Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanawiam się nad systemem ogrzewania mojego domu. Prawdopodobnie będę miał kocioł CO na węgiel Eko-Groszek z podajnikiem (przynajmniej do czasu, aż gazownia stwierdzi, że opłaca się jej doprowadzenie do mnie gazu). Ale sprawa kotła nie jest dla mnie obecnie tak istotna, jak sam system grzewczy. Popadam w różne skrajności. Od pomysłu systemu opartego wyłącznie na grzejnikach, poprzez system mieszany (podłogówka na parterze, grzejniki na poddaszu) a teraz coraz poważniej myślę o zainstalowaniu ogrzewania podłogowego w całym domu :-? . Jest tylko jedno "ale". Nie chciałbym zrezygnować z drewna na podłogach. Czy np. deska barlinecka nie będzie stanowiła przeszkody nie do pokonania dla ogrzewania podłogowego...? A może znacie jakieś inne materiały wykończone z wierzchu drewnem, nadające się do podłogówki?

Pozdrawiam

Znamy, znamy, bo muratora czytamy... :lol:

Murator. Numer specjalny ,,Czym ogrzewać dom"...z 2000 roku

(w tym roku chyba było wznowienie :roll: )....o ogrzewaniu podłogowym:

,,Możliwe jest również wykończenie drewnem. Większość firm zaleca stosowanie parkietu grubości do 10mm. W sprzedaży jest mozaika drewniana 8- i 10-milimetrowa.Typowa klepka grubości 22mm jest nieodpowiednia.Wilgotność użytego drewna powinna wynosić około 9%"

No to powodzenia. :wink:

Wiesz Grzegorz ja miałem takie same dylemat z systemem ogrzewania. Na początku był tylko węgiel. To był mój debiut na forum. Wydaje się, że 10 lat upłynęło. Piece z podajnikami itp. Do czasu gdy się nie okazało, że będzie gaz. I to wg. zapewnień do końca roku. NA DWIE KOTŁOWNIE SZKODA SZMALU. A jak wykręcę numer i nie podłączę się do sieci, którą prawie dla mnie ( na razie ) mają budować to mi z d... nogi ...

Zrobiłem system mieszany grzejniki z dodatkiem dwóch miejsc z podłogówką - kuchnia i łazienka na górze.

Dlaczego "podłogówka" w całym domu? Obawiam się problemów z odpowiednim wysterowaniem układu mieszanego (podłogówka + grzejniki), gdyż kotły na paliwo stałe, mimo, że trochę już "nafaszerowane" elektroniką, zazwyczaj dają możliwość sterowania tylko jednym obwodem (jeden termostat pokojowy, "pogodówka" nieśmiało wkracza na to pole). Boję się, że nagrzana, bezwładna cieplnie podłoga na parterze nie uruchomi poprzez termostat na czas kotła, aby dogrzać poddasze grzejnikami...

Jak wam milutko dzionek zleciał.

Kanapki, kalorie, spacerki.

A ja! Skoro świt wyjazd szkolenie, Castorama po drodze, stłuczka :( tez pom drodze :( i na Golgotę. Tam frezuję dechy podłogowe. Wiecie co to za robota!!!!!. Jeszcze jutro i bądą OK. Potem muszę coś zrobić z moją brawą bo jakiemuś Volvo z naczepą i tysiącem osi zachciało się pas na zkrzyżowniu zmieniać :(

Grzegorz, jeżeli jakimś cudem się wprowadzę w tym roku to urzejmie doniosę jak funkcjonuje podłogówka z piecem na węgiel ( bo wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że tak to się skończy).

Tyskie gronie się skończyło PA