Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

U mnie też, gdzie nie spojrzę to jest coś do dokończenia,

ale świeżo zamontowane schody mogę pokazać,

http://images29.fotosik.pl/130/fd36079a01f939a5.jpg

http://images34.fotosik.pl/88/b7a78f4c623e3018.jpg

http://images26.fotosik.pl/131/038841e54fea149a.jpg

http://images31.fotosik.pl/88/688984f90e10fedd.jpg

Teraz chcemy dokończyć obudowę kominka, szkielet mamy już zrobiony

ale jeszcze nie wiemy czym to powykańczać, Czy wy ten temat macie już za sobą?

• 5 weeks później...
Witam serdecznie!

Na wiosnę rozpoczynam budowę swojego Saturna! Macie jakies ciekawe doświadczenie związane z tym domem? Co sądzicie o sciance kolankowej, nie warto jej troszke podniesć??

witamy w klubie !

chyba nie sklamie jak powiem, ze wszyscy tutaj razem mamy cale dziesiatki doswiadczen ;-) proponuje pytac na biezaco, od razu nikt wszystkiego z siebie nie wydusi ....

jesli chodzi o sciane kolankowa, to np ja podnioslem ja bardzo nieznacznie, jakies 15cm chyba ....

Wielki dzięki teraz budowlaniec chce od nas 30-35 tys za stan surowy z robotami ziemnymi.

Słuchajcie jak to jest z :

chce miec wode z własnego ujecia, co do pozwolenia o budowe musze złożyc??

z kolei prąd jest doprowadzony na działke ( był kiedyś podłączony z myśla o budowie domu) jaki dokument z tego tytułu musze dołączyć.

• 2 weeks później...

Co sądzicie o sciance kolankowej, nie warto jej troszke podniesć??

Witam w gronie Saturnowiczów :)

Ścianę kolankową podnieśliśmy o 1 pustak i to była dobra decyzja. Drugie co mogę na początek doradzić to likwidacja słupów na poddaszu. Cieszę się, że pozbyliśmy się ich.

jeden pustak to max. wiecej bym nie podnosil - moze zaczac zle wygladac.

poza tym 80 kilka centow sciany kolankowej wystarcza.

co do slupow - pamietam, ze kiedy myslalem o ich likwidacji to orientacyjny koszt takiej operacji oscylowal wokol 9-10 tys zlotych. z dzisiejszej perspektywy mieszkanca stwierdzam, ze gdybym wtedy wydal te kwote, to dzisiaj bym zalowal. wiec jesli mozna duzo taniej, to OK, ale jesli dyszka PLN, to w zadnym razie.

my podniesli

• 3 weeks później...

Jacekp71

Czy możesz zdradzić jakiej firmy i w jakiej okleinie masz drzwi na dole.

Też planuję z szybkami, tylko mam dylemat bo w tym samym stylu powinny być drzwi do łazienki i kotłowni, a tam chyba nie powinny byś z przeszkleniem.

A może przesadzam, powiedz jak rozwiązałeś tą sprawę?

I jeszcze jedno - świetna obudowa kominka - z czego ją robiłeś, jeżeli to nie tajemnica to zdradź cenę?

okleina to o ile sobie przypominam jakis odcień palisandru, a sama stolarka byla wykonana - a wlasciwie nadal jest :evil: - przez stolarnie z okolicy,

wykonali nam drzwi pojedyncze, drzwi z doswietlem, drzwi podwojne, łazienkowe (szybka u gory) i do kotlowni (pelne),

a obudowa kominka to plyty GK oraz marmur breccia sarda daino, calosc chyba kolo 3,5k,

Muszę zdecydować z czego założyć podbitkę, pomocy!!!!

Widzę że Jacekp71 już się z tym uporał - a z jakiej firmy, sorry że tak pytam

ale widzę że wszystko masz przemyślane i dokonujesz słusznych wyborów

Wiolqa

Więcej zdięć jacka jest na fotosiku- myślę że nie ma mi za złe że o tym piszę

A czy ty masz już podbitkę i z czego?

krysin,

tak jak piszesz, podbitke mamy zrobioną, ale w sumie jakos tak juz dawno i przypadkiem, bo ekipę od docieplenia i elewacji mielismy wspolnie z sasiadem, i u niego robili, wiec i u mnie tez ;-) tak jakos to wyszlo ;-)

a z firmy nie jest zadnej ;-)

to są deski boazeryjne, I gat., na pioro/wpust, dobrze wysezonowane, made in germany, ale sprzedawane przez tartak w mojej okolicy,

i musze powtorzyc - bo juz gdzies to pisalem - ze dzisiaj zrobilbym chyba inaczej, tzn. szukalbym tanszego drewna, to niepotrzebnie przeplacilem ....

deski sa trzykrotnie malowane holzlazur`em z firmy dufa,

a Ty i Wiolqa z czego planujecie/macie podbitke ?

moj sasiad szuka pomyslu ;-) ja co prawda namawiam go na cos drewnianego, ale fanatykiem nie jestem, i moze cos innego podpatrzymy ? ;-)

PS

rzeczywiscie mam kilka zdjec na fotosiku.pl ;-)

pozd. z Saturna ;-)