mika31 26.03.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 W mojej gminie zmieniają plan zagospodarowania przestrzennego.Obecnie są chyba w fazie opracowywania studium...Chciałabym przy okazji wpłynąć na obniżenie wymaganej dolnej granicy kąta nachylenia dachu z 35st na chociaż 30st., może udaloby sie 25? 20?Kiedy mam złożyć wniosek w tej sprawie, żeby nie opóźnić uchwalenia tego planu. Teraz? Po ogłoszeniu planu? Macie inne pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 27.03.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Jak plan bedzie wylozony do konsultacji Qdlaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika31 27.03.2006 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukrad 28.03.2006 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Witam, Napiszę jak ja zrobiłem.Wiedziałem, że plan miał być opracowywany, ale nie wiedziałem kiedy dokładnie. Raczej oceniano to na "za jakiś czas". Ponieważ nie chciałem się spóźnić z moimi propozycjami/zmianami, pewnego razu zadzwoniem, a pani opracowująca plan zdziwiła się, że tak późno się zgłaszam. Plan był już ponoć w końcowej fazie opracowywania ( i nadal jest w tej fazie - to było bardzo niedawno).Przyniosłem kilka propozycji domów, które mi się podobają (z katalogów projektów gotowych). Pani w urzędzie wzięła kilka wydruków i poprosiła o zgłoszenie się za tydzień - ona w tym czasie miała przygotować odpowiednie zapisy. I tak się też stało, z czego jesteśmy bardzo zadowoleni. Planowane zapisy w planie nie są dla nas prawie w ogóle restrykcyjne, w przeciwieństwie do wydanych wcześniej warunków zabudowy. Da się postawić prawie każdy dom jednorodzinny - z wyjątkiem posiadającego dach płaski.Proponuję zatem zgłosić się jak najszybciej z przynajmniej zarysem koncepcji przyszłęgo domu. Może ta koncepcja zostanie od razu zostanie uwzględniona. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 30.03.2006 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 mika31,Sprobuj dowiedzieć się kto tem plan opracowuje, napewno firma wynajęta przez gminę i pogadaj z nimi. Często gminy nie chcą udzielać takich informacji i trzeba sposobem... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika31 31.03.2006 23:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Dzięki wszystkim za odpowiedź. Dzwoniłam wczoraj do gminy. Odpowdź nie wyjasniła mi wiele w tym temacie. Pani spytała jaki nowy plan ? Skąd o tym wiem? Ja że ze strony. Pani że za wcześnie, bo do ogłoszenia planu jeszcze kilka lat. Na razie na jest w fazie analizy, a właściwie juz analiza zakończona. Ja że może jakiś mój wniosek pomoże. Pani ze tak na ręce Pani Burmistrz to może jeszcze zdążą dołączyć do analizy. Zrobię na razie tak jak Pani kazała, a w jednocześnie rzeczywiście poszukam namiarów na tę firmę, o ile nie jest zapóźno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 03.04.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Jeśli miasto (wnioskuję to z tytułu szefowej) sporządza lub zmienia dopiero studium zagospodarowania, to za wcześnie stanęłaś w blokach startowych. Do planu (jego uchwalenia lub zmiany) jeszcze daleko (być może kilka lat). Poza tym musisz wiedzieć, że studium nie zajmuje się takimi szczegółami jak nachylenie połaci dachu. Studium określa (oczywiście między innymi) ogólne przeznaczenie poszczególnych obszarów na terenie gminy (miasta) i, co jest najważniejsze dla mieszkańców, nie jest aktem prawa miejscowego. Oznacza to, że na jego podstawie nie można wydać żadnego wypisu, wyrysu czy decyzji administracyjnej określających np. parametry zabudowy konkretnej działki. Studium obowiązuje natomiast wójta (burmistrza, prezydenta - odpowiednie wybrać) przy dalszych pracach planistycznych, tzn. opracowywaniu miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego. Jeśli w studium będzie np. grunt rolny, to plan musi przewidywać to samo, a jeśli radnym coś się przypomniało (zmieniło), to najpierw muszą zmienić studium, a dopiero potem przystąpić do zmiany planu.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika31 04.04.2006 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Oskar podam ci więcej szczegółów:Na tym terenie istnieje już plan zagospodarowania, gdzie jest właśnie te 35st., a działka leży na MN.Podjęta została uchwała o przystąpieniu do sporządzenia nowych planów w gminie.Myślałam, że przy okazji załatwię to.Ale może bez okazji bedzie można?Co o tym myślisz? Właśnie druknęłam wniosek do Pani Burmistrz. Wysyłać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 04.04.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Jeśli rada miasta podjęła uchwałę o przystąpieniu do sporządzania planu (lub zmian w planie istniejącym) dla Twojego obszaru (czyli części miasta, kwartału, dzielnicy w której mieszkasz) to oczywiście powinnaś wziąć aktywny udział w kolejnych etapach. Przejrzyj ustawę o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, zwróć uwagę na art. 9-37. Tekst masz m.in. tutajhttp://prawo-nieruchomosci.krn.pl/Ustawa-o-planowaniu-i-zagospodarowaniu-przestrzennym-1_2_133.htmlPisałaś o opracowywaniu studium, więc sądziłem, że jest jeszcze daleko od rozstrzygnięć, ale z tego co piszesz powyżej wynika, że trzeba być aktywnym już teraz.Uwaga, jeśli rada odrzuci Twoje uwagi, to pozostaje ci droga sądowa w trybie art. 101 ustawy o samorządzie gminnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts