Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nikt tu nie mowil o jedynym slusznym montazu na dyble, zarowno bwojtek, stary czy ja mowimy jak POWINNO byc co nie oznacza, ze tak jest robione a reszte wypowiedzi Kero pomine - szkoda palcy na klikanie w klawisze

Jareko,

po jakich parametrach szukać okien jak najbardziej cichych i u jakich producentów można takie znalezć?

Tojest bardziej skomplikowane niz myslisz. Jakich dzwiekow chcesz sie pozbyc najbardziej?

Charakterystyka tlumienia halasu dla szyb jest podawana przy czestotliwosci 1-4kHz - czyli dzieciarnia w piaskownicy, chopaki na cale gardlo zwolujacy sie na flaszke itp. Standardowa szyba 4/16AR/4 w tym zakresie ma tlumienie rzedu 33dB - w zupelnosci wsytarczajace.

Najbardziej uperd... sa halasy spowodowane ruchem ullicznym - tu mamy doczynienia z czestotliwosciami od 0 do cirka 250Hz - wspomniana szyba standard ma tlumienie ok.10 dB

I tu zaczyna sie najwiekszy klopot - nieswiadomi wyresu tlumienia halasu dajemy sie zlapac na szyby np,49 dB a okazuje siie ze halas z ulicy jest niewiele mniejszy jak u sasiada co ma szyby standard - tlumienie dla malych czest. wzrasta o raptem 2 dB

Poza tym kazda nieszczelnosc w oknie (np. nawietrzaki lub rozszczelniene) bierze w leb cala inwestycje

• Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie przesadzajmy bwojtek - w konstrukcji okna dla jego tlumienia akustycznego naistotniejsza jest szyba

Zjawiska tlumienia w zaleznosci od czestotliwosci nie ominiesz i czesto pewne rozczarowanie klientow ma miejsce

poza tym pozniej moze okazac sie jak u mnie - halas dochodzi z kanalow wentylacyjnych a nie od okien :lol:

Nie zgodzę się. Bardzo wiele zależy od profilu. Chodzi o szczelność akustyczną rama/skrzydło a także sposób osadzenia wkładu szybowego. Do tego dochodzi także specjalny montaż. Interesowałem się tym bo miałem duże zapytanie z Niemiec z konkretnymi wymaganiami co do izolacyjności akustycznej wbudowanego już okna.

Dzięki Jareko!

Jeszcze jedno pytanko. Czy drzwi balkonowe rozwierane szerokości 120cm, sa sensowne i do zdobycia? (wysokość 227)

Mam w projekcie jeszcze takie 96/227cm.

Pozdrawiam

raz i tylko raz uleglem klientowi dawno temu i drzwi balkonowe szerokosci 1165 / 2195 wykonalem w Schuco AS60 - profil jakiego juz nie ma na rynku

Cale szczescie spisalem z nim notatke ze nie ponosze odpowiedzialnosci za dzialanie takiego cuda i nie udzielam na nie gwarancji

Klopot ma klient - nie ja

mniejsz szerokosc otworu do 100 a najlepiej do 90 - to moja rada

A czy możesz powiedzieć dlaczego to nie jest dobry pomysł (tzn. źle wpływa na bezpieczeństwo, funkcjonalność czy jeszcze coś innego?)

Ja właśnie jestem na etapie projektu i zastanawiam się nad tym czy jednego okna w kuchni (wymiar otworu standardowy 120x170), nie przerobić na drzwi balkonowe, ale żeby na elewacji wszystko się ładnie zgadzało wymiar otworu musiałby mieć 120x255. Czy powinnam zrezygnować z tego pomysłu, czy może są teraz jakieś profile, na których można by to zrobić? Dodam, że okno balkonowe musiałoby być rozwieralne.

Z góry dziękuję :-)

A czy możesz powiedzieć dlaczego to nie jest dobry pomysł (tzn. źle wpływa na bezpieczeństwo, funkcjonalność czy jeszcze coś innego?

wybacz, calego dlugiego wykladu nie bedzie :( Po prostu uwierz na slowo - okno nawet w najsztywniejszym profilu, z najsztywniejszym wzmocnieniem przy szerokosci 1200 i wysokosci ponad 2100 bedzie do wyrzucenia po kilku latach od zamontowania. Trzymaj sie gabarytow maksymalnych narzcanych statyka danego profila - wtedy nie bedziesz eksperymentowal na sobie i zadowolenie nie opisci cie przez co najmniej 50 lat :)

Dzięki za odpowiedź, wierzę na słowo, choć starsznie żałuję, że będę musiała z tego zrezygnować, bo już się przyzwyczaiłam do wizji wyjścia z kuchni na ogród. No ale trudno.

Dzięki i pozdrawiam

coz.....900/2500 w kolorze bialym z pozioma poprzeczka

przeciez mozesz os drzwi z kuchni zgrac z osia okna na pietrze i bedzie OK :)

Jareko - możesz stwierdzić, czy możliwe jest aby bardzo silny wiatr (około 100 km/h) powodował rozszczelnienie okna (normalnie rusza mi firanką). Po przyłożeniu dłoni zauważyłem,ze wiatr przechodzi pomiędzy skrzydłem a futryną - spod uszczelki. Czy możliwe aby to był problem złego wyregulowania? Można by to samemu skorygować?

Dzięki za odpowiedź, wierzę na słowo, choć starsznie żałuję, że będę musiała z tego zrezygnować, bo już się przyzwyczaiłam do wizji wyjścia z kuchni na ogród. No ale trudno.

Dzięki i pozdrawiam

coz.....900/2500 w kolorze bialym z pozioma poprzeczka

przeciez mozesz os drzwi z kuchni zgrac z osia okna na pietrze i bedzie OK :)

No właśnie nie bardzo. Mam projekt dworku polskiego, wszystkie okna mają 120x170 (oprócz balkonowych w salonie) i nie ładnie wyglądałoby nagle jedno węższe. Może dziwna jestem, ale nie lubię takiego "bałaganu" na elewacji :-) Dzięki za pomoc

Jareko - możesz stwierdzić, czy możliwe jest aby bardzo silny wiatr (około 100 km/h) powodował rozszczelnienie okna (normalnie rusza mi firanką). Po przyłożeniu dłoni zauważyłem,ze wiatr przechodzi pomiędzy skrzydłem a futryną - spod uszczelki. Czy możliwe aby to był problem złego wyregulowania? Można by to samemu skorygować?

mozliwe - przy silnym wietrze i regulacji okuc na "lato" moze firanka fruwac

trzeba docisnac skrzydlo do oscieznicy - a jak to zalezy od okuc jakie masz

Witam, proszę o opinie czy zastosowanie okuć WK2 (okucia i klamka z kluczykiem) ma sens ze zwykłą szybą. Sprzedawca twierdzi, że to nie ma sensu, bez zastosowania szyby co najmniej P2, ja mam wątpliwości.

sprzedawca ma racje i nie gada bez sensu - same okucia WK bez szyb co najmnije O-2 faktycznie sa rozwiazaniem lekko bez sensu

mozliwe - przy silnym wietrze i regulacji okuc na "lato" moze firanka fruwac

trzeba docisnac skrzydlo do oscieznicy - a jak to zalezy od okuc jakie masz

Dzięki. Okucia - pisze na nich Roto - Możesz podpowiedzieć jakie mam mozliwości?

jesli w wersji antywlamaniowej - przechlapane - bez odpowiednieg klucza nic nie zrobisz a dzialanie kombinerkami (mimi iz skuteczne) pozostawia zadry i pozniej w razie reklamacji......sam rozumiesz

jesli okucia standard - klucz imbusowy "4" i przekrecasz rolke tak by znacznik byl od strony przylgi skrzydla (od strzony uszczelki) - kazda ralke w skrzydle

jesli w wersji antywlamaniowej - przechlapane - bez odpowiednieg klucza nic nie zrobisz a dzialanie kombinerkami (mimi iz skuteczne) pozostawia zadry i pozniej w razie reklamacji......sam rozumiesz

jesli okucia standard - klucz imbusowy "4" i przekrecasz rolke tak by znacznik byl od strony przylgi skrzydla (od strzony uszczelki) - kazda ralke w skrzydle

Poszły konie po betonie. Wyregulowałem - ogromnie dzięki. Zobaczymy podczas najbliższych wiatrów.

a teraz z innej beczki... Jareko czy normalne jest zjawisko rosiejących okien? Od jakiegos czasu (tzn od kiedy jest dosyc zimno za oknem) zauwazylem iz po wewnetrznej stronie okien na samym dole przy ramie zbiera sie wilgoc (kropelki rosy) - czy to jest normalne?

Rosa wystepuje tym bardziej im wieksza jest roznica temperatur wew/zew i oczywiscie przy pozamykanych wszystkich oknach w mieszkaniu.