Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Adam na pocieszenie - z tego co wiem na Opolszczyźnie, w Prudniku styropian jest na wagę złota :( . Sąsiad szukał po całej okolicy bo mu troczę zabrakło i nie mógł dostać. Wogóle mam wrażenie, że ceny materiałów są dalece różne od tych z początku roku :evil: Płyty gipsowe powyżej 20zł!!!

Jeżeli możesz to ocieplaj. Coś czuję, że te ceny nie spadną, a na pewno nie o tyle ile zaoszczędzisz na opale

Też Adam z krainy Adamów :wink:

Szadam.Tak sobie wyliczylem ze to cale ocieplenie bedzie kosztowalo jakies 5,5 - 6 tysiecy,nie liczac nawet tynku.Za ta kwote kupie jakies 17 ton wegla a to wystarcza na jakies 6 latek.Kiedy to ocieplenie mi sie zwroci??Fakt ze rowniez latem bedzie inaczej w chalupce.Sam juz nie wiem.Od poniedzialku maja wchodzic nowe ceny juz i tak jak wspomnialem chyba bedzie lepiej ocieplic welna bo wyjdzie na to samo prawie.Moze nie teraz ale za troche czasu.

Pozdrawiam

Adam

No to jestem już po egzaminach. To były testy, podchwytliwe, tak jakby sprawdzali mój współczynnik IQ, a nie moją wiedzę :D . Swoje szanse oceniam na fifty/fifty :roll: ... Ale gdyby się nie udało to nic straconego, bo można zdawać w nieskończoność, tylko to trochę kosztuje :-? .

Adam___, ja też radziłbym Ci ocieplać teraz. Mam wrażenie, że te ceny to nie tylko z powodu pełni sezonu ociepleniowego, ale chyba producenci styropianu jako pierwsi "wystartowali" do nowego VAT-u na materiały budowlane... Ja planuję ocieplanie za około 2-3 tygodnie, z tym że będzie to lamelkowa wełna mineralna 12 cm (to dopiero kosztuje! :cry: ). W tym roku nie będę kładł tynków, tylko zostawię ścianę z zatopioną siatką szklaną w ociepleniu. Nikt nie jest w stanie przewidzieć, jak będą się kształtowały ceny styropianu na wiosnę, jednak wydaje mi się, że przynajmniej do maja (nowy VAT) te ceny będą rosnąć (wykorzystanie paniki na rynku materiałów budowlanych). Ale jest to tylko moja subiektywna diagnoza i nie chciałbym, aby była podstawą Twojej decyzji odnośnie ocieplenia domu...

I badz tu czlowieku madry.Dzwonilem do czlowieka co udziela rad w sprawie ocieplenia na forum i mowil ze lepiej poczekac do wiosny.Ceny sa wtedy lepsze.Tzn kupic material - styropian - w styczniu ,lutym a robic jak bedzie troche cieplej.Kleju nie bede kupowal bo nie mam za bardzo gdzie przechowac.W skladzioe budowlanym tez mowili ze lepiej kupic zima.A w sumie nie mieli interesu w tym zeby nie sprzedac teraz.Juz nic nie wiem :(.

Wiemz e od maja Vat rosnie i chcialbym uciec przed tym.

Grzegorz cos te Twoje mury slabo sie pna do gory :(.

Jakby budowa zamarla

Pozdrawiam

Adam

P.S Budowanie,remontowanie to naprawde trudna sztuka wyborow

...Grzegorz cos te Twoje mury slabo sie pna do gory :(....

Adam___ , mury już praktycznie gotowe!!! Mam dość niskie ściany kolankowe, ale nie chciałem ich podnosić, bo dom mógłby stracić na wyglądzie (już i tak jak pod nim stoję to mi się wydaje taaaki wysoki!). Bardzo mi się podoba niska, tzw. "przysadzista strzecha". Jutro "górale" zaczynają stawiać więźbę. 8)

Krystian, byłeś na targach???

A i owszem, na tergach byłem,

znajomych z forum spotkałem i poznałem... :p

Targi niestety trochę mnie zawiodły, z wiadomych względów rozglądałem się za OKF-em, OKFENS-em...a tu d... :evil:

Ale wiem dlaczego ich nie było, pewno w swoich siedzibach mają większą ekspozycję niż te całe Targi razem wzięte... :lol:

Ale nazbierałem trochę reklamówek (drzwi, parkiety, schody, kominki... :p ), może się w przyszłości przydadzą... :roll:

Krystian - wiosna targi sa slabsze niz wiosna.Zreszta w tym roku wiosna tez bylo niezbyt ciekawie.Wogole jakby targi w Katowicach troche tracily na wartosci.Co roku jest gorzej :(.

Grzegorz - wprawdzie nie bylem w tamtych okolicach dosyc dawno ale ostatnio to wygladalo nizebyt ciekawe.

Skoro mowisz ze jutro juz "sie" dach stawia to widac ze ruszylo sie do przodu.Jak znajde czas w ciagu dnia to podjade poogladac.Zawsze mnie ciekawilo jak stawiaja dach ale nie udalo mi sie namierzyc nigdy jak to robia.Kolo mnie sa 2 budowy ale nigdy nie namierzylem jak dach robia.Jak ich zlapalem to juz dach stalo :(.

Pozdrawiam

Adam