Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po lekturze wychodzi na to, że rolety nadstawne i INTEGRO to chyba prawie to samo. Czy to "prawie" robi różnicę?

nie wiem czy robi gdyz nazewnictwo bywa rozne

Integro Tworzy konstrukcie ktora mocowana jest do okna (lub zewnetrznej powierzchni scian) - nie narusza mocowania gdyz montowana jest do juz zamontowanego zgodnie z zasadami montazu okna, nie powoduje mostkow temicznych, gwarantuje 100% szczelnosc (pod warunkiem sterownaia silnikiem) - jest po prostu na zewnatrz chalupy,

Tylko dla wielu nie do zaakceptowania bo im skrzynka wystaje - a przeciez mozna to zrobic i estetycznie i z glowa, a nawet ukryc skrzynke pod warstwa ocieplenia - tylko o tyym trzeba pomyslec PRZED budowaniem a nie po, jak juz mury stoja

A roleta nadstawna? Pod ta nazwa moga kryc sie rozne rozwiazania nie majace z Integro nic wspolnego.

Masz trzy rodzaje czy tez typy rolet - i nie skupiajmy sie na ich nazwie tylko sposobie rozwiazan

- najstarsze rozwiazanie - nadproze stanowi od razu skrzynke na mechanizm rolety. Rozbudowane do wnetrza pomieszczenia tak by mozna bylo od srodka poprzez klape rewizyjna dostac sie do mechanizmu (np.RKS, MAGU VarioPlus i inne). Wpadajace przez otwor (ktorym wychodzi z nadproza roleta) powietrze wypelnia cale nadproze powodujac w tym miejscu ucieczke ciepla na zewnatrz. Klapa rewizyjna musi byc super szczelna by powietrze nie wpadalo do wnetrza - dawniej byly to klapy drewniane i czesto pojawialy sie z tym klopoty teraz klapy sa z Tworzywa (czesto wielokomorowego) tak mocowane ze to zjawisko nie powinno wystepowac. Stad tez takie nadproze powinno byc od srodka ocieplone lub wyposazone od razu w wkladke styropianowa lub wykonane ze styropianu (jak wspomniane np. MAGU VarioPlus). Najczesciej wspomina sie o podstawowej zalecie takiego rozwiazania - mechanizm jest ukryty - nie widac go od zewnatrz a od srodka widac tylko klape rewizyjna. Podstawowa wada o ktorej juz sie nie wspomina klientom - brak mozliwosci poprawnego zamocowania gory okna co zaczyna sprawiac ogromne klopoty jesli jego szerokosc przekracza 90 - 100 cm. W mojej ocenie, przy dzisiejszych projektach domow, duzych przeszkleniach, duzych wyjsciach na taras jest to system o ktorym powinno sie zapomniec i odejsc calkowicie od jego stosowania

http://hitplus.com.pl/rks/images/system_rks.gif

- pozniejsze Integro - skrzynka wraz z mechanizmem jest montowana na zewnatrz sciany czy tez okna. Nie ma mozliwosci by powietrze w skrzycne przedostwalo sie do wnetrza. Rozwiazanie szczelne i cieple. W przypadku napedu recznego przewiercenie sie przez nadproze by linke (tasme) wprowadzic do srodka pomieszczenia trudne do uszczelnienia - stad zalecam jednak zainwestowanie w silniki. Wytykana wada jest to ze skrzynka wystaje na zewnatrz plaszczyzny rolety. Ale sa juz skrzynki przystosowane do zakrycia gdzie klapa rewizyjna jest od spodu choc ciagle dostepna jest tez skrzynka gdzie spod i czolo stanowi jedna calosc tworzac klape - jej zakryc nie mozna. W mojej ocenie rozwiazanie najlepsze ale jesli chcemy by skrzynka byla niewidoczna wymagajace wysilku intelektualnego w jaki sposob ja ukryc w warstwie ocieplenia

http://hitplus.com.pl/integro/images/system_integro.gif

- ostatnie rozwiazanie nowosc ktora miala pogodzic zalety Integro z wymaganiami klientow co do widocznej w wiekszosci wypadkow skrzynki. jednym slowem BeClever. Skrzynke wyposazono w specjalny adapter ktory laczy ja na stale z oknem i zaczyna ona spelniac dodatkowa konstrkcjie usztywniajaca okno ale.... przy szerokosciach ponad 200 cm calosc mimo wszystko staje sie malo stabilna. Sa skrzynki przystosowane do kotew tym samym calosc staje sie sztywniejsza. Klapa rewizyjna jest od srodka pomieszczenia i czesto jej powierzchnia czolowa cofnieta jest wzgledem sciany wewnetrznej wymagajac dodatkowej obrobki. Podobnie jak w Integro uwazam ze jedynym rozsadnym napedem jest silnik a nie tasma czy linka. pod klapa rewizyjna stosowane sa wkladki styropianowe ocieplajace calosc. Rozwiazanie techniczne ktore mialo polaczyc zalety Integro i RKS w jedno - i prawie sie udalo :)

http://hitplus.com.pl/dual/images/system_dual.gif

http://www.jareko.pl/images/fotki_na_forum/roleta_Be_Clever.jpg

Wszystkie rysunki zaczerpniete zostaly ze strony firmy HiTPLUS Warszawa ul. Polczynska 113 http://www.hitplus.com.pl

• Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No cóż, jak zwykle - na jareko można liczyć :lol: :lol: :lol:

Nawet blondyka zrozumie :oops: :oops: :oops:

Dziękuję bardzo!!!

Jakbyś jeszcze mógł napisać , czego należy bezwzględnie żądać od montażystów okien,

byłabym baaardzo wdzięczna, i jestem przekonana że nie tylko ja :roll:

Proszę uwzględnij też montaż w ścianie trzywarstwowej :roll:

Pozdrawiam :lol:

http://www.jareko.pl/poradnik_montazysty.htm

nic dodac nic ujac - reszta tajemnic zostanie zabrana do grobu :lol:

wybaczcie prosze, ale nie po to zdobywalem przez lata doswiadczenia by wszystkie tajniki "sprzedawac" za darmo - mam nadzieje ze zrozumiecie i o wyrozumialosc prosze :) Nie na kazde pytanie odpowiem

Czy to prawda ze montując dzisiaj rolety beclever recznie podnoszone w kazdej chwili moge do nich dołożyc silniczek? czy moze te rolki nawojowe są inne i muisalabym juz teraz przystosowac skrzynki do montazu silniczka.

prawda jest ze pozniej trzeba wymontowac cala rolete by do walka silnik wlozyc - koszt nieporownywalnie wiekszy niz teraz od razu na silnik sie zdecydowac

nie wiem czy robi gdyz nazewnictwo bywa rozne

Integro Tworzy konstrukcie ktora mocowana jest do okna (lub zewnetrznej powierzchni scian) - nie narusza mocowania gdyz montowana jest do juz zamontowanego zgodnie z zasadami montazu okna, nie powoduje mostkow temicznych, gwarantuje 100% szczelnosc (pod warunkiem sterownaia silnikiem) - jest po prostu na zewnatrz chalupy,

Tylko dla wielu nie do zaakceptowania bo im skrzynka wystaje - a przeciez mozna to zrobic i estetycznie i z glowa, a nawet ukryc skrzynke pod warstwa ocieplenia - tylko o tyym trzeba pomyslec PRZED budowaniem a nie po, jak juz mury stoja

Przedstawione na rysunkach skrzynki Integro są mocowane częściowo wewnątrz nadproża zaś okno w ścianie 2 warstwowej jest osadzone pośrodku otworu okiennego (bloczka).

Czy nie powinno się okna w ścianie 2W montować przy krawędzi zewnętrznej otworu okiennego? W takim przypadku cała kaseta będzie "doczepiona" do nadproża. Przy głębokości kasety 20cm i grubości ocieplenia 25cm mogę taką kasetę mogę zakryć 5-cio centymetrową.

Czy taka konstrukcja będzie ciepła? Na ile jest ocieplona klapka rewizyjna?

MCB

jareko a czy moglbys mi powiedziec ktory z tych sysstemow rolet ma NAJNIŻSZA skrzynkę? (sciana ph30) (chciałabym aby zajmowało jak najmniej w otworze okiennym)

Xena z mojeg wywiadu wiem ze skrzynki sa 16,5 i 20,5 cm. Teraz zalezy jakie okno ma ta roleta zsaniac. W tarasowych powyzej 2000 napewno bedzie to juz skrzynka 20,5 cm

Xena - moze Ci nic nie zaslaniac - dolna krwadz wskrzynki dajesz na rowno z gorna krawdedzia okna - ale to trzeba przemyslec na etapie budowy gdy masz sciane 1W lub 3W

przy 2W nie masz klopotu - dajesz styro i juz :)

O jednym warto pamietac by pod skrzynke przewidziec miejsce na docieplenie chocby 2cm styroduru

Xena - moze Ci nic nie zaslaniac - dolna krwadz wskrzynki dajesz na rowno z gorna krawdedzia okna - ale to trzeba przemyslec na etapie budowy gdy masz sciane 1W lub 3W

przy 2W nie masz klopotu - dajesz styro i juz :)

O jednym warto pamietac by pod skrzynke przewidziec miejsce na docieplenie chocby 2cm styroduru

czesc Jareko

mam 2w i juz stan surowy.

Czy masz moze jakis schemat - co masz na mysli piszac przy 2w nie masz klopotu? Ocieplam 15cm.Nie pożadam widocznosci kszynki na zewnątrz a te mają chyba minimum 18cm....głebokosci?.

Pożądam żeby jej nie było widać.

co masz na mysli piszac przy 2w nie masz klopotu? Ocieplam 15cm.Nie pożadam widocznosci kszynki na zewnątrz a te mają chyba minimum 18cm....głebokosci?.

Pożądam żeby jej nie było widać.

Pozadaj czegos lub kogos innego :lol:

No coz - jesli nie ma ocieplenie skrzynka jest ponad otworem okiennym i spoko ;)

gorzej z Twym pozadaniem ;)

Mozesz zamiast 10 czy 15 cm syto doc 20 - czy ma to sens ekonomiczny by tylko skrzynke zakryc to inna sprawa

Mozesz wokol okna zrobic 5cm szerokosci skrzynka + min 2cm dac obramowke- coz ala bonie

Mozesz pogodzic sie z tym ze skrzynka wystawac Ci bedzie z ocieplenia 5-10cm. W koncu co Ci ona przeszkadza? Siedzisz w domu i skrzynki nie widzisz tylko zalety uzytkowe rolety. Zaslaniac li tylko dla przechodniow na ulicy - bo tak ladniej? Ladnie obrobiona skrzynka, w kolorze elewacji naprawde ladnie wyglada. Poza tym mozesz sama skrzynke obudowac styro o polozyc taka sama strukture jak na sciany - muslisz ze tak strasznie to razi? Z 50 metrow nikt nie dojrzy ze w ogole jest skrzynka

Witaj Jareko

I jeszcze raz (ale ostatni obiecuje) mecze o maksymalna bezpieczna wysokosc okien w kolorze bez poprzeczki.

Pisales ze dopuszczalne jest to do 210 a ja przekraczam o jedynie 2 cm - okno ma 212cm (3 kwaterowe, 2 z nich stale w skrzydle a po srodku otwierane otwor 2330 na 2150).

Te cholerne 2 cm moga miec duzy wplyw? Oczywiscie producent daje gwarancje, ale chodzi mi o Twoja opinie czy to juz duze ryzyko?

(Jak dzwonilam to cos mi sie pochrzanilo i myslalam ze przekraczam o 12 cm i dlatego pytam ponownie)

pozdro

Malgorzata

Witaj gosia100. Mam podobne dylematy. Tyle się człowiek naczyta o tym, że przy określonych wymiarach musi byc poprzeczka, pogodzi z tym, że tak ma być, a po wizycie u dealera okazuje się ,ż e nie muszą. Mało tego dealerzy powołują się na ustalenia z producentami, którzy dają gwarncję na takie okna. :o

Myślę, że temat poprzeczek będzie wracał jak bumerang, z tego powodu, że okna bez poprzeczek dealerzy, jak i producenci mają w stałej ofercie.

pozdrawiam

andrea_l

..... Mało tego dealerzy powołują się na ustalenia z producentami, którzy dają gwarncję na takie okna. :o

Myślę, że temat poprzeczek będzie wracał jak bumerang, z tego powodu, że okna bez poprzeczek dealerzy, jak i producenci mają w stałej ofercie.....

Pewien zaprzyjazniony producent powiedzial mi tak - Panie Jarku, zrobic mozna WSZYSTKO ale jak to bedzie dzialac to zupelnie inna bajka

Jasne, ze w ofercie sa balkony z, jak i bez poprzeczki - kto mowi ze nie?

Niech w koncu odwaza sie napisac post Ci, co maja bez poprzeczki balkony dwuskrzydlowe o dosc duzych gabarytach i jakie maja z nimi klopoty - odwagi troche - nie wstyd przyznac sie do swego bledu

I by zamknac dyskusje - przynajmniej z mej strony - jesli dealer daje Wam gwarancje i daje ja Wam fabryka - bierzcie, a co mi tam. A, ze sa fabryki co cuda potrafia wykonac, co rozsypuja sie po roku, a pozniej okazuje sie ze nie fabryka lecz dealer jest winny - gdyz to ON jest strona a nie fabryka, to inna bajka

Ostatni kwiatek - WCS ktory powoli zaczynam przeklinac:

profil SPECTUS

producent - ELTEX Tarnobrzeg

balkon dwuskrzydlowy z ruchomym slupkiem, bez poprzeczki

szerokosc - 1460

wysokosc - 2650

kolor - bialy

ilosc - 10 sztuk

monatz - listooad 2005

ANI JEDEN NIE DAJE SIE OTWORZYC !!!

i dalej - ten sam profil, ta sama szerokosc, wlasciwie wszysko to samo tylko wysokosc raptem 2200

ilosc - 7 sztuk

ANI JEDEN NIE DAJE SIE OTWORZYC !!!

Robcie jak chcecie - to Wasze balkony :lol:

Witaj Jareko

Zewnętrze mury zbudowane mam z pustaka ceramicznego Leier P+W 30 cm. Ściana będzie dwuwarstwowa (+15 cm styropian).

Interesuje mnie montaż i izolacja dolnej krawędzi ościeżnicy okna w takim murze. Dolna krawędź ościeżnicy okna będzie zamontowana bezpośrednio na pustakach ceramicznych (wymiary otworu okiennego tak były brane). Nad ościeżnicą są zbrojone nadproża, ale pod ościeżnicą tylko pustak ceramiczny (oczywiście otworami skierowanymi do góry).

I tu moje pytania:

1. czy przed montażem należy te pustaki czymś przykryć (folią budowlaną, papą, zatynkować, etc. ) aby zasłonić otwory pustaka i dopiero na to montować ościeże okna czy też nie ma to kompletnie żadnego znaczenia?

2. czy w takim wypadku przy ścianie z pustaków ceramicznych dolna krawędź ościeżnicy okna pozostaje nie przytwierdzona do muru? - no bo w jaki sposób skoro otwory pustaka są pionowe i wypadałoby pionowo wkręcać śruby montujące?

3. czy ma to wpływ na ewentualne wpływanie wody przy opadach atmosferycznych do wewnątrz mury w przypadku nieszczelności lub źle wykonanej izolacji?

wybacz za może kolejne lamerskie pytania, ale to dosyć dla mnie ważne.

1. czy przed montażem należy te pustaki czymś przykryć (folią budowlaną, papą, zatynkować, etc. ) aby zasłonić otwory pustaka i dopiero na to montować ościeże okna czy też nie ma to kompletnie żadnego znaczenia?

nie ma znaczenia

2. czy w takim wypadku przy ścianie z pustaków ceramicznych dolna krawędź ościeżnicy okna pozostaje nie przytwierdzona do muru? - no bo w jaki sposób skoro otwory pustaka są pionowe i wypadałoby pionowo wkręcać śruby montujące?

zapominasz o jeszcze jednym - fudze miedzy pustakami - a poza tym nie zawsze jest konieczne mocowanie - ale o tym albo w moim poradniku albo poszukaj w archiwum -bylo nie raz

3. czy ma to wpływ na ewentualne wpływanie wody przy opadach atmosferycznych do wewnątrz mury w przypadku nieszczelności lub źle wykonanej izolacji?

???? nie rozumiem pytania - jak juz bedziesz mial parapety zewnetrzne to ktoredy ma Ci wplywac woda? :lol: