Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wiem, ze wszystkie zmiany trzeba zaznaczyc i spytac o pozwolenie-mysle, zejak napisze to mi odpowiedza czy tak czy tak, poza tym chce saturna a nie inny projekt, a ze dzialka taka mala dowiedzialam sie niedawno, ale ze sasiad wybudowal obok (i jeden i drugi) wielki garaz i domek dowiedzialam sie wczoraj 2 dni temu-tego nie ma jak zburzyc, bo mialabym wojne, a po co, wiec musze wykorzystac 2 sciany i zrobic garaz, ale...poki co jeszcze sie nie martwie, bo jeszcze nei stawiam :)

jutro napisze i sie dowiem co i jak-dzieki za info :)

a w ogole to powiedzcie mi jak saturn prezentuje sie w srodku?? czy jest maly?? duzy?? czy wykusz razem z kuchnia i pokojem wyglada dobrze?? bo projekt i z zewnatrz i na zewnatrz wyglda ladnie i funkcjonalnie-moze jakies fotki na forum albo na maila poprosze :oops: :) i baaardzo prosilabym o foty poddasza :)

Wiśnie

Ja powiekszylem sobie pom. gospodarcze poprzez wydluzenie garazu o jakies 1,5 m i wyszlo calkiem niezle, nawet sie dziwie ze tak dobrze a musze jeszcze w tym garazu zmiesci naprawde spory samochod. Co do slupow mi sie dwa zostaly (lazienka i pokoj nad salonem), a jak bym sie naprawde uparl to jeden tez by wystarczyl, koszt tej przerobki to jakies 300 pln.

Mamba Luna

Domek co do wielkosci to musisz sobie sama ocenic, oczywiscie w realu, dla mnie jest olbrzymi, ale ja zawsze w bloku chowany, a dla tescia malutki i badz tu madry. No i napewno nikt tu Ci nie powie, ze ich domek wymarzony i wybudowany, wychuchany, wypieszczony wyglada zle;).

hm co do prostowania sciany to moze sie i zgodzi biuro (Oni sa raczej tacy zgodliwi), aczkolwiek to nie jest takie pewne, zastanow sie nad Delfinem i doloz lukarne od strony frontowej, bedzie wygladalo jak saturn a jak dla mnie uklad schodow w Delfinie jest optymalny, bo co ja sie namyslalem nad tymi schodami to moje, ale w koncu wymyslilem;).

pozdr

Mirmil

dzieki Ci za odpowiedz :lol:

wyslalam wczoraj maila z pytaniem o ta wiate, a raczej jej brak w moim wypadku czyli o wyprostowanie sciany no i czekam na odpowiedz, ale zaraz poszperam i poszukam delfina :)

chociaz zastanawialam sie nad orionem, bo ma prostszy dach-ale wyglad jak u saturna (ten domek ujal mnie za serce :lol: )

ja nigdy nie mieszkalam w bloku, tylko w kamienicy o metrazu prawie takim jak saturn (125m2), ale co domek to domek, poza tym taniej wychodzi od mieszkania w bloku 8)

a ze likwidacja slupow kosztowala Cie tylko 300 zl??? :o jak czytalam wczesniej-koszt wywalenia slupow to jakies 10 000, bo zmienia sie konstrukcja-zreszta-ja sie nieznam i jeszcze na tym etapie nie jestem

dzieki raz jeszcze-ide do projektow :D

no 10 tys jak nie wiecej gdy chcesz wszystkie zlikwidowac, a ja sie pozbylem dwoch mozna 3 wystarczy podciagnac do kontrukcji wiezby (platwi) sciane na poddaszu jako konstrukcyjna i dac pare nadprozy, no moze przesadzilem pewnie bylo to 400 pln;); no orion fajny, ale saturn ladniejszy;), a ja gdybym mial teraz budowac to chyba wlasnie delfina bym stawial z ta lukarna, ale jak tam sobie kto chce i mu sie podoba

pozdr

Mirmil

aha-czyli wszystko jasne-jesli zostawie sobie 2 slupy, to nie bedzie tak zle i tak drogo-to mnie cieszy, bo mnie slupy nie przeszkadzaja tylko mojemu mezowi-chociaz tez nie do konca-ale mnie pocieszyles i musze mu powiedziec :)

ogladalam delfina, ale wole rozklad saturna czy oriona i jak przegladam inne projekty, to najbardziej w srodku podoba mi sie wlasnie saturn i jego bracia-siostry :wink:

no wlasnie-co z tymi schodami jest nie tak w saturnie??? i czy mozesz wstawic jakies fotki ??

aha-czy jak przysylaja projekt, to jest on w 3D oraz co i gdzie wstawic, urzadzic??? bo tez mnie nie to interesuje-aha i czy koszt dachu jest faktycznie taki dorgi czy mozna sobie go taniej zrobic?? ja myslalam o blachodachowkach, bo to tez obniza koszty, ale sama nie wiem?? :roll:

przydalby sie jakis zlot saturnowiczow i orionowcow, zeby obgadac co i jak :D

schody zajmuja poprostu mase miejsca w hallu, jest on zdominowany przez schody, u mnie beda w ksztalcie taiej wiekszej litery C, ten dlugi bok jest oczywiscie przyklejony do sciany naprzeciwko kuchni i spizarni, i ten zabieg na dole bedzie krotki max 3 schodki, tylko nie pytajcie ile wylalem betonu na strop zeby tak to zrobic i ile poszlo tam zbrojenia, ale sadze ze moge spokojnie parkowac wtym miejscu malym czolgiem;)

Luna

zgadza sie, ze dach jest drogi lub tez bardzo drogi, i skomlikowany, konieczny dobry ciesla, ale da sie go zrobic, ja nawet poszedlem dalej i mam nadbitke, takze widac rzezbione krokwie, przez co u mnie belki byly docinane na gorze, a nie przy okapie, ale coz poprostu mialem madrego ciesle, i jakos nie widze saturna w blachodachowce, poprostu mnostwo gasiorow, a w blasze to one tak sobie wygladaja, chyba domek straci na design - ie;)

co do fotek to schody beda zrobione pewnie najwczesniej w listopadzie narazie jest wizja i dziura, a projektu nie bede tutaj zamieszczal bo jednak istnieja prawa autorskie i nalezy chociaz troche szanowac swojego rysownika;)

pozd

Mirmil

Wtrącę się lekko co do słupów. Te dwa po stronie garażu można zlikwidować ramą stalową i to jest stosunkowo kosztowne.

Pozostałe dwa, w łazience i pokoju nad salonem to pikuś, wystarczy ścianę dzielącą łazienkę od klatki schodowej wykonać jako nośną, na górze dać stalową belkę lub zalać żelbetową belkę.

Mirmill 99

Załuję, ale sama potrzebuje pomocy w tym zakresie

Całą niedzielę dyskutowaliśmy co robić z sufitem na dole - podwieszany czy tynkowany a może kąbinowany ale dalej nie wiemy.

Doszłam do wniosku że nie znamy wad ani zalet tych metod, więc

też poczekam może inni napiszą coś mądrego.

Trochę mi się spieszy bo elektryka prawie na ukończeniu i można myśleć o ścianach ii sufitach.

Hej !!

jesli mozna to dorzuce moje trzy grosiki do tematu ;-))

schody - planujemy oparte na literze L, zaczynającece sie przy wejściu z jadalni do salonu (oparte na ścianie z kominem) i prowadzace łukiem do góry. dają piękny efekt i sporo miejsca do wykorzystania.

nasze miałyby być dębowe, wykonane jako ażurowe, bok stanowić ma wygieta szeroka listwa. jedno co mnie odstrasza, to ich koszt .... ale zaczynam szukać oszczędności ;-))

sufity - u nas będą - jak mówi Krysin - kombinowane.

miejscami płyta GK, reszta tynk. strop nie powinien popękać więć nie widzę powodów (poza estetyką) żeby wszędzie robić obniżony.

płyta GK będzie nad stołem, planuję kilka gzymsów z oświetleniem itp, oraz łazienka.

pozd.

Jacek

mamba luna

co do dachu - czy w Saturnie jest rzeczywiście taki drogi ??

rozmawiając z moimi budującymi kolegami, to nie sądzę !! płacą więcej !!

chyba koperta czy pulpit przestają mieć znaczenie. u nas fachowcy biorą obecnie tyle samo (ok. 25zł/m2 i cieśle i dekarze),

drewna na więżbę idzie jakieś max. 14m3, a obecnie drewno jest tanie. parę lat temu płacono za nie ciut mniej lub tyle samo.

koszt zrobi więc pokrycie i dodatki. ale na to każdy z nas ma już wpływ !! ....

mój dach kosztować będzie równo 50k (więżba, jej impregnacja, transport, konstrukcja, akcesoria dachowe, dachówka Roben, rynny plastikowe, sześć velux`ów z kołnierzami, robocizna).

można zapłacić mniej, można więcej.

sumująć: cenę robi powierzchnia, ale z kolei dach to wizytówka, więć ....

NO DOBRA TO JA TEZ TYNKUJE NA WASZA ODPOWIEDZIALNOSC;

A DACH TO JEDNAK JEST DROGI, BO JAK PISZESZ ZAPLACISZ 50 TYS, A ILE ZAPLACISZ ZA RESZTE DOMU?, A SKAD TY WZIALES TAKICH TANICH CIESLI I DEKARZY U MNIE TO LECI JAKIES 45 ZL/M2 I TO NAPRAWDE MAM TANIO BO NA SZCZESCIE PODPISYWALEM UMOWE W KWIETNIU, TERAZ TO JUZ KRZYCZA I 60 ZL/M2

NO TO Z INNEJ BECZKI, A JAKIE DAJECIE RURKI NA INSTALACJE WODNA, I CZY DAJECIE ROZGALEZIACZE CZY TEZ KOMINUJECIE NA STOPNIOWANYCH TROJNIKACH?

POZDR

MIRMIL

Jacekp71

Z tymi schodami to ja

też tak kombinowałam identycznie jak Ty,

nawet pogodziłam się z ceną 15 koła.

Jak przyczedł fachura i zaczął robić makiete to okazało się że dwa stopnie

muszą wychodzić na jadalnię (poza ścianę kominową), więc wstrzymałam projekt i teraz się miotam bo stwierdził że jedyne rozwiązanie to zgodne z projektem czyli wejście od strony kuchni.

Czekam jeszcze bo wiolqa obiecała że rozezna temat i da znać.

Jeżeli ona też stwierdzi że się da od strony jadalni to muszę poszukać innego fachowca