Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jaką największą grubość styroduru można zastosować między skrzynką rolet w systemie INTEGRO a ścianą, żeby skrzynkę dało się wystarczająco dobrze zamocować ? Nie przeszkadza mi w ogóle to, że skrzynka będzie widoczna na elewacji. Zależy mi na tym, żeby skrzynka rolety nie stanowiła dużego mostka termicznego (a trzeba przecież przyjąć, że wewnątrz skrzynki powietrze ma temperaturę taką jak powietrze zewnętrzne).

Radek

• Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jareko, no i stało się - ekipa nawaliła i u mnie. Konkretnie chodzi o drzwi tarasowe, dwa otwierane skrzydła (uchylne, nie przesuwne), z ruchomym słupkiem, na profilu Trocal. Szerokość całych drzwi 180cm.

Nie domykają się - tzn. po zamknięciu, nie przylegają ściśle do ościeżnicy, tylko odstają gdzieś na pół centymetra (albo i więcej) po środku - ręką można je dopchnąć. Oczywiście będę reklamował, jednak chciałbym wiedzieć jaki konkretnie błąd montażu mógł spowodować powstanie tej wady? Możesz pomóc?

powodow moze byc kilka

jesli wykrzywienie jest w skrzydłach - przeważnie jest to efekt zbyt mocnego dopasowania listew przyszybowych - wygina sie wtedy okno góra i dołem na zewnątrz - wina producenta, w obrębie wyfrezowania pod klamke jest przerwa we wzmocnieniu i tu sie gnie

jeśli wykrzywiona jest ościeżnica jest to ewidentny błąd montażu - wybrzuszenie ramy przy kotwieniu

• 4 weeks później...

drogi jareko,

poradź proszę co można zamontować zamiast obecnego przeszklenia. mam 2 otwory okienne w pokoju - jeden balkonowy 180X240 a drugi tuż obok, przedzielony słupkiem z cegieł około 20 cm, okienny 90X160.

jest w rezultacie mało światła i moim pierwszym pomysłem było zastąpienie całej tej kompozycji dużym przesuwnym oknem dzielonym symetrycznie 145 + 145 X 240.

jednak z uwagi na słupek ceglany podtrzymujący łączenie dwóch nadproży jest to oczywiście niemożliwe. w rezultacie myślę o alternatywie.

co sądzisz o rozwiązaniu wybicia pod oknem przestrzeni do samej podłogi aby storzyć tam drzwi balkonowe 90X240 - najchetniej bez przewiązki?

a czy w miejsu obecnych drzwi balkonowych 180X240 możnaby zastosować wielkie stałe przeszklenie typu fix?

bardzo proszę o radę.

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/ec/dceh/4ZU2KNRsFKps5WdToB.jpg

opowiedz coś więcej o konstrukcji stropu - ma wieniec i jaki?

jaka jest długość całości tj od jednej strony balkonu (lewej) do druhgiej okna (prawej)

pomyślimy nad tym po dokładnej twej odpowiedzi

bo widzę tu jeszcze jedna możliwość -wywalić w cholerę oba nadproża gdyż jak widzę wieniec (jesli to wieniec a nie sama wylewka) jest opuszczony (zgodnie ze sztuka w przypadku ferta czy terivy -w sumie to to samo :) ) i zrobić jedno wielkie okno z rożnym podziałem - to można przedyskutować co w to miejsce wstawić - fakt jest ciemno ale pamiętaj ze po tynkach i farbie zawsze robi sie jaśniej

jareko,

niestety domek wybudowal developer w zwiazku z czym nie zdobylam cennej wiedzy budowlanej. belki stropowe leżą równolegle do tej ściany.

całość ma 290 cm szerokości i 240 cm wysokości. 2 osobne nadproża podparte słupkiem z cegły.

wklejam ci obrazek, jak sobie wyobrażam, że mogłoby to wyglądać...

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/ec/dceh/V9VpFIacydPVHzonBB.jpg

bez informacji jaka jest konstrukcja wieńca trudno dać zgodę na wywalenie tego słupka :)

wiec można wyciąć w cholerę to okno aż do samej ziemi i wstawić tam np fix szklony w ościeżnicy by jak największa powierzchnia szyby była

można tez pokusić sie o inne rozwiązanie

są to nadproża typu L

a wziąć je po kolei powymieniać na jedno po całości - jest wtedy cały otwór do dyspozycji

to 4,14 mkw szkła - wypada dać szybę co najmniej 6mm grubości, najlepiej albo hartowana albo laminowana a to już są koszty

wykonanie takiej szyby z 4 mm tafli jest nieporozumieniem i super niebezpieczne - a znam takich wariatów co takie szyby bez zająknięcia przyjmują do realizacji oczywiście nie dając na nie gwarancji

• 3 weeks później...

Witam.

Z tego co pamiętam, przy ociepleniu ścian zewnętrznych dwuwarstwowych powyżej 15cm zaleca się wysuniecie okna w wartwe ocieplenia, a nie zlicować ze ścianą

Mam do Ciebie takie pytanie.

Czy przy okna dwukomorowych (trzyszybowych) nie bedzie problemu z montażem (czy te kątowniki do montażu cię nie ugną)?

Chodzi mi o ciężar takiego okna. O ile jest on większy od okien jednokomorowych?

PS. Ma teraz Jezierski jakąś promocje na pakiet 3 szybowy? :oops:

przy ścianie 2W można się juz zastanawiać

Tu nawet nie chodzi li tylko samo wysuniecie okien w warstwę docieplenia - istotne jest tez prawidłowe zamontowanie jak i późniejsze dokończenie obróbki styropianem z dbałością o szczegóły

i następne kwestie czy warto inwestować w skomplikowany montaż przy normalnej wentylacji i wogole nie sposób od razu dać odpowiedz tylko i wyłącznie na podstawie grubości warstwy docieplenia

bez względu na grubość tej warstwy montaż w licu ściany jest prawidłowy i najbezpieczniejszy jeśli chodzi o ewentualne błędy popełniane przez kolejnych wykonawców

pociesze :) najprawdopodobniej w tym roku rozszerzę działalność także o ocieplanie domów którą zawiesiłem dwa lata temu ze specjalizacja właśnie w takich montażach i ociepleniach

Czyli razem z montażem zrobisz obróbkę okien :)

PS. na razie jestem w kropce i mam troche czasu jeszcze. Zaplanowałem sobie 12cm stury na ścianie 24 z suporka. Wychodzi mi 9 litrowy przy zwykłej wentylacji. Jak zwiększe ocieplenie do 20 + reku to robi mi się 5 litrowy. no i teraz nie wiem. Więcej wyników w obliczeniach OZC.

Jareko,

Jaka jest Twoja opinia na temat trzeciej szyby, która znajduje się w ofercie Jezierskiego, czy faktycznie opłaca się skorzystać z tej oferty, dorzucić trochę kasy i zwiększyć izolacyjność?

Konkurencja twierdzi, że inne firmy już wycofały się z produkcji okien z trzecią szybą, ponieważ to rozwiązanie się nie sprawdzało, podobno ciężar okna zwiększał się na tyle, że technicznie nie było to korzystne. Dodatkowo stosując trzy szyby podobno pojawia się załamywanie światła przy przechodzeniu przez szybę, co skutkuje efektem tęczy.

Czy konkurencja "duby smalone bredzi", czy troszkę prawdy w tym jest i nie warto inwestować w trzecią szybę?