Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :wink: ,

buduję Ariela, mam stan surowy zamknięty. Przez zimę nic nie robiłam, bo 1 października urodziłam synka, więc musiałam zająć się dzieckiem. Za kilka dni będą robić u mnie elektrykę. Saturn ma prawie identyczny salaon jak Ariel, dlatego proszę te osoby, które mają już wykończone domki o przesłanie zdjęć z salonu, kuchni i jadalni :wink: . Interesuje mnie rozstawienie mebli, a najbardziej, gdzie umieściliście telewizor, bo ja mam straszny dylemat. Będę bardzo wdzięczna za zdjęcia i za sugestie odnośnie usytułowania tv.

Pozdrawiam,

Eliza

Serdeczne dzięki Wiolqa za wklejenie zdjęć, świetna robota, można tylko pozazdrościć. Drzwi wejściowe są super, o cenę nawet nie pytam, bo widać, że mało nie kosztowały. Kuchnia też bardzo fajna. Glazura w łazience też upatrzona przeze mnie, ale raczej myśłałam o ułożeniu jej w dużej łazience. Decyzji jeszcze nie podjęłam, bo tak naprawdę, to nie miałam do tej pory czasu na zwiedzanie sklepów. Jest jeszcze jedna glazura podobna do Twojej, mam nawet zdjęcia, bo robił ją mój znajomy, który będzie również u mnie zajmował się wieloma pracami. Niestety nie mam pojęcia jak wkleja się zdjęcia, bo dopiero kilka dni temu dołączyłam do forum. Jak się nauczę, to wkleję.

Zastanawiam się, czy w salonie na Twojej oryginalnej ścianie (świetny pomysł) będzie TV w prawym rogu? A czy wypoczynek zamierzasz postawić na środku, na drewnianej podłodze? Też myślałam, żeby zrobić w ten sposób podłogę, ale nie mam wyobraźni przestrzennej i nie wiem, czy ustawiając wypoczynek na środku salonu, nie zagracę go. Dlatego z decyzją wstrzymałam się narazie. Muszę jednak podjąć decyzję w miarę szybko, bo przydałoby się zrobić ogrzewanie podłogowe tam gdzie jest gres.

Szkoda, że nie zrobiłaś zdjęć ścianom, na których jest kominek i wyjście na taras. Jakbyś przy okazji zrobiła, to wklej proszę. Te zdjęcia bardzo mi pomagają, choć najchętniej zobaczyłabym na żywo Ariela lub Saturna.

Ja ruszam z budową za tydzień, czekam na decyzję z banku odnośnie kredytu.

Teraz jestem na etapie planowania elektryki, coś okropnego. Niestety moja druga połówka mało angażuje się w budowę, praktycznie wszystko jest na mojej głowie.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Dziękuję Arielka. Jeszcze trochę nam brakuje, głównie umeblowanie, oświetlenie, firanki. Nie mam pomysłu na razie.

Co do telewizora, to jest on powieszony pośrodku przeciwległej ściany do tej, która jest na fotce. Na razie salonie znajduje się stary komplet wypoczynkowy. Nie mamy też jeszcze kominka. Może pomyślimy o tym pod koniec tego roku. Ogrzewanie podłogowe mamy na całym parterze i na poddaszu na korytarzu i w łazience.

Teraz jestem na etapie planowania elektryki, coś okropnego.

juz elektryka ? :)

odradzam - szkoda czasu :)

poczekaj, az bedziesz miala chociaz stan surowy otwarty ze wszystkimi sciankami dzialowymi, połaź sobie po domku, poczuj go, popatrz gdzie wygodniej ci siegac ręką, gdzie beda przydatne gniazdka i przelaczniki .... dopiero potem zaplanuj rozmieszczenie,

podobnie zrob z oswietleniem,

to oczywiscie moje sugestie, nie wyobrazam sobie projektowania elektryki tylko na papierze ;-)

jacekp71 masz rację. Nie ma sensu teraz o tym myśleć. Tym bardziej jak Arielka wspominała, ze nie ma wyobraźni przestrzennej.

Jacekp71 widziałam, że masz również zamontowaną szufelkę centralną w meblach kuchennych. Czy korzystacie z niej, jesteście zadowoleni z tego rozwiązania?

Hej, hej ja już mam stan surowy zamkniety. Ścianki działowe też już są i dlatego będę już robiła elektrykę.

Może uda mi sie wkleić zdjęcia.

http://images32.fotosik.pl/165/fa2478d04b457ceb.jpg

http://images30.fotosik.pl/170/fa5c73a41b55f3d5.jpg

http://images27.fotosik.pl/169/f754ba660bba6026.jpg

http://images31.fotosik.pl/166/f91206454e89987c.jpg

Dzieki za wklejenie duzych zdjec dzieki nim mozna tez dostrzec detale o to wlasnie chodzi. Jestem na etapie dachu interesuje mnie na co zwracac uwage i jakie materialy zastosowac, dachowke mam juz zakupiona kolorystycznie zblizona do twojej. Dzieki za foty pozdrawiam

Ściankę podniosłam o połówkę pustaka. Nad garażem w projekcie nie było ścianki kolankowej, dach miał się opierać na wieńcu, ale cieśla namówił mnie, żeby zrobić cały dach na jednej wysokości. W ten sposób zyskałam nad garażem pomieszczenie w którym będzie pralnio-suszarnia. Wiem jednak, że z zewnątrz dom wygląda beznadziejnie przez tą przeróbkę, ale już się do tego przyzwyczaiłam. Ważniejsze jest dla mnie to, że zyskałam pralnię przy łazience.

Ogólnie rzecz biorąc miałam beznadziejnego cieślę. Do tej pory to najgorszy fachowiec u mnie na budowie. Byłam w zaawansowanej ciąży, gdy był robiony dach i nie dopilnowałam pewnych rzeczy, a błędów trochę jest.

Tak to jest jak człowiek nie zna się na budowie, a wszyscy dają dobre rady, tylko, że już po fakcie. Przeboleję ten dach. Teraz nie chciałabym popełnić za dużo błędów w środku domu.

Koledzy i koleżanki.

Zaczynam budowę po Świętach. Murarz chce 25 000. Czy cena jest ok czy jeszcze się targować? Doradźcie coś. Jakie ceny są obecnie budowy takiego domu? Na forum widziałem 25-28 000. Czy coś się zmieniło?

Buduję z SOLBETU

Pozdrawiam

całość od fundamentów, ściany, strop plus wylewki w środku taras, schody wejściowe..

Cokół i słupy chcę od razu murować z klinkieru, ale to w cenę całości nie wchodzi.

bedziesz mial okropnie drogie słupy ;-)

no i nie docieplisz ich, wiec tez i mostki termiczne sie pojawia ....

ale powodzenia zycze ;-)