Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak jesteście przy oknach to powiedzcie jak poradziliście sobie z klinami?

Już rozjaśniam

Do montażu okien ekipa przed piankowaniem i kotwieniem regulowała ustawienie okien klinami . Dwoma lub trzema w każdym miejscu. Potem kotwy i pianka. Obróbki murarskie to mój problem :D

Kliny zdecydowanie wystawały w taki sposób, że parapetu ani od środka ani od wewnątrz nie można zamontować, a ponoć jak się wyjmie te cholerne kliny to można stracić gwarancję na okna. (oknoplast Kraków) :-?

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pchelek odpowiedział. Lepiej kliny zostawić, a obmurowania to tak i tak, a robić..... On wie naprwadę waszystko. Was zaputałem bo komu do głowy przyjdzie, że jakieś kliny mogą mieć wpływ na gwarancje?

Siedzę teraz w firmie i próbuję rozwiązać problemy o wiele bardziej pogmatwane. :(

Szkoda, że nie ma innego forum w którym ktoś by w tym pomógł :cry:

Cytat z instrukcji producenta okien:

..... Po stwierdzeniu prawidłowego funkcjonowania wszystkich mechanizmów okna można przystąpić do jego uszczelnienia. ....

Przed przystąpieniem do uszczelnienia należy:

zdjąć skrzydła okienne

usunąć kliny z boków i góry, a dolne wymienić na odpowiednio dobrane podkładki ...

A gdzie WAS wszystkich poniosło... :-?

sam do siebie będę pisał... :roll: ?

Ja rozumiem, że Szadam czy Marbo mają daleko, ale dla nas to dwa kroki do Katowic, może ktoś się zdecyduje na spotkanie.... :roll:

Wstępnie kilka osób umówiło się w Katowicach na ul. DĘBOWEJ 49 przy Centrum Klinkieru o godzinie 10.00!!!

Wowka, Grzegorz63 i inni co WY na TO... :p ?

Zakres tematyczny targów:

Organizacja i obsługa procesów budowlanych.

Systemy, technologie, konstrukcje budowlane.

Materiały budowlane-konstrukcyjne, wiążące, ścienne i stropowe.

Stolarka budowlana.

Pokrycia i konstrukcje dachowe, elewacje i izolacje budowlane.

Instalacje-urządzenia i systemy instalacyjne.

Chemia i materiały pochodne.

Materiały wykończeniowe i do prac montażowych.

Materiały wyposażenia wnętrz.

Elementy wyposażenia zewnętrznego.

Maszyny, urządzenia, narzędzia i sprzęt budowlany.

90% z tego mam już za sobą uff.... :p

W sobotę mam do pocięcia i porąbania 12m3 drewna do kominka

Pozdrawiam i życzę porażających wrażeń z wystawy :wink:

A gdzie WAS wszystkich poniosło... :-?

sam do siebie będę pisał... :roll: ?

Ja rozumiem, że Szadam czy Marbo mają daleko, ale dla nas to dwa kroki do Katowic, może ktoś się zdecyduje na spotkanie.... :roll:

Wstępnie kilka osób umówiło się w Katowicach na ul. DĘBOWEJ 49 przy Centrum Klinkieru o godzinie 10.00!!!

Wowka, Grzegorz63 i inni co WY na TO... :p ?

W ten weekend mam ważny egzamin państwowy. Już teraz "trzęsę portkami", bo mi się wydaje, że nic nie umiem :cry: . Każdą wolną chwilę poświęcam na zakuwanie wiedzy. Nawet budowa odeszła trochę w cień.

Dzięki, Krystian za pamięć, ale niestety, nie skorzystam. Myślę, że mnie rozumiesz...

Szadam Będzie nas -RAZ :p No, pomoga mi jeszcze Piotr i Paweł (12 i 14 lat) ale tylko przy pryzmowniu. Z tego co wiem to brzozę tnie i łupie się łatwiej niż grab :p . Zresztą zastrzegłem sobie by facet przy tej ilości nie "ważył się" mi wcisnąć drewna zasęczonego czy pokręconego. I słowo ciałem się stało :wink: . Brzoza jest ładna, prosta, bez sęków czyli pójdzie pod 1 (2) uderzeniami topora. Klinów prawie, że nie bedę musiał używać. Część potnę piłą spalinową a część krajzegą. Zresztą nie muszę zrobić wszystkiego już w sobotę.

Ufff To były moje pobożne życzenia :wink:

A jak bedzie naprawdę to napiszę w poniedziałek. :lol:

Pozdrawiam

Witajcie.Troche mnie tu nie bylo :( .Ale juz bede sie staral na biezaco kontrolowac sytuacje :) .

Ale teraz mam taka sprawe do Was.Czy ktos moze wie gdzie w okolicy Dabrowy mozna dostac styropian po "normalnej" cenie??Chyab ze ta co jest teraz 120 m3 jest "normalna".Szukam i szukam ale nic z tego a wszedzie mowia ze od poniedzialku wejda nowe podwyzki.Niedlugo chyba welna bedzie tansza :).

Pozdrawiam

Adam