Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeśli ma duża powierzchnie to przed montażem wypadałoby rozszklic - ale nie jest to warunek konieczny - sprawna ekipa wstawia fixy bez wyjmowania, na czas montażu, szyby

czy w skrzydle czy w ościeżnicy nie ma dla montażu znaczenia - tu kwestia tylko estetyki tego fixa w zestawieniu z innymi oknami w domu

czy 1,5 x 1,5 m do duze okno?

czy szklenie w ramie ma jakas inna przewage nad szkleniem w szkrzydle

lub czy jest moze gorsze?

wyczytałem, ze:

przewaga ramy - jest wieksza powierzchnia szyby

waga jako wada przy tej powierzchni chyba nie wystepuje

te 2 okna bylyby jedynymi oknami na danej scianie domu - wiec wizualnie by do siebie pasowaly

dodatkowa bylyby to okna od pomieszczen majacych takze inne okna - nie fixy

wiec nie byloby problemow z wentylacja ani z umyciem - jest to parter

czy znasz jareko -jakis powod dla ktorego nie powinienem zamawiac fixow w ramie?

czy 1,5 x 1,5 m do duze okno?...czy znasz jareko -jakis powod dla ktorego nie powinienem zamawiac fixow w ramie?

cały czas zastanawiam sie czy ja nie pisze po polsku czy co ??? :lol:

już napisałem - jedyne co odróżnia jedne od drugich to estetyka i jak będą grac z innymi oknami w elewacji

standardowa szyba 4/16/4 może mieć maksymalna powierzchnie na ktora producenci szkła udzielają gwarancji - 3 mkw

możesz mieć i większe szyby ale wtedy trzeba stosować grubsze szyby a tym samym koszt większy i nie zawsze profile umożliwiają stworzenie takiego pakietu szybowego by zachować k=1,0

Witam,

ponownie mam pytanie dotyczące ściany trójwarstwowej i mocowanie okien, ostatnio czytałem ze mozna usztywnić okno mocowane w warstwie izolacji (około 15-17cm) poprzez mocowanie dookoła otworu płyty OSB (około 2,5cm) lub wiórowo cementowej, czy Pan się z tym spotkał? czy to może się sprawdzać. Chciałbym zamontować okna drewniane i boję sie czy zamocowanei na samych kotwach wystarczy, czy nie byłoby np dobrym pomysłem od dołu zamocować belkę z drewna impregnowanego, na którym okno mogłoby stać stabilnie?? :-? :-? :wink: :lol:

Mam problem! :evil:

Założono mi okna na kotwiach, podparte były klinami w przyszłym tygodniu mieliśmy robić parapety tymczasem któryś misiek z ekipy od układania instalacji c.o. powyciągał mi dzisiaj wszystkie kliny i zapchał szczeliny pod oknami i drzwiami balkonowymi zwykłym styropianem żeby nie hulał wiatr. Okna są 120x150 i na pierwszy rzut oka nic im się nie stało, ale w drzwiach balkonowych 180x200 zauważyłam że skrzydło nie wchodzi u góry w ościeżnicę. Moje gorące pytanie:

Co mam teraz zrobić, aby zapobiec póżniejszym problemom z oknami?

Czy po jednej nocy bez klinów mogą być jakieś poważne następstwa?

Czy montować okna od nowa?

Czy wystarczy ponowne ustawienie i podparcie klinami czym prędzej?

Za jasną odpowiedź od razu dziękuję :lol:

....

Czy wystarczy ponowne ustawienie i podparcie klinami czym prędzej?

I TO JAK NAJSZYBCIEJ|J

to przestroga dla wszystkich innych co są mądrzejsi od kury ;)

dziś, w Gdańsku, taki jeden fachura tez mówił ze wyjmie kliny i cegły spod okien - ze nic sie nie stanie

Od razu uprzedzam - jeśli wykonawca jest nie w ciemię bity to później WY będziecie płacić za prucie tynków by okno na nowo prawidłowo pozycjonować a nie ten "fachman" od siedmiu boleści

Witam,

Mam pytanie jak można zamontować okna z roletami zewnętrznymi w wykuszu aby skrzynki nie nachodziły na siebie? Jedna ekaipa zaproponowała mi aby założyć dwie zewnętrzne skrzynki mocowane w środku muru natomiast środkową wystającą na zewnątrz. Nie bardzo podoba mi się ten pomysł a może można inaczej? Proszę o odpowiedź

pozdrawiam :wink:

Beata

• 3 weeks później...

czy 93 cm to sensowna wysokosc parapetow w pokojach na poddaszu?

"fachowcy" wymurowali poddasze w taki sposob ze parapet znajduje sie na wysokosci 100 cm (minus 7 cm jako docelowa wysokosc podłogi).

Daje to w przyszlosci parapet na wysokosci 93 cm czyli 8 cm powyzej standardu.

Zdarzyłem juz ich za to opieprzyc a dopiero potem zaczalem myslec.

"czy faktycznie w pokojach dzieci na poddasz 93 cm to za wysoki parapet?".

No bo jaka w sumie jest rola takich okien?

Maja doswietlic pomieszczenie i okno o wymiarach 150x139 w zupełnosci wystarczy. Znalazlem takze producenta okien ktory nic sobie nie dolicza za niestandardowy wymiar i wtedy takie okno jest nawet troche tansze od typowego 146x143.

Problem jest tylko w tym, czy taki o 8 cm wyzszy parapet pogarsza jakos funkcjonalnosc pokoju? Czy wyzszy parapet jest plusem czy minusem w dzieciecym pokoju?

Bo nie chcialbym za rok robic w tym temacie wpisu do watku "czego bys ponownie nie zrobil w swoim domu".

• 2 weeks później...

hmmm.....

może zacznę od tylu

Nie wiem jakie byly uzgodnienia i czy przypadkiem nie uzgodniono takiego poziomu docelowego posadzki ze wkucie jest niezbędne

Jak sie powinno montować to chyba kazdy wie

W Twoim wypadku sadze ze jeśli wszystko "zgrywa" sie z przyla posadzka to takie wykucie wykonać można ale wypada dokładnie po wykuciu rowka - jak sadze na listwe podparapetowa - trzeba lawę fundamentowa zaizolować jakimś preparatem w plynie - jest teto ogromna oferta na rynku

Ogolnie - moje pierwsze wrażenie czytając ten post jest takie ze ktoś sie kropnął z wysokoscia i ma teraz kllopot

• 3 weeks później...