Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zaobserwowałem a w zasadzie to znalazłem wyciek w miedzianej instalacji co - sprawcą jest kolanko bądź jego łączenie. Ze wzgledu na jego niedogodne umiejscowienie szukam sposobu na "załatanie" tego miejsca na zimno. Czy ktoś zna takie specyfiki i mógłby coś poradzić?
https://forum.murator.pl/topic/50828-w-jaki-spos%C3%B3b-naprawi%C4%87-instalacj%C4%99-z-miedzi-bez-lutowania/

Zaobserwowałem a w zasadzie to znalazłem wyciek w miedzianej instalacji co - sprawcą jest kolanko bądź jego łączenie

Z doświadczenia z naprawą mojej inst. c.o.: jeśli przeciek jest mały, to powinien wystarczyć Ci zwykły kit typu poxipol - ale jest jeden warunek: miejsce musi byc perfekcyjnie suche w chwili nakładania i przez cały czas schnięcia.

Dzieki Waszym podpowiedziom wiedziałem jaki obrac kierunek poszukiwań i trafiłem na produkty Loctite. Po rozmowie z miłym panem nabyłem środek 3463 - plastelina, która utwardza sie po 10 min również w wilgotnym srodowisku.
  • 3 weeks później...
I za przeproszeniem kupa z tego wyszła tzn dalej ciekło chociaż robiłem jak instrukcja przykazała (miejsce beznadziejne jeżeli chodzi o dojście więc moze gdzieś słabo docisnąłem lub co innego zrobiłem nieświadomie nie najlepiej i stad taki efekt). Ostatecznie (mam nadzieję) kolanko zostało wymienione i na nowo zalutowane i mam nadzieję, że mogę kłaść ponownie kafelki.
A może takie preparaty co się wlewa do obiegu wody , widziałem coś takiego w sklepie z armaturą do CO . Wlewa się to do obiegu przez zawór odpowietrzający i zostawia ,ponoć działa. Jak miałem też przeciek ( spadało ciśnienie na manometrze) wlewali mi to instalacji ok litra ale jak się okazało była pęknięta kształtka i to w podłodze którą trzeba było wymienić. ale ponoć na niewielkie przecieki to działa
A może takie preparaty co się wlewa do obiegu wody , ......... ponoć działa. ........... ale ponoć na niewielkie przecieki to działa

Ale tylko ponoć, ja nie wierzę w żadne cudowne specyfiki. Jak cieknie to trzeba to zlokalizowac i zrobić tak jak sie należy a półsrodki to wyciąganie kasy od klienta. Za ten szpej Loctite dałem 40zł a za prawdziwą naprawę 100zł tyle, że mam wyciety kawałek sufitu :cry: