Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Kero
Czy warto inwestować w termoramkę? W zasadzie to niewielki koszt ale gwarancja na szyby z termoramką w Oknoplascie wydłuża się z 7 lat do 10.

To tylko chwyt propagandowy bo rodzaj ramki międzyszybowej nijak się ma do żywotności szyb jako takich.

Jeśli przedłużą Ci gwarancje na okna to coś zyskujesz a tak to nic bo szyba zwyczajnie się nie zlasuje czy coś temu podobnego i nie zareklamujesz jej nawet za dwadzieścia lat z tego powodu, że nie masz termoramki.

Gość Kero

W mojej ocenie zupełnie nie warto gdyż taka ramka jeśli wogóle to w bardzo znikomy sposób poprawia parametry.

Ja nie wchodziłbym w to. Skądinad wiem iż tzw. ramki ciepłe to już niemal norma a nie coś wyszukanego. A skad wiem? Mój syn pracuje w firmie, która produkuje szyby zespolone.

W mojej ocenie zupełnie nie warto gdyż taka ramka jeśli wogóle to w bardzo znikomy sposób poprawia parametry.

Chcesz się organoleptycznie przekonać? Weź okna 2-skrzydłowe, w jednym skrzydle załóż szybę z ramką ALU a w drugim z ciepłą ramką i zobacz efekty przy obecnych temperaturach. Zmienisz zdanie!

Gość Kero

Twoja propozycja jest oczywiście zgoła nie do zaakceptowania. Jak chcesz mi udowodnić, że nie mam racji to mi wmontuj taką szybę z ciepłą ramką. Dlaczego proponujesz mi ponoszenie kosztów abym udowodniał, że się mylę. To z samego założenia jest chore.

Udowadniaj Ty, że się mylę.

Oczywiście nie uzurpuję sobie prawa do jedynie słusznych racji ale korzyść z tych ramek jest strasznie minimalna w parametrach.

Jesteś z branży więc udowodnij mi wyliczanką jaką niejednokrotnie tu stosujecie o ile wzrośnie (spadnie) współxczynnik przenikania ciepła poprzez zastosowanie ciepłych ranmek.

To chyba nie takie trudne dla Was?

Gość Kero

No dobra, teraz mi dołożyłeś teorii co nie miara i to sąargumenty.

Pozwól mi jednak na to, że nadal nie złoże broni broniąc swojego poglądu.

Informacje jakie podrzuciłeś z pewnością są prawdziwe i miarodajne ale dla Was fachowców z branży. Przyznam uczciwie, że nie przeczytałem wszystkich zawartych tam informacji gyż i tak nmie ma tam dla mnie odpowiedzi na konkretne zapytanie:

Ile zyskam kasy w postaci oszczędności z zastosowania tych ramek.

Mowa o zysku 15-20% to jak zawsze chwyt marketingowy - mojej branży też takie są i jak kiedyś zebrałem te oszczędności procentowe to wyszłoby na to, że z chwilą uruchomienia pieca do c.o. ktoś będzie mi dopłacał do tego ogrzxewania kiedy zastopsuję wszystkie możliwe sposoby do oszczędzania wyrażąne procentowo.

Z pwewnością ramki ciepłe są lepsze ale nie warte dopłaty. To powinno być już standarden.

A czy ja powiedziałem, że zaoszczędzisz jakąś kasę :o Czysto teoretycznie tak - ale ciężko to wyliczyć dokładnie i są to niewielkie oszczędności. Natomiast na pewno zaoszczędzisz nerwów i pracy przy porannym wycieraniu skroplonej pary przy krawędziach szyby!

Gość Kero

I tu zgoda, choć i tak nie przekonasz mnie, że skropliny znikną całkowicie. Pewnie ich ilość się zmniejszy. Zatem czy jest opłacalne dopłacanie tego niewiem bo rano i tak szmatka czekać musi. Zresztą nawet nie wiemy o jaką wysokość dopłaty chodzi.

A tak już na marginesie to do rozmówcy, który poruszył ten temat to firma

Pilkington nie dolicza za ciepłe ramki ani grosza. Wnoszę zatem stąd, że dolicza to sobie oferent Twoich okien.

Jak widzę Kero nie dasz się przekonać. Pewnie masz rację - po co w samochodzie ABS, poduszki powietrzne, kontrola trakcji - ba, nawet pasy bezpieczeństwa. Przecież i tak nie w każdych warunkach na coś się przydadzą i nie zagwarantują pełnego bezpieczeństwa. Po co reflektory przeciwmgielne skoro przy gęstej mgle i tak nic nie widać, itp, itd...

Gość Kero

Nie idzie o kwestię "nie bo nie" tylko idzie o kwestię:

Na ile to jest rzeczywiście warte dodatkowych pieniędzy.

Nie ulega wątpliwości, że te ramki podwyższają parametry ale czy wszystko co się pojawia warte jest pieniędzy?

Jak już mówiłem Pilkington montuje takie ramki bez dodatkowych opłat i z pewnością w takim układzie ja z nich skorzystam. Gdybym miał dopłacać to nie sądzę.

zacznijmy od tego ze z lekka zmieniacie Panowie charakter tego watku - ale trudno

po drugie - Pilkington robi szyby a nie ustala cenniki u producenta okien wiec mowienie o tym jako o standarcie jest naciaganiem faktow. Poprawa termiki szyby jest znaczaca na co masz dowody a czy wydasz na to dodatkowa kase u jednego producenta gdyz jest za to u niego doplata czy tez zaplacisz wiecej za okna bo wyzsza cena zostala w nie wkalkulowana to tylko Twoj wybor

Chcesz się organoleptycznie przekonać? Weź okna 2-skrzydłowe, w jednym skrzydle załóż szybę z ramką ALU a w drugim z ciepłą ramką i zobacz efekty przy obecnych temperaturach. Zmienisz zdanie!

Tak się składa, że kiedyś ok.1999 roku jak się pojawiła ramka thermix, zrobiliśmy takie doświadczenie. W jednym pomieszczeniu zostało zamontowane okno dwuskrzydłowe z szybami z ramką aluminiowa i thermoramką. W występowaniu wilgoci nie było widocznej żadnej najmniejszej różnicy. Zaparowanie było takie samo na obu szybach.

Gość Kero

Mam w jednym pokoju dwa okna z szybami K1,1 w tej samej ścianie - dzieli je filar. Kiedy zaczęto oferować K1,0 zapytałem u mojego dostawcy okien (już nie istnieje) czy jeśli wymieniłbym szyby na K1,0 to zmniejszy się zawilgocenie okien. Niestety nie chciał mnie w tym zapewnić.

I co mam siobie myśleć? Albo to był oszust ALBO realna różnica pomiędzy K1,1 a K1,0 nie jest widoczna gołym okiem a tego przede wszystkim każdy klient oczekiwałby. Bo jęśli jakaś różnica istnieje in plus to dlaczego niedostrzegalna?

Kero - popelniasz podstawowy blad

Szyba 1,0 i 1,1 niczym sie nei rozni w obrebie ramki dystansowej. Jest to wspolczynnik przenikania ciepla mierzony w SRODKU plaszczyzny szyby. Przy jej krawedzi osiaga 3 a moze i 5? Nikt tak naprwade tych danych nie podaje

Faktem jest ze 1,0 a 1,1 to paplanina marketingowa o zauwazalnej roznicy dla uzykownika - no moze lyzeczka od herbaty wegla na caly sezon grzewczy mniej

Ale skoro sie pojawila i stala sie prawie standardem - nie ma o co kopie kruszyc

Natomiast termoramka to zupelnie cos innego. Niby nie zauwazysz roznicy ale gdybys byl dociekliwy zaintalowalbys sobie temometr przy krawedzi szyby oraz wilgotnosciomierz - pobawilbys sie i mialbys miarodajne wyniki skoro wyliczanka i dowody innych sa dla Ciebie malo przekonujace

Termoramka przy tej same temperaturze j wilgotnosci wewnatrz pomieszczenia opoznia procesz wykraplania sie pary wodnej z (tu strzelam) minus 10 na zewntarz do -15. Po prostu nei chce mi sie tego liczyc

Prawda jest taze ze sa czasem sytuacje gdzie termoramka z powodu mniejszej sztywnosci jest wada a nie zaleta - ale sa to dywagacje czysto akademickie

Gość Kero
Kero - popelniasz podstawowy blad

Szyba 1,0 i 1,1 niczym sie nei rozni w obrebie ramki dystansowej. Jest to wspolczynnik przenikania ciepla mierzony w SRODKU plaszczyzny szyby. Przy jej krawedzi osiaga 3 a moze i 5? Nikt tak naprwade tych danych nie podaje

Faktem jest ze 1,0 a 1,1 to paplanina marketingowa o zauwazalnej roznicy dla uzykownika - no moze lyzeczka od herbaty wegla na caly sezon grzewczy mniej

Ale skoro sie pojawila i stala sie prawie standardem - nie ma o co kopie kruszyc

Natomiast termoramka to zupelnie cos innego. Niby nie zauwazysz roznicy ale gdybys byl dociekliwy zaintalowalbys sobie temometr przy krawedzi szyby oraz wilgotnosciomierz - pobawilbys sie i mialbys miarodajne wyniki skoro wyliczanka i dowody innych sa dla Ciebie malo przekonujace

Termoramka przy tej same temperaturze j wilgotnosci wewnatrz pomieszczenia opoznia procesz wykraplania sie pary wodnej z (tu strzelam) minus 10 na zewntarz do -15. Po prostu nei chce mi sie tego liczyc

Prawda jest taze ze sa czasem sytuacje gdzie termoramka z powodu mniejszej sztywnosci jest wada a nie zaleta - ale sa to dywagacje czysto akademickie

Tu akurat to Ty jareko nie zrozumiałeś mnie zupełnie.

Kiedy piszę o zamianie szyb z K1,1 na K1,0 to nie to, że mieszam współczynnik przenikania przez szyby z termoramkami tylko mówię to po wypowiedzi mojego poprzednika, który to właśnie przytacza zamianę ramek ze zwykłych aluminiowych na ciepłe i nie dopatrzył się zadnej różnicy.

Ja natomiast wskazuję na szyby o teoretycznie lepszych patrametrach, które jednak nie są dostrzegalne gołym okiem.

Nie neguję, że właściwości są lepsze ale sam wiesz dobrze o co mi chodzi. Chodzi właśnie o tę łyżeczkę" wody jakiej gołym okiem dostrzec się nie da.

Co do termometru to tak się składa, że przez jakiś czas miałem termometr zaokienny przyklejony właśnie do szyby. Niestety zawsze zimą kretyn okłamywał o kilka stopni temperaturę zewnętrzną oczywiście w górę więc przenikanie ciepła przez szyby miałem prawie "widoczne" gołym okiem:-)

I jeszcze jedno po co wogóle zabieram tu głos.

Parametry coraz to nowych produktów są coraz to lepsze niemniej ich "skoki" na plus, są że tak powiem absolutnie minimalne. To zawsze jednak plus tylko czy zawsze ekonomicznmie uzasadniony to już nie jestem tego traki pewien.

.... To zawsze jednak plus tylko czy zawsze ekonomicznmie uzasadniony to już nie jestem tego traki pewien.

tu poruszyles kwestie zasadnicza. Jest teraz wiele rozwiazan teoretycznie i praktycznie godnych polecenia ale..... ekonomicznie nieuzasadnonych. Taka sztuka dla sztuki. Inwestycja ktora moze zwroci sie po 10-15 czy 100 latach uwzgledniajac nawet 10 krotny wzrost cen energi ale..... ale kogo na to dzis stac - niech kupuje rozwiazania najlepsze a kogo nie - z biegiem czasy wszystko potanieje i ewentualna modernizacja bedzie tansza niz dzisiaj wydana kasa i ekonomicznie uzasadniona