jotes 14.02.2003 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Witam Archonowców. Szukam bratniej duszy budującej dom w hortensjach. Co sądzicie o technologii optiroc w której jest wykonany ten projekt. Ostatnio zauważyłem - pojawiło się FORUM na stronie Archonu. Może tam powymieniamy doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 14.02.2003 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Witam nowego "Archonowca" ja będę budować dom pod orzechem ale obejrzę twój domek w hortensjach i skomentuję. Kiedy zaczynasz?Pozdrawiam Ciechanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tramt 18.03.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Chciałbym nawiazać kontakt z osobami które budują ten dom.Pozdrawiam Jacek Lublin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tramt 18.03.2003 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Oczywićcie "Dom w powojach" Archonu + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek81 16.09.2003 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Witam! Jestem dopiero w momencie wyboru projektu, ale dom w hortensjach ma u mnie najwięcej plusów . Czy ktoś z forumowiczów pracował z tym projektem np. wprowadzając w nim zmiany lub realizując go? Chętnie podyskutowałbym o tym. PS. mam trudności z namierzeniem w interneciejakichkolwiek opinii o tym projekcie , a przecież to taki ładny domek.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
assad 21.01.2006 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Szukam osób budujących dom w powojach z Archonu. Chciałabym wymienić się doświadczeniami. W tej chwili czekamy na ładną wiosenną pogodę i ruszamy z dachem. Niestety nie zdążyliśmy przed zimą. Może jest na forum ktos kto buduje lub wybudował już taki domek. Proszę odezwijcie się... http://www.archon.com.pl/index.php?act=12&sid=m3f0185e2c98cc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 22.01.2006 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Niestety, ja buduję dom w pistacjach- też z archonu. To znaczy dopiero zacznę. Ale skoro Ty już kończysz, to może... mogę zadać jedno pytanie? Czy dom w obecnym stanie kosztował Cię tyle, na ile wycenia to archon? Proszę i pozdrawiamtabaluga1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
assad 23.01.2006 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Na wiosnę ruszamy z dachem więc dopiero wtedy okaże się ile tak na prawdę kosztował nas domek na tym etapie. Ale już dziś mogę powiedzieć że mniej niż wycenia Archon ponieważ murował mój ojciec a pomagał mu mój mąż. Nie zapłaciliśmy więc ani grosza za murowanie . Poza tym wiele prac wykonywaliśmy we własnym zakresie- zaczynając od kopania fundamentów. W przyszłości też pewnie zaoszczędzimy ponieważ mój mąż zna się na elektryce i innych rzeczach związanych z budową. Dla mojego ojca też nie jest to pierwsza budowa. Oczywiście nie zrobią tego wszystkiego tak szybko jak wynajęta firma ale będzie na pewno dokładniej .Jak będę znała dokładne koszty to napiszę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwin 03.05.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Witam.Nie wiem czy był tutaj taki projekt - szukałem ale nie znalazłem. Czy ktoś wybrał ten projekt ? Jeśli tak to chciałbym się wymienić poglądami na jego temat!Zdjęcia były by mile widziane! Ja dopiero zaczynam budowę. Planuję wystartować w lipcu.Jak narazie przygotowywuję działkę...robie ogrodzenie i stawiam blaszaka jako narzędziownie. Wybrałem projekt z garazem 2-stanowiskowym.Czekam na opinie o tym projekcie. http://www.projektydomow.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m3f02afc1ce6ec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
assad 14.10.2006 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2006 Czy ktoś buduje ten domek? My mamy stan surowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hortensja 31.12.2006 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 Witaj kupiliśmy ten projekt jednak został przez nas przerobiony ruszamy z budową w marcu 2007 na jesień mamy zamiar się przeprowadzać. budujemy w Zielonej Górze. Jak wasza budowa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guteksam 13.03.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Ja zcecydowałem się właśnie na ten projekt z tym, że na dom w powojach II. Obecnie jestem w trakcie adaptacji projektu, tak więc nie potrafię nic powiedzieć na temat budowy. Ale chętnie skorzystam z doświadczeń i cennych uwag assad, który jest na półmetku budowy . Chcę ruszyć z budową z początkiem majaMam sporo wątpliwości co do zaproponowanych rozwiązań w tym projakcie, a mianowicie:- szerokości ław fundamentowych aż 60 cm w domu parterowym bez użytkowego poddasz ?- strop monolityczny na nieużytkowym poddaszu ? Tak więc będę wdzięczny za każdą wymiane doświadczeńPozdrwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 13.06.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Jak na razie głównie przeglądałem to forum, chłonę wiadomości i wiedzę jak gąbeczka i mam nadzieję że gdzieś tam kiedyś te wiadomości zaowocują... Ale w końcu pora się konkretniej odezwac. Jako że jestem na etapie kupna działki (trzymajcie kciuki żebym w końcu wylądował u notariusza pod koniec czerwca), dlatego też ośmielam się oprócz wiedzy ogólnej... od czasu do czasu przeglądac projekty dostępne na necie. Moje założenia to... dom z poddaszem użytkowym, w okolicach 150 m2, 6 pokoi, 2 łazienki i garaż (1- lub 2-stanowiskowy). Wczoraj wpadł mi w oko projekt z Archonu - Dom w Hortensjach. W podobnym klimacie jest drugi projekt z tego biura projektowego - Dom w Nenufarach 2. Przeglądnąłem forum raz i drugi i trzeci i nic na ten temat nie znalazłem... Chciałbym się podpytac, czy ktoś miał już bliższą stycznośc z tymi projektami, wręcz zdecydował się na zbudowanie tychże domów. Chętnie poczytałbym o zaletach i wadach tudzież zmianach które byście wprowadzili w te projekty... Wszelkie info mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beotia 13.06.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Wklej linka do tych domków - łatwiej będzie oglądnąć i się wypowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 13.06.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Co racja to racja... To ja się już poprawiam i wklejam linki Archon - Dom w hortensjach Archon - Dom w nenufarach Pozdrawiam, Ushi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beotia 13.06.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Dzięki Obydwa domki bardzo mi się podobają (ale na razie wypowiadam sie, niestety, tylko teoretycznie, bo jestem jeszcze przed budową swojego) - są jak dla mnie idealne, bardzo podobne do projektu, który sama wybrałam (Dom pod bukami 4), z tą różnicą, że mój dom ma nieco mniejsza powierzchnię i w związku z tym nie ma już dodakowego pokoju na parterze. A tym, co mi się w tych domkach podoba najbardziej i na co sama zwracałam uwagę przy wyborze swojego projektu, jest ciąg: kuchnia-jadalnia-salon. Uważam, że w obu domkach są świetnie rozwiązane. Ja sobie jeszcze wstawię między jadalnią a kuchnie rozsuwane drzwi, żeby mieć różne stopnie komunikacji między pomieszczeniami, w zależności od potrzeb. To, co bym jeszcze chciała prócz tego, co juz jest - to garderoba. W swoim domu chyba spróbuję sobie wygospodarować na nią jakieś miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 13.06.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 No dobra, to może ja coś teraz napiszę... W kwesti garderoby... co jak co ale ciuchy trzeba gdzieś trzymac W przypadku większych pokoi myślę że nietrudno wygospodarowac jakieś miejsce na garderobę tudzież jakąś konkretniejszą pojemniejszą szafę. Co do ciągów kuchniowo-jadalniowo-salonowych to dosyc zdecydowanie jestem przeciwny otwartej kuchni na salon (hałasy i zapachy w kuchni w salonie, poza tym goście nie muszą widziec nie zmytych naczyń ). W przypadku Hortensji jest to dośc dobrze rozwiazane. Ogólnie w obu projektach podoba mi się układ pomieszczeń. Co mnie zazwyczaj niepokoi i nad czym się zastanawiam, to kotłownia - jej wielkośc i umiejscowienie. Nie mając raczej szansy na podłączenie gazu do działki zastanawiam się nad paleniem drewnem-węglem w różnej postaci i konfiguracjach. W takim przypadku ma znaczenie miejsce na opał, a małe kotłownie niestety tego nie oferują. W tym momencie często zastanawiam się nad wykorzystaniem części garażu (garaż podwójny możliwy w obu projektach) na ten cel i bezpośrednie sąsiedztwo i komunikacja między garażem a kotłownią miało by jakiś sens. W domu w hortensjach zamiana miejscami wejścia głównego i kotłowni byłaby jakimś rozwiązaniem... tutaj znaczącą kwestią byłaby lokalizacja pionów i innych ciągów... W przypadku domu w nenufarach 2 była by do rozwiązania kwestia zamiany łazienki i kotłowni. W miejscu garderoby (5) można by wstawic wejscie do garażu a istniejące zlikwidowac... Trochę się rozpisałem, ale to takie moje wstępne dywagacje na temat tych projektów. Może ma ktoś jakieś uwagi w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beotia 13.06.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Co do ciągów kuchniowo-jadalniowo-salonowych to dosyc zdecydowanie jestem przeciwny otwartej kuchni na salon (hałasy i zapachy w kuchni w salonie, poza tym goście nie muszą widziec nie zmytych naczyń ). Mam podobne zdanie. Obecnie jestem właścielką otwartej kuchni i nie chcę nidgy więcej takie samej... Co do kotłowni: u mnie jest właśnie wydzielona z garażu. Tu http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=104406 pokazuję swój projekt, możesz porównać. Ale chyba i tak będzie inaczej. Na 100% będziemy podpiwniczać ten dom, więc ostatecznie chyba w piwnicy zrobimy kotłownię. Na pewno też będę miała i piec gazowy i węglowy, więc miejsca na kotłownię potrzebuję zdecydowanie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 18.06.2007 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Ale chyba i tak będzie inaczej. Na 100% będziemy podpiwniczać ten dom, więc ostatecznie chyba w piwnicy zrobimy kotłownię. Na pewno też będę miała i piec gazowy i węglowy, więc miejsca na kotłownię potrzebuję zdecydowanie więcej. Ratuję wątek od zapomnienia Tego się właśnie obawiam, że jak zacznę kombinowac z grzaniem na węgiel i/lub drewno to wielkośc kotłowni zacznie miec konkretne znaczenie. Tak czy siak myślę, że wybrana zostanie wersja z podwójnym garażem więc tu będzie można cokolwiek wygospodarowac... Częściowe podpiwniczenie domu kusi i trzeba będzie się nad tym porząąądnie zastanowic... A póki co projekt dom w Hortensjach zyskał u żony wstępną aprobatę Czyżby nikt nie budował domu w Hortensjach? No to może przynajmniej jakieś uwagi albo porady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 18.06.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Witam zobacz na mój domek przy nicku poszedłem do mojego znajomego architekta z prośbą o doradztwo na temat hortensji obejrzał i ....mamy własny projekt trochę na tamtym oparty największą wadą jaką znalazł to-wysokość 2.56 chcesz podnieść to nie mieszczę się schody ( 1- 2 stopnie więcej dają w korytarzu przejście ok 70-80 cm)reszta to to co mi się nie podobało -wejście do domu z boku my mamy bardziej centralnie( tzn zamienione pom. gospodarcze z wejściem miejscami) -U nas wejście do pokoju nad garażem z półpiętra a w miejscu korytarzyka na pętrze mamy garderobę w sumie tam gdzie jest pokój nr 5 i ten korytarzyk mamy ( od strony klatki garderobę łażienkę i od strony pokoju nr 4 oddzielną ubikację )- tutaj kotłownia z holu my mamy 2 pom gospodarcze dostępne z garażu ( dwustanowiskowego z tyłu a pomieszczenie gospodarcze - przechodnie z garażu to coś pomiędzy spiżarnią a pralnią )- nie potrzebne moim zdaniem balkony ( u nas jeden jest ale bardziej jako zadaszenie wejścia)- mając działkę i tak rzadko się z nich korzysta a tylko stwarzają proglemy rzy izolacji cieplnej ( mostki termiczne)- okienko doświeltlające klatkę schodową ( NIECH ARCHITEKT SPRÓBUJE JE UMYĆ )-komimy w szczycie dachu tu architekta przeklną dekarze - lub Ty płacąc extra za ich "obejście" belką kalenicową -1 m ściany kolankowej - dla mnie za nisko ja mam 1,60 i moim zdamiem 1,40 to minimum ( u nas stoję wyprostowany 25 cm od ściany mam 1,82 wzrostu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts