Hubi1 14.02.2003 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 W sierpniu odbieram moje pierwsze mieszkanie. Z uwagi na brak gazu bedę musiał zainstalować kuchenkę elektryczna z płytą ceramiczną. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z takimi kuchenkami. Przerażają mnie wizje rachunków za prąd. Chciałbym prosić forumowiczów, którzy mają takie urządzenia o podzielenie się swoimi doświadczeniami na temat wygody użytkowania, funkcjonalnośc, a przede wszystkim RACHUNKÓW za prąd. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szekle 17.02.2003 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Zaczne od konkretow ja z prad dla czteroosobowej rodziny place ok 120 PLN miesiecznie za kuchenke elektryczna, bojler , i komputer chodzi bez przerwy.Z tym ze ja mam tz. druga taryfe.Moze i Ty powinienes tez sie nad tym zastanowic bo i wode pewnie tez masz ogrzewana pradem .Wstawia sie wtedy bojler ktory nagrzewa sie w taniej taryfie.A jeszcze lepiej jezeli uda sie Ci zalatwic taryfe weekendowa. Przy kuchence trzeba sie nauczyc ekonomicznego gotowania czyli zawsze uzywac przykrywek , dostosowywac wielkosc garnka do wielkosci "palnika".Staram sie tez o ile to mozliwe Laczyc potrawy w piekarniku jezeli pieke jakies mieso mozna rowniesz upiec ziemniaki w foli.Trzebo tez nauczyc sie wykorzystywac bezwladnosc "palnika" np. wylaczyc chwile szybciej i pozwolic potrawie "doisc". Uwaga To jest plyta szklana wiec nie trzymaj niczego nad nia ,ja mialem szafke nad pochlaniaczem i kiedys syn opuscil pokrywke wkladana tam ,domysl sie sam co sie stalo.Nie szorowac ostrymi narzedziami, nie przesuwac garnkow, a tak w ogole to zycze przyjemnego gotowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubi1 18.02.2003 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2003 Bardzo dziekuję za odpowiedź. Robiłem symulacje i mniej więcej tak mi wyszło. Z rad chętnie skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 19.02.2003 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Hubi1 ja nie wiem ile płacimy za prąd, ale z pewnością poniżej setki. Kuchenka jest baaardzo praktyczna i przyjemna w użytkowaniu. Straszenie kosztami to gruba przesada - chyba że rozkręcisz 4 pola + piekarnik na 20 dni w miesiącu Pamiętaj jednak, że wymaga ona trzeciej fazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 21.02.2003 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 On 2003-02-14 07:47, Hubi1 wrote: Z uwagi na brak gazu bedę musiał zainstalować kuchenkę elektryczna. Przerażają mnie wizje rachunków za prąd. Jednak nie bedzie rachunkow za gaz Bez względu na cenę, nigdy nie zrezygnowałabym z piekarnika elektrycznego. Kiedys miałam gazowy, nigdy więcej. Mięso, ciasta, wszelakie zapiekanki, lazanie; smakują o niebo lepiej z elektrycznego niz z gazowego. Ponadto elektryczny nie brudzi, oprocz sytuacji,gdy cos tam kipnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 21.02.2003 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 Czy ma ktoś doświadczenia z piekarnikiem elektrycznym z wbudowaną kuchenką mikrofalową? Spotkałam tylko jedną firmę (Miele), która coś takiego robi. Wdzięczna będę za wszelkie info oraz opinie za i przeciw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.02.2003 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 Luśka w jednym ze starych artykułów przeczytałem ostatnio, że są takie i "nie można ich używać na raz". Dobre no nie? Nie sugerowali, że mają jakoweś wady lub wymagają czegoś szczególnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 22.02.2003 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 sprawdziłem rachunki za prąd - 60-65zł/miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejgus 23.02.2003 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2003 Hubi1 Rachunki rachunkami ale ważne jest sprawdzenie instalacji elektrycznej do której podłączysz kuchenkę.O ile urządzeniom o mocy do 2kW wystarczają przewody 1,5 mm2(o przekroju półtora milimetra kwadratowego) o tyle do podłączenia takiej kuchenki trzeba ciągnąć oddzielne zasilenie.A przewody i zabezpieczenie (bezpieczniki) w mieszkaniu nie mogą być większe (grubsze) niż na klatce.Bo prąd ma to do siebie że płynie tam gdzie ma mniejszy opór.A mówię Ci niezbyt przyjemny jest zapach topiącej się izolacji.Przeważnie stopniuje się instalacje np tak 10A w domu (w zupełności wystarcza) na urządzenie o poborze mocy do 2kW potem na klatce schodowej jest 16A i w rozdzielni na parterze w bloku 25A.Zatem jeśli zastosujesz w domu zabezpieczenie w domu np 25A a myślę że do kuchenki takie trzeba będzie dać to będzie wywalało bezpiecznik na klatce itd.Musisz wiedzieć że oprócz Ciebie na 1 fazie są też inne osoby bo tak rozdziela się fazy w blokach więc jak wywali na klatce to jeszcze co najmniej 1 osoba nie będzie miała prądu.Znam taką sytuację z autopsjii, bo mój sąsiad ma bezpieczniki na tzw trzy druty czyli watowane i co pewien czas wywala pół pionu.Dokładnie to sprawdz, bardziej ze względów bezpieczeństwa niż innych.Być może okaże się że w nowym budownictwie ktoś przewidział używanie takich kuchenek i pociągnięty jest oddzielny obwód zasilający, ale lepiej być pewnym i spać spokojnie. Pozdrawiam Bejgus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubi1 24.02.2003 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Dzięki za rady. Bedę miał instlację 3-fazową, specjalnie dla kuchenki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts