Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

15.10 mają zacząć ocieplać dom. Chciałam opaski wokół okien, tak jak jest w projekcie, ale wykonawca powiedział, że będzie się na tym bardziej zbierał brud i będzie on bardziej widoczny (kolor elewacji żółty). Czy ktoś ma doświadczenie, czy tak jest faktycznie, czy nie mają one większego znaczenia?

• 2 weeks później...

uffff ....

powoli do przodu ....

od wczoraj mam piec ;-)

padlo na Vaillant`a aquaPLUS 282-7, wiszacy, z wbudowanym zasobnikiem. mam nadzieje, ze pohula ;-) jest troche przerosniety jak na Saturna (28kW), ale ma modulacje wiec licze, ze nie zezre mi masy gazu ;-)

no i mam wreszcie czesc schodow ;-)

nareszcie moge wchodzic na gore bez uzycia rak !

• 3 weeks później...

w sen zimowy zapadli .... ;-)

zazdroszcze ci ogrzewania ! .... ja czekam na dysze do gazu plynnego :evil: granda jakas w vaillancie ;-)

kilka fotek na goraco ;-)

oczekiwane schody ....

http://images32.fotosik.pl/34/054c2582135f8536m.jpg

nasz pomysl na klatke schodowa ;-)

http://images34.fotosik.pl/34/f6c5f37559f2d855m.jpg

robi sie elewacja ....

tynki skonczone, wlasnie kladzie sie plytka na cokole, czekamy na balustradyi i obrobki balkonow.

http://images24.fotosik.pl/107/0be899e57c556cf6m.jpg

http://images32.fotosik.pl/34/e8228ce3ad90e3bam.jpg

NO, NO, nieźle a nawet więcej,

Mam takie samo wejście na piętro, ale schody będą u mnie z zabiegiem- u Ciebie są chyba te kręcone, pewnie wydałeś majątek.

Powiedz z czego masz opaski przy oknach? - nadały charakteru elewacji.

Myślałam o tym wcześniej ale nie bardzo umiałam to sobie wyobrazić.

krysin !

a dziekuje ;-)

schody nie sa krecone ;-) nieomal wygladaja na takie, ale nie sa .... to "zasluga" elementu jaki laczy dwie zewnetrzne wangi - one ida do siebie pod katem 90^, ale sa polaczone wyoblonym kawalkiem drewna. robia wrazenie jakby ta wanga stanowila jednosc.

czy majatek ? nie sadze, cena to rowne 10k, drewno debowe, tralki drewniane i stal nierdzewna.

kolo Pily jest stolarz, b.dobra firma, jako jedyny robi "krecone", ale ceny powalaja .... taki schodki do Saturna to jakies 22k minimum ....

opaski przy oknach zrobilem sam, kilka godzin roboty.

twardy styropian 3cm ciety w paski o szer. 10cm (w projekcie jest 15cm) i klejony do ocieplenia. potem obrobione naroznikami z siatka i zasmarowane klejem.

tynk jest ciemniejszy o dwa tony (1:5 na opaskach, 1:20 na scianach).

Jacek podzielam zdanie Krysin: NO NO .............

Podoba mi się pomysł na klatkę schodową. Bardzo ładna. W tych kolorach będę miała korytarz na górze, ale zastosuję częściowo tynk strukturalny. Na razie to tylko plan, jeszcze nie wykonany.

Co do schodów, to jakbym wyobraziła sobie swoje. Jeszcze ich nie ma, ale są zamówione. Prawie identyczne, również z elementami stali nierdzewnej. Wybraliśmy drewno mahoń sapelli

Krysin ponawiam moje pytanie. Zdradź nam jak się mieszka?

Na razie nie mam o czym pisać, bo jeszcze mieszkam na placu budowy.

Ale cieszy mnie każda drobnostka, każda przyklejona kafelka czy pomalowana ściana. Mój mąż robi wszystko sam więc trochę to trwa, teraz kafelkuje podłogę na dole tzn w kuchni i jadalni, trochę się spieszy bo pod koniec listopada mają pojawić się z kuchnią, i nareszcie będę mogła pozbyć się prowizorycznego zlewu i kuchenki turystycznej

Powiedzcie mi proszę czy przy schodach będzie poręcz tylko z jednej strony?

krysin, pociesz sie, nie tylko wy mieszkacie w polowych warunkach ;-)

za od 1 grudnia dolacze do ciebie.

duzo wskazuje na to, ze wiele rzeczy pozostanie niedokonczonych, bo roboty wstrzymane. powod: ciagle brak ogrzewania.

po dlugim oczekiwaniu na butle, potem na jej zatankowanie, potem na zestaw przezbrojeniowy do kotla okazalo sie, ze .... kociol ma wade fabryczna i nie mozna go odpalic !! :evil: musze czekac do wtorku, a to juz polowa listopada.

a propos schodow: porecz od strony sciany chyba nie jest potrzebna.

My mamy zamontowany kominek z płaszczem i oczywiście piec gazowy.

Na dzień dzisiejszy wygląda to tak, że palimy tylko w komunku, a gaz mamy wyłączony ( w celach oszczędnościowych oczywiście)

Muszę powiedzieć że to w zupełności wystarcza.

Kominek załatwie nam ciepłą wodę i ciepełko w domu.

Muszę dodać że w kominku rozpalamy dopiero po południu i palimy tylko kilka godzin dziennie

• 3 weeks później...