Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

xavier !!

duzo sie nie pomyle, jak powiem ze pozbycie sie tych slupow to koszt 10k zlotych. poniewaz ja je zostawiam (widzialem na wlasne oczy jak to wyglada) i mam zamiar wykorzystac je jako oryginal;ny element architektonicny, to nie robilem dokladnych obmiarow.

poszukaj na forum podobnych tematow. ale ogolnie rzecz biorac sprawa opiera sie o wykonanie stalowej konstrukcji (dwa stalowe hokeje polaczone poziomymi belkami) wspartej na mocnej sciance kolankowej (zelbet).

sam koszt stali to kilka tysiecy zlotych, plus pospawanie, plus zmiana w projekcie, plus dzwig, plus montaz ...... kasa i kasa .... ;-)) ale nie chce zniechecac ;-)))) probuj !!!!

pozd. z wielkopolski

Jacek

Witam,

Po raz kolejny zgadzam się absolutnie z Jackiem jesli chodzi o konstrukcję stalową, by pozbyć sie tych słupów- trza wstawic 2,5 tony stali, a koszt stali sami znacie. Ja rozwiązałem sprawę inaczej (na razie na projekcie). Pozbyłem się dwóch słupów na poddaszu zastępując "zwykłą" ścianę działową dzielącą dwa pokoje ścianą konstrukcyjną. Pozostaną natomiast dwa słupy: jeden w łazience i jeden w pokoju.

p.s.

Pozdrowienia ze słonecznego Zakoapnego przesyłają Mirmił i Olga

Witam. Jestem tutaj nowa, ale od pewnego czasu śledzę forum Muratora.

Pod koniec lipca rozpoczeliśmy budowę Saturna. Nie wiem, czy ktoś podpiwniczał. My podpiwniczyliśmy cały budynek i w tej chwili jesteśmy na poziomie przygotowywania się do zalania stropu nad piwnicą.

Mamy zamiar w tym roku postawić dom w stan surowy.

Zbieramy już oferty na wykonanie więźby dachowej.

Pytanie do toms-77: czy zestawienie więźby dachowej, które podaje DOMUS zgadza później z wykonaniem? Czy trzeba nanosić jeszcze jakieś poprawki w trakcie wykonania?

Jeśli ktoś jeszcze ma doświadczenie w tej sprawie to proszę o informację.

Pozdowionka

Wiola :wink:

Witam

Mi na wszystkie krokwie jakby ich nie zwac wychodzi 10,7 m3 do kazdej doliczam 25 cm i sadze ze to wystarczy. Natomiast inne mam dwa pytania czy Wasze tartaki potrafily zrobic belki 11,5 metra w jednym kawalku? I drugie pytane to wlasnie do Krysina ile metrow3 wziales drewna na laty i kontrlaty?

pozdr

mirmil99

Tak wygląda to na dzień dzisiejszy

http://images1.fotosik.pl/159/0e6f6cae42329045.jpg

mirmil99

dokupiłam krokwie 3 metrowe 4szt

2,5 metrowe 6 szt

1,5 metrowe 6 szt

deski 32 *20*25 1m3 i dokupiłam jętki 8 metrowe 10 szt, ale to

jest wynikiem likwidacji słupków na poddaszu

Całą wieźbę ściągaliśmy z gór i tam potrafili wyciąć takie długie belki

i oni też liczyli ile czego trzeba -niestety nie mam zielonego pojęcia ile w tym było łat i kontrłat

ladnie to wyglada, ja mialem adaptacje rowniez wiezby, czyli jezeli zle policzyli belki to poprostu zastrzele, natomiast znajac zycie to mi dali projektanty tyle lat i kontrlat ze bedzie mozna drugi dom zrobic, ale sam juz nie wiem, pewne zamowie tyle co policzyli i bede pozniej palil tym w kominku, a tez mam wiezbe z gor;) no to wazne zeby umieli to wyciac z jednego kawalka te 11,5 metra, no i mi wyszlo wiezby 16,5 metra 3 + boazeria na podbitke jakies 80 metow 2

pozdr

mirmil99

• 2 weeks później...

3 warstwy pustaka + murlata czyli w sumie 90 cm, ale po ociepleniu stropu i tak dalej zostanie sie jakies 82 cm, sadzimy ze wystaczy, zonka sie boi ze jak bedzie wyzej to jej sie zdeformuje bryla domu i moze miec racje, a ja tez nie bardzo jestem za wydluzaniem okapow dachu, bo tez mi sie to tak sobie podoba

a ja mam inne pytanie jak chcecie zapewnic prawidlowa wentylacje w domku, a konkretnie w lazience na dole i lazience na gorze i pokojach na gorze

pozdr

mirmil99