Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

oj jaka szkoda że ja nie mam ciężarówki bo potrzebuję duuuzo gruzu do zasypania tarasu. Mąz w poprzednim sezonie budowlanym wymurował taras na całej szerokości domu i teraz własnymi siłami zasypujemy tą "studnię bez dna" piachem i gruzem.

Policzcie ile mam do zasypania, taras jest szeroki 3 metry, długi 12 metrów i wysoki ( głeboki) na 1,50 metra. Ile to jest?????

Taras miał być na gruncie w/g projektu ale nie wyszło bo za duży spadek terenu no i trzeba było podwyższyć dom względem ulicy co to ją będą w przyszłości budować, więc dom jest podniesiony 70cm od ulicy co daje z tyłu domu 1,50 metra

Nie wiem jak tam stan wody w drugim koncu zbiornika.

Tzn od strony Pogorii 3.

Bo tu u nas to tej wody juz calkiem sporo :)

byłem. zobaczyłem. ;)

od strony południowej (od Pogorii 3) wygląda to tak:

http://www.katarek.republika.pl/poludnie.jpg

czyli sucho jeszcze i tylko gdzieniegdzie jakieś kałuże prześwitują.

od pólnocy wygląda to j uż bardziej jak zalew (z daleka ;) )

http://www.katarek.republika.pl/polnoc.jpg

... w naszej strefie klimatycznej prawie przez cały rok pali się w piecach w domkach jednorodzinnych ...a w blokach od kwietnia się marznie :p

No nie przesadzaj ze caly rok sie pali w piecach.

U mnie sezon sie skonczyl juz chyba z miesiac temu.Albo i dluzej :D

A okno prawie caly czas otwarte u mnie.

Kolderka ciepla to mnie grzeje ;)

Mam problem... meble kuchenne już zamontowane... prezentują się nawet całkiem nieźle... :oops: , tylko jedna rzecz niestety wyszła nie tak jak trzeba... okap kuchenny... we wcześniejszym projekcie kuchni był w miejcu gdzie mogłby się zmieścić tylko 60 cm... więc taki zamówiłam.... a potem w ostatniej chwili trochę z projektantką kuchni zamieszałyśmy i okap znalazł się w innym miejscu... i teraz ta 60 mi nie pasuje... jest wizualnie za wąska.... i niestety stwiedziałam to jak okap wisiał już na ścianie i była z niego zerwana folia (co uniemożliwia mi jego wymianę u sprzedawcy....),

mąż twierdzi żeby sobie dała spokój, przyzwyczaję się... ale mnie teraz drażni ten "za mały" okap... a miała to być najbardziej wyeksponowana część kuchni... marzy mi się 90 cm... tylko żeby taki kupić muszę sprzedać ten .... (ehhhh...ta kasa....), oczywiście ze znacznym upustem :oops: - może znacie kogoś kto byłby zainteresowany..... okap ma jeszcze pełną gwarancję, może mieć fakturę fakturę na osobę która go kupi (sprzedający - zresztą b.fajny facet, obiecał że mi zrobi korektę i wystawi fakturę na inną osobę...), wisiał na ścianie tylko chwilkę.....

model TEKA DG60 - http://www.teka.com.es/02/12/01/4/index.html

sterowanie przyciskami

żarówki świecowe

3 prędkości turbiny

filtry metalowe

opcja recyrkulacji

wydajność 500 m3/

http://www.teka.com.es/02/12/01/fotos/normal/imagen1460_5.jpg

do ogłoszeń też już wrzucilam info.... :)

na forum zagłębiowskie też dałam bo tu np. zawsze można się umówić, żeby zainteresowany zerknął sobie w rzeczywistości jak okap wygląda, no i odpadają koszty przesyłki....

pozdrawiam również

no i życzę wszystkim duuuuużo odpoczynku i ładnej pogodny na drugi długi majowy weekend :D

hej, buduję w antoniowie,

Nadal nie mam prądu, wody i w najbliższej przyszłości chyba tego nie będzie.

chociaż coraz więcej działek obok mnie zostało sprzedanych - czyli przysłowiowych łosi przybywa.

Mam pożyczony agregat i wodę w beczka i jakoś jadziem do przodu.

ale mam problem z kominami.

spraedzałąm w hurtowni pod HK ale tam sprzedają całe zestawy wentylacji z rurami i innymi wnętrznościami.

Potrzebuję namiary na hurtownię gdzie mogę kupić wnętrzności do komina do którego będzie podłączony kominek.

Czasu mam bardzo mało i potrezbuję jakiś namiarów.

byłam, byłam

w jednej sorzedają całe komplety w zależności od szerokości cena zaczyba się od 1500 za metr bieżący - na to mnie nie stać

Long ma tylko malowanie - czyli jak dla mnie na tym etapie też nic nie ma - ale obskoczę pozostałe.

W tej chwili to tylko jedna myśl mi sie nasuwa czy ja kuna chata pijana byłam jak podjęłam decyzję o budowie i drugi raz jak robiłąm wyliczenia o wielkości potrzebnych środków. Z tego jeden morał wynika - wiecej nie pić = to głupot nie zrobię.

A gdzie tam koniec?

hej, (...)

ale mam problem z kominami.

(...)

Kominy wentylacyjne mam wymurowane ze zwyklej cegły pelnej (nad dachem z klinkierowej). Jedynie komin do kotła spalinowego mam systemowy z wkladem ceramicznym. Zapoatrzyłem sie w niego w firmie;

"Szatan" Jerzy Szatan

Siemianowice Śl.,

ul. Wyzwolenia 20,

tel. (032) 2288637

Niestety ja kupowalem komin trzy lata temu wiec nie podam ci aktualnych cen. Po jednym sezonie grzewczym jestem zadowolony. Żadnych klopotow czy wykwitów.

Przypomne jeszcze, że nalezy wlot spalin do komina umieścić dość wysoko gdyż od kotła gazowego musi wychodzic conajmniej 20 cm odcinek pionowy i dopiero za nim moze byc umieszczone kolanko.

Z tego jeden morał wynika - wiecej nie pić = to głupot nie zrobię.

Ale z drugiej strony to tez mowia

"Nie pijesz to nie myslisz" ;) ;) ;)

P.S.

Musze do Ciebie kiedys tam wpasc na "inspekcje".

Wezme psia i polece ktoregos wolnego dnia ;)

Tylko jak troche upaly sie zrobia mniejsze.Bo jak na razie to sie wykanczam przy tej temperaturze :(