jacekp71 25.01.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 mamba luna a jaki dach bylby wg Ciebie niedrogi ?? ) moim zdaniem, jesli ktos planuje realizacje domu o powierzchni 130-150 m2 to wyda na dach 50k. wyjatkiem jest typ budynku nazywanego na forum "obora" .... ale zdaja sie ze nie o tym stylu tuatj myslimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamba luna 25.01.2007 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 mamba luna a jaki dach bylby wg Ciebie niedrogi ?? ) moim zdaniem, jesli ktos planuje realizacje domu o powierzchni 130-150 m2 to wyda na dach 50k. wyjatkiem jest typ budynku nazywanego na forum "obora" .... ale zdaja sie ze nie o tym stylu tuatj myslimy a ktory to ta obora??? taki normlany??? jak w Orionie moze?? dwuspadowy??? bo jeszcze nie doczytalam-wdrazam sie wiem, ze niedrogie sa bez pierdulek czyli bez okien, bez masy gasiorow, bez daszkow z oknem, itd... poza tym jeszcze sie na tym nie znam na nazewnictwie dachow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 25.01.2007 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 "obora" to cztery sciany i dach pulpitowy. zero fantazji czyli, ale koszt chatki nieduzy .... tyle ze niekoniecznie ze wzgledu na dach. OK czyli niedroga konstrukcja nie ma okien dachowych (wiec poddasze nieuzytkowe chyba lub ciemne), daszkow z oknem (znowu ciemno), gasiorow (wiec dwuspadowy) .... dach to integralna czesc domu, scala go, ale i dyktuje jego funkcje uzytkowe. jesli ktos szuka ladnej formy domu, estetyki i funkcjonalnosci to nie polaczy tego z rodzajem dachu jaki nazwalibysmy tanim wg mnie nalezy sie liczyc ze dach bedzie stanowic duzy procent kosztow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamba luna 26.01.2007 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 wiem, wiem... ale mozna miec dach dwuspadowy i calkiem ladne mieszkanko-musze ciac koszty, bo mi wystarczy na same mury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolqa 27.01.2007 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 No to teraz ja, na temat schodów. Fachowiec był. Cztery możliwości. 1. Jak w projekcie, duża litera C. Przeliczone, wymiary całych schodów takie jak dziura w stropie. Można zrezygnować jedynie z pierwszego stopnia czyli jakieś 20cm. 2. Schody w literę L, tak jak marzy o tym krysin. Wyjdą i będą wygodne pod warunkiem wykucia dziury na 1-2 stopnie, 30-40cm koło drzwi do łazienki górnej. Związanie to jest również z przesunięciem tych drzwi w kierunku balkonu nad drzwiami wejściowymi domu. W poniedziałek sprawdzę na miejscu w jakim stopniu to możliwe. 3. Schody w literę C, z pierwszym stopniem tam gdzie jest drugie wejście do salonu, uznając że to bliżej wykuszu jest pierwszym wejściem. Wadą jest słupek na wysokości głowy na przeciwko wejścia domu. 4. Jak numer 3. tylko schody w 5cio-kącie. Harmonia z wykuszem, tylko również słupki na wysokości głowy. Jeśli Twojemu fachowcowi wyszły te schody w literę L na wejście salonu to zapewne nie sprawdził wysokości, bo wtedy już wysokość nad głową podczas wchodzenia jest bardzo mała i osoba wyżej 1,90 może się uderzyć a to chyba nie tędy droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 27.01.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 schody w L sa mozliwe i pieknie wygladaja. widzialem takie (nawet po nich chodzilem) w Saturnie i wierzcie mi, sa OK !! czy ich rezlizacja wymagala zmian w stropie (kucie, przesuwanie drzwi) nie wiem, ale jak wpadnie do mnie fachura-schodowiec, a zamierzam zaprosic najlepszego w okolicy, i powie ze cos nalezy poprawic, to pewnie poprawie, bo innych schodow w tym domku nie widze ostatecznie poprosze o rade wlascicieli schodow (i Saturna) o ktorych wspomnialem wczesniej .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 27.01.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 z kronikarskiego obowiazku wspominam, ze zakupilem okienka OKNOPLAST z Krakowa, profil Orion, dab bagienny .... juz sie ich nie moge doczekac no i zaczalem rozgladac sie za kotlem na gaz, szukam zimowych promocji. marzy mi sie Viessmann Vitopend 222 .... eh, ale ma cene .... jesli chodzi o wydatki, cos mi sie zdaje ze zarty sie skonczyly ))))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krysin 28.01.2007 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Dąb bagienny -piękny kolor. OKNOPLAST, To był mój pierwszy wybór, ale w końcu kupiłam inne. Czy zdecydowałeś się na szprosy?U mnie kafelkuje się garaż i zakładają płyty na sufit na poddaszuAle na razie mamy okazje przetestować jak będzie się mieszkało na wsi w warunkach zimowych. Zasypało nas śniegiem ale o dziwo wczoraj traktor (chyba gminny) odśnieżał dojazd do naszej posesji.a muszę dodać że to jest droga polna ok 200 m. Oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil99 28.01.2007 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Jacku a ile Cie wycenili za te okna, i czy masz szprosy, jezeli tak, to ile pol, a kolor masz dwustronny jak rozumiem?, jaki masz czas realizacji tych okien? czy brales je z jakimis dodatkowymi zabezpieczeniami? czy rowniez z oknoplastu bedziesz bral rolety? ja rowniez sie zastanawiam nad oknoplastem, ale narazie wygrywa Schuco Cava z roletami nadstawnymi pozdrmirmil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamba luna 28.01.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 a czy oknoplast to dobre okna??? pieciokomorowe czy siedmio??? a kolorek-sliczny ja bede montowac okna jezierski, ale tego nei wiem jeszcze na 100%-moze nzjade inna ciekawa, dobra i niedorga oferte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 28.01.2007 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 wybralismy okna bez szprosow - to glownie decyzja malzonki .... jakos uznalismy ze to moda i te elementy znudza na .... ale chetnie zobacze Saturna w szprosach, jesli ktos z Was je zakupi !! mamba luna / mirmim99 !! OKNOPLAST uchodzi za jedna z najlepszych firm okniarskich w Polsce, obecnie udzieleja 30% rabatu i przyznaje ze bez tego nawet bym na OKNOPLAST nie spojrzal ) byt drogo ) okna w kolorze obustronnym, pieciokomorowe, ciepla szyba (nie kombinuje z P2 itp bo przy nich kwiatki wiedna), jako dodatek wzielismy termoramke, okucia WK2 i do obu drzwi tarasowych na dole niski prog. brama garazowa KRISPOL w tym samym kolorze + automatyka + piloty. cena 5500 brutto - drogo jak diabli, ale to cena za kolor ktory nie jest w KRISPOLU w standardzie, cena 15500 brutto (przy czym naliczono dwa dodatkowe rabaty: za 100% opłate mamy 5% i za montaz w marcu kolejne 5%). musze dodac, ze mamy pewne zmiany w stolarce: poniewaz zlikwidowalismy wykusz (warunki zabudowy) to mamy w kuchni duze okno 180x150 cm, takie samo okno jest w salonie (ta sama sciana), zlikwidowalismy "boczne" wyjscie na taras z salonu - wyjscie tarasowe (180x230 cm) jest w miejscu dwoch okien, identyczne wyjscie jest w gabinecie. reszta jak w projekcie. rolet na razie szukam, mam dwie wyceny (5500 i 7000 z dwoma silnikami), ale jeszcze sie nie zdecydowalismy. polecacie jakichs producentow ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil99 28.01.2007 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 wiem wiem ze oknoplast to naprawde dobra firma, a ja nadal mysle bo mam od nich oferte moze trochu nawet nizsza, ale mnie odrzuca jedna rzecz, ta ich Veka jest barwiona w masie, a ja mam gro okien od strony poludniowej, okna jak wiadomo sa raczej duze, i boje sie ze beda konieczne poprzeczki, nawet jezeli handlowcy mowia, ze nie ma koniecznosci, ale kto wie jak one zniosa np 5 sezon a nie bedziesz mial klopotu zgrac koloru prowadnic rolet z kolorem okien? a i jestem zdeterminowany na szprosy, tylko ze jest ponad 100 pol, i mnie ciagle telepie ile trzeba bedzie za to zaplacic a my mamy brame wisniowskiego, segmentowa, w kolorze zloty dab, ktora musialem sam zamontowac bo nie bylo fachowca, ktoremu chcialoby sie przyjechac to zrobic, chcial pan musial sam pozdr mirmil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolqa 28.01.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 My mamy szprosy. I dużo liczenia i myślenia było ile szpros na jakie okno, jakie duże pola, jakie grube szprosy, nie mówiąc już nic o kosztach. Nie sądzę aby był to chwilowy krzyk mody. Krysin, czytałaś o schodach co pisałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 28.01.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 mirmil99 o kolor prowadnic sie nie martwie - znikna pod ociepleniem. za to zastanawiam sie co zrobic z samymi kasetami rolet, aby i one nie byly widoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamba luna 28.01.2007 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 szprosy-dobra i ladna sprawa, no i sa w projekcie mnie sie zawsze podobaly i podobac beda, dlatego chce miec ze szprosami, ale ostanio do kamienicy wstawilam bez szprosow, pieciokomorowe jezierskiego i trzymaja cieplo jak trzeba i tez mam znizki, bo sam wlasciciel to znajomy od dziecka moich rodzicow, wiec okna po cenach hurtowych-ale przegladalam tez oknoplast i tez sa ok na szczescie jeszcze o tym nie mysle, bo czekam na sprawy projektowe, pozwolenia, itp., ale juz niedlugo zaczne myslec co, gdzie, kiedy i za ile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil99 29.01.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Jacku z tym znikaniem prowadnic, to zalezy jak zamontujesz okna, ale fakt faktem ze bedzie bardzo malo widac prowadnice, ale moja zona by zauwazyla a kasety to rozwiazalem w bardzo prosty sposob, poprostu zrobilem wieksze otwory okienne w pionie przez co montuje skrzynke do ramy gornej okna, i skrzynka znika w murze licujac tyl skrzynki do muru wewnatrz domu, lekko tyl matujac, aby mozna to bylo wykonczyc jak sciane, tylko trzeba pamietac aby kaseta miala rewizje od dolu pozdr mirmil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 29.01.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 nie obawiasz sie ucieczki ciepla przez nadstawne kasety ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil99 29.01.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 jackuskrzynki na rolety są ocieplone w środku, poza tym będą przykryte styropianem, więc jestem spokojny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 30.01.2007 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 dzisiaj troche zaluje, ze nie pociagnalem tematu nadprozy JURAND - zawieraja rolete w sobie, a wlasciwie miejsce na nia. jakos to odpuscilem, niby o tym slyszalem bo kolega montowal, ale z daleka i jakos mnie sie chyba wtedy nie chcialo kombinowac i polozylem zwykle elki. ale jesli ktos jest jeszcze przed tym etapem ;- ... to moze rozwazyc JURANDA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krysin 31.01.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 WiolqaDzięki za wskazówki w temacie schodów. Nie wpadłam na to żeby powiększyć otwór w stropie a chyba jest to jedyne rozwiązanie. Muszę tylko obgadać to z moim inspektorem nadzoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts