Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki Wam zaoszczędzę 5-7 tys. zł, bo podjąłem już decyzję, że drewno z tartaku będę miał impregnowane tylko zanurzeniowo, bez żadnego suszenia komorowego i bez impregnacji ciśnieniowej. Zanim stanąłem przed tym problemem, też byłem zdania, że są to "cuda", które w założeniu mają wyciągnąć kasę od inwestora, bez żadnej gwarancji, że będzie znacząco lepiej. Dziękuję za Wasze wypowiedzi, bo pozwoliły mi one uspokoić moje skołatane serce i duszę, a pieniądze, które zaoszczędzę naprawdę mam gdzie wydawać... :D

Pozdrawiam

Stan surowy otwarty (chyba tak się to nazywa :p ).

Tzn.: Bez drzwi i okien, bez tynków, za to mury zewnętrzne ocieplone wełną mineralną pokrytą siatką szklaną pod przyszły tynk, dach z pełnym deskowaniem a na nim dachówka ceramiczna (chyba "jesienny liść" Robena), ale bez ocieplenia i bez podbitki, wybetonowane tarasy (na razie bez płytek) i do tego ogólna niwelacja terenu... Myślę, że uda mi się to wszystko zrobić najpóźniej do końca października 8) .

Stan surowy otwarty (chyba tak się to nazywa :p ).

Tzn.: Bez drzwi i okien, bez tynków, za to mury zewnętrzne ocieplone wełną mineralną pokrytą siatką szklaną pod przyszły tynk, dach z pełnym deskowaniem a na nim dachówka ceramiczna (chyba "jesienny liść" Robena), ale bez ocieplenia i bez podbitki, wybetonowane tarasy (na razie bez płytek) i do tego ogólna niwelacja terenu... Myślę, że uda mi się to wszystko zrobić najpóźniej do końca października 8) .

O rany to chyba jakieś "Déj& vu" począwszy od impregnacji więżby poprzez kąpiel na "Jesiennym Liściu" skończywszy.... Tylko to pełne deskowanie nie pasuje... :wink:

Pozdrawiam

A jak chcesz wiedzieć co to jest klocek to zapytaj jakiegoś górnika... :lol:

Teraz, w dobie bloków z centralnym ogrzewaniem, klocek odchodzi w zapomnienie, ale są jeszcze górnicy posiadający ,,kachloki" i ci co palą węglem deputatowym w centralnym ogrzewaniu w domu...tym się klocek przydaje... :wink:

Stan surowy otwarty to coś mniej więcej tak jak ja mam teraz... :p

W październiku go ,,zamykam" a na wiosnę może dam rady zakończyć temat dachu .. dachówką (na razie pełne deckowanie kryte papą... :-? )