Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak własnie mówili że trzeba dzielić, a wydawało mi się że gdzieś czytałam że do 3m jest luz :roll:

No nic, będę musiała sobie obejrzeć jak to wygląda to dzielenie i czy mi się podoba...

Dzięki wielkie jeszcze raz, obawiam się że tu jeszcze wrócę z pytaniami jak będę okna wybierać :p

To zależy jaki pancerz zostanie użyty i jaka jest całkowita powierzchnia rolety. Ogólnie te 3m jest wykonalne przy spełnieniu innych warunków.

• Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

alez bwojtku oczywiscie ze mozna, mozna nawet i 5 metrow w jednym pancerzu wykonac )Anwis robi roletowe bramy garazowe) ale.... ale jak wtedy wyglada elewacja? Polaczenie pancerzy wezszych i szerokich wyglada od sasa do lasa - ale... o gustach sie nie dyskutuje :lol:

najbardziej rozpowszechniona 47 takiej szerokosci nie wytrzyma, pod wplywem silnego wiatru bedzie uderzac o okno - oczywiscie jesli roleta montowana jest na oknie

alez bwojtku oczywiscie ze mozna, mozna nawet i 5 metrow w jednym pancerzu wykonac )Anwis robi roletowe bramy garazowe) ale.... ale jak wtedy wyglada elewacja? Polaczenie pancerzy wezszych i szerokich wyglada od sasa do lasa - ale... o gustach sie nie dyskutuje :lol:

najbardziej rozpowszechniona 47 takiej szerokosci nie wytrzyma, pod wplywem silnego wiatru bedzie uderzac o okno - oczywiscie jesli roleta montowana jest na oknie

Czyli można, tylko trzeba tam dać wtedy grubszy profil? :lol: :lol: :lol:

A jaką masz wysokość tego okna?

A jaką masz wysokość tego okna?

280 :roll: :D

Kurczę nie spodziewałam się że takie rozbieżności w cenie jednego systemu od różnych firm będą: rzędu 25% przy czym najtańsza oferta jest z najgrubszego profilu :o Chyba ja czegoś nie rozumiem... :roll:

.... przy czym najtańsza oferta jest z najgrubszego profilu :o Chyba ja czegoś nie rozumiem... :roll:

już pędzę wyjaśnić

cena materiału do produkcji nie jest w mkw tylko mb (no nie do końca tak ale można tak przyjąć dla zrozumienia kalkulacji ;) )

szerszy pancerz - na roletę potrzeba mniej mb a i robocizna mniejsza bo mniej pancerzy do połączenia

proste jak słonce ;)

Rzeczywiście - nie myślałam że robocizna związana z łączeniem jest więcej warta niż wyższa cena grubszego profilu :wink:

Jak już uprzedzałam będę miała pytania odnośnie okien: czy widziałeś/słyszałeś o oknach drewnianych w kolorze dąb bielony???? Ewentualnie PCV w takiej okleinie? Bo taka mnie nowa koncepcja naszła i za Chiny Ludowe nie mogę znaleźć takiego koloru w żadnej firmie :cry:

Po pierwsze nie taka znowu nowosc :lol:

oczywiscie ze wnosi.... ale przyjrzyj sie rozwiązaniu

zasada działania jak w Be Clewerze z rewizja wywalona na zewnatrz poza okno ale....z ta sama wada - sposób dobrego zamocowania okna gdzie wiemy ze bez tego maksymalna szerokość to 100-120 może nawet 130 cm przy sztywniejszych profilach

http://hitplus.pl/strona.php?15799

znów rozwiązanie zmuszające do "kombinowania" jak to wszystko zamontować - i okno i roletę

Sposób dobrego zamocowania okna ( górna część ościeżnicy) przy zastosowaniu rolet zewnętrznych pokazany jest na http://www.zfe-ziegel.com

Stabilizator okienny który oferują sprawia że okno w swej górnej części jest stabilne i sztywne. Bardzo dobre rozwiązanie jeśli chodzi o okna z roletami powyżej 150cm

• 2 weeks później...

Panie Jarku

ile nalezy zostawic miejsca na podłogę (ogrzewanie podłogowe) przy wstawianiu okien tarasowych, na razie mam tylko beton na to jeszcze cos tam przyjdzie (w projekcie jest papa, styropian no i wylewka) chodzi mi o to ze mam stan surowy a chce juz wstawic okna tarasowe z niskim progiem no i nie mam pojecia ile miesca zostawic od spodu, czy sa jakies wymiary stndardowe?

pozdrawiam

oj bardzo trudne pytanie

odpowiem statystycznie ;)

przeważnie idzie tak

chudziak - juz jest

do tego dochodzi przeważnie 10 cm styropianu - zawsze podpowiadam ze lepiej zamiast od razu 10 dać 7 i systemowe płyty styropianowe z folia aluminiowa grubości 3 cm

i wylewka - tu jest pole do popisu i spie... całości :)

jesli chcemy by akumulacyjność podłogi jak i jej bezwładność nie była za duża, by szybko reagowała na zmiany temperatury we wnętrzu wypada wylewkę zrobić minimalna - a wiec rurka ma cirka 25 mm. 10mm pod nia na otulinę, z 15 mm na pokrycie - wychodzi nam minimalna grubość wylewki 5 cm - wykonalne? oczywiście ze wykonalne

Natomiast jesli mieszkamy w okolicy gdzie z różnych powodów musimy liczyć sie z brakiem dostawy energii do grzania podłogi lepiej dać wylewkę grubsza, by dłużej ciepło w sobie trzymała - przypomnę, zanik napięcia i ustanie pracy pompy cyrkulacyjnej powoduje brak ogrzewania

najczęściej wylewka ma 6-7 cm

no i warstwa wykończeniowa -w tym wypadku nie wiem czy to HS czy niski próg drzwi balkonowych ale najlepiej jest znać te grubość by warstwa wykończeniowa nie wypadła powyżej progu