Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TASIJA - Komentarze do dziennika budowy

Recommended Posts

TASIJO normalnie jestem w szoku. Nie zaglądałem do Twojego dzienniczka przez kilka dni a tu takie zmiany :D Cały dach na miejscu, sielanka, obiadki, bokserki :D ....nic tylko pozazdrościć. Możesz napisać coś więcej o tej ligustrze. Masz może jakieś zdjęcia?? Bo zastanawiam się nad żywopłotem

• Odpowiedzi 162
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

TASIJO normalnie jestem w szoku. Nie zaglądałem do Twojego dzienniczka przez kilka dni a tu takie zmiany :D Cały dach na miejscu, sielanka, obiadki, bokserki :D ....nic tylko pozazdrościć. Możesz napisać coś więcej o tej ligustrze. Masz może jakieś zdjęcia?? Bo zastanawiam się nad żywopłotem

Chciałam żeby mój Dzienniczek był w końcu aktualny, stąd takie tempo wklejania fotek.. :wink: Nareszcie będę miała czas by postudiować Wasze Dzienniczki i odpowiedzieć w końcu na przemiłe komentarze

Żywipłot z ligustra wyglada tak:

http://www.republika.pl/camping60/bud/liguster.jpg

A takie wiązki, możesz kupić tanio na Allegro, ja kupiłam 24 wiazki (w kazdej po 25 szt). Za wszystko zapłaciłam 96 zł i mam na 75 m żywopłotu (na 1 m wchodzi 7 szt, sadzone krzyżowo w odstępach co 15 cm). Rośnie bardzo szybko, ale trzeba na poczatku często przycinać, by sie ładnie rozkrzewił od samego dołu.

http://www.republika.pl/camping60/bud/liguster2.jpg.

Lub idziesz do sąsiada, który już ma żywopłot i ścinasz sobie (za jego zgodą... :wink: ) takie patyczki własnorecznie sekatorem, maczacz kazda gałazkę w ukorzeniaczu i w dołek do ziemi.

A... ja na dach nie właziłam robić tych fotek... :o , wielkim wyczynem było dla mnie, wdrapanie sie w niedzielę po drabinie, by zobaczyć jak wygląda poddasze (bez podłóg... łazic można było tylko po kilku deskach... :o

Pierwsze kroki były "na czworaka"...ze strachu :evil: horror :o Ale jeszcze gorzej było ZLEŚĆ... z tej góry :o

Ale ładny ten żywopłot :D Wezme tą roślinkę pod uwagę. Zakładam właśnie płot więc chciałem jak najszybciej coś pod nim posadzić, żeby nie czuć potem na plecach wzroku sąsiadów.

Piszesz, że należy "maczać każdą gałązkę w ukorzeniaczu" :oops: :oops: ??? Wogóle się na tym nie znam, stąd moje pytanie: Co to jest ukorzeniacz i z czym "to się je" ???? :oops: :oops: :D :D

Niechciałbym krytykować nie mając samemu tylu doświadczeń ale czy nie za blizko siatki posadziłaś ten żywopłot. Przecież jak to urośnie to nie tylko na wysokość ale i na szerokość pójdzie a wtedy wejdzie w siatkę i będziesz go przycinać aby niewystawał za ogrodzenie. W takim przypadku może mieć mało liści od strony ulicy czy sąsiadów i będzie widać te grube czarne łodygi. Ogrodnik ze mnie jak z kziej d... trąba i może nie mam racji.

A bluszcz zimozielony też Ci wlezie na siatkę i na ten bez.

Nie abym krytykował ale tak obiektywnie się zastanawiam bo mnie tez to czeka ale za rok :-)

• 2 weeks później...
...Przy wchodzeniu na strych nad garażem.., bardzo wysoki ludzik.. będzie musiał sie odrobinę schylić... W oryginale, wejście na strych było przez rozkładane schody, chowane w stropie od strony garażu..

Pomieszczenie ma 45m2 przy podłodze, może wejdzie tam stół do tenisa stołowego..

Domek fajny, nie powiem, okolica też ładnie wygląda. Ale trochę dziegciu wleję. Ale tylko troszeczkę. No już taki, jestem, że się czepiam szczegółów. Przepraszam :D.

A propos tego stołu do ping-ponga. Jakieś plany jak go tam wniesiecie przez takie drzwi?

Hej Tasija ta podłużna kratka w garażu to jakiś grzejnik kanałowy czy poprostu spust wody?

Ta kratka to spust do wody.

Bzy przesadziłam w inne miejsce (wcześniej ten jedyny placyk był skopany, a dostałam je podarowane od sąsiadki) Liguster posadziłam nowy, trochę dalej od siatki :wink:

Ja też dopiero się uczę... tej zabawy w ogrodnika i sprawia mi to dużą frajdę.

Narazie nie mam gdzie sadzić, bo cała działka będzie lada dzień dokumentnie "przeorana" przez ekipę od pompy ciepła. :cry:

Chyba budowa pochłonęła inwestorkę na dobre

Śpię już na działce, gotuję na działce i spalam nadmiar energii kopiąc w ogrodzie (dokładnie tylko w okolicach przy siatce, bo w innych miejscach jeszcze nie można :cry: )Do domu wpadam tylko na prysznic i wstawić pranie i gnam spowrotem, bo mi szkoda każdej minuty spędzonej poza "łonem natury" :wink:

Tak mi tam dobrze :lol: , że doba jest dla mnie za krótka i wściekam sie, jak się już robi ciemno...

Wstaję bez budzika...boskie powietrze to i boski sen...ptaszki rano budzą... "żyć nie umierać" :p

Dorwałam sie dzisiaj do kompa i nadrobiłam zaległości w dzienniku...

Pozdrówka

Domek fajny, nie powiem, okolica też ładnie wygląda. Ale trochę dziegciu wleję. Ale tylko troszeczkę. No już taki, jestem, że się czepiam szczegółów. Przepraszam :D.

A propos tego stołu do ping-ponga. Jakieś plany jak go tam wniesiecie przez takie drzwi?

Stoły są składane, może wlezą.... :wink: ...tak mi się tylko marzy...., a jak się nie uda, to mówi się trudno :cry: Drzwi mają standartową szerokość, tylko są nieco niższe od typowych.

Pozdrawiam

Ale ładny ten żywopłot :D Wezme tą roślinkę pod uwagę. Zakładam właśnie płot więc chciałem jak najszybciej coś pod nim posadzić, żeby nie czuć potem na plecach wzroku sąsiadów.

Piszesz, że należy "maczać każdą gałązkę w ukorzeniaczu" :oops: :oops: ??? Wogóle się na tym nie znam, stąd moje pytanie: Co to jest ukorzeniacz i z czym "to się je" ???? :oops: :oops: :D :D

Ukorzeniacz to taki proszek który kupisz w każdym sklepie ogrodniczym.

Maczasz w tym proszku końcówkę rozsadki i do dołka.... :lol:

Pomaga to ponoć w ukorzenieniu roślinki...

Gratuluję PIĘKNEGO dachu !!! Kolor piękny, dachówka tez niczego sobie!!! :D :D : D

Obiadek, że aż mi ślinka pociekła (tym bardziej, że jestem przed śniadankiem ;) ).

A te bokserki, to ja myślałem, że to damskie krótkie spodenki - nie mów Twojemu!!! :D :D :D

Dzięki :p mnie się też daszek podoba...

A wczoraj po zmroku, jak już nie mozna było orać w ziemii, ugotowałam pierwszą w tym sezonie zupkę botwinkową...Mam nadzieję, że sie nie zepsuła, bo lodówka którą przytargałam na działkę się zbuntowała...nie była używana 6 lat i skubana nie działa :evil:

Ps. O bokserkach nie pusciłam pary z ust.. :wink:

TASIJA,

tempo zawrotne :o .

Domek piękniutki jest. Wylewka w garażu rzeczywiście jak "pupcia niemowlaczka" :lol: i nawet odwodnienie liniowe... no , no domek robi się na cacuszko !

A gotowanie w takim otoczeniu to sama przyjemność.

Jeśli można : jakiej firmy bramę garażową wybraliście ?

Życzę powodzenia ! :D

TASIJA,

tempo zawrotne :o .

Domek piękniutki jest. Wylewka w garażu rzeczywiście jak "pupcia niemowlaczka" :lol: i nawet odwodnienie liniowe... no , no domek robi się na cacuszko !

A gotowanie w takim otoczeniu to sama przyjemność.

Jeśli można : jakiej firmy bramę garażową wybraliście ?

Życzę powodzenia ! :D

Dzieki serdeczne za miłe słowa :lol:

Brama jest firmy BIGTOR

Pozdrawiam serdecznie

No właśnie!! :D

Od 16 maja nic się nie dzieje w Twoim dzienniku TASIJO

Czekamy na ciąg dalszy :D :D

Adriano Komputero, Rom

Już się poprawiłam... Teraz ostatnie fotki są z 26 maja...

Fachowcy od elektryki - Adam i Kamil ryją w ścianach drugi tydzień... na parterze jest około 100 szt gniazdek.. :o Oj... pewnie nas w duchu przeklinają, bo co chwilę coś nowego wymyślamy.. :wink:

Rom..Nareszcie jest obrazek z Twoim domkiem przy nicku. Piękny.. :D

Pozdrawiam serdecznie