Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu

makom

Recommended Posts

Witam

Ostatnio zaciekawiłem się oszczędnym ogrzewaniem domu, bo przerażają mnie rachunki za ogrzewanie. Znalazłem książke o biopaliwach, w której opisane jest jak zbudować generator gazu drzewnego. Kupiłem tą książke i zbudowałem, o dziwo koszt tego nie wyniósł więcej niż 100 zł. Jedyny mankament tego urządzenie to to że długo się włancza, bo około 20min, ale ogrzewanie wychodzi kilka razy taniej. A drewno można łatwo skombinować(nawet są już sklepy internetowe, które to sprzedają). Dam link do ksiązki może kogoś to zaciekawi http://zlotemysli.pl/mq3ms.php?c=4main&idEbook=132

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No jest to urządzenie które po włożeniu ogrzewa drewno do pewnej tempertury i z drewna uwalniają się łatwopalne gazy, którymi można zasilać generator prądu(który kosztuje niewiele). Wprawdzie 1 litr bezyny = 4 kg drewna ale ja zbudowałem duży zbiornik i 10kg spokojnie starcza na kilka dni.

Zbiornik zbudowałem z wielkiej metalowaej wanny, znalazłem na będąc wsi. Są też tam rury do transportowania gazu, które też znalazłem będąc na wsi. Musiałem tylko kupić rurkę do skraplania gazu, ale to w każdym chemicznym można się zaopatrzyć. Jakiś palnik, który by ogrzewał to drewno. Na uruchomienie urządzonka potrzeba troche gazu, ale jak już zadziała to sam sie zasila. Najlepiej to przy zbirniku okryć czymś co nie oddaje dużo ciepła to więcej paliwa uda się uzyskać. I jest to coś w rodzaju piecyka tylko do ogrzewania drewna.

Zrobiłes nic innego jak piec zagazowujący odgazowujący drewno (z tym wyjątkiem że odzyskujesz gaz plynny - który przerabiasz na prąd) w normalnym piecy ten gaz jest splany i przerabiany na ciepło

poczytaj więcej tu http://www.ekokotly.com.pl

Ile musisz spalić drewna by uzyskac 10l gazu i na ile (na jak dlugo) wystarczy Ci te 10l i czy zkup tego drewna i wytwarzanie gazu jest opłacalne ???

jeżeli chodzi o benzyne "Silnik po przestawieniu na gaz drzewny straci ok. 20-30% mocy, ale stratę tę można w pełni odzyskać prostymi sposobami podczas gdy Ty będziesz spokojny o swój portfel." nie stac mnie by w moim i tak juz słabym aucie stracic jeszcze 30% a palnowanie łowicy sportowe walki rozrządu sportowe świece w clu wzmocnienia mi przywrócenia mocy nie jest wcale tanim rozwiązaniem nie mówiąc juz o żywotności takiego silnika.

Sebo8877

A w jakiej postaci ten gaz zasila twoje urądzenie, generator czy też samochód??? Co się dzieje z ciężkimi frakcjami? Czym jest odpad powstały po zgazowaniu? No... i sakramentalna sprawa bezpieczeństwo, czy takie instalacje są bezpieczne, no bo nie chciałbym ulecieć w powietrze tak jak produkt suchej destylacji drewna?!! Jestem tym bardzo zainteresowany więc proszę o więcej szczegółów.

Pozdrawiam

W postaci ciekłej. Po zgazowaniu odpadem jest popiół(jakoś to sie nazywa ale nie pamiętam jak). No to jest bezpieczne bo wszystko jest ładnie zabezpieczone materiałami zabezpieczającym przed elektrycznością.

ps. Lepiej kupcie książke bo tak sie mało dowiecie.

Ludzie, przecież to PRZEKRĘT, lub sprzedawca książki !!!! To co widać na zdjęciu jest parownikiem w dodatku elektrycznym ( na wsi w takich urządzeniach opalanych paliwem stałym lub elektrycznych parowano ziemniaki dla trzody i bydła - stąd nazwa "parownik"). Na drugim zdjęciu widać fabrycznie wykonany piec, który może złużyć ja piec do podgrzewnia CWU (często stosowany w Anglii na wsi). Piec ten można bardzo łatwo przerobić na destylator - co chyba uczyniono. Pytanie co tam kapie????

Witam wszystkich zainteresowanych tym wątkiem. Nie wiem czy makom sprzedaje tę kiążkę, czy nie, wiem że nie bardzo to się zgadza z tym co jest opisane na stronie http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/holzgaz-produkcja-w-praktyce.php. Nie wchodząc w szczegóły;gaz drzewny nie za bardzo nadaje się do skraplania, możliwe jest natomiast jego sprężanie.

Zarówno LPG jak i gaz drzewny wymagają do zastosowania jako paliwo zabudowy na pojeździe specjalnej instalacji. W przypadku LPG będzie to instalacja magazynująca paliwo, natomiast gaz drzewny produkowany jest w generatorze na bieżąco (choć jest możliwość magazynowania go, raczej tego typu instalacji się nie stosuje z powodu trudności sprężenia gazu drzewnego i jego niskiej kaloryczności).
;cytat z ww. strony.

Zbiornik widoczny na zdjęciu na pewno nie służy do przechowywania sprężonego gazu :lol:

Podsumowując; książkę można kupić jeśli się ma wolne 20 plnów :wink:,jednak na stronie http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/ można znależć wiele praktycznych informacji umożliwiających samodzielną budowę generatora.

Pozdrawiam Bimerang.

Kilka spraw muszę wyjaśnić.

1) W książce opisana jest instrukcja budowy generatora gazu drzewnego, urządzenia tego typu, co ten tutaj: http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/pojecia/gazogenerator.php.

2) To, o czym pisze makom to nie zgazowanie, tylko piroliza.

3) Wysoce wątpliwe wydaje mi się, czy makom zbudował ten gazogenerator opisany w książce, skoro pisze o urządzeniu do pirolizy.

4) Piroliza oprócz palnego gazu daje również węgiel drzewny, którego szkoda marnować.

5) Piroliza w takim prostym urządzeniu nigdy nie będzie procesem ciągłym, zatem co jakiś czas będzie trzeba przerywać jego pracę i dokładać drewna.

6) makom za zareklamowanie tej książki dostaje od wydawcy pieniądze.

7) Jestem autorem witryny DrewnoZamiastBenzyny.pl i tłumaczem tej książki.

8) Ja też dostaję pieniądze za każdy sprzedany egzemplarz. To żeby nie było żadnych wątpliwości.

9) U mnie na stronie można za darmo ściągnąć sobie darmowy fragment tej publikacji.

Chętnie wypowiem się w tej dyskusji, jeśli będą jakieś pytania.