Daru 25.03.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 Witam wszytskich !Na początki dodam ze nie mam kotła urlich i nie mam kotła kondensacyjnego ale śledze wątki w których o nim sie pisze. Osobiscie znam jednego zadowolonego użytkownika (chyba jest nadal bo dawno z nim nie rozmawialem). Otóż firma ta reklamuje swoje kotły jako bardzo ekonomiczne. Przeglądam ich stronę - w jednym miejscu 30% oszczedności - w innym do 40% (no i na kartonie tez widziałem u zanjomego taka liczbe kiedy kupił ) - brzmi pięknie i rewelacyjnie, oczywiscie na stronie poparte przykładem ile to pewien pan zaoszczędził zmieniając zwykly kocioł na kondensacyjny. Ale ja przeglądam stronę dalej i trafiam na taki oto kwiatek http://www.ulrich.com.pl/nowosci/nowosci.php?idNode=16&dzial=k&id=106&idn=645 .Wynika z niego że ze kocioł z zamkniętą komora spalania wg wyliczeń (dla przykładowego domu) zużywa rocznie gazu za 2893 zł a kondensacyjny tylko 354 zł mniej (2539 zł) czyli tylko ok. 14% mniej. Oszcedności rzędu 15% podają też inni producenci kotłów kondensacyjnych. Jaki z tego wniosek wyciągnąć - czy mamy wnikliwie szukać na stronach producentów wszelkich informacji w nadziei ze gdzies przypadkowo podadzą dane zblizone do rzeczywistości ? - za co płacimy wyższą cenę za kocioł kondensacyjny?- czy za marketingowców firmy którzy niedopatrzyli małego szczegółu i przybliżyli nam dane bardziej prawdziwe? No cóz dzis gdybym miał kupowac kocioł kondensacyjny urlicha zastanowiłbym sie naprawdę kilka razy zanim bym wybrał.A co wy o tym myslicie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 25.03.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 Może porównują do kotłów sprzed 10-15 lat, które właśnie się sypią i należy je wymienić na nowe.Od roku eksploatuję zwykły kocioł atmosferyczny i bez sensu było by go wymieniać na kondensacyjny by zaoszczędzić 10-15% gazu.W moim przypadku okres zwrotu nakładów na zakup droższego kotła kondensacyjnego (tej samej firmy) wynosi 10-12 lat.Po tym czasie zapewne jeden i drugi będą do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daru 25.03.2006 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 Nie oni porównują do swojego kotła z zamkniętą komora spalania FUTURA+i podaja przy okazji ile mniej zużywa kondensacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 25.03.2006 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 Kotły kondensacyjne lepiej wypadają gdy zasilają podłogówki i instalacje przygotowane na niższe parametry, jeżeli ktoś ma instalacje nie dostosowaną do tego typu kociołka to wszystkie inne firmy "Mercedesy" w dziedzinie ogrzewania jak i skubania klientów z kasy wypadną podobnie, jak nie tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Błędek 14.04.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Witam wszytskich ! Na początki dodam ze nie mam kotła urlich i nie mam kotła kondensacyjnego ale śledze wątki w których o nim sie pisze. Osobiscie znam jednego zadowolonego użytkownika (chyba jest nadal bo dawno z nim nie rozmawialem). Otóż firma ta reklamuje swoje kotły jako bardzo ekonomiczne. Przeglądam ich stronę - w jednym miejscu 30% oszczedności - w innym do 40% (no i na kartonie tez widziałem u zanjomego taka liczbe kiedy kupił ) - brzmi pięknie i rewelacyjnie, oczywiscie na stronie poparte przykładem ile to pewien pan zaoszczędził zmieniając zwykly kocioł na kondensacyjny. Ale ja przeglądam stronę dalej i trafiam na taki oto kwiatek http://www.ulrich.com.pl/nowosci/nowosci.php?idNode=16&dzial=k&id=106&idn=645 .Wynika z niego że ze kocioł z zamkniętą komora spalania wg wyliczeń (dla przykładowego domu) zużywa rocznie gazu za 2893 zł a kondensacyjny tylko 354 zł mniej (2539 zł) czyli tylko ok. 14% mniej. Oszcedności rzędu 15% podają też inni producenci kotłów kondensacyjnych. Jaki z tego wniosek wyciągnąć - czy mamy wnikliwie szukać na stronach producentów wszelkich informacji w nadziei ze gdzies przypadkowo podadzą dane zblizone do rzeczywistości ? - za co płacimy wyższą cenę za kocioł kondensacyjny?- czy za marketingowców firmy którzy niedopatrzyli małego szczegółu i przybliżyli nam dane bardziej prawdziwe? No cóz dzis gdybym miał kupowac kocioł kondensacyjny urlicha zastanowiłbym sie naprawdę kilka razy zanim bym wybrał. A co wy o tym myslicie? Pozdrawiam Szanowny Panie, Z zainteresowaniem zapoznaliśmy się z Pana wątpliwościami i jesteśmy wdzięczni za podzielenie się nimi na forum publicznym. Urządzenia grzewcze należą do typu średnio skomplikowanych, a z tego wynika potrzeba odrobinę głębszej analizy dlatego wyjaśniamy jak niżej : 1. 30% oszczędności firma ULRICH podaje w stosunku do typowego, standardowego kotła atmosferycznego jaki można obecnie zakupić . Intrygujące Pana 40% to z kolei porównanie kotła kondensacyjnego z niestety ciągle funkcjonującymi nieekonomicznymi kotłami z lat 70-tych. 2. W kwestii oszczędności owych 354 zł - obecnie na rynku kotłów grzewczych klient ma do wyboru spośród kotłów gazowych wiszących aż 3 możliwości: a) kocioł atmosferyczny o stosunkowo niskiej sprawności, b) kocioł z zamkniętą komorą spalania – bezpieczny, oraz o znacznie większej sprawności od kotła atmosferycznego, c) kocioł kondensacyjny o najwyższej sprawności spośród tych 3 kotłów. Z czego wynikają różnice w sprawności pomiędzy kotłem atmosferycznym, a kotłem z zamkniętą komorą spalania? Wynikają z budowy palnika i sposobu modulacji płomienia (dla kotła atmosferycznego następuje modulacja jedynie gazu, bez modulacji powietrza, skutkuje to tym, ze kocioł atmosferyczny pracując najczęściej na obniżonej mocy, a tym samym z mniejszą ilością spalanego gazu posiada nadmiar niemodulowanego powietrza, przez co traci na swojej sprawności – pracuje z nadmiarem powietrza). Dla kotła z zamkniętą komorą spalania modulacja odbywa się zarówno na poziomie gazu jak i powietrza (stąd właśnie wentylator dozujący odpowiednią ilość powietrza potrzebną do spalania). Porównując kocioł atmosferyczny z kotłem z zamkniętą komorą spalania zyskuje się ok. 15% mniejsze rachunki za gaz. Z kolei różnica między kotłem z zamkniętą komorą spalania, a kotłem kondensacyjnym polega na tym, że ten drugi dodatkowo odzyskuje energię ze spalin (oba te kotły posiadają mniej więcej ten sam rodzaj palnika). Po tym dłuższym wywodzie pragniemy jeszcze raz podkreślić to, co Pan słusznie zauważył, że podawana przez nas różnica 354 zł dotyczy sytuacji porównania kotła z zamkniętą komorą spalania i kotła kondensacyjnego. W razie jakichkolwiek wątpliwości jesteśmy do Pana dyspozycji. Z poważaniem, Wojciech Błędek Dział Obsługi Klienta ULRICH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 14.04.2006 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 14.04.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Czyli różnica zwraca się po 10-15latach, pod warunkiem że bedzie optymalnie wykożystany, a i tak po takim czasie trzeba go bedzie wymienic na nowy Czyż nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 14.04.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Pegaziontko tu się z Tobą zgadzam ,ale nie wierzyłem że aż tak ostro zaatakujesz ,choć zgodnie z prawdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 14.04.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Faktycznie, dalej ściema na całego Jak bym ja to podał, to zaraz by na mnie napadli, że "promuję vieśmaka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 14.04.2006 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Porównując kocioł atmosferyczny z kotłem z zamkniętą komorą spalania zyskuje się ok. 15% mniejsze rachunki za gaz. Z kolei różnica między kotłem z zamkniętą komorą spalania, a kotłem kondensacyjnym polega na tym, że ten drugi dodatkowo odzyskuje energię ze spalin (oba te kotły posiadają mniej więcej ten sam rodzaj palnika). Na tej stronce może Pan zobaczyć jak wygląda roczna sprawność różnych kotłów http://www.sedbuk.com/ (nie ma niestety Ulricha), średnio kocioł atmosferyczny nowej konstrukcji ma 78% sprawności, a kotły kondensacyjne 88% (najlepsze dochodzą do 94%), to jest różnica 16% na korzyśc kondensata, to skąd 30%?[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 14.04.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Grzesiu Wieśka nigdy nie promowałem ,a jak się znajdzie naiwny niech sobie kupi. powiesi na ścianie i swoje ego podreperuje ,tudziesz pokaże sąsiadom ,żeby pękli z zazdrości .Kociołek normalny więc po co przepłacać ,bo sam grzać nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 14.04.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Ech Adamos...chyba już dawno nie widziałeś cennika Vieśka...rozumiem że Termet dalej najlepszy ponad wszystko? A kto kupi Vieśka to burżuj i wyzyskiwacz? I oczywiście niepatriota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 14.04.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Ech Adamos...chyba już dawno nie widziałeś cennika Vieśka...rozumiem że Termet dalej najlepszy ponad wszystko? A kto kupi Vieśka to burżuj i wyzyskiwacz? I oczywiście niepatriota? Eee tam, moj ojciec ma węża w kieszeni (a raczej pytona ) i kupił viessmanna pomimo, ze ja sugerowałem mu Junkersa, bo kolegi ojciec jest serwisantem, ale cena wygrała ponad wszytsko (vailant tez byl drozszy). W sumie za vitopend 100 WHEA jednofunkcyjny + zasobnik 120l + sterowni vitotronic 100 + auraton 2005TX (bezprzewodowy) + pompka do cyrkulacji grunfos + wyłacznik programowalny do cyrkulacji + zbiorniczek wyrownawczy i zawór bezpieczenstwa (tzw. grupa bezpiecz.) dał 5200zł brutto. Mozna było kupic zbiornik polski to wyszłoby z 800zł taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 15.04.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Zastanawia mnie fakt ,ze jezeli mój post jest kontrowersyjny w stosunku do pozostałych to wyciągane są bardzo ciężkie argumenty .Na poście o deskowaniu i papie z braku merytorycznych argumentów pokazano szkodliwość papy Z loczicznego punktu widzenia wszystko jest ok ,ale asfaltów i tych bitumów mają przy domu dużo więcej i jakoś im to nie przeszkadza a na dachu tak.Tak jest kotłami ,wiem każdy ma wybór ,ale niech tego wyboru dokona świadomie ,a nie tylko przez reklamę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 15.04.2006 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Adamos , bez urazy ale Ty reklamujesz wyłącznie Termeta. Nie miałbym nic przeciw tej firmie, ale też zrobiłem uprawnienia na te kociołki i mniej więcej wiem co w nich siedzi... A swoją drogą - czy minimaxa można zabudowywać? A jeśli jest to niewskazane to dlaczego? Wiem że powinniśmy polecać polskie , ale... jeszcze troszkę nam brakuje do zachodu mimo, że to niby te same podzespoły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 15.04.2006 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Nie ma co się spierać, ludziska i tak boją się polskich kotłów, mają zaufanie do niemieckich. Termetowi trudno się przebić. Wpadki maja wszyscy producenci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 15.04.2006 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Adamos , bez urazy ale Ty reklamujesz wyłącznie Termeta. Nie miałbym nic przeciw tej firmie, ale też zrobiłem uprawnienia na te kociołki i mniej więcej wiem co w nich siedzi... A swoją drogą - czy minimaxa można zabudowywać? A jeśli jest to niewskazane to dlaczego? Wiem że powinniśmy polecać polskie , ale... jeszcze troszkę nam brakuje do zachodu mimo, że to niby te same podzespoły. niestety podzespoły nie stanowią o jakości produktu, do tego żeby coś było dobre, potrzeba jeszcze kultury i myśli technicznej, chodzi o to między innymi, żeby dany produkt miał wszystko tak jak pozostałe, ale też, żeby to wszystko było na swoim miejscu, przyjazne dla użytkownika i serwisanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 15.04.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Adamos , bez urazy ale Ty reklamujesz wyłącznie Termeta. Nie miałbym nic przeciw tej firmie, ale też zrobiłem uprawnienia na te kociołki i mniej więcej wiem co w nich siedzi... A swoją drogą - czy minimaxa można zabudowywać? A jeśli jest to niewskazane to dlaczego? Wiem że powinniśmy polecać polskie , ale... jeszcze troszkę nam brakuje do zachodu mimo, że to niby te same podzespoły. niestety podzespoły nie stanowią o jakości produktu, do tego żeby coś było dobre, potrzeba jeszcze kultury i myśli technicznej, chodzi o to między innymi, żeby dany produkt miał wszystko tak jak pozostałe, ale też, żeby to wszystko było na swoim miejscu, przyjazne dla użytkownika i serwisanta Dlatego też zadałem takie, a nie inne pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 15.04.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Użytkownik skrzynkę wiesza lub stawia i po sprawie .W tym wszystkim chodzi żeby serwisant miał miodzio ,czy się mylę.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 15.04.2006 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 A jesli serwisant przyjdzie na naprawę pogwarancyjną i straci na dotarcie do wadliwego zaworu 2 godziny to skasuje mniej czy więcej w porównianiu z dotarciem do tego samego w ciągu 5 min? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts