Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W HORTENSJACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witam Archonowców. Szukam bratniej duszy budującej dom w hortensjach. Co sądzicie o technologii optiroc w której jest wykonany ten projekt. Ostatnio zauważyłem - pojawiło się FORUM na stronie Archonu. Może tam powymieniamy doświadczenia.

• 1 month później...
  • 5 months później...

Witam! Jestem dopiero w momencie wyboru projektu, ale dom w hortensjach ma u mnie najwięcej plusów :) . Czy ktoś z forumowiczów pracował z tym projektem np. wprowadzając w nim zmiany lub realizując go? Chętnie podyskutowałbym o tym.

PS. mam trudności z namierzeniem w interneciejakichkolwiek opinii o tym projekcie :cry: , a przecież to taki ładny domek..

• 2 years później...

Szukam osób budujących dom w powojach z Archonu. Chciałabym wymienić się doświadczeniami. W tej chwili czekamy na ładną wiosenną pogodę i ruszamy z dachem. Niestety nie zdążyliśmy przed zimą:(. Może jest na forum ktos kto buduje lub wybudował już taki domek. Proszę odezwijcie się...

http://www.archon.com.pl/index.php?act=12&sid=m3f0185e2c98cc

Na wiosnę ruszamy z dachem więc dopiero wtedy okaże się ile tak na prawdę kosztował nas domek na tym etapie. Ale już dziś mogę powiedzieć że mniej niż wycenia Archon ponieważ murował mój ojciec a pomagał mu mój mąż. Nie zapłaciliśmy więc ani grosza za murowanie :). Poza tym wiele prac wykonywaliśmy we własnym zakresie- zaczynając od kopania fundamentów. W przyszłości też pewnie zaoszczędzimy ponieważ mój mąż zna się na elektryce i innych rzeczach związanych z budową. Dla mojego ojca też nie jest to pierwsza budowa. Oczywiście nie zrobią tego wszystkiego tak szybko jak wynajęta firma ale będzie na pewno dokładniej :lol: .Jak będę znała dokładne koszty to napiszę. Pozdrawiam

• 3 months później...

Witam.

Nie wiem czy był tutaj taki projekt - szukałem ale nie znalazłem.

Czy ktoś wybrał ten projekt ?

Jeśli tak to chciałbym się wymienić poglądami na jego temat!

Zdjęcia były by mile widziane!

Ja dopiero zaczynam budowę. Planuję wystartować w lipcu.

Jak narazie przygotowywuję działkę...robie ogrodzenie i stawiam blaszaka jako narzędziownie.

Wybrałem projekt z garazem 2-stanowiskowym.

Czekam na opinie o tym projekcie.

http://www.projektydomow.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m3f02afc1ce6ec

• 5 months później...
  • 2 months później...
  • 2 months później...

Ja zcecydowałem się właśnie na ten projekt z tym, że na dom w powojach II. Obecnie jestem w trakcie adaptacji projektu, tak więc nie potrafię nic powiedzieć na temat budowy. Ale chętnie skorzystam z doświadczeń i cennych uwag assad, który jest na półmetku budowy .

Chcę ruszyć z budową z początkiem maja

Mam sporo wątpliwości co do zaproponowanych rozwiązań w tym projakcie, a mianowicie:

- szerokości ław fundamentowych aż 60 cm w domu parterowym bez użytkowego poddasz ?

- strop monolityczny na nieużytkowym poddaszu ?

Tak więc będę wdzięczny za każdą wymiane doświadczeń

Pozdrwiam.

• 2 months później...

Jak na razie głównie przeglądałem to forum, chłonę wiadomości i wiedzę jak gąbeczka i mam nadzieję że gdzieś tam kiedyś te wiadomości zaowocują...

Ale w końcu pora się konkretniej odezwac. :D

Jako że jestem na etapie kupna działki (trzymajcie kciuki żebym w końcu wylądował u notariusza pod koniec czerwca), dlatego też ośmielam się oprócz wiedzy ogólnej... od czasu do czasu przeglądac projekty dostępne na necie. Moje założenia to... dom z poddaszem użytkowym, w okolicach 150 m2, 6 pokoi, 2 łazienki i garaż (1- lub 2-stanowiskowy). Wczoraj wpadł mi w oko projekt z Archonu - Dom w Hortensjach. W podobnym klimacie jest drugi projekt z tego biura projektowego - Dom w Nenufarach 2.

Przeglądnąłem forum raz i drugi i trzeci i nic na ten temat nie znalazłem...

Chciałbym się podpytac, czy ktoś miał już bliższą stycznośc z tymi projektami, wręcz zdecydował się na zbudowanie tychże domów. Chętnie poczytałbym o zaletach i wadach tudzież zmianach które byście wprowadzili w te projekty...

Wszelkie info mile widziane :D

Dzięki :)

Obydwa domki bardzo mi się podobają (ale na razie wypowiadam sie, niestety, tylko teoretycznie, bo jestem jeszcze przed budową swojego) - są jak dla mnie idealne, bardzo podobne do projektu, który sama wybrałam (Dom pod bukami 4), z tą różnicą, że mój dom ma nieco mniejsza powierzchnię i w związku z tym nie ma już dodakowego pokoju na parterze.

A tym, co mi się w tych domkach podoba najbardziej i na co sama zwracałam uwagę przy wyborze swojego projektu, jest ciąg: kuchnia-jadalnia-salon. Uważam, że w obu domkach są świetnie rozwiązane. Ja sobie jeszcze wstawię między jadalnią a kuchnie rozsuwane drzwi, żeby mieć różne stopnie komunikacji między pomieszczeniami, w zależności od potrzeb.

To, co bym jeszcze chciała prócz tego, co juz jest - to garderoba. W swoim domu chyba spróbuję sobie wygospodarować na nią jakieś miejsce.

No dobra, to może ja coś teraz napiszę...

W kwesti garderoby... co jak co ale ciuchy trzeba gdzieś trzymac :D

W przypadku większych pokoi myślę że nietrudno wygospodarowac jakieś miejsce na garderobę tudzież jakąś konkretniejszą pojemniejszą szafę.

Co do ciągów kuchniowo-jadalniowo-salonowych to dosyc zdecydowanie jestem przeciwny otwartej kuchni na salon (hałasy i zapachy w kuchni w salonie, poza tym goście nie muszą widziec nie zmytych naczyń :oops: ). W przypadku Hortensji jest to dośc dobrze rozwiazane.

Ogólnie w obu projektach podoba mi się układ pomieszczeń.

Co mnie zazwyczaj niepokoi i nad czym się zastanawiam, to kotłownia - jej wielkośc i umiejscowienie.

Nie mając raczej szansy na podłączenie gazu do działki zastanawiam się nad paleniem drewnem-węglem w różnej postaci i konfiguracjach. W takim przypadku ma znaczenie miejsce na opał, a małe kotłownie niestety tego nie oferują. W tym momencie często zastanawiam się nad wykorzystaniem części garażu (garaż podwójny możliwy w obu projektach) na ten cel i bezpośrednie sąsiedztwo i komunikacja między garażem a kotłownią miało by jakiś sens.

W domu w hortensjach zamiana miejscami wejścia głównego i kotłowni byłaby jakimś rozwiązaniem... tutaj znaczącą kwestią byłaby lokalizacja pionów i innych ciągów...

W przypadku domu w nenufarach 2 była by do rozwiązania kwestia zamiany łazienki i kotłowni. W miejscu garderoby (5) można by wstawic wejscie do garażu a istniejące zlikwidowac...

Trochę się rozpisałem, ale to takie moje wstępne dywagacje na temat tych projektów. :)

Może ma ktoś jakieś uwagi w tym temacie?

Co do ciągów kuchniowo-jadalniowo-salonowych to dosyc zdecydowanie jestem przeciwny otwartej kuchni na salon (hałasy i zapachy w kuchni w salonie, poza tym goście nie muszą widziec nie zmytych naczyń :oops: ).

Mam podobne zdanie. Obecnie jestem właścielką otwartej kuchni i nie chcę nidgy więcej takie samej...

Co do kotłowni: u mnie jest właśnie wydzielona z garażu.

Tu http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=104406 pokazuję swój projekt, możesz porównać.

Ale chyba i tak będzie inaczej. Na 100% będziemy podpiwniczać ten dom, więc ostatecznie chyba w piwnicy zrobimy kotłownię. Na pewno też będę miała i piec gazowy i węglowy, więc miejsca na kotłownię potrzebuję zdecydowanie więcej.

Ale chyba i tak będzie inaczej. Na 100% będziemy podpiwniczać ten dom, więc ostatecznie chyba w piwnicy zrobimy kotłownię. Na pewno też będę miała i piec gazowy i węglowy, więc miejsca na kotłownię potrzebuję zdecydowanie więcej.

Ratuję wątek od zapomnienia :roll:

Tego się właśnie obawiam, że jak zacznę kombinowac z grzaniem na węgiel i/lub drewno to wielkośc kotłowni zacznie miec konkretne znaczenie. Tak czy siak myślę, że wybrana zostanie wersja z podwójnym garażem więc tu będzie można cokolwiek wygospodarowac...

Częściowe podpiwniczenie domu kusi i trzeba będzie się nad tym porząąądnie zastanowic...

A póki co projekt dom w Hortensjach zyskał u żony wstępną aprobatę :o

Czyżby nikt nie budował domu w Hortensjach? No to może przynajmniej jakieś uwagi albo porady?

Witam

zobacz na mój domek przy nicku poszedłem do mojego znajomego architekta z prośbą o doradztwo na temat hortensji obejrzał i ....mamy własny projekt trochę na tamtym oparty

największą wadą jaką znalazł to

-wysokość 2.56 chcesz podnieść to nie mieszczę się schody ( 1- 2 stopnie więcej dają w korytarzu przejście ok 70-80 cm)

reszta to to co mi się nie podobało

-wejście do domu z boku my mamy bardziej centralnie( tzn zamienione pom. gospodarcze z wejściem miejscami)

-U nas wejście do pokoju nad garażem z półpiętra a w miejscu korytarzyka na pętrze mamy garderobę w sumie tam gdzie jest pokój nr 5 i ten korytarzyk mamy ( od strony klatki garderobę łażienkę i od strony pokoju nr 4 oddzielną ubikację )

- tutaj kotłownia z holu my mamy 2 pom gospodarcze dostępne z garażu ( dwustanowiskowego z tyłu a pomieszczenie gospodarcze - przechodnie z garażu to coś pomiędzy spiżarnią a pralnią )

- nie potrzebne moim zdaniem balkony ( u nas jeden jest ale bardziej jako zadaszenie wejścia)- mając działkę i tak rzadko się z nich korzysta a tylko stwarzają proglemy rzy izolacji cieplnej ( mostki termiczne)

- okienko doświeltlające klatkę schodową ( NIECH ARCHITEKT SPRÓBUJE JE UMYĆ )

-komimy w szczycie dachu tu architekta przeklną dekarze - lub Ty płacąc extra za ich "obejście" belką kalenicową

-1 m ściany kolankowej - dla mnie za nisko ja mam 1,60 i moim zdamiem 1,40 to minimum ( u nas stoję wyprostowany 25 cm od ściany mam 1,82 wzrostu)