Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najlepiej z obu stron.

Prosze bardziej obrazowo . Domyslam się ze od srodka przystawiam na sztorc styropian na wysokość jak bedzie kończyla się wylewka w domu aby nie było styku miedzy płytą tarasową (jakiej grubości ? )ok. Od zewnątrz też mam dać ocieplenie na te wysokość cegły (którą podmurowałem ) ? Ale trzeba to zabezbieczyć bo się będzie niszczyć , chyba ze dam coś cienkiego i twardego.

Ale od spodu między cegłami (które podmuruje) a oknem które podmuruje też mam dać jakiś styropian ?

Zgłupiałem .

Jacek

Najlepiej z obu stron.

Prosze bardziej obrazowo .........................

Ale od spodu między cegłami (które podmuruje) a oknem które podmuruje też mam dać jakiś styropian ?

Jacek

dobrze myślisz Jacekot ,

z obu stron można dać na sztorc styropian ,

najlepiej cienki i twardy,

jak głęboko w dół ? ile wlezie , to nie problem może być i 30cm ,

po to ma być twardy styropian żeby się nie "ugniatał",

chodzi o izolację , a nie o ochronę strefy montażu okna,

na cegły (pod okno) daj około 1cm piany montażowej ,

podklinuj i będzie OK ,

no i dyble lub kotwy zastosuj :wink:

Sprawy się mają tak.

Zamówiłem okna i w tym zestawieniu pojawiło się okno balkonowe wysokości 2300 i szerokości 3600 (2 x po 1800 z łącznikiem)

Skrzydła balkonu po jenym uchylno rozwieralnym i rozwieralnym ze słupkiem ruchomym.

WAŻNE Zamówiłem te okna bez poprzeczki. Dojechały do mnie z poprzeczką.

Teraz firma, w której zamówiłem okna kręci nosem i gdy zarządałem wymiany skrzydeł na takie bez poprzeczki, oznajmiono mi że takie skrzydła mi zamontują ale bez gwarancji. (5 letniej)

Profil VEKA 5 komorowy jednostronny kolor.

I teraz moje pytanie brzmi: co zrobić w tej sytuacji. Opcje są takie:

- pozostać przy niechcianych balkonach z poprzeczką (gwarancja + być może mniej kłopotów z użytkowaniem)

- wymienić na te bez poprzeczki ale i bez gwarancji

- zarządać aby firma montująca zabrała sobie ten zamontowany balkon z poprzeczką i zamówić np od producenta Petecki identyczne okno ale już bez poprzeczki z 5 letnią gwarancji za dopłatą ok 1000 pln

i wogóle doradźcie czy balkon o wymiarach 2300x1800 bez poprzeczki będzie funkcjonował czy raczej będzie z nim więcej problemów (myślę tu o kwesti siadania skrzydła)

POMOCY CZASU NIEWIELE NA DECYZJĘ MAM !!

czas to pieniądz a ja szanuję twoje pieniądze i dziękuję za radę... choć nieukrywam że jestem ciekaw co się stanie z oknem bez poprzeczki...

zawsze możesz spróbować i zrobić bez poprzeczek :D

a co podpisałeś przy zamówieniu skoro wyszła poprzeczka ?

moja rada :roll:

zostaw poprzeczki ,

a sprawę niezgodności z zamówieniem załatw rabatem

Sprawy się mają tak.

Zamówiłem okna i w tym zestawieniu pojawiło się okno balkonowe wysokości 2300 i szerokości 3600 (2 x po 1800 z łącznikiem)

Skrzydła balkonu po jenym uchylno rozwieralnym i rozwieralnym ze słupkiem ruchomym.

WAŻNE Zamówiłem te okna bez poprzeczki. Dojechały do mnie z poprzeczką....

Jeżeli wykonali to na skrzydle okiennym, "zwykłym" to dobrze , że ktoś w porę się jorgnął i zrobił rozsądnie :lol:

Faktem jest natomiast, że jakaś flaszka rekompensaty :lol: również ci sie nalezy za niedokładną informację i wykonanie niezgodnie z zamówieniem.

W zależności od "stopnia upierdliwości" można też zażądać wykonania bez poprzeczki z pełną gwarancją skoro takie zamówienie zostało przyjęte i tak "stoi w umowie". Jednak tak jak pisali przedmówcy to szukanie sobie problemów...

Teoretycznie rzecz biorąc nikt nie mówił że okno tajie jakie miało być będzie bez gwarancji i można by się uprzeć... tylko co jak dystrybutor przestanie istnieć??

Musiał bym wyciągnąć gwarancje od dystrybutora bo z nim była umowa natomiast producent jasno jej nie daje...

Ale także chciałbym odpocząć jak już przebrnę przez tor męki pt. budowa a z oknem bez poprzeczki to raczej już się nie zapowiada...

ech a najgorsze jest to że przed pozostawieniem otworów na okna dopytywałem o wszystko, jakie zostawić itd itd i...

proszę gdyby balkony były 2100 to spokojna sprawa bez poprzeczki by była a tak przez 200 mm tyle problemów... szkoda gadać

po to robiłem przeszklenie 3600 szrerokości żeby salon "współżył" z ogrodem i poprzeczka była rzeczą tragiczną o której nawet nie myślałem...

A tak się spytam w takim razie... czemu Petecki daje gwarancje na takie skrzydła?? 2300 x 1800 bez poprzeczek ?? idą na całość, ryzykują czy w wyższej cenie jest zawarta usługa servisowa??

a co do falaszki to jakby nie patrzył to się należy

w normalnym profilu we wszystkich systemach, przy tym wymiarze i oknach w kolorze, poprzeczka (przewiazka) musi byc i basta :lol: Nawet najsilniejsze pod wzgledem statyki Schuco tez wysiada przy tych gabarytach bez poprzeczki

powiem wiecej - wiekszosc producentow okien drewnianych tez nie chca robic takich okien bez przewiazki

Mam pytanie z trochę innej beczki, ale też o oknach.

W moich zamontowanych Veluxach (miesiąc temu) a dokładnie w jednym pojawiło sie pęknięcie wzdłuż słojów dokładnie takie jak powstaje w krokwiach po ich wyschnięciu. Powstała szczelina, w którą można włożyć paznokieć. Pęknięcie biegnie wzdłuż dwóch boków okna(pionowego i poziomego). Czy ja to mogę reklamować? Bo trochę się zdenerwowałem. Kupiłem okno w lepszej wersji a tu masz taka niespodzianka :evil: .

Nie wiem jak to jest z gwarancją u Peteckiego ale sama VEKA z tego co wiem wymaga przy tym rozmiarze przewiązki (najlepiej zadzwonić do nich do działu technicznego). Może u Peteckiego zaproponowano szersze skrzydła?

Dzwoniłem do działu technicznego firmy VEKA

Rozmawiałem z Panem Stanisławem bardzo sympatyczny człowiek swoją drogą.

Informacje które uzyskałem zupełnie odbiegają o tych zaczerpniętych wcześniej...

1) Okno balkonowe z ruchomym słupkiem bez poprzeczki o wymiarach 2300x1800 ma aprobatę techniczną (w punkcie sprzedaży poinformowano mnie że producent profilu nie ma aprobaty na taki balkon)

2) Największym problemem przy balkonie z ruchomym skrzydłem może być zima i duże wiatry gdzie okna pod wpływem spadku temp się kurczy (prawa fizyki) przez co uszczelki nie będą miały 8 mm " zachodzenia na sibie" tylko mnie co w efekcie może spowodować obniżenie izolacyjności cieplnej przegrody.

3) Jeśli chodzi o lato i odkształcenia skrzydła, obsadzeni szklenia jest na podkładkach i cały cięzar szyby skomarowany jest w rogu przy zawiasie, tak więc jeśli chodzi o odkształacanie skrzydła bardziej sugierował kłopoty zimą niż latem

4) przedewszystkim poprawny montaż ale i też zalecał poprzeczkę , pomimo iż aprobata dopuszcza bez poprzeczki, to jednak taki balkon z poprzeczką jest dużo bardziej stabilną konstrukcją niż bez...

Porozmawialiśmy także o montażu... i moje pare słów, które powiedziałem montażystom jak należy montować okna było jednak słuszne... ich montaż okna 150 x 150 na 4 kotwach (2 kotwy na lewym boku 2 na prawym był dalece niewłaściwy u góry nic, okno podstawione)

Mam tylko pytanie czy kotwy powinno się pomimo przekręcenia w profilu (tak ażeby zacisnęły się w profilu PCV) potem jeszcze przykręcić śrubą do profila??

...4) przedewszystkim poprawny montaż ale i też zalecał poprzeczkę , pomimo iż aprobata dopuszcza bez poprzeczki, to jednak taki balkon z poprzeczką jest dużo bardziej stabilną konstrukcją niż bez...

Porozmawialiśmy także o montażu... i moje pare słów, które powiedziałem montażystom jak należy montować okna było jednak słuszne... ich montaż okna 150 x 150 na 4 kotwach (2 kotwy na lewym boku 2 na prawym był dalece niewłaściwy u góry nic, okno podstawione)

Mam tylko pytanie czy kotwy powinno się pomimo przekręcenia w profilu (tak ażeby zacisnęły się w profilu PCV) potem jeszcze przykręcić śrubą do profila??

:lol: fajnie - niby maja aprobate a jednak poprzeczke zalecaja

Pytales o biale czy o kolorowe? Bo to istotna roznica. Co do jego wywodow dotyczacych klopotow zima - jakos najczesciej klopoty z takimi wynalazkami zglaszaja klienci latem - owszem - zima takze (ze wieje) ale sporadycznie.

Montaz mialbys spie.... - byloby za malo kotew i basta

Kotew nie potrzeba dodatkowo przykrecac srubami mimo iz jest w nich dziurka to sugerujaca - wazne by mocno zaklesczyly sie w profilu