Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

tak z ciekawosci przeanalizowalem sobie kosztorys (Domusowy) i zrobilem male zestawienie,

ponizej podaje elementy ktorych zsumowany koszt stanowi az 80% calych kosztow !! ;-)))) .... innymi slowy na nich warto sie skoncentrowac negocjujac ceny z dostawcami, tutaj jest kasa do zaoszczedzenia, reszte sobie mozemy odpuscic - nie warto tracic czasu.

w kolejnosci wg kosztu:

Bloczki YTONG gładkie 60x20x36,5cm

Beton zwykły B-20

Dachówka Braas Celtycka

Konstrukcja drewniana dachu impregnowana

Okna dachowe VELUX GGL3059 78x160cm

Bloczki YTONG gładkie 60x20x11,5cm

Pręty zbrojeniowe żebrowane do 7mm

Taśma uszczelniająco-wentylacyjna Figaroll

Bloczki ścienne betonowe 38x25x14cm

Okno z parapetem PCV 900*1800 - cena z montażem

Zaprawa murarska YTONG

Papa termozgrzewalna nawierzchniowa

Gąsior Braas

Belki stropowe żelbetowe prefabrykowane

Cegła klinkierowa pełna 25x12x6,5cm

Pustaki stropowe z betonu lekkiego

Łaty iglaste wymiarowe nasycone kl.II 40x60mm

Dachówka Braas wsporcza pod stopień

Zaprawa cementowa M12

Kołnierz okna dachowego

Materiały pomocnicze

Zaprawa cementowo-wapienna M-2

Taśma wentylacyjna okapu

Płytki klinkierowe

Zaprawa

Bloczki z betonu komórkowego 59x24x24cm

Płyty styropianowe 3cm

Klamra do gąsiorów Braas

Drzwi PCV 1400*2300 - cena z montażem

Cegła budowlana pełna

Pręty zbrojeniowe gładkie do 7mm

Rynna dachowa RG150

PS

oczywiscie nie ujalem robocizny (mozna oszczedzic ;-)) oraz instalacji (rowniez :-))

pozd.

Jacek

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no ja chyba z tego co napisales to niczego nie uzyje, ja sciany robie z leiera P+W 25, a wewnetrzne rowniez leier 11,5 P+W, hm i sciany to jednak na caly stan surowy otwarty to nie jest taki maly procent, lepiej mi pow jaka dachowke dajecie, bo nie oszukujmy sie ale u nas dach z robocizna to prawie 50% calej wartosci stanu surowego i tu jest bol

a jaka cena za metr2 ?? (leier) .... ;-))))

wg wszelakich zrodel - a i kosztorysu tez - material na sciany to jakies do 15% calosci.

pozd.

Jacek

niom mi nawet mniej wyszlo jak wlasnie zajrzalem bo jakies 12% w moim przypadku, ale jak sobie te procenty na zlotowki wywrocisz to dla mnie to juz wyglada inaczej;)

a mozesz mi pow, moze policzyles jak duze sa fundamenty w metrach biezacych w orginalnym saturnie, bo ja po zmianach mam niestety az 75 metrow, przez co dom jest znacznie drozszy, ale pocieszam sie ze buduje na jakies 30 lat

a mnie bloczek wyniesie 3,2 * 11= 35,2 za metr

mirmil99

policzylem szybko w myslach i tez mi wyszlo jakies 70mb (lawy w oryginale maja 54,6mb chyba), a mnie odszedl wykusz (ale to grosze) i doszedl garaz. to razem daje z 70 okolo metrow biezacych.

garaz ma byc ogrzewany wiec ciepla sciana no i lawa solidna tez.

w przypadku lawy "garazowej" odchodza tez stopy betonowe ale per saldo

ława rosnie.

mimo wszystko wydaje mi sie ze lawy w saturnie nie sa zbyt zlozone i nie jest ich za wiele. widzialem inne domy z bardziej zakrecona konstrukcja ław.

sciany fundamentowe bede murowal z M-6, lany beton wychodzi podobnie w kosztach materialu, ale z kolei dochodza nietanie szalunki i stal na zbrojenia wiec sadze ze M-6 jest rozwiazaniem lepszym kosztowo i technicznie.

co do sciany to 35,2/m2 to niezla cena, ocieplenie to zapewne jakies kolejne 35 PLN. w sumie powiedzmy jakies 80pln/m2 plus tynki ..... koncowo chyba wyladujesz na 90-100 pln/m2. ale to i tak dobra cena ....

co do dachu to zakladam ze specjalnie nie bede tu szukal oszczednosci. licze ze trzeba bedzie polozyc nawet z 60tys. dachowke albo Brass (u nas za 25-30 plz/m2 plus drugie tyle na dodatki) albo Roben (grafit).

pozd.

Jacek

dzieki, to moze jednak az tak duzo mi to nie uroslo w stosunku do normalnego saturna, no i masz racje 70 metrow to nie jest znow tak duzo, ale i dom nie jest duzy, a z tym lanym betonem to ja juz sam nie wiem, bo nie wychodzi mi drozej wcale niz bloczki, i wykonawca woli szalowac niz murowac, ale ja mu i tak na zlosc kupie bloczki;), a niech wiem za mu place;), a i zaraz ci policze metr sciany:

35 pustaki

25-27 ocieplenie i kleje siatki i tynki bez farby

20 tynki wewnetrzne z robocizna

jakies 80 zl + robocizna no i masz racje jak bedzie 100 to sie bede cieszyl

a dlaczego 60 tys dachowka?? tu sie zgubilem

ja mam wyceny wstepne dachu, bez konstrukcji i okien i rynien, za dachowke+ dodatki, folie i tasmy, jakies 20 tys, za robena i marsylke koramica obie angobowane, i wlasnie tu widze oszczednosci, najwieksze na dachu,

nie widze kompletnie oszczednosci na fundamentach i stropie, natomiast na reszcie, trzeba ciac, ciac i jeszcze raz ciac koszty:) a potem patrzec jak sie wali;)

mirmil99

co do dachu: 60tys mialem na mysli calosc (rzeczywiscie nie postawilem kropki jak trzeba i wyszlo zdanie nie po polsku) .... w moich okolicznych hurtowniach wyjsciowe ceny to okolo 25 PLN za m2 za np BRAAS (minus oczywiste rabaty). ale jest laczona na jeden zamek a nie na dwa wiec trzeba by miec dobrego dekarza zeby szczelnie - i bez zbytniego odpadu materialu - je polaczyl. czyli albo lepsza dachowka albo drozszy dekarz ;-)))) wybierajmy !! ;-))

dachu jest 225 m2 wiec koszt dachowki latwo policzyc.

mowiac o oszczednosciach na dachu myslalem o operacji odchudzenia wiezby (nie mam zamiaru), szukaniu lepszej dachowki (sa i po 70 pln/m2) oraz generalnie stosowaniu tanich materialow (folii, welny itp), a poniewaz nie mam zamiaru lapac deszczu w wiadra to pewnie nie pojde po najmniejszej linii oporu (kosztow)

co do scian fund: jesli twoj wykonawca woli szlowac to lej z gruchy !! szybciej i stabilniej. byle tylko szalunki mial wlasne a nie ze za twoje pieniadze i pamietaj o stali bo taka sciana jest zazbrojona ;-))

PS

podobno jak sie dobrze pogada to mozna kupic YTONG 36,5cm za 80pln\m2 (juz z VAT) i to z dostawa na budowe (partiami) !!!!!!!! ....

i co ?? nadal myslisz o leierze ?? ;-))

pozd.

Jacek

Jacku

i tak taniej wychodzi moj leier, u nas nie wyrwe ytonga za tak kwote, a tak po prawdzie to lubie cegle, a nie jakies tam wynalazki, z tkorymi nie wiadomo co sie bedzie kiedys dzialo, glina to glina,

no niestety ja mam juz wiecej dachu jakies 245 metrow, bo sobie za garazem przedluzylem okap, zeby miec gdzie drzewo trzymac do kominka, a tak po prawdzie to moze 280 metro dachowki wystarczy, jak sie doliczy wszystkie dociecia, Brass mnie nie interesuje, znow wierze w cegle, czyli najbardzie prawdopodobna jest dachowka koramica - marsylk agobowana 28 zl za m2, tylko ze juz po rabatach

nie w koncu fundamenty bede murowal, na 5 warstw, bloczka B-6

a wlasnie mam juz domecek wytyczony, w sobote z olgita wzielismy metrowke i sobie powbijalismy paliki, zeby nam koparka z calej dzialki nie zdjela humusu, i juz w srode moge pelnoprawnie wbic szpadel w dzialke, bo mija 7 dni od zgloszenia

pozdr

mirmil

mirmil99 - gratuluje rozpoczecia !! ....

dobry operator wyrąbie ci wykop fadromą w trzy godziny (innymi slowy pojdzie ze 450 zl) ;-))))

mnie juz tez kusi zeby zaczac chocby bez pradu z sieci wiec zaczynam przegladac siec w poszukiwaniu dobrego i niedrogiego agregatu.

co do Braasa to zgoda; ja go tez nie wezme, korzystniej wychodzi koramic i roben.

podoba mi sie pomysl z miejscem na opal ;-) .. poprobuje pomyslec o tym u siebie ;-)

pozd.

Jacek

Witam

Widze, ze wam te schody spokoju nie daja!!!! ;-)

Ale moze mam szanse na wasze zdanie na temat okien i elewacji ???

No cóż, po schodach przyszła kolej na ściany i dach :) . Co do ścian, to u nas będą prawdopodobnie z betonu komórkowego. A co do dachu - to mam bardzo dobrego dekarza :lol: , więc będzie Braas.

Z tego co wiem, to Braas jest równiejszy, łatwiej się docina i - mimo jednego zamka - łatwiej układa na dachu niż ceramika.

mirmil podobnie jak Jacek - gratuluję rozpoczęcia!!! Takim oto sposobem,pod względem zaawansowania prac, wysunąłeś się na drugą pozycję po ws :) .

babino jak znajdę trochę czasu to ci namaluje Saturna z czerwonym dachem i białą elewacją. Póki co, mogę ci przesłać zdjęcia (słabej jakości :cry: , bo zrobone telefonem) Saturna z ceglastym Braasem na dachu. Wygląda całkiem ok.

Pozdrawiam

Witam Agnietko, fajnie ze mi saturna z czerwonym dachem i biala elewacja namalujesz, juz sie ciesze.

Jesli o zdjecia chodzi, to poslij mi je na : [email protected]

Nawet jak jakosc nie taka, to juz cos tam widziec bede.

A skad masz te zdjecia?

My takze z Braasa dach klasc bedziemy, bo to narazie chyba najlepsza firma.

Cenowo bedzie moze drożej, ale na lata bedzie, to i jakosc wazna.

MIRMIL99 - takze gratuluje rozpoczecia budowy!!!

Szkoda, ze inni nic juz nie pisza, jak budowe rozpoczna :-(

Szkoda, ze inni nic juz nie pisza, jak budowe rozpoczna :-(

No cóż, widocznie nie mają czasu z powodu nadmiaru zajęć i problemów do rozwiązania.

zaczna sie budowy to i posty beda konkretniejsze :wink:

to fakt, pod warunkiem, że znajdzie się czas na to by się na forum udzielać, a z czasem, jak widać, bywa wtenczas różnie :) :wink: .

ws jak tam twoje tynki i elewacje? Mam nadzieję, że mimo iż nie piszesz nowych postów, to czasem zaglądasz na forum.

Pozdrawiam

konkretne posty a prosze bardzo;

kupujcie stal bo idzie w gore i nie patrzcie na gielde bo to sie odbije na cenach w polsce gdzies za 3 albo 4 miesiace, ja za stal na fundamenty wlasnie daje kolo 1000 zl (prety i strzemiona), fajnie nie, ale niestety u mnie jest monopol, i nie mam wyjscia, chociaz i tak trochu wytargwalem

dobra wiadomosc znalazlem klinkier z CRH po 1,27 brutto, no to idziemy na calosc i robimy wsio z klinkieru, a co nie ma co sobie zalowac, jak chcecie to zapraszam do Oleśnicy jeszcze jest trochu tego

no dobra i juz mnie zirytowal moj wykonawca, oj bedzie sie z nim dzialo, za wszystko chce dodatkowa kase, za kazda duperele, ciekawe co powie, jak ja zaczne odejmowac kase za kazda duperele jaka spartoli, no ale nie ma co sie martwic na zapas, najwyzej wyleci z budowy

pozdr

Mirmil

AGNIETKA - ty tak fajnie naszego saturna malowac umiesz.

Mam prosbe do ciebie, jak znajdziesz troche czasu moglabys saturna z dachem czerwonym i biala elewacja namalowac?

No i jak gotowy bedzie, tutaj wstawic?

Podobno traci caly urok w tych kolorach, a ja nie za bardzo sie z paintem obslugiwac umie, juz prubowalam :oops:

Prosisz - masz, oto i on

http://foto.onet.pl/upload/48/54/_602420_n.jpg

Dla porównania w pierwotnej kolorystyce

http://www.dobredomy.pl/images/007_01_e_s.jpg

Witaj Agnietka,

super dzieki za bialego saturna z czerwonym dachem :D

Duzo gorzej go sobie wyobrazalam, ale musze przyznac, ze nawet nawet ...

Ale jeszcze troche czasu jest, aby sie zdecydowac :cry:

MIRMIL99 - to bardzo tanio ten klinkier, a jaka grubosc ma i kolor???

Jak z Olesnicy ten klinkier, to chyba niedaleko Wroclawia sie budujesz, albo sie myle?

serdeczne pozdrowienia do wszystkich budujacych Saturna

Joas