Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam domek budowany przez developera i gora parapetu na parterz jest na wysokosci 81 cm (musze wymienic okno i to na wlasny koszt bo nie ustawie zabudowy kuchennej)a na pietrze 80cm.Ponizej przytoczylem fragment artykulu z dom.gazeta.pl i nie wiem dalej czy to dotyczy budownictwa jednorodzinnego a chodzi o kase bo moze wtedy wymienia miokno bez kasy.

Konstrukcja okna

W domach jednorodzinnych najczęściej stosuje się okna z profili drewnianych (sosna, świerk, dąb, mahoń) albo z tworzywa PVC. Do budowy ogrodów zimowych najlepsze są ciepłe profile aluminiowe. Do dużych przeszkleń można użyć specjalnych fasadowych systemów aluminiowych

Wysokość parapetu

Minimalna wysokość parapetu okna na parterze budynku zależy od rodzaju i funkcji pomieszczenia (nie jest jednoznacznie określona przepisami). Parapet umieszczony zbyt nisko może jednak kolidować z dosuniętym do okna stołem czy biurkiem. Umieszczony za wysoko utrudni z kolei dobry kontakt z otoczeniem.

Dobrą widoczność zapewnia umieszczenie okna na wysokości 85 cm. Taka jest również minimalna odległość między podłogą a górną krawędzią parapetu okna w pomieszczeniach na piętrze (zgodnie z obowiązującymi przepisami). Okno z niżej umieszczonym parapetem wymagałoby zabezpieczenia balustradą o wysokości 80 cm lub zastosowania wersji nieotwieralnej z szybą o podwyższonej

wytrzymałości.

Właśnie wstawiają nam okna i pojawił się problem.Okna montowane są na śruby przez ramę, poza oszklonymi witrynami które montowane są na kotwy. Ściany Ytong, śruby ~10-12 cm. Już pierwszego dnia zauważyłem i zwróciłem uwagę monterom, że jedna z witryn (~230 cm wysokości) nie ma równej krawędzi na styku szyby z profilem i to z obu stron. W dniu dzisiejszym - przerwa w montażu - przyjrzałem się a następnie zacząłem mierzyć kąty w narożach skrzydeł okiennych (a nie tylko w witrynach które mogła wypchnąć pianka). Na kątowniku o dłuższym ramieniu 25 cm są do 3mm szczeliny pomiędzy listwą przyszybową a ramieniem kątownika. Kąt jest mniejszy niż 90 stopni. Problem dotyczy w większości listwy a nie profilu ramy czy skrzydła okiennego, te mają dokładne kąty lub niewielkie ~1mm światło. Niestety dla mnie jest to mocno widoczne i denerwujące, zwłaszcza, że przykładając metrową poziomicę do tej samej listwy dolega ona w 2 miejscach a na reszcie długości jest światło do ~1mm.

Jaka jest dopuszczalna odchyłka od kąta prostego i od liniowości profilu?

Bardzo proszę o pomoc, zwłaszcza naszego forumowego guru od okien-jareko.

Jak widać najlepszym się zdarza :( Jeżeli kąty samych skrzydeł są proste to po prostu zgłoś reklamację (koniecznie wpisz to już w protokole odbioru robót) i czekaj na wymianę listew przyszybowych. Myślę, że tak znana firma nie będzie robiła problemu w takim przypadku.

Zresztą na forum bywa sam lekomin to może się wypowie!

ja nie na temat ale z pytaniem-na jakiej wysokosci moga byc montowane okna w domku jednorodzinnym na pierwszym pietrze(czy sa na to przepisy-jezeli to jakie i gdzie je szukac) a jaka wysokosc na parterze.

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

(Dz. U. Nr 75, poz. 690 z póź. zm. z dnia 15 czerwca 2002 r.)

tekst jednolity - aktualizacja z dn.27.05.2004

§ 301. 1. W budynku na kondygnacjach położonych poniżej 25 m nad terenem odległość między górną krawędzią wewnętrznego podokiennika a podłogą powinna wynosić co najmniej 0,85 m, z wyjątkiem przyziemia oraz ścianek podokiennych w loggii, na tarasie lub galerii, gdzie nie podlega ona ograniczeniom.

2. W budynku na kondygnacjach położonych powyżej 25 m nad terenem między górną krawędzią podokiennika a podłogą należy zachować odległość co najmniej 1,1 m, z wyjątkiem okien wychodzących na loggie, tarasy lub galerie.

3. Wysokość położenia podokiennika, określona w ust. 1 i 2, może być pomniejszona, pod warunkiem zastosowania zabezpieczenia okna balustradą do wymaganej wysokości lub zastosowania w tej części okna skrzydła nieotwieranego i szkła o podwyższonej wytrzymałości.

• 2 weeks później...
czy 1,5 x 1,5 m do duze okno?...czy znasz jareko -jakis powod dla ktorego nie powinienem zamawiac fixow w ramie?

cały czas zastanawiam sie czy ja nie pisze po polsku czy co ??? :lol:

już napisałem - jedyne co odróżnia jedne od drugich to estetyka i jak będą grac z innymi oknami w elewacji

standardowa szyba 4/16/4 może mieć maksymalna powierzchnie na ktora producenci szkła udzielają gwarancji - 3 mkw

możesz mieć i większe szyby ale wtedy trzeba stosować grubsze szyby a tym samym koszt większy i nie zawsze profile umożliwiają stworzenie takiego pakietu szybowego by zachować k=1,0

zwracam uwagę ze pole powierzchni to jedno a drugie to wymiary tzw graniczne, i chyba znacznie zanizyłeś wymiar 3 m2....

Witam,

ponownie mam pytanie dotyczące ściany trójwarstwowej i mocowanie okien, ostatnio czytałem ze mozna usztywnić okno mocowane w warstwie izolacji (około 15-17cm) poprzez mocowanie dookoła otworu płyty OSB (około 2,5cm) lub wiórowo cementowej, czy Pan się z tym spotkał? czy to może się sprawdzać. Chciałbym zamontować okna drewniane i boję sie czy zamocowanei na samych kotwach wystarczy, czy nie byłoby np dobrym pomysłem od dołu zamocować belkę z drewna impregnowanego, na którym okno mogłoby stać stabilnie?? :-? :-? :wink: :lol:

Kazdy szanujący się systemodawca sugeruje belkę podwalinową pod okno.

...zwracam uwagę ze pole powierzchni to jedno a drugie to wymiary tzw graniczne, i chyba znacznie zaniżyłeś wymiar 3 m2....

a może tak jaśniej?

3mkw dla szyby standardowej 4 / 16 / 4 to powierzchnia maksymalna

powyżej już szyba winna mieć 5 / ileś tam / 5

itd

Kiedyś tu Charli podawał odnośnik do tabelek gdzie zależność grubości tafli od mkw była podana oraz maksymalne wymiary krawędzi - bo czasem jest tak ze nie ma 3 mkw a gwarancji na szybę sie już nie dostaje

wiec wyjaśnij mi co miałeś na myśli?

Ze np. 4mkw zrobić można w standardzie? Oczywscie są tacy co i takie cuda robią ale.... długo by opowiadać - producenci dbający o jakość swych wyrobów trzymają sie zasad o jakich wspomnialem

...zwracam uwagę ze pole powierzchni to jedno a drugie to wymiary tzw graniczne, i chyba znacznie zaniżyłeś wymiar 3 m2....

a może tak jaśniej?

3mkw dla szyby standardowej 4 / 16 / 4 to powierzchnia maksymalna

powyżej już szyba winna mieć 5 / ileś tam / 5

itd

Kiedyś tu Charli podawał odnośnik do tabelek gdzie zależność grubości tafli od mkw była podana oraz maksymalne wymiary krawędzi - bo czasem jest tak ze nie ma 3 mkw a gwarancji na szybę sie już nie dostaje

wiec wyjaśnij mi co miałeś na myśli?

Ze np. 4mkw zrobić można w standardzie? Oczywscie są tacy co i takie cuda robią ale.... długo by opowiadać - producenci dbający o jakość swych wyrobów trzymają sie zasad o jakich wspomnialem

dokładnie to czyli max wymiaru po krawedzi stosownie do zastosowanej ramki.

• 3 weeks później...

Witajcie

Na wstępie chciałbym przeprosić bo post o podobnej treści napisałem już raz w innym wątku ale po wnikliwszej lekturze doszedłem do wniosku że napiszę jeszcze raz z nadzieją że udzielający się w tym wątku jareko znajdzie chwilę by napisać choć kilka słów odpowiedzi w nurtującej nas kwestii.

Razem z żoną wymyśliliśmy sobie że chcemy mieć w salonie okno w systemie harmonijkowo-przesuwanym które prowdziło by na taras. Widzieliśmy takie okno kiedyś na wystawie budownictwa na Bartyckiej w Warszawie.

No i mamy problem bo napisaliśmy zapytania do kilkunastu firm z całej Polski i "0" reakcji.

W zapytaniu napisaliśmy że w zasadzie profil jest nam obojętny bo wszystkie mają podobne parametry a dyskusja o wyższości profili firmy x nad profilami firmy y nas nie rajcuje . Jedynie wskazaliśmy system okuć Roto 6080 lub inny innej firmy ale o takiej samej funkcjonalności.

Jedyne czego się dowiedzieliśmy to to że niektóre firmy z założenia takiego systemy nie dotykają bo nie mogą zagwarantować szczelności za 2-3 lata ? (sic) Czy to prawda ?

Bo jeśli tak to nie wiem w takim razie po co firmy robiące okucia produkują i reklamują wyrób który "na dzień dobry" przestaje poprawnie działać w tak krótkim czasie.

A może problemem jest wykonanie ?

Może ktoś z szanownych forumowiczów ma podobne okno albo zna firmę gdzie będą w stanie coś takiego wykonać ? w tej chwili okno ma wymiary w świetle muru h=255 cm , s=290 cm wszystkie pozostałe okna na parterze domu mają u góry ok 45 cm fix więc w tym w salonie pewnie też tak by potrzeba zrobić

Pozdrawiam

Atryda

i zamiast eksperymentowac posluchaj tych firm

Okna w systemie przesuwnym (HS) jak i harmonijkowymnie sprawdzaja sie w naszej strefie klimatycznej

Nie wierzysz producentowi - wybierz sie do firmy sprzedajacej okucia do takich okien i porozmawiaj z nimi

Nie raz mowie tu ze niektore rozwiazania mimo ze sa produkowane nie sprawdzaja sie - nie chcecie wierzyc i szukacie potwierdzenie wsrod tych ktozy je zastosowali

Problem w tym z forumowicze odwiedzaja fotum w trakcie budowy - pozniej nie mowia juz nic a tym bardziej nie chwala sie swoimi hmmm...wpadkami i brakiem posluchu na wypowiedzi negujace jakies tam roziazania

A po co sie produkuje?

Bo sa sytuacj gdzie harmonijka sie sprawdzi - np. wyjscie do ogrodu zimowego :lol:

Posluchaj sie tych co Ci dobrze radza

i zamiast eksperymentowac posluchaj tych firm

Okna w systemie przesuwnym (HS) jak i harmonijkowymnie sprawdzaja sie w naszej strefie klimatycznej

Nie wierzysz producentowi - wybierz sie do firmy sprzedajacej okucia do takich okien i porozmawiaj z nimi

Nie raz mowie tu ze niektore rozwiazania mimo ze sa produkowane nie sprawdzaja sie - nie chcecie wierzyc i szukacie potwierdzenie wsrod tych ktozy je zastosowali

Problem w tym z forumowicze odwiedzaja fotum w trakcie budowy - pozniej nie mowia juz nic a tym bardziej nie chwala sie swoimi hmmm...wpadkami i brakiem posluchu na wypowiedzi negujace jakies tam roziazania

A po co sie produkuje?

Bo sa sytuacj gdzie harmonijka sie sprawdzi - np. wyjscie do ogrodu zimowego :lol:

Posluchaj sie tych co Ci dobrze radza

a gdyby tak jeszcze mieli o tym swiadomość projektanci....ale takie cuda to tylko w Erze :oops:

hmmm....tu nawet Era nie pomoze. Oni niereformowlni sa - ostatni kwiatek - okno wysokosci 2700 przy szerokosci 1000

szkoda gadac

projektanci chyba zapatrzeni w czasy III Rzeszy gdy klamka do drzwi byla na wysokosci 2 metrow przy wysokosci calkowitej 4 :lol:

lub tez Belweder o podobnej wysokosci drzwi - tylko spojrzcie jaka trudnosc Kaczorowi sprawia ich otwieranie ;)