prezes_ps 09.06.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Witam Chciałem się podzielić moimi doświadczeniami. Temat jest bardzo ciekawy i myśle że będzie się rozwijał w miarę podwyższania cen za paliwa i inne surowce opałowe. Ja natomiast chciałem poruszyć sprawe samego ogrzewania gdyż w zeszłym roku na koniec okresu grzewczego stanołem przed dylematem wymiany pieca CO stary się rozciekł... jak pech to pech hehe. Po szybkim zanalizowaniu kosztów i dostępności paliwa zdecydowałem się na piec na eko-groszek. Ale szybko stwierdziłem że z gabarytami mojej kotłowni będzie kiepsko (nawiasem mówiąc dostałęm dom w spatku i miałem małe możliwości wyboru) i po prostu piec z zasobnikiem nawet najmniejszym się nie zmieści (kotłownia ma szerokość 130 cm z czego po obu stronach po ścianach biegną rułki wszelkiej maści ) Pare dni wcześniej u znajomego montowałem piec który wpadł mi w oko i postanowiłem zamontować go u siebie... Nie stać mnie na eksperymenty ale to był taki ryzyk fizyk... I po roku moge coś o tym powiedzieć. Mianowicie jest to piec Atmos zgazujący drewno 3 komorowy z możliwością podłączenia palnika na pelety... (tak wiem pelety to troche inny temat ale tak jakoś wyszło...) Piec sprawdza się rewelacyjnie. Praktycznie cały sezon grzewczy paliłem tylko drzewem a palnik na pelety uruchomiłem tylko pare razy tak z ciekawości... Obecnie gdy nie trzeba grzać w domu podgrzewam CWU przez palnik na pelety. Jest to troche droższe niż w zimie gdy paliłem tylko drzewem ale byłby problem gdybym "naładował" go do fuel a nie było by akurat zapotrzebowania na CWU. A tak palnik sam się zapala steruje wszystkim mały sterowniczek i wszystko działa jak trzeba i nie ma z tym problemu... Co do drzewa to jest to chyba na razie najtańszy sposób grzania w mojej miejscowości (chce zaznaczyć że nie mam własnego lasu) a pelety wychodzą troche drożej ale jest to i tak konkurencyjne co do prądu czy gazu. PS Przepraszam za tak długi post ale takie dostałem natchnienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes_ps 09.06.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 A wracając do napędzania samochodów to obserwując tendencje myśle że na więksą skale przyjmnie się bardziej paliwo z oleju żepakowego typu biodiesel niż gaz z drewna... Zostałem ostatnio zaproszony na konferencje z naszego euroregionu poświęconą paliwom odnawialnym i przymieżają się do pilotażowego programu mającego na celu przeróbke oleju rzepakowego również na benzyne nie tylko na olej napędowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes_ps 09.06.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 przepraszam za byki ale jestem po 24 godinnym dniu pracy więc się zdarza... oczywiście ma być rzepak hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demol 13.06.2006 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 No i temat nadal będzie na fali bo znów wymyślili podwyżkę skolei na olej opałowy , Zastnawiam się nad możliwościami budowania ogrzewania takiego by w każdym przypadku istniała mozliwość zmiany paliwa. Faktycznie dla piecy gazowych alternatywą może być zasilanie gazem drzewnym, dla piecy na olej opałowy, zasilanie olejem rzepakowym, dla zasilania węglem paliwa drzewne, ekogroszki, brykiety itp. A dla zasilania prądem np. panele solary itd. Chyba na wstępie wybierając rodzaj pieca i umiejscowienie kotłowni należałoby brać pod uwagę inne możliwości zasilania. Ja też nie miałem zbytnio możliwości wyboru, ale rozważam możliwość wyk. oleju rzepakowego który każdy mający parę hektarów i prostą prasę podobną do magla od "frani" mógłby produkować na własne potrzeby. Po oczyszczeniu olej nadaje się także do samochodów z silnikiem diesla (starym). Hmmm.. jest to pewne rozwiązanie tylko jak ludzie zaczną tak kombinować to rząd nałoży akcyzę na olej jadalny, albo embargo na rzepak jak jest np. w przypadku maku. A co do drewna to jego ceny w krótce już nie będą takie niskie. Obecnie już istnieją możliwości przetwarzania trocin, zrębków a nawet odpadów w brykiet, lub brykiet w postaci węgla drzewnego. Tak więc wielki przemysł pochłonie tanie paliwa i kupno od leśniczego taniego drewna niedługo może okazać się niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis 27.07.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Faktycznie dla piecy gazowych alternatywą może być zasilanie gazem drzewnym, To nie jest takie bardzo proste, konieczna byłaby wymiana palników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts