Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

planner co powiedział architekt na temat planowanych przez ciebie zmian? Wydaje mi się, że chcesz zrobić coś takiego:

http://foto.onet.pl/upload/42/86/_599422_n.jpg

Mi się Ariel nie podoba, ani na zewnątrz, ani od wewnątrz (również rozwiązanie poddasza). Przyznam, że jestem zwolenniczką "poczekalni" przed łazienką. Wydaje mi się, że mały, ciemny hall na poddaszu będzie po prostu ciasny (domownicy będą wciąż na siebie wpadać), zaś powiększony w wyniku jego zmniejszenia pokój - kiszkowaty i niezbyt ustawny. Prawdę mówiąc, gdyby mi zależało na lepszym wykorzystaniu okna balkonowego, to umieściłabym sypialnię rodziców na parterze,na poddaszu zaś zrezygnowałabym ze ścianki wydzielającej pokój 2/2. Wyglądałoby to w ten sposób:

http://foto.onet.pl/upload/6/6/_599424_n.jpg

Oczywiście to tylko taka moja propozycja, która wcale nie musi ci się spodobać :wink: :lol:

Serdecznie pozdrawiam!

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

zmienilem swoj nick poniewaz probujac zmienic moj profil dla PLANNER zablokowalem sobie to konto ! :evil:

wiec teraz jest jacekp71 :lol:

mowiac krotko: pomysl na wlaczenie balkonu do pokoju odrzucony !!

powodem jest otwor w stropie parteru przez ktory wchodzi sie na pietro. jest prostokatny i zeby odwrocic schody tak jak w Arielu nalezaloby zmienic ulozenie podciagu jaki przechodzi w stropie kuchni/jadalni, lub tez zlikwidowac go w ogole.

likwidacja nie wchodzi w gre, poniewaz podciag podtrzymuje slupek dachowy ;-) .. wiec nalezaloby w konsekwencji zlikwidowac slupki, co wiaze sie z tym co pisalem wczesniej (stalowe hokeje, zelbetowe trzpienie, koszt itp).

zmiana ulozenia podciagu owocuje jego znacznym wydluzeniem (do ok. 6m), a to oznacza stalowa szyne, betonowe poduszki i wszystko co sie z tym wiaze (np koszty przerobienia projektu itd).

poza tym wszystkim uznalismy, ze przestrzen na poddaszu jest konieczna i nalezy ja pozostawic. balkon doswietla korytarz, robi tez jakas atmosfere na poddaszu, wchodzac na nie nie natkne sie na skrzydla drzwi po kazdej stronie ....

dzisiaj oddalismy wiec zestaw dokumentow do kancelarii starostwa i zaczelo sie czekanie na pozwolenie ;-)

jeszcze projekt przylaczy wod-kan oraz energetycznego i start !!

powoli zaczynam szukac ekipy !!

pozd.

Jacek

Witam!

przestrzen na poddaszu jest konieczna i nalezy ja pozostawic. balkon doswietla korytarz, robi tez jakas atmosfere na poddaszu, wchodzac na nie nie natkne sie na skrzydla drzwi po kazdej stronie ....
całkowicie się z wami zgadzam i uwazam, że Saturn ma całkiem dobrze rozplanowane poddasze.

Czekając na pozwolenie można sobie zaplanować kolorystykę elewacji

http://foto.onet.pl/upload/29/52/_599699_n.jpg

Ciekawa jestem jak wam się podoba Saturn z brązowym dachem?

Pozdrawiam

Witam,

Gdzie Wy byliście, jak jesienia zaczynaliśmy walkę z Saturnem ?!!!???

Aktualnie jestesmy po 'papierowym" etapie budowy. Fundamenty stawiamy pod koniec maja:26-27.05. Nasz zaadaptowany Saturn niemalze jest Arielem (należy sie wyjaśnienie, ze szukajac w listopadzie projektu naszego domu, Ariel chyba był jeszcze w trakcie projektowania, albo co, bo nie znalezlisy go w pracowni Domus). Nie przesle wam cad-owskich plików zaadaptowanegp projektu Saturna, bo strasznie tam naciapciane od opisów i mało co widac, sam sie tam gubie, dobrze ze pamietem co nieco. Spróbuje zatem opisac zmiany w projekcie Saturna w stosunku do Ariela:1/8 -łazienka jak w Arielu, 1/6-u nas sypialania, a z sypialni wychodzi sie do 1/7-garderoby,wykusz w salonie wydłużony o 90 cm (dzieki temu wiekszy sporo salon, taras), schody ustawione w kształcie litery C (faktycznie podciagi trza zmieniac, ale schody orginal sa nie do przyjecia), dłuższy bok oparty o ściane za kominkiem (dzieki tej zmianie,mamy wiecej miejsca w holu, a tym samym w jadalni), garaż wydłużony o 1,5 m (garaż w oryginalnym projekcie jest jakis mały, zreszta widzialem garaż saturna w realu i wyglada jak buda dla psa, takiego przerosnietego latlerka), powiekszajac garaz powiekszylo sie pomieszczenie gospodarcze, które ma teraz 8 m2 i dobrze, i ma swje osobne wejscie aby sie nie tulac po domu z taczkami i takimi innymi. Góra saturna praktycznie pozostala bez zmian (no prawie), za wyjatkiem dwóch słupow, które wycielismy. W zamian pociagnelismy sciane konstrukcyjna parteru pod platew dachu nio i dzieki temu zabiegowi dach ma sie na czym trzymac, no mamy taka nadzieje.

No i ciekawi mnie czy tez przewalczyliscie urzedniczkow i sasiadow i projektantow bo nas calkiem niezle przeczolgali, w szczegolnosci sasiedzi sie dolozyli. Po prawdzie mial juz byc stan zerowy na dzis, a tak jeszcze neni budowy, ale zostalo juz kilka dni i startujemy.

pozdr Olga I Mirek

Witam,

Cieszę się, że się znowu odezwaliście. Im więcej wymieniających swoje doświadczenia i spostrzeżenia, tym lepiej :p .

schody ustawione w kształcie litery C (faktycznie podciagi trza zmieniac, ale schody orginal sa nie do przyjecia), dłuższy bok oparty o ściane za kominkiem (dzieki tej zmianie,mamy wiecej miejsca w holu, a tym samym w jadalni)

Ciekawa jestem dlaczego te schody są nie do przyjęcia? W jaki sposób ich zmiana może wpłynąć na ilość miejsca w holu i jadalni? Jak poradziliście sobie z rozmieszczeniem pomieszczeń na poddaszu po tej zmianie?

Spróbuje zatem opisac zmiany w projekcie Saturna w stosunku do Ariela:1/8 -łazienka jak w Arielu, 1/6-u nas sypialania, a z sypialni wychodzi sie do 1/7-garderoby

Ja też się kiedyś zastanawiałam nad takim rozwiązaniem :lol:

Pozdrawiam.

bo widzisz, my bylismy w srodku tego domu i schody w orginale, zabieraja duzo miejsca na parterze (w szczegolnosci, ze my rowniez powiekszylismy wiatrolap oraz spizarke, aby jednak cos tam zmiescic, np okrycia dla gosci), komunikacja jest srednia, natomiast na gorze to sobie wylatujemy rownolegle do lazienki, w prawo do lazienki a wlewo do reszty pomieszczen, faktem jest, ze "hm prawie konieczny" jest konstruktor, aby zmienil podciagi wtedy na stropie, bo sie jednak zmieniaja naprezenia, ale dobry wykonawca da rade, tylko trzeba urzednikow przekonac

no z tymi schodami to jest jeszcze troszku inaczej, bo przynajmniej ja mam w projekcie i tak drewniane samonosne, jezeli je zmienic na murowane, to juz napewno sie bez konstruktora i moze nawet bez projektu wykonawczego nie obejdzie, a to juz wydatek kilku tys, dlatego u nas tylko drewniane, zreszta innych sobie nie wyobrazam, drewniane i juz;). Co do tych slupkow na poddaszu, trudno jakos te dwa przebolejemy. Jacek pisze prawde, te 10 tys to tak hm skromnie nawet, tam trzeba na ta nazwijmy kratownce, okolo 2,5 do 3 ton stali, i spawanie na gorze, to drogie i dobrzy fachowcy potrzebni, i znow koszty zmiany projektu, to nie takie proste jak widac, a jezeli nie mozna czegos zmienic, trzeba to polubic;)

Witam wszystkich,

ale sie tu duzo dzialo, od kiedy ostatni raz tutaj patrzylam :o

AGNIETKA - super sobie radzisz z paintem, masz do malowania naszego saturna! W kolorze brazowym nawet sie dobrze prezentuje, ale ja zostane jednak przy grafitowym :wink:

MIRMIL99 - gratuluje, ze juz tak daleko i budowa niedlugo rusza!!!

Mysle tez, ze przy drewnianych schodach duzo miejsca i pieniedzy sie zaoszczedzi, my jeszcze sie nie zdecydowalismy co do tego.

Nadal czekamy jeszcze na ostatnie rysunki naszego projektanta, ale juz zaczelismy nasza dzialke rozkopywac troche, bo drenaze musimy wpuscic.

Niestety wody duzo stoi na naszej dzialce, ale damy sobie rade.

Za ekipa tez juz sie rozgladamy, mam nadzieje, ze uda nam sie porzadna znalesc.

Jakie okna bedziecie wstawiac??? Drewniane albo z plastiku?

Jaki kolor elewacji proponujecie, jesli dach granitowy zostanie?

serdeczne pozdrowienia

Jo

Cena schodów zależy od ich typu, stosowanych materiałów, wykończeń, ilości stopni, renomy wykonawcy, a nawet regionu kraju. Zależnie od naszych możliwości finansowych możemy wybrać najtańsze oferty, zaczynające się od 90-150 zł za stopień, poprzez standardowe 300-500 zł za stopień, po okolice 1000-2000 zł za stopień w przypadku oryginalnych, efektownych schodów ze szlachetnego drewna.

Jak wiadomo, im ładniejsze schody, im bardziej wymyślne - tym droższe :roll: . Podobaja mi się zarówno schody drewniane, jak i betonowe. Moim skromnym zdaniem betonowe są mimo wszystko solidniejsze (przynajmniej takie wrażenie sprawiają), dlatego też chciałabym mieć może trochę wymyślne, ale jednak betonowe.

Pozdrawiam

jak pisalem o schodach to murowane tansze, ale zmiana projektowa droga. A jak sie rozgladalem za schodami, to tak okolo 5,5 - 6,5 tys, trzeba dac, osobiscie nie wiem why to takie drogie?. A okna beda pastikowe z okleina ( kolor zna Olga, dla mnie to magia, ale to jest cos od dębu) i szprosami na zatrzaski, takie do zdejmowania do mycia. A teraz to mam problem, jak nauczyc operatora koparki, zeby nie zniszczyl wytyczenia palikow dzialki, chyba sam sie naucze to prowadzic.

Witam wszystkich,

cos utknelo chyba u nas :-?

MIRMILL99 - dzieki za odpowiedz, tez o plastikach myslimy.

Ale czy w jednym kolorze, czy klejone, to jeszcze niewiem, bo takie klejone to napewno drozsze.

AGNIETKA - ty tak fajnie naszego saturna malowac umiesz.

Mam prosbe do ciebie, jak znajdziesz troche czasu moglabys saturna z dachem czerwonym i biala elewacja namalowac?

No i jak gotowy bedzie, tutaj wstawic?

Podobno traci caly urok w tych kolorach, a ja nie za bardzo sie z paintem obslugiwac umie, juz prubowalam :oops:

A kto juz z budowa zaczal na calego???

pozdrowienia

Joas

jakie planujecie sciany ??

zakladam ze zostaly mi ze dwa miesiace do rozpoczecia budowy wiec pewnie okolo trzy do murowaia scian ,, a nadal sie zastanawiam z czego je zrobic ??

w projekcie ytong, znajomi namawiaja na silke+welna, inni na prosty suporex+styropian mowiac ze tanie i sprawdzone ....

a sciany to jednak tylko kilka procent w kosztach wiec czy warto oszczedzac ??

pozd.

Jacek