Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

toms - ja byc facet, a nawet wladca!!!!!!!!!!, to ten master z wioski kajka i kokosza, po tej takiej krotkiej dygresji zwiazanej z geneza mirmila, juz mowie co z tym emblematem

jak sie zalogujesz na muratorze to masz u gory w menu forum, zakladke profil, klikasz to i tam masz wszystkie informacje o sobie, na samym dole jest miejsce na adres w sieci obrazka, ktory ma byc emblematem, niestety jest pewien warunek obrazek powinien byc maly, tam napisali 80*80 pikseli, ale jak zrobisz 100*100 to mysle, ze tez sie nic nie stanie, jak bedzie wiekszy to watki, na ktorych piszesz beda malo czytelne, bo kolumna autor bedzie zajmowala duzo miejsca w poziomie,

a u mnie sie nie wiele dzieje, znaczy sie sporo, bo zwoze materialy na fundamenty, i wczoraj pogonilem kolesia z cementem, bo chcial abym sam to sobie rozladowywal, a byla 20 i zbieralo sie na deszcz, swoja droga to jednak trzeba wszedzie byc i wszystkiego dopilnowac, dzis przyjada i zwala cala palete hds-em (oczywiscie orginalnie zafoliowana), jak chca to umieja, tylko trzeba tlumaczyc :lol: ludkom z hurtowni i nie poddawac sie

pozdr

mirmil

http://images3.fotosik.pl/88/94dc1cd70325a3f8.jpg

mirmil jesteś genialna :lol:

dzieki

ps. powinnas nauczać ....

Jak możesz to wklej jeszcze tył i koniecznie bok ten od strony wykuszu,

bo wydaje misię że masz inaczej zrobione zadaszenie. Też się zastanawiałam nad zmianą wymiaru drzwi wejściowych i okna balkonowego (z uwagi na koszty) i chyba to zrobię bo całość wygląda korzystnie

• 2 weeks później...

Witam wszystkich,

dlugo sie nie meldowalam, ale jakos w lecie mniej sie siedzi przed komputerem 8)

Duzo zdjec nam przybylo, a to super.

Juz sie nie umiem doczekac, kiedy sama z naszej budowy tutaj wkleic bede mogla. :wink:

MIRMIL99 - jak daleko twoja budowa? Sciany juz stoja?

KRYSIN - jestes moze na takim samym etapie jak Mirmil, ciekawa jestem kto kogo przescignie w budowie.

A tak ogolnie to chcialam sie wszystkich budujacych zapytac z jakiej cegly sciany budujecie?

winki ze slaska

dawno mnie nie było, ciagle tylko praca, i praca ... :roll:

ale wracam i oto ... dla wszystkich ciekawych ...

widok od ogrodu, i z obu stron, elewacje frontową juz pokazywałam ...

http://images4.fotosik.pl/58/bb3874070e82fdc1.

http://images2.fotosik.pl/94/c4ac2f32e2f320ba.

http://images1.fotosik.pl/95/6380fb330718d989.

Witam

Toms - przy Twoich obrazkach brakuje po kropce jpg, ale chyba brakuje jeszcze jakis cyferek wczesniej

My budujemy jako "tradycjonalisci";) z cegly, czyli pustakow poryzowanych.

a na przesciganie sie nie piszemy, bo budowa to nie wyscigi, i tak mamy podpisana umowe z wykonaca na stan surowy otwarty na 15.12 czyli nigdzie nam sie nie spieszy

a ostatnio moj majster sie spial przywiozl cale stadko malych budowniczych, rozlezli sie po moich lawach doslownie jak stonka i w jeden dzien postawili sciany fundamentow, czyli teraz to go pewnie nie bedzie z 10 dni bo sa pomeczeni i pewnie musza co wypic, na nabranie ducha;)

pozdr

Mirmil

ludzie drodzy !!

mam wstepna (wiec do negocjacji rozumiem) wycene robocizny. baaaaaaaardzo prosze o komentarze, bo mnie sie ciut ciut ;-)) za wysoka wydaje ....

fundamenty (wykopy, lawy, mury, zbrojenie, izolacja) - 7000

sciany nosne, podciagi, nadproza, slupy i kominy do stropu - 6000

strop teriva, balkony i kominy do wiezby - 5000

sciana kolankowa, wience i szczyty lukarn - 3000

sciany dzialowe i kominy nad wiezba dachowa - 3000

schody zewnetrzne - 1500

wiezba dachowa - 5000

krycie dachowka, obrobka, rynny, folia i laty - 6000

i co wy na to ?? .... ;-))

pozd z wielkopolski !!

Jacek

Witam,

Krysin i Mirmil dzięki za wasze odpowiedzi.

My narazie także z czerwonej cegły budować chcemy, chyba ze mnie ktoś inny do innego materiału budowlanego przekona. :lol:

Jeśli o budowy wasze chodzi, to nie chciałam nikogo ponaglać moim pisaniem.

Z tego co dotychczas tutaj wyczytałam, to jesteście oboje na prawie tym samym etapie.

Zycze wam oboju oczywiście jak najszybszego konca budowy i prostych ścian. 8)

My jesteśmy niestety jeszcze dużo dalej, jak wy, a najlepiej bym chciała, żeby juz w stanie surowym nasz saturnik był. :cry:

No ale ekipę budowlana juz sobie wyszukaliśmy i czekają tylko na nasz sygnał

Jeśli o koszta budowlane stanu surowego chodzi, to raczej nic do tego napisać nie umiem, bo my mamy jeszcze dobudowke, to od razu troche więcej wszystko razem kosztować będzie.

AGNIETKA - co u ciebie nowego słychać, od maja sie juz nie meldujesz???

Jesteście juz tak ostro w budowie, ze dla nas ani chwili czasu nie masz?

Miłego wieczoru jeszcze

hej

szanowny Jacku ja juz nie pamietam czy Ty zabudowujesz garaz? i czy go powiekszales? jezeli tak to ta robocizna wymaga tylko nie wielkiej korekty :wink: jakies 12 - 15 % i bedzie ok

ale jezeli masz wiate to raczej rozejrz sie za nowa ekipa

w szczegolnosci, ze pamietam ze budujesz z BK a to sie jednak dosyc latwo obrabia

a ja to mam problem!!!!!!!!! i to duzy nie wiem czy te drzwi balkonowe na taras z salonu nie sa za duze jak na jedno skrzydlowe, a jak dwa skrzydla to znow drogie, zeby je porzadnie zabezpieczyc i wtedy znow nie za duzo swiatla

a druga sprawa jakie macie szerokie drzwi wejsciowe?? bo ja mam 120 a drugie te z wiatrolapu do hallu 100, i juz sam nie wiem specjalnie je powiekszalem, zeby mozna bylo cos spokojnie wniesc? np kanape, ale teraz sam juz nie wiem,

pomozcie w moich rozterkach, bo ja musze do soboty podjac te wazkie decyzje

pozdr

Mirmil

Czesc Mirmil,

jesli o drzwi od salonu chodzi, to mysle, ze jednoskrzydlowe w zupelnosci starcza. Sa jeszcze okna, to wszystko razem dosyc duzo swiatla daje.

Jesli nie jestes pewny, to wez jednoskrzydlowe, ale moze rozmiar wieksze.

Natomiast wejsciowe beda u nas tylko 1,0 m szerokie.

To jest standard i przewaznie starczy, aby kanape wniesc.

Jak masz 1,2m szerokie, to juz super wygoda.

A ja mam pytanie, co do kuchni. Jest w niej mala spizarka zaplanowana.

Zlikwidowaliscie ja, albo zostawiacie?? Za duza nie jest, no i sie zastanawiam nad tym, czy kosztem spizarki sobie kuchni nie powiekszyc.

Co myslicie, co zrobiliscie?

sloneczne pozd.

szanowna Babinko

w zadnym razie i przenigdy nie zrezygnujemy ze spizarni, my wlasnie balismy tylko pod uwage projekty, ktore mialy taka wlasnosc, bo przeciez gdzie beda przetworki - potworki sie magazynowac, i fajne takie wydzielone pomieszcenie na ukrycie roznych dziwnych rzeczy np worka ziemniorow, zebym nie musial co chwila latac gdzies po dwa kilo, i napewno nie bedzie niczego w kotlowni, bo doszedlem do wniosku ze w kotlowni robie ekran w garazu z tylu daje rzutnik, i mam kino samochodowe, to jest wypas;)

no dobra przez te temperatury to jednak lekko swiruje, ale spizarnia napewno zostaje i chyba nawet sie ciut powiekszy

a drzwi jednak ulegna redukcji, ale jeszcze nie wyslilem o ile cm, najlepiej by bylo juz teraz je kupic i robic do gotowych

pozdr

mirmil

nasz saturn juz stoi jak widać wyżej, więc mogę si enico powymądrzać ....

za spiżarki nie rezygnowałam bo co prawda nie jest duża ale można w niej zrobic mnóstwo półek i schowac tam "cały bałagan", np. ziemniaczki, warzywka, kilka kompocików, napoje, miski i miseczki, zapasy maki, cukru, .... wszytkie gary, patelnie, a nawet serwis obiadowy z którego rzadko będziemy korzystać , a więc wszystko to co DUŻO miejsca zajmuje i zabiera przestrzeń w szafkach i szufladach .... łatwiej będzie nam (znaczy mi bo to ja sprzatam :-) ) utrzymac porządek ......... oooo jeszcze jeden pomysł ...... w razie niespodziewanego nalotu gości np. porządnickiej i idealnej teściowej... cały bałagan szybko tam wpycham i z usmiechem na ustach ze sie do niczego nie przyczepi przyjmuję ....

rezygnacja ze spiżarki niewiele da, najwyżej jeden dodatkowy słupek szafek i trochę przestrzeni ..... moim zdaniem to nic ............