Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestem nowy, i w tym roku rozpoczynam budowe Saturna.

Proszę o pierwsze wskazówki, aby uniknąć jakiś wpadek na starcie.

Mam kupione materiały na ściany, strop i dach. (Bdować będę pod Koninem)

Pytania pierwsze:

1. Ile wziął wasz murarz, cieśla

2. Czy ilość drewna podana w projekcie jest wystarczająca. Ile m3 drewna potrzebna jest na łaty i kontrłaty

3. Koszt stanusurowego otwartego + orientacyjny koszt stolarki okiennej

Jeśli ktoś z was mieszka już w saturnie to proszę o zdjęcia rozwiązań wykończenia poddasza, schodów i pokoju dziennego.

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich.

Witam. Na większość pytań uzyskasz odpowiedź czytając wstecz ten temat. Polecam :) Znajdziesz tam dużo wskazówek i fotki.

Np. ciekawe rozwiązanie okien salonowych (wg mnie) przedstawił jacekp71.

Koszt każdego określa się indywidualnie, który zależy od wielu czynników tj: czy robisz z piwnicami, czy bez; czym pokrywasz dach; czy masz pracowników swoich i sprzęt, czy też zlecasz wszystko; cen materiałów itd.

Tak na marginesie, tak jak mówi napis pod Twoim nickiem: NIM ZAPYTASZ POSZUKAJ ODPOWIEDZI ;)

1. Ile wziął wasz murarz, cieśla

2. Czy ilość drewna podana w projekcie jest wystarczająca. Ile m3 drewna potrzebna jest na łaty i kontrłaty

3. Koszt stanusurowego otwartego + orientacyjny koszt stolarki okiennej.

Witam,

jesli chodzi o ceny robociny to trudny chyba cokolwiek porownywac z poprzednim rokim i terazniejszoscia,

nasza ekipa murarska kosztowala nas okolo 15tys zlotych, wliczajac w to rowniez tarasy, schody wejsciowe z murkami i chudziak rzecz jasna. wiem, ze obecnie za podobnej wielkosci domek zycza sobie od okolo 25-28 tys.

ciesla i dekarz mieli te sama cene za m2 i bylo to 23zl, wiec w sumie placilem okolo 10 tys z malym haczykiem.

no i stolarka ....

okna plastikowe uznanego producenta (Oknoplast Krakow) po trzech rabatach (sezonowy + za cala wplate + za montaz w marcu) oraz brama garazowa Krispol z napedem z doplata za kolor .... w sumie 20,5 zlotych.

to tyle na poczatek ;-)

jesli potrzebujesz jakies wskazowki to dawaj szcegolowe pytania, bo ogolnikami moglbym tu skrobac godzine lub dluzej ;-)

pozd.

Jacek

witam,

Czy ktoś mi z was powie czy murował czy wylewał fundamenty?

W tym roku raczej tylko wyjdę z gruntu no i może wymuruję cokół.

Pytanie: Ile wynosi obecnie cena m3 betonu towarowego.

A tak na marginesie znalazłem cieślę za 5500 za więźbe saturna (widziałem konstrukcje które układał i super, właściciele domków są zadowoleni), dachówka też ok 5000, murarz wstępnie chce 14 000 za całość, ale sądze że cena ulegnie zmianie na 16 000.

Podajcie za ile kupowaliście drewno na dach, bo ja znalazłem za 950 zł/m3.

Pozdrawiam wszystkich

P.S. Pokazujcie zdjęcia z budowy bo fajnie jest popatrzeć jak coś wyrasta :D

My wylewaliśmy fundamenty betonem B20.

W czasie kiedy zalewaliśmy fundamenty, czyli sierpień 2006, kosztował 200 zł/mł. Teraz kosztuje, u nas na pomorzu, 240 zł/mł plus pompa 180 zł/h pracy.

W październiku 2006 drewno na dach kosztowało nas 650 zł/mł. Teraz niestety jest na tym poziomie jak podajesz, a nawet sięga do 1100 zł/mł

dostalem wycene osprzetu. legrand, seria sistena life.

wymieklem i chyba nie kupie ;-)

Ale chciałeś zabudować jakieś funkcje z systemu In One, w stylu jednym przyciskiem zamykamy żaluzję, sciemniamy światło i włączamy muzykę czy tylko seria ci się podoba?

My zdecydowaliśmy się na sprzęt ospela gazela metalic srebro+tytan, wygląda tak:

http://www.ospel.com.pl/gfx/produkty/gazela_lp-1js_sr_tyt.jpg