Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocio? na paliwa sta?e - instalacja CO zamknieta - zakaz??

Recommended Posts

Jeden z instalatorów co z którymi rozmawiam o wykonaniu instalacji co i wod-kan w moim domu powiedział mi, że w połowie grudnia 2002 roku weszły w życie przepisy kategorycznie zakazujące stosowania kotłów na paliwa stałe (czyli węglowych, na drewno i turbokominków) w instalacjach co typu zamkniętego. Według niego nie można stosować nawet kotłów z takimi "bajerami" (jak on to określił) jak wężownica wychładzająca. Mówił, że nie przepuści tego nadzór budowlany.

Czy wiecie coś więcej na ten temat? Czy to prawda?

Słyszałem, że w państwach UE można stosować kotły na paliwa stałe z wężownicą wychładzającą lub połączone z instal.zamkniętą poprzez zbiornik buforowy akumulujący ciepło.

Więc jak to jest skoro idziemy do Unii... ???

Zgadzam się z postami w/w nie można kotłów na paliwa stałe zabezpieczać układem zamkniętym.

Takich przykładów jak przytoczył Grzegorz jest bardzo dużo, może nie tak bardzo tragicznych, a jednak tragedi. Przykład nowo wybudowany dom kocioł na paliwo stałe układ zamkniety i na dodatek głu..., dur... instalaror grzejniki wyposażył w termostaty z głowicami. Efeky rozerwany kocioł, natomiast po ekspertyzie budowlanej znzczna część domu do całkowitej odbudowy.

No to żeście mnie nastraszyli...

Chyba rzeczywiście zrezygnuje z systemu co zamkniętego.

Ale może macie pomysły jak najlepiej wykonać "nowocześnie" instalację co typu otwartego.

Czy można wykorzystywać w niej np. rury AluPex, grzejniki stalowe panelowe, głowice termostatyczne, termostat pokojowy itd.?

A może jednak da się połaczyć zalety systemu zamkniętego mając go jakoś wydzielony od kotła na paliwo stałe? Np. kocioł pracuje w systemie otwartym, a grzejniki w systemie zamkniętym, połączone poprzez wymiennik ciepła jak np. w termokominku. Myślę, że wtedy można by w obieg zamknięty włączyć póżniej np piec co elektryczny lub olejowy (jak będę miał kasę, a będę za "leniwy").

Co wy na to?

Kazek7, w życiu do pieca na paliwo stałe nie stosuj rur AluPex. Przerabiałem tą lekcję sam na sobie. Wymyśliłem sobie w 98 roku że będę miał ogrzewanie kombinowane (gaz + kocioł na węgiel). Sam robiłem instalację z giętkich rur plastikowych ze zbrojeniem aluminiowym. Chciałem wypróbować kocioł węglowy; naładowałem węgla potem piwko, drugie i oczywiście zapomniałbym o wszystkim, gdyby nie odgłosy z kaloryferów. Biegnę do piwnicy a tam syczy, stuka, para wszędzie bucha, nic nie widać. Kocioł mi się wybrzuszył, Szczęście że to wszystko nie pierdykneło...ale byłem głupi, że tam zlazłem! EFEKT? -wszystkie rury na złączkach popuszczały -wymiana rur. Od tamtej pory boję się odpalać kocioł węglowy, ogrzewam się tylko gazem. Takie miałem skutki samodzielnej "modernizacji instalacji CO". Nie muszę dodawać że instalacja jest zamknięta, naczynie wzbiorcze, jeden zaworek bezpieczeństwa a przy kotle CO węglowym brak jakiejkolwiek automatyki...

Pegaziatko - potwierdzasz mój pomysł podpatrzony w schematach termokominków. Tylko czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne przez obecne przepisy? I czy warto (w sensie kosztu instalacji) tak kombinować z dwoma obiegami co otwartym i zamkniętym (jakie są tego zalety?), czy od razu zrobić wszystko w sytemie otwartym (ale czy można wtedy stosować "nowoczesne" elementy instalacji- rury alupex, głowice termostatyczne itd?), skoro zakładam, że w 90% czasu bedzie działał piec co na paliwo stałe?

Witam

Tak zakaz ten dotyczy również kotłów zgazowujących drewno.

Mam zamiar kupić taki właśnie kocioł i zainstalować go w instalacji otwartej ze zbiornikami akumulacyjnymi.

Myślałem jednak, że zrobię miedzią instalcję w obrębie kotła i zbiorników a na domek pociagnę Alu-Pex ale z tego co wyżej przeczytałem to zaczynam się zastanawiać.

Po co ryzykować.

Pozdrawiam

Robert

Na tym forum już wypowiadałem się na ten temat. Tak to jest prawda .Jest kategoryczny zakaz stosowania układów zamkniętych dla kotłow na paliwa stałe.Wyszło zarządzienie po tym jak jedna firma nadinterpretowała przepisy polskie i dopuszczała możliwość stosowania układów zamkniętych .

U mnie jeszcze jakiś czas nie będzie problemu, koło Biaegostoku lasu pod dostatkiem, a w gazetach mnóstwo ogłoszeń sprzedawcw drewna opałowego.

-------

Jest jeszcze "zielony węgiel" czyli jakiś gatunek szybko rosnącej wierzby. Jak ktoś ma pół hektara do obsadzenia taką wierzbą, to będzie miał spokój z drewnianym opałem. Póki ktoś nie wymyśli na to monopolu i akcyzy, drewno opałowe będzie tanie.

RobertMysłowice nie pękaj !!

Pytałem sąsiada hydraulika który robi mi projekt co. Rury plastikowe stosuje sie za mieszaczami, a instalacje cwu robi z miedzi podłaczoną grawitacyjnie tak jak jest w przykładzie Atmosa. W przypadku zagotowania zawory termostatyczne zamykają obieg a cała para idzie w naczynko zbiorcze lub uchodzi zaworem bezp.