Arek99 27.03.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 chcę wykopać studnię (woda na ok. 7metrach głębokości) i korzystać z niej do podlewania ogrodu/mycia samochodu itp. i jednocześnie chcę odprowadzać do studni deszczówkę. Mam jednak pytanie czy nie "zaburzy" to "gospodarki wodnej", tzn. czy z czasem woda gruntowa zamiast napływać do studni, to będzie mi uciekała, zmieni kierunek, itp. Tak przynajmniej ostrzegał mnie projektant wod-kan, że może do tego dojść. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kibart 27.03.2006 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Ja mam tak od kilku lat i cały czas podlewam. Woda napływa i z gruntu i z rynien. Jeszcze nigdy nie widziałem dna tej studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 27.03.2006 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Kibarta jaką masz głęboką studnię?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kibart 27.03.2006 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 wkopałem pięć metrowych kręgów. Kręgów nie łączyłem cementem tylko leżą one luźno na sobie. Na dnie studni też nic nie robiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldemar Kiejziewicz 27.03.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Mam jednak pytanie czy nie "zaburzy" to "gospodarki wodnej", tzn. czy z czasem woda gruntowa zamiast napływać do studni, to będzie mi uciekała, zmieni kierunek, itp. Tak przynajmniej ostrzegał mnie projektant wod-kan, że może do tego dojść. Co wy na to? Ciekawych rzeczy człowiek może się czasami dowiedzieć. Według mojej wiedzy studnię należy rozpatrywać jako naczynia połączone. Woda będzie dążyła do wyrównania poziomu. Jeśli opadnie poziom wód gruntowych to w studni może zabraknąć wody. Jeśli teraz będziemy nalewali wody do studni to zgodnie z powyższym prawem woda będzie dążyła do wyrównania poziomu i może to wyglądać tak, że ze studni odpływa (bo i tak będzie). Ale gdy poziom będzie wysoki i będziemy nalewali wody.... Chyba, że woda gruntowa się "obrazi" na nas i odpłynie?! Szczerze mówiąc to nie wiem co autor (tu projektant) miał na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 27.03.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 No właśnie to - jak sam napisałeś - czy woda się nie "obrazi". Ale raczej powinien byś spokojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 27.03.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 jedno co grozi z takim rozwiązaniem.., żeby deszczówkę zlewać do studni. to.....może deszczówka wpływająć do studni. "zamulić" zródło.... czli.... dobre układy z ,ochcotniczą strażą i czasem wypompowac wodę i muł zalegający na dnie... i sporo wódki.... bo strażacka brać za kołnierz nie wylewa... hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodekku 27.03.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Ja mam tak od kilku lat i cały czas podlewam. Woda napływa i z gruntu i z rynien. Jeszcze nigdy nie widziałem dna tej studni. a jaki masz grunt ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 27.03.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Ja mam tak od kilku lat i cały czas podlewam. Woda napływa i z gruntu i z rynien. Jeszcze nigdy nie widziałem dna tej studni. ja też tak mam i działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 27.03.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 To ma sens przy niskim poziomie wód gruntowych,przy wysokim /takim np. na 80cm,woda będzie stała w studni wtedy gdy nie będzie nam potrzebna /np. po opadach deszczu/ a w okresie suszy /a więc wtedy gdy woda jest potrzebna/ taka studnia dodatkowo odwodni nam teren.Sam miałem taki pomysł,ale teraz analizuje jak to zrobić lepiej.Na razie wychodzi mi ,ze korzystniejszym rozwiązaniem jest odprowadzenie wód deszczowych z dachu do kręgów betonowych wkopanych powyżej stanu wód gruntowych i rozprowadzenie drenażu po działce w warstwie piasków nie nawodnionych...Zresztą dla każdego rodzaju warunków gruntowo-wodnych na działce rozwiązanie jest inne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaworski 28.03.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 No własnie. Ja również uważam, że jedyne zagrożenie to zamulenie studni. Wody deszczowe i roztopowe mogą mieć duzo zawiesin, liście itp które będą osadzać się na dnie. Z czasem dno studni ulegnie zamuleniu. Do tego resztki organiczne będą się rozkładać i zanieczyszczać wodę. Można to czyścić, ale lepiej jest obok studni wykonać drugą zanikową i płytszą. Wszystko pod warunkiem że ma się grunt przepuszczalny - piach, żwir. Areq nie rozumiem jak studnia sama z siebie moze odwadniać teren? Toż to zasada naczyń połączonych. Wody będzie tyle ile opadów atmosferycznych i wielkość odpływu podziemnego. Samo istnienie dziury w ziemi nie zmieni poziomu wody w gruncie. Chyba że mowisz o odwodnieniu terenu na skutek pompowania wody pompą. Ale sądzę, że przy niewielkim poborze (dla domu, ogodu) nie ma to praktyczne znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 29.03.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Areq nie rozumiem jak studnia sama z siebie moze odwadniać teren? Toż to zasada naczyń połączonych. Wody będzie tyle ile opadów atmosferycznych i wielkość odpływu podziemnego. Samo istnienie dziury w ziemi nie zmieni poziomu wody w gruncie. Chyba że mowisz o odwodnieniu terenu na skutek pompowania wody pompą. Ale sądzę, że przy niewielkim poborze (dla domu, ogodu) nie ma to praktyczne znaczenie. Sama studnia nie,ale jeśli na działce będzie wykonany drenaż odprowadzajacy wody z dachu,to te rury będą służyły także jako drenaż dla terenu.Przy suchym lecie każdy opad który spadnie na teren działki tymi rurami leci do studni. Tak naprawde to u mnie są specyficzne warunki gruntowe,piaski średnie i drobne- wiosną wysoko woda (podchodzi pod 60cm ponizej terenu) latem suchutko ,wody nie stwierdzono: ) .Na -1,40m zaczynają sie nieprzepuszczalne plastyczne gliny ciężkie.Stanowią one barierę dla niefiltrowania wód głębiej.Ponieważ okoliczne rowy melioracyjne są niekonserwowowane,drenaże rolnicze poprzerywane,to grunt zachowuje się jak gąbka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts