poturala 19.03.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Pisze pierwszego posta, więc przepraszam za nieścisłości które mogą się pojawić Jestem świeżo po murarce, mider3 cena jest niezła jak na 2008 rok. Mnie wyszła cena samej robocizny (za poziom I 5500 +strop 2000(lany +zbrojony) +II poziom z wieńcami i kominem klinkierowym 5000)+w cenie całości obłożenie domu wełną 18cm + obmurówka z porothermu 8 cm. tak więc zamknołem się w cenie robocizny 12500 słupy wejściowe lane. Myśle żę będziecie mieli do mnie wiele pytań bo mam pare nie konwencjonalnych rozwiązań ( roletki się skryły w ścianie a parapety mam w całości z klinkieru) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 20.03.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Witamy witamy niektorzy sa juz po roletach i po parapetach wiec pewnie zapytaja o cos innego ze swojej strony powiem, ze znam nadproza Jurand - gotowe do zamontowania rolet, ktore pozostaja "ukryte" w scianie, jesli takie stosowales, to daj cynka nt cennika - polece kilku znajomym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poturala 20.03.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Nie stosowałem żadnych nadproży do rolet, po co wchodzić w koszty. Mam mur 3-warstwowy (25cm z Porothermu + 18cm Wełna twarda + 2 cm szczelina powietrzna i+ 8cm cegła Porotherm) w tych 18 cm wełny i 2 cm szczeliny powietrznej zmieściłem skrzynki z roletkami 15cm dla okien i 16,5cm dla drzwi, czyli zostaje jeszcze po około 1-3cm luzu na wyjęcie maskownicy. To roletki w kolorze złotego dębu skrzyneczka w kolorze ciemnego brązu i prowadnice z gumką nie ze szczotką całość kosztów 4900 zł z montażem. Mam nadzieje, że nie przepłaciłem, jak by ktoś chciał to można zamontować automatykę, ale chyba koszt 600zł dodatkowo do szt., ale na internecie widziałem sinik z wałkiem od 150zł(kiedyś może założę) podprowadzę zasilanie i sterowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.03.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Nie stosowałem żadnych nadproży do rolet, po co wchodzić w koszty. Mam mur 3-warstwowy (25cm z Porothermu + 18cm Wełna twarda + 2 cm szczelina powietrzna i+ 8cm cegła Porotherm) no ja mysle w koszty juz wszedles robiac sciane 3W .... sciana dobra, ale obecnie nieomal niespotykana z wielu powodów .... sorki za moja opinie - ale ukrycie rolet w scianie 3W trudno zaliczyc do niekonwencjonalnych rozwiazań l;-) za to sciane 3W jak najbardziej, pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poturala 21.03.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Krytyka jak najbardziej konstruktywna Ale czemu poszedłem w 3W dlatego że nie ma takiej siły żeby styropian wytrzymał 50 lat pod tynkiem. Utlenianie styropianu powoduje odwarstwienie kleju i siatki od styropianu wiadomo, że nie nastąpi to za 10 lub 20lat w Polsce jest to technika stosowana od około 12-15 lat jeszcze efektów nie widzimy. wiem że przepłaciłem stosując tradycyjny, 3W ale nie mam przekonania do nowości, jeszcze jedno co popchnęło mnie do 3W 18cm wełny nie mogłem dostać nigdzie kołków do mocowania po drugie żaden fachowiec nie chciał mi kłaść wełny pod klej, po trzecie policzcie kleje siatki ja muszę doliczyć tynk wapienny no i współczynnik przenikania mam poniżej 0,2 (dom żeby nie wentylacja ogrzałbym 2xfarelka 2kW/h. koszt cegły wyniósł mnie 11tyś koszt wełny 5tyś +500zł drut 4 nierdzewka +elki+wentylacja +cement +drobiazgi całość materiału na ściany zamknął się w 20tyś myślę, że na 2007 rok to koszty materiału są dobrze skalkulowane i że mi się w końcowym efekcie opłaca. Uwaga materiały kupuję zimą nie latem (OSTATECZNIE TO JA PŁACE ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 21.03.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 hej .... powinienes walnac kilka postow w watkach o scianach 2w i 3w .... dałbys forumowiczom do myslenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poturala 21.03.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Nim cokolwiek robie czytam wszystkie możliwe fora i instrukcje. Od 3 lat czytam i szukam materiałów na temat Inteligentny Dom, ale szukam praktyka co coś takiego zbudował sam, a nie kupił np:EIB lub inne? Chce to zrobić ale na sterownikach PLC: wiem że to jest możliwe i tańsze od tych reklamówek. A może otworze na tym portalu nowe forum odnośnie tego tematu (Poco się męczyć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riza 25.03.2008 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 pytanie ma do wiolqa: masz świetne schody drewniane, będę ogromnie wdzięczna za informację ile kosztowały te schody i jak długa jest ściana na której masz je oparte (ja mam 2,20 m i boję się że to za mało i nie zmieszczę takich schodów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolqa 25.03.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Ściana, na której są oparte schody ma 2,5 m. Specjalnie zmniejszyliśmy otwór drzwi do salonu, chyba o 20 cm Schody przez to, że nie mogły być zbyt wysunięte, ponieważ kolidowałyby z sufitem, są dosyć strome. Co do ceny to nie określę dokładnie, bo wykonywał je wujek, który z kolei policzył tylko za materiał. Mamy też parapety z tego samego drewna. Drewno to mahoń sapella. Tak naprawdę chciałam wenge, ale drewno było dużo droższe (x2), dlatego zdecydowaliśmy się na mahoń.W rzeczywistości wyglądają zdecydowanie lepiej niż na fotce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romek7 06.05.2008 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 witam interesuje mnie informacja o likwidacji słupów na poddaszu . proszę o zdjęcie i jakieś podpowiedzi jeden cieśla powiedział że nie da rady. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 06.05.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 z punktu widzenia ciesielki, to slupow nie da sie zlikwidowac,ale mozna zastosowac stalowe profile oparte (zakotwione) w wiencu stropu, zdaje sie krysin ma u siebie cos takiego,koszt podobno okolo 10k zl, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romek7 07.05.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Tak samo powiedział mi cieśla, widziałem te zdjęcia, z konstrukcją stalową troszkę to kosztuje. Będę się zastanawiał. Może ma już ktoś zdjęcia z wykończenia poddasza z słupami może mi się spodoba i słupy pozostaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 07.05.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 zdjecia wiele nie pomogą najlepiej doswiadczyc tego na zywo, poczuc czy sa one krepujace czy nie, u nas zostaly i da sie z nimi żyć zapewne bez nich byloby troszke wygodniej, ale czy warto zaplacic za to cene ? kazdy musi rozwazyc samodzielnie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil99 13.05.2008 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 da sie lupow pozbyc, bez konstrukcji stalowej, nalezy wyniesc obie sciany konstrukcyjne wewnetrzne parteru, az pod wiezbe, i oprzec belki na tych scianach konstrukcyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 13.05.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 mirmil99 .... kope lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil99 18.05.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 moze nie kopa, ale rok wyciety z zyciorysu przez budowe;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 22.05.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 czyli wszystko juz wykonczone i urzadzone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil99 28.05.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 wielkie przeniesienie odbylo sie 26.09 zeszlego roku, czyli zime juz przezimowalismy i jakos zyjemy, a zostal sie ogrod do roboty i ta nieszczesna lazienka na gorze, gdzie sobie wymyslilem saune i takie inne rozne, ale jak policzylem koszty to poczekam z jakies 3 lata, bo narazie mam dosc wydawania kasy tylko na chalupe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 28.05.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 kasy mowisz ? a co ? tez poszlo wiecej niz myslales ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil99 30.05.2008 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 pewnie, ze kasy poszlo wiecej niz myslalem, bo jednak konczylismy w 2007 roku i druga czesc budowy byla po podwyzkach pewnie, ze nie po takich jak podrozaly glowne materialy budowlane, ale wszystko jednak sporo bylo drozsze, a w sumie to narazie sie zmeczylem budowaniem i trzeba trochu pomieszkac, swoja droga mam jedna dziewczyne i jedna lazienke to starczy, a jak mnie przypili to do sasiada za rog polece;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts