Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

....

Czy wystarczy ponowne ustawienie i podparcie klinami czym prędzej?

I TO JAK NAJSZYBCIEJ|J

to przestroga dla wszystkich innych co są mądrzejsi od kury ;)

dziś, w Gdańsku, taki jeden fachura tez mówił ze wyjmie kliny i cegły spod okien - ze nic sie nie stanie

Od razu uprzedzam - jeśli wykonawca jest nie w ciemię bity to później WY będziecie płacić za prucie tynków by okno na nowo prawidłowo pozycjonować a nie ten "fachman" od siedmiu boleści

Witam Panie Jarku!

Dzisiaj przypadkiem się natknąłem na w/w wypowiedź. Czy to przypadkiem nie o moim asie od tynków Pan pisze? :lol: Szczerze mówiąc, udało im się bez uszczerbku na oknach powyjmować cegły, ale nie dłużej niż po 20 min. włożyli te same tylko obcięte cegły. Pamiętać jednak trzeba, że okna były kotwione co 80cm i to wszystko zostało otynkowane - tynk trzymał bardzo mocno.

Swoją drogą chciałbym wszystkim czytającym o oknach i poszukującym najlepszych dla siebie coś poradzić. W pewnym momencie szukałem także okien idealnych dla nas, spędziłem 3-4 miesiące na przeszukiwaniu i czytaniu o oknach, poradach, itp. I jaki był z tego morał? Nie mając już sił i kilka miesięcy straconych na douczaniu się poszedłem po rozum do głowy i po kilku kontaktach z Mistrzem Świata JAREKO zamówiłem u niego okna!

Do dzisiaj żałuję, że nie zrobiłem tego wcześniej. Nie straciłbym tyle czasu i na pewno byłbym bardzo zadowolony. Ekipa zajechała do Trójmiasta, zamontowała okna, a ja śpię spokojnie, że nie trafiłem na partaczy jakich niemało na tym rynku.

Powiem Wam jeszcze jedno - gdyby nie JAREKO pewnie dzisiaj kupowałbym ponownie następny komplet okien. Dlaczego? Ano dlatego, że przeszedłem próbę włamania i wykradzenia okien. I się gnojkom nie udało, bo okna były dobrze przymocowane i za namową JAREKO antywłamaniowe. Chłopaki po prostu odpuścili, widząc że nie dadzą rady. Aż nie chcę myśleć co byłoby, gdyby nie fachowość wymienionej ekipy. Dzięki raz jeszcze Panie Jarku!!!

Pozdrawiam

Rafał

no, no mistrz swiata to sie narobilo. czyli juz w polsce nikt nie doradza i nie montuje dobrze okien?????????????????????

Mistrz Świata i basta. A jeśli masz kogoś godnego polecenia - podaj namiary, wielu chętnie skorzysta. Ja mówie o swoim przypadku chcąc co nieco podpowiedzieć innym. Miałem już styczność z różnymi wykonaniami i wiem jak potrafią spartolić robotę. Nie mówię że nie ma dobrych fachowców, ja znam jednego sprawdzonego i jego polecam - JAREKO.

Pozdrawiam

..........
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

jakże mi milo :)

Ale tak jak powiedział czmirek - sa jeszcze, naprawdę sa jeszcze inni dobrzy na rynku

I powiem jeszcze tak. Dobrze pamiętam moja pierwsza wizytę w trójmieście. Pamietam zagubionego klienta ale konkretnie znającego swoje potrzeby na dodatek bardzo miłego i szanującego sprzedawce (to coraz rzadsza cecha) no i te wariacka jazde bym zdążył na pociąg powrotny :). I co najważniejsze - klienta który całkiem rozsądnie podszedł do sprawy i nie wyszukiwał najtańszej oferty na rynku - wybrał opcje dość droga bo nie ma co ukrywać ze Schuco CT-70, ( w jego wypadku Rondo w obustronnym kolorze i balkonem z ruchomym slupkiem w łuku), od Jezierskiego, do tanich nie nalezą ale tez nie są najdroższe jak to czasem sie innym wydaje. kontr oferty o ile dobrze pamiętam były "aż" do 2000 tańsze

W tym roku znów sie do trójmiasta wybieram by przy okazji tak miłego klienta odwiedzić :)

• 3 weeks później...

Przyznaję nie czytałam całego wątku (3 miesieczne dziecko i totalny brak czasu) więc z góry proszę o wybaczenie jeśli pytanie mega głupie i odpowiedź już była.

Stawiam dom z bali i chcę od niego drewniane okna. Kiedy mam je zamontować po zakończeniu prac mokrych czy mogę już wcześniej? Dodam że przy montowaniu okien w domu z drewna należy uwzglednić jego osiadanie więc ponad oknem musi pozostać szpara, przynajmniej tak zrozumiałam wypowiadź wykonawcy. Czy jak zamontuję okna zaraz po postawieniu domu i zadaszeniu to będzie w śroku za duża wilgotność?

No i ta nieszczęsna poprzeczka. Musi być przy oknach drewnianych o skrzydle pow 100 cm jeśli jest ono przesuwne? Czy to tylko plastików się tyczy?

Witam

To ja podepnę się z takim pytaniem,w środe maja wpaść chłopaki zamontować drzwi zewnętrzne (drzwi stalowe ocieplane KMT).

Aktualnie jestem po wylaniu posadzek,czyli do tego poziomu dojdzie mi jeszcze grubość kafla i kleju.

I teraz pytanie jak powinny być prawidłowo osadzone drzwi tzn. czy mogą być postawione bezpośrednio na wylewce?Czy próg wejściowy osadza sie na kaflach,cy przed kaflami które tylko do niego dochodzą??

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Jak byscie mieli dylematy co do montażu, uszczleniena, obróbek tnkarski i jeszcze wszytkiego co mogą wam przy tym zrobić to zapoznajcie sie z mega profesjonalizmem na natpujacej stronce.

http://www.butzibach.com.pl/

a jak byście mieli jeszcze jakies watpliwosci to jest jeszcze jedna stronka

http://www.oknotest.pl/

Powodzenia

Jak byscie mieli dylematy co do montażu, uszczleniena, obróbek tnkarski i jeszcze wszytkiego co mogą wam przy tym zrobić to zapoznajcie sie z mega profesjonalizmem na natpujacej stronce.

http://www.butzibach.com.pl/

a jak byście mieli jeszcze jakies watpliwosci to jest jeszcze jedna stronka

http://www.oknotest.pl/

Powodzenia

nie pozostaje nic innego jak tylko Ci współczuć

Zdjęcia są przerażające - ale tez ukazywałem tu zdjęcia z inwestycji gdzie po innych poprawiałem montaż

Największe fuszerki z jakimi sie spotkałem były na terenie WCS w Warszawie gdzie prawie 400 okien trzeba było zdemontować i ponownie poprawnie zamontować - może kiedys znajdę czas i chęć by swoja pełną dokumentacje tu zamieścić - to byl horror

Montaż, montaż i po 1000 kroć montaż połozy każde nawet najlepsze okno i najlepiej wykonane ściany

Jareko może podpowiesz mi w sprawie okien w wykuszu, z którego mam wyjście na taras. Są trzy otwory : środkowy 120x235 i 2 boczne o wymiarach 60x235. Planowałam w środkowym wstawić okno z ruchomym słupkiem bo jest to zbyt mały otwór na stały słupek a za duży na 1-skrzydłowe drzwi balkonowe. Pisałeś jednak, że ruchomy słupek to niezbyt dobre rozwiązanie. Okna maja byc PCV okleina jednostronna. Masz może jakieś pomysły?

...Są trzy otwory : środkowy 120x235 i 2 boczne o wymiarach 60x235. ... Pisałeś jednak, że ruchomy słupek to niezbyt dobre rozwiązanie. Okna maja byc PCV okleina jednostronna. Masz może jakieś pomysły?
nie przypominam sobie bym mówił ze ruchomy słupek to złe rozwiązanie - jest tylko słabszy przy włamaniu

Ja całkowicie przekonstruowałbym ten podział - zamiast na cztery to na trzy -

jedna trzecia fix szklony w skrzydle zaś reszta jako balkon dwuskrzydłowy z ruchomym słupkiem

jedna trzecia fix szklony w skrzydle zaś reszta jako balkon dwuskrzydłowy z ruchomym słupkiem

Są trzy części okienne każda oddzielona murowanym słupkiem czyli 60x235 murek 120x235 murek 60x235 Coś na kształt połowy sześciokąta niestety nie mam skanera. Te dwie boczne części mogą być fix a środkowa wtedy chyba z ruchomym słupkiem. Może jakieś dodatkowe zabezpieczenia przed włamaniem. Co w tym wypadku byłoby najlepsze?

Są trzy części okienne każda oddzielona murowanym słupkiem czyli 60x235 murek 120x235 murek 60x235 Coś na kształt połowy sześciokąta niestety nie mam skanera. Te dwie boczne części mogą być fix a środkowa wtedy chyba z ruchomym słupkiem. Może jakieś dodatkowe zabezpieczenia przed włamaniem. Co w tym wypadku byłoby najlepsze?

zrobic jedno skrzydlo w profilu tzw posrednim (20 mm szerszy od okiennego)

W Schuco spokojnie sie uda - w innych tez powinno

• 4 weeks później...

A ja mam pytanie o rolety: kilka stron wcześniej porównujesz integro, RKS-y i BeClever, ale nie piszesz o TPS-ach - to jakaś nowość jest podobno? Czy nadal podtrzymujesz że najlepsze są integro, czy jednak TPS wnosi jakąś nową jakość?

PS Wiem, że jesteś przeciwnikiem rolet, ale ja się nadal waham i chciałabym wiedzieć dokładnie z czego ew. rezygnuję :wink:

Po pierwsze nie taka znowu nowosc :lol:

oczywiscie ze wnosi.... ale przyjrzyj sie rozwiązaniu

zasada działania jak w Be Clewerze z rewizja wywalona na zewnatrz poza okno ale....z ta sama wada - sposób dobrego zamocowania okna gdzie wiemy ze bez tego maksymalna szerokość to 100-120 może nawet 130 cm przy sztywniejszych profilach

http://hitplus.pl/strona.php?15799

znów rozwiązanie zmuszające do "kombinowania" jak to wszystko zamontować - i okno i roletę

Słusznie rzeczecie i na integro poszukiwania swe zakończę :p

Na razie mam jedną wycenę która niska nie jest, ale za to o ponad połowę niższa niż z Bartyckiej systemu warema, który dla mnie przypomina coś między integro a TPS-em...

Dzięki wielkie :D

I jeszcze jedno pytanie: czy to prawda że integro nie da się zamontować nad oknem o szerokości 300 cm???

...I jeszcze jedno pytanie: czy to prawda że integro nie da się zamontować nad oknem o szerokości 300 cm???
mozna zamontowac nawet i przy szerokosci 5 metrow :lol: ale powyzej 240-250 cm trzeba juz dzielic pancerze, skrzynka moze pozostac jedna. I dotyczy to nie tylko Integro. Przy wiekszych szerokosciach stosuje sie wieksze walki tym samym przy duzych wysokosciach rolet moze okazac sie ze nalezy dac wieksza skrzynke na rolete

A tak wogole takich informacji udziela Ci co Ci oferte przedstawiac beda i poznasz dokladnie ich wymagania i wymiary zarowno skrzynek jak i ogranioczenia co do szerokosci pojedynczej rolety

Tak własnie mówili że trzeba dzielić, a wydawało mi się że gdzieś czytałam że do 3m jest luz :roll:

No nic, będę musiała sobie obejrzeć jak to wygląda to dzielenie i czy mi się podoba...

Dzięki wielkie jeszcze raz, obawiam się że tu jeszcze wrócę z pytaniami jak będę okna wybierać :p