xavier 09.08.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 @andżelka ! My również wybraliścy narazie Trytona. Taki saturn z garażem Póki co muszę się dowiedzieć ile kosztuje pozbycie się tych słupków w pokojach na poddaszu. Układ jest super! Ciekawe czy ktoś go już wybudwał? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 09.08.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 xavier !! duzo sie nie pomyle, jak powiem ze pozbycie sie tych slupow to koszt 10k zlotych. poniewaz ja je zostawiam (widzialem na wlasne oczy jak to wyglada) i mam zamiar wykorzystac je jako oryginal;ny element architektonicny, to nie robilem dokladnych obmiarow. poszukaj na forum podobnych tematow. ale ogolnie rzecz biorac sprawa opiera sie o wykonanie stalowej konstrukcji (dwa stalowe hokeje polaczone poziomymi belkami) wspartej na mocnej sciance kolankowej (zelbet). sam koszt stali to kilka tysiecy zlotych, plus pospawanie, plus zmiana w projekcie, plus dzwig, plus montaz ...... kasa i kasa .... ) ale nie chce zniechecac ))) probuj !!!! pozd. z wielkopolski Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 09.08.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 hehehehe !!!! mam ławy ) .... poszlo 18 m3 betonu i 300 kg stali ) .... wrescie cos widac na polu !!!! .... teraz robie cale przylacze wod-kan i jestem ciekawy ile was to kosztowalo (materialy, cena za mb nitki) .... pozd. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavier 10.08.2006 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 @jacekp71: Co bym nie wpisał, szukając tych tematu o tych słupkach na poddaszu - wyskakuje mi po kilkaset stron Może jak ktoś natrafi na taki temat da znać. Chętnie też bym zobaczył na jakimś foto jak te słupki wyglądają! Moż ktoś się podzieli.. Powodzenia w budowiE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krysin 12.08.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2006 My pozbyliśmy się słupków na poddaszu. Zrobiona jest konstrukcja stalowa.Koszt?, no cóż, nie mało, ale chyba warto - wyszło 9 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil99 13.08.2006 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Witam,Po raz kolejny zgadzam się absolutnie z Jackiem jesli chodzi o konstrukcję stalową, by pozbyć sie tych słupów- trza wstawic 2,5 tony stali, a koszt stali sami znacie. Ja rozwiązałem sprawę inaczej (na razie na projekcie). Pozbyłem się dwóch słupów na poddaszu zastępując "zwykłą" ścianę działową dzielącą dwa pokoje ścianą konstrukcyjną. Pozostaną natomiast dwa słupy: jeden w łazience i jeden w pokoju. p.s.Pozdrowienia ze słonecznego Zakoapnego przesyłają Mirmił i Olga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 13.08.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 mirmil !! a co z chatka skory ty w gorach bawisz ?/ ) pozd. jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil99 14.08.2006 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2006 Szanowny jacku p71 ja to bym budowal......ale coz, teraz to tak sie tak poprzewracalo w głowie, ze moj bob budowniczy polecial sobie na krete i bedzie kiedy bedzie, a ja biedny zuczek coz mialem zrobic....? spakowalem sie i pojechalem w tatry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krysin 16.08.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Dla zainteresowanychzrobiona konstrukcja stalowa. nieszczęsnych słupków na poddaszu pozbyliśmy się.http://images4.fotosik.pl/92/240e0168ffe2c199.jpgURL=www.fotosik.pl]http://images4.fotosik.pl/92/240e0168ffe2c199.jpg[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krysin 16.08.2006 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 i jeszcze jednoURL=www.fotosik.pl]http://images2.fotosik.pl/129/b3a098265c71935a.jpg[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 19.08.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Hej ! jaka robiliscie izolacje pionowa scian fundamentowych ?? pozd.jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolqa 21.08.2006 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Witam. Jestem tutaj nowa, ale od pewnego czasu śledzę forum Muratora. Pod koniec lipca rozpoczeliśmy budowę Saturna. Nie wiem, czy ktoś podpiwniczał. My podpiwniczyliśmy cały budynek i w tej chwili jesteśmy na poziomie przygotowywania się do zalania stropu nad piwnicą. Mamy zamiar w tym roku postawić dom w stan surowy. Zbieramy już oferty na wykonanie więźby dachowej. Pytanie do toms-77: czy zestawienie więźby dachowej, które podaje DOMUS zgadza później z wykonaniem? Czy trzeba nanosić jeszcze jakieś poprawki w trakcie wykonania? Jeśli ktoś jeszcze ma doświadczenie w tej sprawie to proszę o informację. Pozdowionka Wiola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolqa 24.08.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Hej, Właśnie rozpoczęliśmy budowę. Jesteśmy na etapie układania stropu nad piwnicą (podpiwniczyliśmy). Jak beda już wnętrza (myśle, ze surowy stan za 2 m-ce) podeślę fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolqa 24.08.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Czy ktoś z Formuowiczów mógłby podzielić się za mną doświadczeniami nt. dachu w Saturnie?? Konkretnie chodzi mi o to, czy zestawienie więźby dachowej, które podaje DOMUS zgadza później z wykonaniem? Czy trzeba nanosić jeszcze jakieś poprawki w trakcie wykonania? PozdowionkaWiola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krysin 29.08.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Mi niestety brakło sporo drewna na dach, a zamówiliśmy 10 % więcej niż podają w zestawieniu.Ale pewnie nigdy się nie dowiem czy brakło dlatego że architekt źle wyliczył, czy dlatego że moi cieśle za bardzo się rozrzucali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil99 02.09.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Witam Mi na wszystkie krokwie jakby ich nie zwac wychodzi 10,7 m3 do kazdej doliczam 25 cm i sadze ze to wystarczy. Natomiast inne mam dwa pytania czy Wasze tartaki potrafily zrobic belki 11,5 metra w jednym kawalku? I drugie pytane to wlasnie do Krysina ile metrow3 wziales drewna na laty i kontrlaty? pozdr mirmil99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krysin 03.09.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 Tak wygląda to na dzień dzisiejszyhttp://images1.fotosik.pl/159/0e6f6cae42329045.jpg mirmil99dokupiłam krokwie 3 metrowe 4szt 2,5 metrowe 6 szt 1,5 metrowe 6 sztdeski 32 *20*25 1m3 i dokupiłam jętki 8 metrowe 10 szt, ale to jest wynikiem likwidacji słupków na poddaszu Całą wieźbę ściągaliśmy z gór i tam potrafili wyciąć takie długie belkii oni też liczyli ile czego trzeba -niestety nie mam zielonego pojęcia ile w tym było łat i kontrłat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil99 04.09.2006 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 ladnie to wyglada, ja mialem adaptacje rowniez wiezby, czyli jezeli zle policzyli belki to poprostu zastrzele, natomiast znajac zycie to mi dali projektanty tyle lat i kontrlat ze bedzie mozna drugi dom zrobic, ale sam juz nie wiem, pewne zamowie tyle co policzyli i bede pozniej palil tym w kominku, a tez mam wiezbe z gor;) no to wazne zeby umieli to wyciac z jednego kawalka te 11,5 metra, no i mi wyszlo wiezby 16,5 metra 3 + boazeria na podbitke jakies 80 metow 2 pozdr mirmil99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 14.09.2006 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 cisza tutaj ..... ostatnio .... a ja z zapytaniem jaka macie wysokosc scianki kolankowej ?? pozd. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil99 16.09.2006 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 3 warstwy pustaka + murlata czyli w sumie 90 cm, ale po ociepleniu stropu i tak dalej zostanie sie jakies 82 cm, sadzimy ze wystaczy, zonka sie boi ze jak bedzie wyzej to jej sie zdeformuje bryla domu i moze miec racje, a ja tez nie bardzo jestem za wydluzaniem okapow dachu, bo tez mi sie to tak sobie podoba a ja mam inne pytanie jak chcecie zapewnic prawidlowa wentylacje w domku, a konkretnie w lazience na dole i lazience na gorze i pokojach na gorze pozdr mirmil99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts