Dave 14.02.2003 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Tak a propos dyskusji o zbiorniku na gaz zaczalem sie zastanawiac skad sie biora tak wielkie roznice w cenie propanu latem i zima ? Przeciez dochodza one do 50% ! Czyzby koszty przechowywania propanu tak gwaltownie rosly ? Cyz jak kupie cysterne propanu latem i sprzedam zima zarobie 50% ? Ile kosztuje wynajecie cysterny ? Sadze ze da sie zarobic bez problemu... Ja mysle ze to po prostu zmowa producentow gazu plynnego, nic wiecej... D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Griszka 21.02.2003 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 może koszty transportu?Inna sprawa to różnica pomiedzy jednym dostawcą i drugim np. Shellem (najdroższy) a np. Gaspol (jeden z najtańszych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 21.02.2003 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 A mnie zastanawia jeszcze jedno. Ceny propanu obecnie to ok1,50/litr. Na stacjach benzynowych widziałem cenę poniżej 1 zł. Czy coś poplątałem, czy na stacjach gaz jest 30% tańszy? Chyba, że jest to propan-butan. Ale i tak nie wiem czemy taka różnica w cenie - niech wypowiedzą się jeżdżący na gazie (nie zrozumcie tylko tego opacznie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 24.02.2003 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Na stacjach LPG sprzedaje sie propan z dodatkiem butanu - bo samochody z reguly odpalaja na benzynie a pozniej jak sie rozgrzewaja to sa przestawiane na gaz i nie ma problemu zimna. W butlach gazowych stojacych na dworze stosuje sie wylacznie czysty propan zeby nie bylo sytuacji ze gaz przestaje parowac. Druga sprawa to koszty transportu - z propanem na dzialke trzeba przyjeach a samochodem sam jedziesz po gaz wiec odpada transport.. No i dochodzi 3 czynnik - ktory ja bym nazwał zmową producentów - to nie jest normalne, że sprzdają gaz za 1,80 za litr podczas gdy latem sprzedawali go za 1,30. Na pewno nie wynika to z ceny surowców i z kosztów przechowywania. Po prostu wiedzą - że muszą sobie odbić na tych, którym gaz w butlach właśnie się kończy i muszą go natychmiast kupić. Działanie nieco perfidne ale skoro żaden producent się nie wychyli to wszyscy na tym żerują.... D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tambala 26.02.2003 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 To proste - popyt i podaż. Jak jest popyt, to ceny rosną, jak go nie ma to spadają. Produkcja i podaż jest taka sama przez cały rok, popyt właściwie tylko zimą (porócz autogazu, dlatego tam wahania są mniejsze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 27.02.2003 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Gdyby to bylo tak proste to ceny gazu najbardziej roslyby latem - wtedy wszak wszyscy wlasciciele butli gazowych do ogrzewania domow tankuja do pelna bo cena gazu jest najnizsza. Zima zamawia sie minimalne ilosci tylko po to by przetrwac do lata i zatankowac do pelna. Tak wiec twoj argument calkowicie upada. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 26.03.2003 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 a może różnica w cenie latem i zimą wynika z dość dużej wrażliwości propanu i butanu na temperaturę/ przy zmianie temperatury gaz płynny o ile dobrze wiem znacznie zmienia swą objętość. Bioroąc to pod uwagę oraz to że przy tankowaniu jednostką rozliczeniową jest objętość a nie waga zimą gaz powinien być droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 26.03.2003 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 Jest to sluszne spostrzezenie ale nie oddaje zmian cen. Ja zatankowalem do pelna latem a uruchomilem butle zima. Roznica w zawartosci zbiornika wynosila niecale 2% (83% w stosunku do 85% latem). Roznice w cenach rzedu 2% zaakceptowalbym bez zadnego problemu. Ale roznice w cenach latem i zima dochodza do 100% ! D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 31.03.2003 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Qrcze - muszę dać shelowi na wstrzymanie. cena gazu u nich to rozbój w biały dzień. Zeszłej jesieni udało mi się wynegocjować 10 gr rabatu na litrze. Tylko że to i tak było cholernie dużo. Ostatnią zimę paliłem więc drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 31.03.2003 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Tambala ma rację - liczy się popyt i podaż, czyli czysta ekonomia. Posiadaczy butli tankujących w lecie nie ma aż tylu żeby mogli wpłynąć na relacje cenowe. Sezon grzewczy zaczyna się późną jesienią i kończy na wiosnę, w tym okresie rośnie popyt i ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 01.04.2003 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Pingo - z twojej wypowiedzi wynika ze wszyscy tankuja w zimie - bo wtedy ceny sa najwyzsze. Ale jak to sie ma do prawdy skoro nikt nie chce przeplacac i jak musi tankowac zima to tankuje minimalna ilosc gazu (np. 500l) po to by doczekac do wiosny az ceny spadna i wtedy zatankowac do pelna ? Inaczej - czy jest wsrod nas ktos, kto majac butle do ogrzewania tankuje do pelna zima ? A ilu tankuje do pelna latem ? Wiec jak to jest z ta podaza i popytem ? D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 02.04.2003 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Dave, butle przy domach jednorodzinnych to tylko mały procent użytkowników gazu. W sezonie grzewczym popyt na paliwo opałowe rośnie, nie mam w tej chwili żadnych statystyk żeby to udowodnić ale zawsze można poszukać jeśli komuś bardzo się chce. Notabene na fali rośnie również cena autogazu mimo że jego zużycie specjalnie się w okresie zimowym nie zwiększa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 02.04.2003 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Pingo - oczywiscie ze zuzycie gazu zima rosnie. Ale nie znaczy ze rosnie popyt i sprzedaz... Paliwo do samochodow - to tez gaz plynny i jest poddany takim samym machinacjom finansowym jak propan do ogrzewania. Dla mnie jedynym argumentem wskazującym na tak drastyczne zwyzki zima jest zmowa producentow i pewnosc ze czlowiek ogrzewajacy dom i majacy pusta butle ma "noz na gardle" i zaplaci kazda cene. Wiekszosc tak robi - ale kupuja minimalne ilosci po to by przetrwac do lata i wtedy zatankowac do pelna. Popyt na cele paliwa do samochodow jest mniej wiecej staly a popyt na cele grzewcze sadze ze jest wiekszy latem. Nie ma tu wiec prostej zaleznosci rynkowej i ceny de facto nie dyktuje rynek. Chyba ze sa jeszcze inne zrodla popytu na propan zima ? D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.04.2003 02:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2003 mi sie wydaje ze chca wyrownac braki w kasie, bo w zimie mniej osob tankuje zbiorniki do pelna i byc moze tu jest problempozdrawiam,pompka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.darek 22.04.2003 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 Pewna firma zaproponowała mi zbiornik razem z liczniken i wskazania będą podstawą do rozliczania Bez zmartwien o poziom w zbiorniku.Cena gazu 4.47zł za metr3 przez cały rokW piątek 25 04 jestem umówiony z przedstawicielem może ktoś chce jakieś informacje lub pomoze mi o co mam się pytać zeby uniknąć niespodzianekpozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.darek 22.04.2003 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 Jeszcze zopomniałem o opłacie za dzierzawe zbiornika,za miesiąc 1zbiornik naziemny 45 zł2zbiornik podziemny 72 złDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 11.07.2003 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Odswieze ten watek bo mam dowod na to ze producenci propanu spekuluja gazem zima naciagajac klientow i tak naprawde wysoka cena w zimie wynika glownie z ich nieuczciwosci. Konkretnie: sprawdzalem ceny gazu do samochodow (LPG) (zwykle tansza od propanu mieszanka propan-butan ale dosc podobna cenowo i zachowujaca sie identycznie - zima cena rosnie) z cena propanu do ogrzewania. I o ile zima cena propanu do ogrzewania jest o wiele wyzsza od LPG (roznica dochodzi do 20-30%) o tyle teraz w lipcu moge kupic propan taniej niz LPG jest sprzedawany na stacjach. Nikt mi nie wmowi ze koszty transportu zima sa wyzsze niz latem i stad te roznice. Po prostu - zima producenci naciagaja klientow. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 24.07.2003 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Zgodnie z polską normą PN-82/C-96000 „gazy węglowodorowe płynne (C3-C4) są to skroplone i pozostające pod ciśnieniem własnych par mieszaniny węglowodorów alifatycznych, których podstawowymi składnikami określonymi w niniejszej normie literą C z indeksem liczbowym są:Propan, propylen – C3, Butan, buteny oraz butadieny – C4,oraz w mniejszych ilościach:Metan – C1, Etan, etylen – C2, Petany, peteny i wyższe – C5.W zależności od zawartości podstawowych węglowodorów i przeznaczenia, rozróżnia się trzy rodzaje mieszanin gazów węglowodorowych (płynnych C3-C4): butan techniczny (mieszanina A), propan-butan techniczny (mieszanina B), propan techniczny (mieszanina C). Gaz płynny jest cięższy od powietrza. W przypadku wycieku zbiera się z zagłębieniach, dlatego też przepisy zabraniają montażu instalacji w miejscach, w których w razie wycieku gaz płynny mógłby się gromadzić. Propan C3H8Wysoka wartość kalorycznaTemperatura wrzenia: -42 st. CTemperatura zamarzania: -187 st. CWartość opałowa górna: na kilogram - 13,8 kWh (49,8 MJ)Wartość opałowa dolna: na kilogram - 12,8 kWh (46,1 MJ)Wysokie ciśnienie - większa zdolność odparowywaniaŁatwy w magazynowaniu na zewnątrzCięższy od powietrza Propan-Butan C3H8+C4H10Temperatura wrzenia (w zależności od proporcji mieszanki): - 20& st. C (dla mieszanki 30% propanu, 70% butanu)Niższe ciśnienie - niższa zdolność odparowywaniaPrzeznaczony do użytku w pomieszczeniachCięższy od powietrza Butan C4H10Temperatura wrzenia: -2 st. CTemperatura zamarzania: -140 st. CPrzeznaczony do użytku w pomieszczeniachCięższy od powietrza Właściwości cieplne gazu płynnegoWartość opałowa jest podstawą do prowadzenia wszystkiego rodzaju obliczeń cieplnych. Jest to wartość ciepła (energii) jaką można uzyskać w wyniku spalania całkowitego i zupełnego z jednego kilograma (lub 1 m3) gazu płynnego. Dla gazów płynnych wynosi ona: Gaz faza gazowa faza ciekła kcal/Nm3 kJ/Nm3 kcal/kg kcal/kg propan 21.790 91.260 11.070 46.360 butan 29.280 122.570 10.920 45.720 Aby należycie ocenić kaloryczność propanu i butanu należy porównać ją z kalorycznością innych paliw gazowych, np. z gazów ziemnych. Użytkowa wartość opałowa gazu ziemnego jest równa około 37 300 kJ/Nm3. Wartość opałowa gazów płynnych przewyższa więc kaloryczność gazu ziemnego.Propan: 91.260/37.300 = 2,4 krotnie wyższa Butan: 122.570/37.300 = 3,3 krotnie wyższa.Średnia wartość opałowa mieszaniny propanu i butanu wynosi QW=46.000 kJ/kg. Wartości przeliczeniowe dla propanu 1 l płynu = 0,254 m3 gazu faza ciekła1 l = 0,52 kg1 kg = 1,92 l faza gazowa1 Nm3 = 2 kg1 kg = 0,5 Nm3 wartość opałowaok. 46 MJ/kgok. 92 MJ/m3ok. 11000 kcal/kgok. 22000 kcal/m3ok. 1 kg/h = 13 kW ok. 1 kW = 0,077 kg/h To apropo właściwości propanu i butanu dla zainteresowanychźródło: http://www.e-petrol.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 24.07.2003 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 sorry, ze tak troche od czapy ale ktoś kiedyś szukał takich danych a to najświeższy wątek o LPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts