Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hmmm....tu nawet Era nie pomoze. Oni niereformowlni sa - ostatni kwiatek - okno wysokosci 2700 przy szerokosci 1000

szkoda gadac

projektanci chyba zapatrzeni w czasy III Rzeszy gdy klamka do drzwi byla na wysokosci 2 metrow przy wysokosci calkowitej 4 :lol:

lub tez Belweder o podobnej wysokosci drzwi - tylko spojrzcie jaka trudnosc Kaczorowi sprawia ich otwieranie ;)

ha ha ha ha ja miałem teraz lepiej okno U zwane uchylnym szerokość 1750 wyskość uwaha 9500 z szybą P4 w pakiecie z 33.1, i otwierane za pomoca klamki !!!!!!!!!!!

Apteka pani magister czyli prawie jak na STRONG Men

• Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Sorki za zawracanie głowy,bo pewnie gdzieś było,okno tarasowe czy balkonowe,pisałeś że ludzie osadzaja na klinach,cegłach potem usuwają,to osiada itd.Czyli jak to zrobic od razu dobrze??Np. parter,okno tarsowe,wylewka ostateczna(końcowa) bedzie 5 cm wyzej od izolacji poziomej na ściance fundamentowej,w tym układzie wnioskuje iz nalezaloby okno podniesc o te 5 cm,czy prawidłowe byłoby od razu podlanie belki o wysokości np. 4cm i szerokości profilu okna.tym sposobem okno byłoby od razu na swoim miejscu,reszta posadzki w pomieszczeniu wykonana byłaby w pozniejszym terminie.Czy to dobre rozwiazanie??

Druga sprawa czy musze stodować listwy parapetowe do okna tarsowego,czy jesli wyleje posadzke,poloze podloge i wykoncze listwa prgowa przy oknie to bedzie błąd??

pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedz

PS czy jest szansa na twoj montaz w Wejherowie??

to może zamiast śmiać sie - powiesz co miałeś na myśli? jaka listwę? Bo o ile mi wiadomo podwalina jest elementem konstrukcyjnym domu w formie deski (Kanadyjczyk) belki ( rożne dziwne konstrukcje) zaś w oknach takiej nazwy nie znam - oświeć nas proszę :lol:

Podwalina czyli murłat (murłata) - element konstrukcji więźby dachowej wykonywany z drewna budowlanego.

Montowany na ścianach zewn. budynku , mocowany kotwami (śrubami), standardowy przekrój 14x14cm,16x16cm w zależności od wielkości dachu.

Ja już przez to przeszedłem. :D

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Witam, mam pytanie o okna dachowe. W projekcie sa okna połaciowe fakro 780x1180, po dwa na pokój. My chcielibysmy zrezygnowac z ilosci sztuk 2 na jedno wieksze. Jakie okna bys nam polecił? Pokoje nie są duze ok 13-17m2. Czy wyjdzie to lepiej cenowo czy jednak dwa mniejsze beda lepszym rozwiązaniem??

Pozdrawiam

iwett

Ostatnio robiłam podejście do produktów Illbruck, bo co jakiś wraca do mnie ta nazwa.

Okna mam zamontowane. Trochę za późno na wykonanie krok po kroku czynności z podręcznika montażu okien. Pozostaje zastosowanie taśm wewnątrz i na zewnątrz, bo obróbka glifów dopiero mnie czeka.

Zagladałam na stronę firmową Illbrucka - skąpe opisy, małe zdjęcia, brak cennika.

Czy mógłbyś polecić jakieś konkretne produkty?

marta

zadajecie pytania na które trudno odpowiedzieć

okna polaciowe - info udzieli każdy skald budowlany - dosłownie :)

taśmy - konkretne produkty to foile paroszczelne i paro przepuszczalne ale szczegółów i wymiarów doszukasz sie w necie lub w niektórych skaldach budowlanych. Na taśmy rozprężne już za późno

poza tym kiedyś podawałem link do artykułu o taśmach piankach etc i sensie ich stosowania w określonych sytuacjach

swiezo po szkoleniu na którym byl także przedstawiciel Ilbrucka mogę powiedzieć tak - pięknie wbijają Wam do łepetyny swoja wizje "prawidłowego" montażu nie mającą sie realnie do rzeczywistości

Konieczność stosowania taśm i foli wychodzi tylko w specyficznych sytuacjach - np. ściana 3W czy ściana 2W gdzie okno jest całkowicie wysunięte na zewnątrz ściany nośnej - w innych sytuacjach jakoś spec z Firmy nie mógł podać prawdziwych argumentów na stosowanie metody I3

swiezo po szkoleniu na którym byl także przedstawiciel Ilbrucka mogę powiedzieć tak - pięknie wbijają Wam do łepetyny swoja wizje "prawidłowego" montażu nie mającą sie realnie do rzeczywistości

Konieczność stosowania taśm i foli wychodzi tylko w specyficznych sytuacjach - np. ściana 3W czy ściana 2W gdzie okno jest całkowicie wysunięte na zewnątrz ściany nośnej - w innych sytuacjach jakoś spec z Firmy nie mógł podać prawdziwych argumentów na stosowanie metody I3

Pozwolę się wtrącić, choć pytanie nie do mnie. Montaż warstwowy nie jest wynalazkiem Illbrucka. Akurat jest to firma najbardziej znana z produkcji materiałów uszczelniających po co na nich psa wieszać.Co do konieczności stosowania, to rozumiem niechęć do montażu w technologii warstwowej, ale praw fizyki oszukać nie można choć jak widać można im zaprzeczać. Na kiepskiego speca z Illbrucka trafiłeś. Może jak on taki kiepski to po nazwisku gościa!!!

A wracając do pytań ms.

1. Illbruck w detalu nie sprzedaje.

2. Po montażu jeśli w ogóle możliwe to jednostronne folie elastyczne od wewnątrz paroszczelna od zewnątrz paroprzepuszczalna. Szerokość folii znasz na razie tylko Ty.

Więcej pytań? Nie ma sprawy.

Pozdrawiam pytającą i wyżej odpowiadającego odpowiadacza.

JAREKO.Czytam że jesteś najlepszym doradcą.Mam krótkie pytanko może nie z Twojej działki ale może dasz jakąś radę.Po zamontowaniu okien nie zerwałem folii ochronnej z lakierowanych parapetów.Teraz folia popękała i nie daje się usunąć.Szlag mnie trafia ! Czym to pieroństwo zmyć ? Może masz jakiś pomysł ?

pozdrawiam :roll:

Hey

A ja mam takie oto pytanie,niedawno zamontowali mi okienka,folii jeszcze nie zdjałem,ale widze w kilku miejscach na profilu takie ślady jakby po kleju,są one chropowate(wystepuja rowniez na folii ochronnej).Probowałem tak delikatnie je zetrzec palcem,ale nie chca zejsc,w zwiazku z tym pytanie,co zrobić,wentualnie czy juz szturmowac goscia od okien??

pozdrawiam

ale praw fizyki oszukać nie można choć jak widać można im zaprzeczać.

Rozwiń to proszę... Najlepiej "jak chłop krowie na rowie" bo nie wiem czy piszesz o prawach Newtona, Archimedesa czy może jeszcze innym? Bardzo jestem ciekawy jakie to ważne prawa fizyki są negowane przy montażu okien bez zastosowania systemu warstwowego?