie do tylu 2630zl (kosztorys powyzej) i to dopiero poczatek, trzeba to przeciez naprawic ! Wiec dochodzi ten sam zestaw plus: robocizna za skucie, wywiezienie gruzu, wyrownanie podloza (material i robocizna) niech bedzie 1000zl plus ten sam zestaw co wyzej. Reasumujac 3630zl do tylu, mnostwo nerwow, zszargana opinia producenta chemii oraz plytki, wykonawcy, sprzedawcy. A wystarczylo oprzec sie na badaniach, danych producenta, doswiadczeniu glazurnika lub sprzedawcy i nie byloby wogole tego tematu. Pani Ania miala 20m2 a gdyby miala 200? Przytoczono w tym watku normy wg Mapei. Grupa Mapei powstała w 1937 roku w Mediolanie (Włochy) i obecnie składa się z sieci oddziałów i 53 zakładów produkcyjnych w 24 krajach na pięciu kontynentach. Obroty Grupy Mapei za rok 2008 wyniosły 1,7 mld EUR. Firma ma 73 lata i od poczatku produkuje chemie do okladzin ceramicznych, 73 lata doswiadczen, miliony ton wyprodukowane, miliony euro przeznaczone na badania i doskonalenie produktów. A tu pada: Dokladnie! Zbyt to ich byt:) te 12,50 euro w stosunku do 1,7 miliarda w skali roku to rzeczywiscie.... 0,00000073529411764706% obrotu firmy... szał... i po to fałszuje sie badania, zawyża grubości spoin aby 12,50euro od Polaka wyciagnac. Wiec jeszcze raz: dajesz gwarancje ze bedzie OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 27.01.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 fighter1983 kompletnie nie rozumiem jaka masz intencje wdajac sie ze mna w dyskusje.Jesli X pyta sie jaka ma ulozyc fige przy ogrzewaniu podlogowymotrzymuje nastepujace odpowiedzi A - 1,5 mmB - 2mmC - 5mmi inneprzy czym odpowiedzi sa potwierdzone tym, co kazda z tych osob uwaza za sluszne, bo takie, a nie inne ma doswiadczenie. I co jest w tym zlego, ze ktos komus radzi w dobrej wierze na spoilecznosciowym forum poswieconym budowaniu, remontom, poradom etc. Decyzja wyboru nalezy do X, rowniez ryzyko i moja gwarancja nie ma nic do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 27.01.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 kompletnie nie rozumiem jaka masz intencje wdajac sie ze mna w dyskusje. bo to forum dyskusyjne, jak sama nazwa wskazuje: prowadzi sie tu dyskusje. I znowu Wiki: "Dyskusja (łac. discussio - roztrząsanie) - jeden ze sposobów wymiany poglądów (poparty argumentami) praktykowany przez dwoje lub więcej osób zainteresowanych danym tematem lub zjawiskiem. Przeprowadzana zwykle w formie ustnej, ale nie tylko (np. dyskusje w formie pisemnej prowadzone są na internetowych forach dyskusyjnych). W wyniku dyskusji dochodzi zwykle do ścierania się różnych poglądów, czasami wypracowywania kompromisów i określania wspólnych stanowisk." Przy czym te dwa ostatnie, pogrubione zazwyczaj tu nie maja miejsca. Nie chcialem tak bezposrednio, mialem nadzieje ze jednak jakies wnioski wyciagniesz, jednak jezeli nie powiem wprost - bzdury piszesz i tyle, skoro już je piszesz, weź chociaż odrobinę odpowiedzialności za treść swojej wypowiedzi. Pozdrawiam i ze swojej strony koncze tę dyskusję z powodu braku argumentów mojego rozmówcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 28.01.2010 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Dokladnie! Zbyt to ich byt:) te 12,50 euro w stosunku do 1,7 miliarda w skali roku to rzeczywiscie.... 0,00000073529411764706% obrotu firmy... szał... i po to fałszuje sie badania, zawyża grubości spoin aby 12,50euro od Polaka wyciagnac. Ciekawie to liczysz, nie ma co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 28.01.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 fighter1983 Przykro mi, ze nadal nic nie rozumiesz. To forum owszem dyskusyjne, ale glownie do wymiany doswiadczen, a czytania zalecen producentow. Tak daje gwarancje - moje wieloletnie doswiadczenie pozwala na polozenie na podlodze z ogrzewaniem podlogowym fige 2mm elastyczna Mapei. Sugerowalabym natomiast zrezygnowanie z pomyslu ulozenia plytek bezfugowo. Moja sugestia wynika z doswiadczenia innych forumowiczow, ktorzy twierdza, ze nie powinno sie tego robic ze wzgledu na dylatacje i mozliwosc zniszczenia plytek podczsa uzytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 28.01.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Dla mnie najcenniejsze są porady kogoś, kto ma doświadczenie w jakiejś sprawie i nie bazuje w swoich wypowiedziach tylko na teorii. I myślę, że to właśnie jest istota tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 29.01.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Chcę położyć gres polerowany 60x60 na ogrzewaniu podłogowym. A gdyby zamiast fugi (8 mm - jak mówią tabelki) zdobić 2mm i wypełnić je silikonem który jest super elastyczny? Czy to głupi pomysł? Może ktoś już próbował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 29.01.2010 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 panfotograf tylko powiedz mi po co ten silikon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwa_P 29.01.2010 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 basia228 i ja tak uwazam. Zaluje, ze sama nie korzystalam z porad forumowiczow, bo za pozno tutaj trafilam. Terza jest mi bardzo milo, gdy wlasnymi doswiadczeniami moge podzielic sie z innymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 30.01.2010 01:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 panfotograf silikon jest elastyczny, jednak ma jedna wade: ostre drobiny piasku na stale wejda w jego strukture. a tego juz nie usuniesz. Ja sie nie znam bo opieram sie o karty techniczne i badania producentow, ale z tego co wiem mozesz dac fuge Mapei 2mm a kolezanka z forum wystawi Ci na to gwarancje ze bedzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 02.02.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 a kolezanka z forum wystawi Ci na to gwarancje ...tylko czy koleżanka z forum wymieni mi kafle jeśli popękają? Ta fuga Mapei to jakieś specjalne cudo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts