Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stelarze a wylewka

Recommended Posts

Witam,

Mam problem - nie mam jeszcze wylewki (tylko chudziak), moj hydraulik podczas rozprowadzania wody zainstalowal stelarze do podwieszenia bidetu i muszli klozetowej twierdzac, ze musza one byc zalane w wylewce - czy to prawda?? Wylewke bede robil za ok. miesiac, wiec do tego czasu pewnie ktos mi to cudo ukradnie (nie mam jeszcze nawet okien :o). Poza tym dzis uslyszalem, ze glazurnik i tak bedzie chcial to rozebrac, zeby sobie stelarze dopasowac dokladnie do wymiarow plytek... poradzcie prosze - mam jutro zdjąć te stelarze?

Witam,

...twierdzac, ze musza one byc zalane w wylewce - czy to prawda??

Większej głupoty nie słyszałem! To bzdura - stelaż (tym bardziej do zabudowy lekkiej) nie moze byc wtopiny w wylewke! Przykreca sie go dopiero do wylewki, nastepnie sie go zabudowuje.

Teoretycznie jest to wykonalne i bedzie dzialac, ale to, jakby postawic kompakt i go obudowac terakota (wiem ze niektorzy "fachowcy" tak robia).

Lepiej zdejmij je zanim Ci wyniosa...

No i jeszcze dochodzi fakt, że poziom podłogi się podniesie i muszla bedzie za nisko 8)

To akurat przewidzial.

ps1. wiem, ze dla zlodzieja nie problem wyciągnąć stelarze - jak cos mu sie urwie, ułamie to trudno... ja wolałbym zdemontować to tak, żeby potem zamontować jeszcze raz bez żadnych problemów...

ps2. wczoraj udalo mi sie zdemontowac stelarz od bidetu - tam nie bylo problemow. Gorzej ze stelarzem od wc, bo podlaczyl go do kanalizy i do zrodla wody...

A propo złodziei.

Nie szkoda Ci czasu na ten demontaż?

Chyba, że chcesz im ułatwić pracę?

Troche nie rozumiem... sugerujesz zeby zostawic?

Ale trafiles - nie mam zupelnie czasu na demontaz - stelarze jak staly tak stoja... :-?

Przy niedostępnych podłączeniach nie stosuje się wężyków

tego tez nie rozumiem.... co znaczy przy niedostepnych podlaczeniach?

Połączenie zbiornika z instalacją wodną jest jest częściowo dostępna przez przycisk (wężyk i zawór), ale od zaworu masz już instalację niedostępną po obudowaniu (okafelkowaniu) stelaża. I tam nie powinno się dawać wężyków, które są zawodne, bo w razie awarii nie ma się tam jak dostać. Dlatego hydraulik musiał zamontować stelaż na stałe, żeby połączyć go trwale i niezawodnie z zaworem odcinającym wodę.