Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Nie rozumiem dlaczego tak malo osób interesuje się tym projektem? Jego "brat" Orion ma sporą rzeszę zwolenników. Czyżby wszystkiemu winny był dach i koszty z nim związane??? Przecież to właśnie dach dodaje domowi tak wiele uroku :-? .

Uważam, że Saturn to bardzo fajny projekt i dlatego też zamierzam go w niedalekiej przyszłości zrealizować. Widziałam już (co prawda tylko na zewnątrz) ten domek w stanie surowym zamkniętym i przyznam, że zrobil on na mnie bardzo dobre wrażenie. Jest w sam raz, nie za duży i nie za mały, ma ładną, prostą i zwartą bryłę. Na zewnątrz wygląda naprawdę ok. Być może wkrótce wybierzemy się na wycieczkę i zobaczymy jak ten domek wygląda wewnątrz i wtedy już z całą pewnością będę mogła stwierdzić czy z tym projektem "jest coś nie tak". Póki co uważam, że jest

wszystko w porządku :wink: :lol: .

Jeśli chodzi o zmiany, które chcielibyśmy w nim wprowadzić aby dostosować go do naszych potrzeb, to:

- rezygnacja z wiaty (planujemy budowę oddzielnego garażu dwustanowiskowego), przez co zwiększy się powierzchnia pom. gosp.,

- całkowite podpiwniczenie budynku (w piwnicy ma się znaleźć kotłownia, skład opalu, dodatkowa letnia kuchnia, spiżarka i pomieszczenie rekreacyjne),

- łazienka na dole w miejscu pom. gosp.,

- dodatkowe okno w salonie,

- zmiana konstrukcji dachu (likwidacja słupów na poddaszu),

- podwyższenie ścianki kolankowej,

- zmniejszenie łazienki, tak aby przy pokoju 2/4 powstała mała garderoba.

Pozdrawiam Aga

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Minęło trochę czasu.

My kupiliśmy już ten projekt.

Też podnosimy ściankę kolankową i likwidujemy słupki na poddaszu.

Dodatkowo zdecydowaliśmy się na zabudowę garażu i likwidacje wyjścia na taras z gabinetu oraz likwidujemy tą ściankę pomiędzy jadalnią i salonem.

Ciekawa jestem w której części Polski widziałaś stan surowy zamknięty.

Jeden z forumowiczów przesłał mi zdięcia Saturna (też stan surowy)

Jak Cię to interesuje to daj znać mój mail to: [email protected]

My zaczynamy na wiosnę w okolicy Katowic.

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witaj Ewo!

Cieszę się, że zwróciłaś uwagę na ten właśnie projekt. Co prawda jestem na etapie załatwiania papierologii (mam kupiony projekt i WZ), ale widziałam już Saturna z zewnątrz w realu i uważam, że to naprawdę świetny domek :lol: . Zajrzyj tutaj http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1059851&highlight=#1059851 Jeśli chodzi o zdjęcia to wkrótce będę ich trochę miała ( jak już wybiorę się na wizję lokalną :-? ). Póki co mam zdjęcia stanu surowego domku jednego z forumowiczów i jedno zdjęcie dziwnego Saturna znalezione na forum.

http://www.album.com.pl/zWy384aAbzYQg/193061.jpg

Wyraźne zmiany i dziwna (czyt. nie w moim guście :wink: ) kolorystyka elewacji.

Witaj Ewo!

Cieszę się, że zwróciłaś uwagę na ten właśnie projekt. Co prawda jestem na etapie załatwiania papierologii (mam kupiony projekt i WZ), ale widziałam już Saturna z zewnątrz w realu i uważam, że to naprawdę świetny domek :lol: . Zajrzyj tutaj http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1059851&highlight=#1059851 Jeśli chodzi o zdjęcia to wkrótce będę ich trochę miała ( jak już wybiorę się na wizję lokalną :-? ). Póki co mam zdjęcia stanu surowego domku jednego z forumowiczów i jedno zdjęcie dziwnego Saturna znalezione na forum.

http://www.album.com.pl/zWy384aAbzYQg/193061.jpg

Wyraźne zmiany i dziwna (czyt. nie w moim guście :wink: ) kolorystyka elewacji.

Dzięki za zdjęcia. Jak widzę ten Saturn różni się od tego, którego widziałam kątem nachylenia dachu. Mam pytanie, czy robiliście już adaptację projektu? Ile wyniosło was naniesienie zmian?

Pozdrawiam Aga

bardzo Ci dziekuje... wiesz...wiele bym dała żeby zobaczyć ten domek w środku... zastanawiam się jak wyglądają pokoje na poddaszu...szkoda, że ktoś w pobliżu mnie nie buduje go.. :cry:

Nasz Saturn prawdopodobnie będzie miał taki układ pomieszczeń na parterze

http://images3.fotosik.pl/24/apu4te5a4vnfaywg.jpg

i taki na poddaszu

http://images2.fotosik.pl/24/4vc0d7bed775d65p.jpg

Właśnie zamówiliśmy projekt i czekamy aż go nam przyślą.

bardzo fajnie..osobiscie mysle o schodach ze spocznkiem...podoba mi sie pomysł likwidacji wiaty...będzie świetnie...

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Ja rozpocząłem budowę Saturna w 04.05. I teraz jestem na etapie tynków wewnętrznych, a w ciągu miesiąca elewacja. I dlatego szukam osób które już są po tym etapie. :wink: Szukam koncepcji wykończenia. :wink:

Jeśli chodzi o spostrzeżenia z budowy, to nie jet to prosty dom w budowie. Ja zabudowałem wiatę. W projekcie jest wiata dlatego, iż bez podniesienia ściany kolankowej garaż byłby za niski. Zlikwidowałem słupy w pokojach przez wylanie stropu, również skosów. Jedni mówią że to bunkier, a ja twierdzę, że wylane stropy nie pękają jak z kartongipsu, przy pokryciu blachodachówką nie słychać deszczu. Ociepliłem cały strop styropianem grubości 20 cm w szczelinie między stropem, a krokwiami. Prace przy zabudowie wiaty, budowie dachy i górnym stropie prowadziłem z pomocą laptopu i programu AutoCad (konieczne jest zgranie dachu na całej płaszczyźnie od strony garażu i zachowanie szczeliny między krokwiami a wylanym stropem na ocieplenie). Ale wartał tego zachodu. Efekty już powoli zaczyna być widać. Służę zdjęciami, narazie jeszcze stanu surowego. Jeśli chodzi o koszty budowy to na forum padło stwierdzenie że Orion ma więcej zwolenników chyba przez dach. Myślę, że to chyba właśnie przez dach. Dach kopertowy zawsze jest droższy, ale swojej ceny jest wart. Jest jeszcze wiele ciekawych rzeczy o których można by pisać.

W razie pytań i chęci podzielenia się zdjęciami i uwagami zapraszam [email protected]

Witam!

Cieszę się, że nas przybywa.

planner

Gratuluję wyboru projektu :) ! Czy planujesz jakieś zmiany?

ws

Jak to dobrze, że nareszcie pojawił się ktoś, kto ma już ten domek wybudowany. Też bym chciała być na etapie tynków wewnętrznych :( :( .

Super, że dołączyłeś, potrzeba nam osób mogących coś podpowiedzieć i doradzić.

[/b]krysin

Czy już rozpoczeliście swoje zmagania z Saturnem?

Pozdrawiam Aga

Witam wszystkich zwolenników Saturna,

jestem nowa tutaj, ale bardzo sie ucieszyłam, ze jednak jest pare osób, które ten projekt budują, albo budować beda.

My mamy zamiar tez ten domek budować, projekt juz kupiony i do małych zmian do projektanta oddany.

Jak tylko pozwolenie dostaniemy, to budowac zaczynamy.

Przeszukalismy wiele gazet i stron internetowych, zanim ten projekt znalezlismy.

Ale od razu nam sie spodobal. Wielu pisze w tym forum o Orionie, tez sie nad nim krotko zastanawialismy.

Ale on jednak tak nam do gustu nie przypadl, moze przez jego dach.

Jak sie teraz po okolicach jezdzi, wiele ludzi buduje sobie nowy domy.

A jednak podobnych do Saturna niewiele.

Chetnie wymienie doswiadczenia z innymi, a jak juz sie budowac bedziemy, no i zdjecia posle.

Niech pisza ci, ktorzy juz gotowy albo w trakcie budowy sa.

Jest w tym forum na pewno wielu cichych towarzyszy, ktorzy zagladaja tutaj i sobie czytaja, a o ich istnieniu nic nie wiemy.

Fajnie by bylo, jakby wiecej odwaznych sie tutaj zjawilo.

serdeczne pozdrowienia ze slaska

Jo

Hej !!

no widze ze moze sie temat ruszył ;-) sa posty i moze da to wsparcie kolejnym chetnym na ten projekt ....

Agnietka: jesli chodzi o zmiany, to rzecz jasna wiata znika i pojawia sie garaz, musze tez niestety zlikwidowac wykusz (warunki zabudowy nie pozwalaja - szerokosc), mala kosmetyka okien parteru (np. wyjscie na taras z salonu zamiast z gabinetu) oraz prawodopobnie sciany beda z SOLBETu zamiast YTONGa (czekam na oferty z cenami - po tym zdecyduje).

slupki na poddaszy postanowilem zostawic. moj architekt oszacowal ich likwidacje na jakies 10k PLN wiec wole te pieniadze wydac na cos innego (kominek z plaszczem wodnym np, drewniane schody itp).

zastanawiam sie nad materialem na dach, choc nie wiem czy ewentualna rezygnacja z dachowki ceramicznej wniesie oszczednosci warte efektu blachodachowkowego ;-)) koszt dachu nie bedzie maly, ale chyba warto go poniesc.

ktos wie ile kasy trza szykowac na saturna ??? .... jakies kosztorysy ?? doswiadczenia ?? .... mnie mowia ze 300k bedzie OK. dajcie znac jak wy to widzicie.

serdecznie pozd.

Jacek

Witam!

Właśnie otrzymałam projekt garażu . Myślę,że będzie pasował do Saturna.

planner Z tego co widzę, to póki co ja najbardziej zmieniłam projekt :wink:. Jeśli chodzi o słupki na poddaszu, to nie bardzo mogę sobie wyobrazić, jak się z nimi będzie mieszkać? Dlatego też, bardzo zależy mi na ich zlikwidowaniu (choć nie wiem jeszcze ile to będzie kosztować). Szkoda,że musiałeś zlikwidować ten ładny wykusz, ale cóż tak to czasem bywa :cry: (z dugiej strony, brak wykuszu nieco obniży koszty).

Ciekawa jestem co sądzicie o Ariel ?

Pozdrawiam!

Witam,

AGNIETKA - masz racje co do projektu Ariel, jest bardzo podobny do saturna.

Widzialam twoj projekt garazu, mysle ze bedzie super pasowal :D

Bedzie w takim razie wiata u was?

Najczesciej przebudowuja wiate na garaz.

My mamy zamiar takze wiate zostawic i garaz z boku budowac.

serdeczne pozdrowienia

Jo

Witam!

babino - my chcemy zlikwidować wiatę (w realu nie wygląda ona aż tak wspaniale,a poza tym u nas wiata znajdowałaby się od strony PN)) i zbudować oddzielny garaż dwustanowiskowy. Nasz Saturn będzie stał bokiem do drogi, zaś garaż frontem (kilka postów wyżej znajdują się rzuty naszego domku).

Pozdrawiam!

Hej Agnietka, primo: dzieki za info o Arielu ! dal nam do myslenia, secundo: uwazam ze nie jest lepszy (choc moga byc inne opinie) ....

po obejrzeniu Ariela wprowadzilismy do Saturna wazna zmiane: zastosujemy uklad schodow z Ariela i zamienimy lazienke 2/5 z pokojem 2/2. w ten sposob balkon bedzie dostepny z sypialni co dodatkowo ja doswietli. okno dachowe zostanie przeniesione na sciane z wykuszem (tj tam gdzie bylby wykusz).

tam gdzie bedzie lazienka zlikwidujemy jedno z okien dachowych (dwa w lazience to zbyt wiele) co da pewna oszczednosc.

sumujac: rozwiazanie poddasza w Arielu wydaje mi sie lepsze niz w Saturnie, ale jak sadze latwo Saturna poprawic (juz jutro mam spotkanie z architektem ;-) ....

co nie podoba mi sie w Arielu :

- pomieszczenie gopodarcze male i dostepne jedynie z garazu

- brak mozliwosci zbudowania duzej szafy wnekowej tak jak np w Saturnie,

- dolna lazienka bez okna wiec jesli wentylacja nie bedzie dobrze wykonana bedzie tam lekko dusnawo (wiem, bo mam taka sytuacje obecnie)

- 14m2 gabinetu to wg mnie marnotrawstwo metrazu, no chyba ze ktos rzeczywiscie bedzie ten pokoj na co dzien wykorzystywal,

- elewacja wejsciowa nie jest tak oryginalna jak w Saturnie .... (brak podpor pod tarasem), ale to juz sprawa gustow .... ;-)

nie widze slupow na poddaszu w Arielu, albo ich nie naniesiono albo ich tam po prostu nie ma. pewnie jest to konsekwencja pytan klientow o mozliwosc ich likwidacji - widocznie Domus zrobil tp juz z gory.

podejrzewam jednak, ze za ich brakiem stoi drogie rozwiazanie konstrukcji dachowej tzn takie jakie nalezaloby zastosowac w Saturnie zeby slupy zlikwidowac (zelbetowe trzpienie w scianie kolankowej polaczone z wiencem plus stalowa kratownica).

pozd.

Jacek