Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co przyjdzie jakaś ekipa do domu to coś odemnie chce

Gdzi wanna, gdzie kibel, jaki bieg schodów, gdzie gniazdka z odkurzacza, gdzie centralka z rekuperatora gdzie..., gdzie...gdzie...., a ja nie mam pojęcia, -okropnie dużo decyzji trzeba podejmować.

Radzę Wam zaplanujcie ile się da wcześniej.

Bo ja już zaczełam rozwalać świeżutko postawione ściany.

Teraz robimy ogrzewanie podłogowe

http://images1.fotosik.pl/206/222872f929cae521.jpg

a tak wogóle dlaczego nikt się nie odzywa

Witam Wszystkich,buduje Neptuna wiec jestesmy jakby z jednej rodziny :lol: przyrodniej hahah, ale chodzi mi o te ramy stalowe-swietna rzecz-droga owszem,ale nie az tak jak u Krysin.Dodam jeszcze ze w naszym projekcie ramy były stalowe nie trzebabyło nic zmieniac,choc wiele osob zrezygnowało z nich ze wzgledu na koszty oczywiscie

http://img174.imageshack.us/img174/4821/img3005ar9.jpg

nas kosztowała ta impreza ok5000zł ze wszystkim,stal,dzwig,montaż....

http://img178.imageshack.us/img178/4809/img3008qe9.jpg

Domki z Domusa są urzekajace,bez wzgledu ktory to projekt,kazdy ma w sobie to cos........

Pozdrawiam

Nie wiem jak to zrobiłeś za 5 tys., bo mnie sama stal (2tony)

kosztowała ponad 5 tys. ale masz rację że warto. Ja też nie żałuję

pomimo sporego wydatku.

Dzisiaj pół dnia spędziłam na rozeznawaniu tematu - schody,

i dalej nie mam zielonego pojęcia jakie chcę.

Na jutro umówiłam się z fachowcami w tym temaci, może mi coś podpowiedzą.

• 2 weeks później...

Witajcie :D

Po długich miesiącach szukania znaleźliśmy nasz wymarzony domek :D

Nasze poszukiwania rozpoczęliśmy od Saturna przez Oriona, Prometeusza i doszliśmy do brata Saturna - Trytona.

Mamy zamiar ruszyć z budową na wiosnę 2007. Dlatego też szukamy jak najwięcej informacji na temat budowy tego cudeńka.

http://www.dobredomy.pl/images/060_01_w_s.jpg

http://www.dobredomy.pl/images/060_02_w_s.jpg

http://www.dobredomy.pl/?id_project=84&infopage=1

Chętnie poznamy Wasze opinie i skorzystamy z doświadczeń w budowie.

Z niecierpliwością czekamy na wszystkich forumowiczów, którzy wybudowali, budują lub zamierzają budować Trytona.

Pozdrawiamy - Donia i Ricardo :D

No to nas pocieszyłaś :)

To że śliczny to się naprawdę cieszę ale to że nie prosty i nie tani w budowie to już mniej :)

A czy jest coś oprócz dachu co sprawia dużo trudności w budowie ??

I ile może kosztować wybudowanie tego cudeńka w stanie surowym bez stolarki okiennej, dach pokryty papą na zimę i bez przyłączy??

Czekamy na kolejne opinie i uwagi.

No i troszkę więcej zdjęć :)

Pozdrawiam

Donia i Ricardo

Hej !

mnie sie wydaje, ze ten projekt jest prostrzy w wykonaniu niz saturn. jedynym mankamentem saturna jest brak garazu, jesli robimy adaptacje i jednak garaz planujemy to klopotem jest zgranie polaci dachowych garazu i budynku (garaz jest obnizony wzgledem budynku). klopotem rzecz jasna dla niewprawnych wykonawcow.

w orionie garaz jest w standardzie wiec klopotu bym sie nie spodziewal. reszta jest wlasciwie taka sama, ja jak dotad - odpukac w niemalowane - nie napotkalem na trudnosci w realizacji.

uwazam jednak, ze jak na taka powierzchnie uzytkowa to mogloby byc mniej jest ław (okolo 75mb), w strop i balkony idzie jakas kolosalna ilosc stali (podciagi pod dach), a garaz jest krotki ;-)

jesli chodzi o pytanie dot. kosztu to rzecz jasna sporo zalezy od materialow i ceny wykonawcy. zaryzykuje jednak stwierdzenie, ze budujac z ytonga (czyli nienajtaniej) i majac srednio droga ekipe, to bez przylaczy, okien i dachowki 100 tys powinno wystarczyc. inni inwestorzy powinni zweryfikowac ten osad ;-)

pozd. z wlkp. !!

Jacek

Witajcie

Pojawiły się kolejne pytania :)

Chcieli byśmy dokonać kilku zmian w projekcie naszego Trytona i potrzebuję informacji które z poniższych zmian wymagają zmian w projekcie przez architekta, a które można sobie wykonać samemu w trakcie budowy bez konieczności nanoszenia ich w projekcie :

- powiększenie garażu na dwa stanowiska

- podniesienie ścianki kolankowej o jeden pustak

- zamiana łazienki 2/4 z pokojem 2/5

- zrobienie ścianki w pomieszczeniu 2/6 nad garażem tak aby w jednej połówce można było zrobić pralnie i suszarnie a w drugiej części garderobę dla pokoju 2/2

- zrobienie drzwi z pokoju 2/2 do powstałej na połowie pomieszczenia garderoby nad garażem

- usunięcie jednego słupa w pokoju 2/2

- usunięcie jednego okna w dachu w pomieszczeniu 2/5 i wykonanie dodatkowego w 2/4

- przeniesienie drzwi wejściowych w pokoju 1/6 na drugą ścianę tak aby było wyjście na schody

- usunięcie drzwi wyjściowych na taras z pokoju 1/6 a zrobienie tylko okna

Poniżej jest link do rzutów :

http://www.dobredomy.pl/?id_project=84&infopage=2

Dzięki za informację

Donia i Ricardo

Cześć. To może w jakiejś kolejności bo się nazbierało :-)

ricardo, co do zmian to na początku projektu masz pozwolenie na pewne zmiany. najlepjej spisz wszystkie zmiany na kartke i dołącz do zamówienia to od razu z projektem dostaniesz pozwilenie. ogólnie domus nie robi problemów.

jacekp, ja mam plastik w kolorz dąb złocisty zewnątrz. komplet wyszedł mnie około 15k z montażem, może plus okna piwniczne (małe i niedrogie). Najdroższe jest balkonowe nad wejściem z łukiem.Wszystkie okna ze szprosami złotymi. Co do konstrukcji żelbetowych i zbrojenia to faktycznie dość tyle tego jest ale nie wiem czy warto oszczędzać w tym miejscu i później łatać pęknięcia na scianach itp.

krysin, z dachem idzie. Cieśla walczyli jakieś 3-4 dni robocze. Ciężko to zliczyć bo wpadali we 4-5 na kilka godzin i za chwile ich już nie było, ale co zrobić. Jeszcze mają kilka poprawek do zrobienia aż kase dostaną :-) Deskowanie to już kolejna ekipa i jakieś 4 dni robią, dom praktycznie mają cały wczoraj byli już na garażu. Teraz pojadą z papą. Mam tylko takie utrudnienie jedno że konstrukcje stalową (eliminacja słupów) robie na miejscu od poniedziałku bo nie dałem rady wcześniej. Będzie trudniej ale jakoś myślę że się to zrobi. Scianki działowe w piwnicy i na parterze mam gotowe tak że tylko góra została ale to w miare szybko idzie. A jak tam u Ciebie prace postępują?