Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pierwsze malowanie - na bialo czy kolor?

Recommended Posts

w przypadku gdy za jakis ekstra kolor płacisz krocie - malarz ma racje ...

nie ma sensu pierwszy raz malowac kolorem ...

natomiast, gdy dodajesz do farby pigment wartosci 3 zł na 10 l wiadro - mysle ze finansowo nie ma to wiekszego znaczenia ... a łatwiej pokryc za drugim razem wszelkie mikropory kolorem

co do farb - gruntuj tą samą, którą malujesz ....

pzdr

Nie zawsze opłaca się malować pierwszą warstwę na biało a jeśli już to farbą o podobnej jakości bo inaczej mogą powstawać pęcherze. Mało jest farb którymi pokryjesz ścianę na raz. Polecam farbę lateksową jednowarstwową (Pory Roku prod.Nobiles), duży wybór kolorystyczny i przyzwoita cena 38zł/2,5l. Osobiście pomalowałbym w takie kolejnoci:

I warstwa grunt ( Unigrunt , Nobigrunt , Tytan-Grunt.....)

II warstwa farba lateksowa kolor ( rozcieńczona 2:1 z wodą )

III warstwa farba lateksowa kolor

Pozdrawiam

gruntowanie farbą pod. nazwą Jedynka - prawie sama woda. Malowanie dwukrotne kolorem farbą Dyrup. Cena za 3-krotne malowanie 3 zł za m kw. ale ta sama ekipa układala gress, glazurę, panele.

czyli bulikies 3 zyle za gruntowanie + 2xmalowanie?

Jak oceniasz stawke ktora miales? super, taka sobie/normalna, drogo?

Przemek

Ja zagruntowałem tanim unigruntem a potem dwa razy dulux kolory świata i jest bardzo dobrze potem w salonie "zaoszczędziłem" i gruntowałem białą farbą z wodą wynik w salonie w rogach nawet po duluksie widać różnicę. Odradzam oszczędności na farbach

ps Jedynka Gold to chyba jakaś pommyłka !!!!