Grzegorz63 14.02.2003 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Na forum działa silna grupa z Górnego Śląska; wymieniają się informacjami na różne tematy m/inn. ceny w hurtowniach, adresy ekip, technologie, porady itp. Ja z budową swojego domu zamierzam ruszyć w Dąbrowie Górniczej (Zagłębie) na wiosnę 2003. Projekt jeszcze u architekta; pozostałe sprawy papierkowe prawie pozałatwiane. Dom w technologii YTONG; częściowe podpiwniczenie, parter, poddasze użytkowe. Jestem na etapie poszukiwania niedrogiej, solidnej ekipy specjalizującej się w tej technologii. Czy ktoś z forumowiczów z tego regionu jest w stanie polecić mi taką ekipę? Ja ze swojej strony mogę wskazać geodetę(500 zł za mapki do celów projektowych) i geologa(500 zł za dwa odwierty kontrolne wraz z warunkami posadowienia)- oczywiście to wszystko dla tych którym "zaśpiewano" drożej za te usługi... Jeżeli ktoś budował się z YTONGa to proszę również o informację gdzie i na jakich warunkach zaopatrywał się w materiał(nie tylko YTONG, ale również cement, drewno, bloczki betonowe itp.)Pozdrawiam wszystkich budujących się w Zagłębiu i nie tylko... [ Ta wiadomość była edytowana przez: Grzegorz63 dnia 2003-05-25 23:03 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rena 22.03.2003 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2003 Grzegorz63 czy już znalazłeś ekipę/ wykonawców?? Mam sprawdzoną ekipę , chociaż u mnie będą się sprawdzać dopiero tej wiosny właśnie ale śmiało mogę ich polecić.Mój adres to: [email protected]Ja buduję w okolicach Częstochowy chociaż mieszkam w Dąbrowie górniczej /patrz wątek: grupa częstochowska/ i na ten rok planuję stan surowy otwarty i może okna jeszcze.Pod warunkiem że znajdę pracę, bo niestety ją straciłam.Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julek 23.04.2003 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Witam Zagłębie. Mam stan surowy zamknięty w Sosnowcu. Fundamenty lane, ściany Porotherm 44, dach - dachówka ceramiczna, okna - Aluplast. Na tym etapie służę info na temat cen i wykonawców. Interesują mnie instalacje z plastiku - Hepworth czy PEX ?.[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rena 23.04.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Grzegorz, jestem codziennie na górce Gołonowskiej. Czy masz się juz czym pochwalić na placu budowy?Gdybym wiedziała co tam masz na budowie to na pewno zorientowałabym sie że to Twój nowy dom .Pozdrowienia. A na Górce Gołonowskiej jestem dlatego, że mam w tamtejszej szkole kurs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 24.04.2003 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Rena, na mojej działce mam na razie tylko chwasty Staram się, aby ruszyć z budową w drugiej połowie maja. Kontaktowałem się z ekipą, na którą podałaś mi namiary, ale oni wolny termin mają dopiero w sierpniu Oto widok na moją działkę (powinnaś się zorientować która to jest strona Górki Gołonoskiej) http://foto.onet.pl/upload/35/33/_102087_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/9/98/_102085_n.jpg Czy oby nie w tej szkole (którą widzę z działki) masz kurs? http://foto.onet.pl/upload/45/75/_102086_n.jpg Pozdrawiam Grzegorz P.S. Witam Julka, który ma już za sobą kawał "dobrej roboty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 24.04.2003 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Widok kościółka na Górce Gołonoskiej jak żywo przypomina mi widok "Dorotki" w Grodźcu skąd pochodzę. A tak na marginesie to buduję się w Strzemieszycach.Ps. Zazdoszczę Grzegorzowi "kapitalnego" widoku z przyszłego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 24.04.2003 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Wowka Te kościółki są do siebie chyba dlatego tak podobne, bo pochodzą mniej więcej z tego samego okresu (kościół filialny Św. Doroty w Grodźcu, wzniesiony ok. 1653 r, kościół św. Antoniego z Padwy w Gołonogu wzniesiony ok. 1675 r). Co do lokalizacji mojej działki, to odkryłem już jedną wadę- GŁOŚNE DZWONY w kościele. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Grzegorz63 dnia 2003-04-24 23:00 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julek 25.04.2003 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2003 Pozdrawiam Wowkę.Moja budowa jest blisko bo w Ostrowach Górniczych. Na jakim jesteś etapie?.Służe radą jeśli chodzi o etap stanu surowego. Mnie interesują wszelkie info na temat instalacji a zwłaszcza :razz:EX czy Hepworth. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julek 25.04.2003 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2003 Drewno - najtańsze w tartaku w Imielinie (transport gratis-tak wynegocjowałem).Cement, bloczki itd. najtaniej w hurtowni AD w Sosnowcu. Moge podać szczegóły. Wszędzie trzeba się targować.Ja brałem wycenę na materiał z jednej hurtowni - szedłem do drugiej i pytałem czy dadzą niższą cenę.W naszej okolicy (Zagłębie) jest sporo drogich lub nieuczciwych hurtowni. Jakby co mogę podać szczegóły .Jeśli chodzi o upusty to realnie można wytargować do 15% (średnio).Przed zakupem pytajcie (na priv lub maila) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 25.04.2003 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2003 Julek, odnośnie wyboru rodzaju instalacji proponuję abyś "postawił" swoje pytanie w dziale: Murator Forum Index >> Wymiana doświadczeń Tam jest główna "aorta" tego forum i z pewnością znajdą się forumowicze, którzy coś doradzą. Tutaj rzadko kto zagląda, a jak już to raczej w celach "towarzyskich" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rena 25.04.2003 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2003 Grzegorz, za wcześnie się pochwaliłam kursem na Górce Gołonowskiej. Już zrezygnowałam!!! A szkoła nie ta co na fotce, chodziło mi o szkołę na ul. KościelnejMoże kiedyś przyjdę tam na spacer to obejrzę, no chyba że będziesz dokumentował krok po kroku swoją budowę i zamieszczał na forum.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.04.2003 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2003 Grzegorz63 !Kościółek ten widuję zawsze, jak jadę do moich teściów w kierunku Siewierza. Czy Twoja działka jest w pobliżu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 26.04.2003 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2003 Witam ponownie krajanów. Grzegorz - Tak, te kościoły powstały w tym samym okresie. Niemniej ten na "Dorotce" został odbudowany z ruin w okresie międzywojennym. Nabożeństwa odbywają się tam sporadycznie tzw. majowe i odpust w pierwszą niedzielę sierpnia. Zapraszam do zobaczenia prostego (wręcz ascetycznego) wystroju wnętrza i przepięknego widoku na "pół Śląska i całe Zagłębie" . Julek Ostrowy Górnicze widzę z okna swojego domu jeśli tylko popatrzę przez rzeczkę Bobrek (buduję w Grabocinie). Moja budowa jest już w stadium finalnym. Zostały do wykonania podłogi, montaż drzwi wewnetrznych, sanitariaty itp. Niemniej dziękuję za Twoją ofertę pomocy. Służę taką sama Tobie i pozostałym krajanom. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 26.04.2003 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2003 Oczywiście! Moja działka to fragment tego pola, które widać na dole zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julek 29.04.2003 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Grzegorz63Oferta aktualna - wysłałem maile'a.Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julek 06.05.2003 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2003 Czy możecie mi polecić instalatorów co i wod-kan (PEX lub Hepworth)oraz tynkarzy (teren Zagłębia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 07.05.2003 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 Julek, wejdź na prywatne wiadomości. Zostawiłem tam namiary na ekipę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 11.05.2003 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 Grzegorz!!! Ja tam jeździłem na sankach. A było to ładnych parę lat temu. Pod ta górke deptałem na religię ..... i chodziłem na jabłka ( zgadnij do kogo ). Szkoły 18stki na świecie jeszcze nie było. No i stała Gwiazda. Czerwona. Teraz buduję się w Prudniku. Mieszkam tu od 88 i muszę przyznać, że są tu ładniejsze górki i widoczki. Moje 14 arów to od kilkunastu miesięcy stanowi cały mój świat. Opuszczam go wieczorami, w nocy mi się śni, z pracy go koordynuję i odwiedzam i tak non stop. Dzisiaj jest wyjątek... bo leje.Z innej beczki - szkoda tego kościółka. Czasem go odwiedzam. Pobudowane wkoło osiedla i "las kościołów" ten prawdziwy doprowadzi do ruiny. Pozdrawiam ( na prawdę było mi miło). Jak masz czas to napisz [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 11.05.2003 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 Grzegorz!!! Ja tam jeździłem na sankach. A było to ładnych parę lat temu. Pod ta górke deptałem na religię ..... i chodziłem na jabłka ( zgadnij do kogo ). Szkoły 18stki na świecie jeszcze nie było. No i stała Gwiazda. Czerwona. Teraz buduję się w Prudniku. Mieszkam tu od 88 i muszę przyznać, że są tu ładniejsze górki i widoczki. Moje 14 arów to od kilkunastu miesięcy stanowi cały mój świat. Opuszczam go wieczorami, w nocy mi się śni, z pracy go koordynuję i odwiedzam i tak non stop. Dzisiaj jest wyjątek... bo leje.Z innej beczki - szkoda tego kościółka. Czasem go odwiedzam. Pobudowane wkoło osiedla i "las kościołów" ten prawdziwy doprowadzi do ruiny. Pozdrawiam ( na prawdę było mi miło). Jak masz czas to napisz [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 12.05.2003 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 Grzegorz63!!! Jakoś tak to forum ,,zagłębiowskie" zawęziło się do miast wymienionych przez Ciebie w tytule wątku. Może więcej osób poczuje się zaproszonych gdy poszerzysz tę listę? OGRODZIENIEC (tu buduję) się wprasza......chociaż to miasto w województwie ŚLĄSKIM, to równie blisko do Katowic, Krakowa i Częstochowy...więc może podepnę się do Zagłębia (mieszkam w Sosnowcu)? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts