Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tak wygląda mój ogród

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam i ja w sympatycznym wątku :)

Zdjęć z naszego ogrodu jest mnóstwo na naszej stronie i by nie "obciążać" tego watku, podaję niżej link

Super jest dla poczatkujących ta fotorelacja z tworzenia ogrodu :D Mam pytanko - jak zamocowaliście do podłoża drewutnię i składzik, żeby nie odfrunęły podczas wichury, bo jeśli dobrze widzę to stoją na bloczkach? :roll:

Arctica, piękny ogród :o ile ma lat?

Mam pytanko - jak zamocowaliście do podłoża drewutnię i składzik, żeby nie odfrunęły podczas wichury, bo jeśli dobrze widzę to stoją na bloczkach? :roll:
Nie są w żaden sposób mocowane. Też się obawiałem "odlotu", ale stolarze uspokoili mnie, że jest to na tyle cieżkie, że nie pofrunie.

Czas to potwierdził, a były już kilka razy BARDZO silne wiatry. I nic :)

Cieszę się że przypadł do gustu. Nie każdy lubi kamieniste...

Większość ogrodu powstała wiosną zeszłego roku, a pojedyncze nasadzenia robiłam pół roku wcześniej, czyli jesienią 2007.

To musiałaś od razu wielgachy wsadzać? A zielsko nie wychodzi przez kamienie czy jakoś specjalnie przygotowywalaś podłoże? U nas na osiedlu parę lat temu zrobili kamienny skwerek a że pielęgnować nie ma kto to teraz jest więcej chwastów niż kamieni :cry: Myślałam o agrowłókninie ale ktoś gdzieś na FM mapisał że pod nią ziemia się wyjaławia :o nie wiem czemu, ale być może tak jest :roll: A tło - żywopłot z czego jest że taki szczelny?

Cieszę się że przypadł do gustu. Nie każdy lubi kamieniste...

Większość ogrodu powstała wiosną zeszłego roku, a pojedyncze nasadzenia robiłam pół roku wcześniej, czyli jesienią 2007.

To musiałaś od razu wielgachy wsadzać? A zielsko nie wychodzi przez kamienie czy jakoś specjalnie przygotowywalaś podłoże? U nas na osiedlu parę lat temu zrobili kamienny skwerek a że pielęgnować nie ma kto to teraz jest więcej chwastów niż kamieni :cry: Myślałam o agrowłókninie ale ktoś gdzieś na FM mapisał że pod nią ziemia się wyjaławia :o nie wiem czemu, ale być może tak jest :roll: A tło - żywopłot z czego jest że taki szczelny?

Naprawdę tylko kilka dużych iglaków wsadziłam. Stworzyły one swego rodzaju osnowę, a reszta była maciupcia. Co najśmieszniejsze to w sporej liczbie przypadków te liliputy dogoniły duże, ale chorujące po przesadzeniu roślinki. A całość rzeczywiście rośnie w mega tempie, już pisałam mr6319, dobra ręka... po babci... :lol: :roll: :wink:

Na całości (oprócz trawnika) mam właśnie agrowłókninę (matę szkółkarską), wiem że było dużo krzyku o wykładaniu ogrodu szmatami, ale to przecież mój ogród, moje szmaty. Roślinki rosną jak widać lepiej niż nieźle, a ja mogę się nimi cieszyć zamiast ślęczeć nad zielskiem :roll: :lol: .

Żywopłot to siatka obsadzona winobluszczem pięcioklapowym :D. Niestety zimą nie spełnia swych funkcji ścianowych :-? .

Mnie podoba się bardzo :lol: planuję też coś w tym stylu tylko z trawiastymi ścieżkami dla mojej psinki :lol: i też z agrowłókniną bo już moje gliniaste klepisko 2 razy pryskałam rundapem a nowe zielepastwo, głównie osty i choszczka wciąż wyłażą :evil: Ale u mnie to początek budowy i mam jeszcze mało miejsca na nasadzenia, no i codziennie jadąc na działkę drżę czy to co do tej pory wsadzone jeszcze tam jest :o :roll: Na innym wątku znalazłam radę żeby dać agrowłókninę rozkładającą się, i znów zagwozdka co zrobić :roll:

A możesz dać fotki przybramia i przytarasa?

Tylko nie jestem pewna, czy ładnie będą wyglądać rozdeptane trawiaste ścieżki :roll: . Moja psinka, chociaż z pewnymi oporami łazi po kamykach. Chyba, że zobaczy za płotem inną psinkę to wtedy opory znikają :lol: :wink: .

Rozkładająca się agrowłóknina jest dobrym pomysłem pod warunkiem, że roślinki zdążą pokryć powierzchnię zanim się zdąży rozłożyć.

• 2 weeks później...

Piękne ogrody macie.

Arctica Twój ogród bomba, zdolniacha z Ciebie. Ja swój pomału robię sama, oj ale jeszcze troszkę to potrwa.

A przy okazji zapytam, czy wiecie w którym momencie powinno przycinać się tuje? dwa lata temu posadziłam tuje przy ogrodzeniu, ale część została zniszczona przez roboty jakie jeszcze były robione na działce przy budowie, i miałam luki w tym roku dokupiłam w te miejsca nowe drzewka ale są małe a tamte dwu letnie są dużo większe i pomyślałam sobie, że je troszkę przytnę żeby różnica w wysokości się trochę zatarła a po drugie to podobno pomaga żeby rosły trochę w szerokość i gęstniały, ale nie wiem kiedy mogę je przycinać :(

• 10 months później...

Arctica, piekne masz te nasadzenia. Ja juz te zdjecia znam i obejrzalam je dokladnie. Strasznie podobaja mi sie połączenia tawuł z iglakami i lisciastymi bordowymi. Arctica, co tam u Ciebie rosnie bordo, taka wysmukla roslina - to jakis buk?

A to moje zdjęcia, juz je zamieszczalam na innych watkach, to dopiero poczatek ogrodu

http://i39.tinypic.com/125jq7l.jpg

http://i41.tinypic.com/2v2e0hz.jpg

http://i41.tinypic.com/24vk49g.jpg

http://i40.tinypic.com/jja8ls.jpg

http://i43.tinypic.com/15n0in6.jpg

Na klepisku nowo zalozony trawnik - juz teraz kielkuje trawka