kazek7 14.02.2003 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Jeden z instalatorów co z którymi rozmawiam o wykonaniu instalacji co i wod-kan w moim domu powiedział mi, że w połowie grudnia 2002 roku weszły w życie przepisy kategorycznie zakazujące stosowania kotłów na paliwa stałe (czyli węglowych, na drewno i turbokominków) w instalacjach co typu zamkniętego. Według niego nie można stosować nawet kotłów z takimi "bajerami" (jak on to określił) jak wężownica wychładzająca. Mówił, że nie przepuści tego nadzór budowlany.Czy wiecie coś więcej na ten temat? Czy to prawda?Słyszałem, że w państwach UE można stosować kotły na paliwa stałe z wężownicą wychładzającą lub połączone z instal.zamkniętą poprzez zbiornik buforowy akumulujący ciepło.Więc jak to jest skoro idziemy do Unii... ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 14.02.2003 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Może jest to niewygodny przepis, ale go w zupełności popieram. Osobiście znam przypadek gdzie wybuchający kocioł węglowy (zagotowanie wody) pomimo naczynia wzbiorczego i zaworów bezpieczeństwa (pewnie żle dobranych) zabił człowieka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 14.02.2003 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Zgadzam się z postami w/w nie można kotłów na paliwa stałe zabezpieczać układem zamkniętym.Takich przykładów jak przytoczył Grzegorz jest bardzo dużo, może nie tak bardzo tragicznych, a jednak tragedi. Przykład nowo wybudowany dom kocioł na paliwo stałe układ zamkniety i na dodatek głu..., dur... instalaror grzejniki wyposażył w termostaty z głowicami. Efeky rozerwany kocioł, natomiast po ekspertyzie budowlanej znzczna część domu do całkowitej odbudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazek7 14.02.2003 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 No to żeście mnie nastraszyli...Chyba rzeczywiście zrezygnuje z systemu co zamkniętego.Ale może macie pomysły jak najlepiej wykonać "nowocześnie" instalację co typu otwartego.Czy można wykorzystywać w niej np. rury AluPex, grzejniki stalowe panelowe, głowice termostatyczne, termostat pokojowy itd.?A może jednak da się połaczyć zalety systemu zamkniętego mając go jakoś wydzielony od kotła na paliwo stałe? Np. kocioł pracuje w systemie otwartym, a grzejniki w systemie zamkniętym, połączone poprzez wymiennik ciepła jak np. w termokominku. Myślę, że wtedy można by w obieg zamknięty włączyć póżniej np piec co elektryczny lub olejowy (jak będę miał kasę, a będę za "leniwy").Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 14.02.2003 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Kazek7, w życiu do pieca na paliwo stałe nie stosuj rur AluPex. Przerabiałem tą lekcję sam na sobie. Wymyśliłem sobie w 98 roku że będę miał ogrzewanie kombinowane (gaz + kocioł na węgiel). Sam robiłem instalację z giętkich rur plastikowych ze zbrojeniem aluminiowym. Chciałem wypróbować kocioł węglowy; naładowałem węgla potem piwko, drugie i oczywiście zapomniałbym o wszystkim, gdyby nie odgłosy z kaloryferów. Biegnę do piwnicy a tam syczy, stuka, para wszędzie bucha, nic nie widać. Kocioł mi się wybrzuszył, Szczęście że to wszystko nie pierdykneło...ale byłem głupi, że tam zlazłem! EFEKT? -wszystkie rury na złączkach popuszczały -wymiana rur. Od tamtej pory boję się odpalać kocioł węglowy, ogrzewam się tylko gazem. Takie miałem skutki samodzielnej "modernizacji instalacji CO". Nie muszę dodawać że instalacja jest zamknięta, naczynie wzbiorcze, jeden zaworek bezpieczeństwa a przy kotle CO węglowym brak jakiejkolwiek automatyki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazek7 14.02.2003 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Pegaziatko - potwierdzasz mój pomysł podpatrzony w schematach termokominków. Tylko czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne przez obecne przepisy? I czy warto (w sensie kosztu instalacji) tak kombinować z dwoma obiegami co otwartym i zamkniętym (jakie są tego zalety?), czy od razu zrobić wszystko w sytemie otwartym (ale czy można wtedy stosować "nowoczesne" elementy instalacji- rury alupex, głowice termostatyczne itd?), skoro zakładam, że w 90% czasu bedzie działał piec co na paliwo stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 14.02.2003 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Nowoczesne kotły np. na miał węglowy są obecnie nieźle zautomatyzowane np. http://www.protech-wkg.pl/. Myślę że nic nie stoi na przeszkodzie, aby stosować głowice termoregulacyjne na grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
musso 14.02.2003 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Czy zakaz ten dotyczy też kotłów na zgazowane drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Myslowice 15.02.2003 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 WitamTak zakaz ten dotyczy również kotłów zgazowujących drewno.Mam zamiar kupić taki właśnie kocioł i zainstalować go w instalacji otwartej ze zbiornikami akumulacyjnymi.Myślałem jednak, że zrobię miedzią instalcję w obrębie kotła i zbiorników a na domek pociagnę Alu-Pex ale z tego co wyżej przeczytałem to zaczynam się zastanawiać.Po co ryzykować.PozdrawiamRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 15.02.2003 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 Na tym forum już wypowiadałem się na ten temat. Tak to jest prawda .Jest kategoryczny zakaz stosowania układów zamkniętych dla kotłow na paliwa stałe.Wyszło zarządzienie po tym jak jedna firma nadinterpretowała przepisy polskie i dopuszczała możliwość stosowania układów zamkniętych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 15.02.2003 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 PYTANIE czy do pieca na drzewo ma pan własny las i to duży.Moze być tartak lub warsztat stolarski .Jeszcze 2 lata temu 1m3drzewa można było kupić za 30zł dzisiaj to już problem za 70 a za rok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 15.02.2003 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 U mnie jeszcze jakiś czas nie będzie problemu, koło Biaegostoku lasu pod dostatkiem, a w gazetach mnóstwo ogłoszeń sprzedawcw drewna opałowego.-------Jest jeszcze "zielony węgiel" czyli jakiś gatunek szybko rosnącej wierzby. Jak ktoś ma pół hektara do obsadzenia taką wierzbą, to będzie miał spokój z drewnianym opałem. Póki ktoś nie wymyśli na to monopolu i akcyzy, drewno opałowe będzie tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
musso 15.02.2003 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 RobertMysłowice nie pękaj !!Pytałem sąsiada hydraulika który robi mi projekt co. Rury plastikowe stosuje sie za mieszaczami, a instalacje cwu robi z miedzi podłaczoną grawitacyjnie tak jak jest w przykładzie Atmosa. W przypadku zagotowania zawory termostatyczne zamykają obieg a cała para idzie w naczynko zbiorcze lub uchodzi zaworem bezp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 16.02.2003 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 Proszę sobie poczytać normy .Jest całkowity zakaz stosowania układów zamkniętych na paliwa stałe i nie pomogą żadne zaworki i naczynia przeponowe. 1l wody powstaje 400m3 pary.Jest to kryminał a inwestor śpi na bombie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.02.2003 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 ADAMOS48 - 400m3 pary ? !!! potwierdz, bo mnie to szokuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.02.2003 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 Potwierdzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.02.2003 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 Dlatedo jest zakaz bo żaden zawór nie jest w stanie wypuścić tak dużej ilości pary, i robi sie buuuum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 16.02.2003 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 Przepraszam nie zalogowałem sie ,ale to byłem ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.02.2003 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 ładnie, właśnie instalator zrobił na zamknięty i zarzekał się że wszedzie tak robi, dwa zawory i naczynie przeponowekociol na paliwa stale mozna to jakos odkrecic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 16.02.2003 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 Jezeli będziesz uważał to zostaw to jak jest bo takich rozwiazań jest w naszym kraju dużo i nie każdy wylatuje w powietrze.Gdybyś miał ochotę zmienic to koszt nie będzie duży i każdy instalator ci to zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts