Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jareczku :) firmy z którymi współpracujesz też są OK>

Nawiązałeś do PF126 ja nawiążę do Forda a raczej do słów które ponad 80 lat temu wypowiedział znany potentat samochodowy Henry Ford - a pod którymi ZFE podpisuje się i utożsamia......

,, Jeśli jest coś, czego nie potrafimy zrobić wydajniej, taniej i lepiej niż nasi konkurenci, to nie ma sensu, żebyśmy to robili ''

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak byscie mieli dylematy co do montażu, uszczleniena, obróbek tnkarski i jeszcze wszytkiego co mogą wam przy tym zrobić to zapoznajcie sie z mega profesjonalizmem na natpujacej stronce.

http://www.butzibach.com.pl/

a jak byście mieli jeszcze jakies watpliwosci to jest jeszcze jedna stronka

http://www.oknotest.pl/

Powodzenia

milem okazje z bliska się temu przyjrzeć - włos się jezy - i precyzując to co ujrzałem na żywo

- zbyt mała ilość kotew - wbrew wszelkim zaleceniom czy systemowym czy bardziej tolerancyjnym ITB - cześć okien zamontowana tak jakby kotew wogole nie było gdyż sa poprzeginane za bardzo. Na przykład na długości 240 cm 1 kotwa !!!!!

- oszczędne wypełnianie piana poliuretanowa - sa miejsca gdzie piany wogole nie ma

- porysowane profile w trakcie transportu bądź montażu

- brak uszczelnienia miedzy elementami łączonymi w zestaw

- karygodny, urągający wszystkim zasadom montaż parapetów zewnętrznych

- karygodny montaż okien w powietrzu - bez żadnego podparcia w kilku wypadkach - podejmując się takiego zlecenia wystarczyło pomyśleć, uprzedzić ze w tym wypadku będzie źle i po prostu podmurować ścianę konstrukcyjna na koszt inwestora

- pękniecie zgrzewu w kilka miesięcy po montażu, biorąc pod uwagę okres realizacji zamówienia (pozna jesien) albo podkręcone zgrzewarki na zakładzie produkcyjnym by wyrobić się z produkcja albo zmarznięte profile bez ogrzania na hali pocięte i od razu podane na zgrzewarki - w ciągu 12 lat kariery w branży drugi raz widziałem takie zjawisko !!!

- obróbki tynkarskie - załamać się idzie - szkoda slow na temat ich jakości

- końcówki parapetów zewnętrznych obcięte niechlujnie i za bardzo, tragiczna ich obróbka tynkarska

- złe uszczelnienie progów drzwi

- o montażu kotew na zwykle, nieocynkowane gwoździe w suporeksie nie wspomnę

ogólne wrażenie.... ech... szkoda slow

kolejny klient który chciał mieć dobre okna i prawidłowy ich montaż a po kilku latach będzie miał demontaż i ponowny, prawidłowy montaż stolarki

niestety coraz więcej takich

ale czego można wymagać skoro 30 okien wymieniono w ciągu 3 dni ale realnie w ciągu 16 godzin z "pełną" ich obróbką

Witam.

Pozwoliłem sobie powrócić do sprawy okien butzbach powyższym cytatem.

Co nowego ?

Po ponad dwuletnim sporze o montaż okazało się, że wszystkie okna są popękane na zgrzewach. (Na stan zgrzewów naroży uczulił mnie pan Jarek i miał rację). Na kolejnym spotkaniu u mnie w domu z przedstawicielami firmy butzbach, dowiedziałem się, że te pęknięcia to tylko zabrudzenia technologiczne. Został powołany niezalerzny rzeczoznawca sądowy, który wydał opinię na temat stanu zgrzewów okien. Pomimo tej opini firma nie chce wymienić okien na gwarancji. Sprawę skierowałem do sądu. Stan popękanych zgrzewów możecie obejrzeć na ponizszej stronie. Zapraszam

http://www.butzibach.com.pl/

Pozdrawiam.

Od pewnego czasu szukam okien PCV, robię wyceny, rozmawiam, czytam itd.

Z pośród kilku producentów wybrałem Oknoplast i Jezierski. Natomiast chodzi o okno tarasowe z ŁUKIEM (szer 2100 wys 2360 w tym wys łuku wys 300). Zamierzam je zrobić 3 kwaterowe tzn szer 600-900-600, po bokach dwa fixy.

Pan z krakowskiej firmy po rozmowie z technologiem twierdzi, że ich firma robi na 100% wzmocnienie w części łukowej i że wogóle można to okno wykonać nawet jako dwuskrzydłowe :o. Jez tego nie wykonuje ale moim zdaniem ma lepszy mimo wszystko profil. Czy ten łuk bez wzmocnienia osłabi mi bardzo całe okno? Gdzie tu prawda z tym wzmocnieniem. Bardzo proszę jareko lub forumowiczów o wypowiedź w tej kwestii ?? :wink:

....Bardzo proszę jareko lub forumowiczów o wypowiedź w tej kwestii ?? :wink:
Nie jestem technologiem w Oknoplascie - jeśli tak mówi to chyba wie co mówi ale.... okno już bez luku w tych wymiarach jest lekkim przegięciem Np w Schuco możliwe jest tylko na profilu pośrednim - większym niz okienny. Ale skoro Oknoplast chce to zrobić i da na to gwarancje to cóż mogę powiedzieć?

No właśnie jest to przegięcie. A tu architekt zaprojektował, wykonawca wykanał a inwestor się nie zanał i zaufał architektowi i wyszedł taki kwiatek. No ale cóż trzeba coś zaradzić.

Możesz mi tylko jeszcze powiedzieć o co chodzi z tym profilem pośrednim? Jest on grubszy czy wyższu od standardowego? Przymierzam się do ,,Elita"

....Możesz mi tylko jeszcze powiedzieć o co chodzi z tym profilem pośrednim? ....
Jeśli odległość od szyby do zewnętrznej krawędzi ościeżnicy (tj skrzydła i ościeżnicy razem wziętych) w profilu tzw okiennym wynosi 120 mm to w pośrednim wyniesie 140 mm - tak jest w przypadku Schuco. ościeżnica ma taki sam wymiar, szerze jest tylko skrzydło by zmieścić tak zupełnie inne wzmocnienie i by zgrzew w narożach przeniósł o wiele większe obciążenia

• 2 weeks później...
a wiec jednak - nie ukrywam, ze czuje pewną satysfakcję iz na te zgrzewy zwróciłem uwagę

Witam

Moim (niekoniecznie prawdziwym) zdaniem zgrzewy wyglądają na za mocno przygrzane na zgrzewarce, temperatura była za niska aby przypalić profil na żółto ale wystarczyła żeby materiał się jakby spienił, widać na niektórych fotkach wyraźnie inną strukturę PCV jakieś 2 mm w osi zgrzewu a inną po bokach. A pęknięć jest tylko kilka, to co widać na większości zgrzewów to moim zdaniem może być za duże ciśnienie na dociskach piły, wtedy deformuje przy cięciu profil tak że podczas zgrzewania wewnętrzna część profilu (najczęściej skrzydła) , ten róg przy uszczelce przyszybowej nie przylega do grzałki i zgrzew wychodzi dużo słabszy, w skrajnych przypadkach może tu być nawet szczelina. No i pęknięcia to raczej kwestia czasu kiedy się pojawią.

Nie chcę usprawiedliwiać producenta, technik od ustawienia maszyn i kontrola jakości to pies?

Pozdrawiam

• 3 months później...

Witam

mały kłopot z okuciami Maco

Okno tarasowe dwuskrzydłowe, skrzydło z klamką jest nieszczelne po zamknięciu. Słaby docisk występuje w połowie wysokości skrzydła na długości około metra oczywiscie od strony ściany, nie klamki :). W ulotce wyczytałem, że okucia maja możliwość regulacji docisku zarówno na dolnym jak i górnym zawiasie a także w tych "okrągłych bolcach" po obwiedni. Teraz pytanie jak wyregulować docisk. Od czego zacząć ? od bolców czy od zawiasów ? Pytanie banalne. ale też ważne, kręcić imbusem zgodnie z ruchem wskazówek zegara żeby zwiększyć docisk ?

Wczoraj troszkę kręciłem przeciwnie do kierunku ruchu wskazówek ale efekt był żaden. Starałem się zwiększyc docisk regulując wyłącznie bolce.

za poradę będę wdzięczny

pzdr.

\M.

juz dawno nie miałem z MAco do czynienia i nie pamiętam jak przysunąć skrzydło na rozwórce

Dolny zawias ma z boku śrubę pod Imbus 4 - nią kręcąc przysuwasz skrzydło w lewo badz w prawo

A jak sprawdzić czy zaczep dociska skrzydło? Wystarczy przyłożyć palec do skrzydła i przekręcając klamkę wyczuć czy dociskane jest do ościeżnicy

Pozwolę sobie się wtrącić, regulacja rozwórki w Maco jest na imbus 4 , dostęp jest z tyłu od strony zawiasu. Maco ma jeden z największych zakresów regulacji więc może dasz radę w ten sposób. Choć jeśli dziura jest w połowie wysokości to może być rozcjągnięta ościeżnica lub zapadnięte skrzydło, sprawdź prostości czy też krzywizny łatą . Jeśli za daleko odciągniesz skrzydło na zawiasach może przestać praidłowo działać blokada błędnego położenia klamki (typowa przypadłość nawet przy względnie dobrze ustawionym okuciu).

A dociski na ryglach zmienia się płaskim kluczem chyba 10.

Pozdrawiam

Mam takie pytanko.

Wstawiono "keleckie" okno PCV z profilem montażowym podokiennym. W komplecie zamontowano również nowy parapet zewnętrzny aluminiowy (imitacja płytek klinkierowych) z bocznym listwami podtynkowymi (zalecana przez Jareko) ale zauważyłem ,że nie mocowano parapetu wkrętami do listwy podokiennej.

Montaż parapetu przebiegał następująco: przymiareczki itp. ... następnie pod parapet podklejono od strony zewnątrz taśmą rozprężną , parapet podłożono pod okno w rowek i zapianowano od spodu. Panowie twierdzili, że nie ma potrzeby śrubować niczego.

Tak jest OK. ?

Mam wątpliwość co do braku mocowania na wkręty oraz czy tam nie powinno być jakiegoś uszczelnienia (pomiędzy parapetem a listwą montażową podokienną) ?

• 1 month później...

Spróbuje w tym wątku poprosić o odpowiedź, bo w "szukam dobrych okien" chyba trafiłem w środek gorącej dyskusji na całkiem inny temat

Mam pewne niejasności co do uszczelnienia parapetu zewnętrznego.

Dla uściślenia okno już jest zamocowane na kotwach JB-D w warstwie ocieplenia - styropian 25cm, taśma illmod naklejona na boki i górę okna, na to zachodzi 3cm styropianu-węgarek. Parapet będzie wsunięty w pierwszy rowek pod oknem, między parapetem a listwą parapetową zostaje trochę miejsca na zaizolowanie pianką. Z boków parapet będzie wsunięty w glify w ten sposób by plastikowe nakładki schowały się w tym glifie.

Taśma illmod naklejona jest na tą nakładkę od góry łączy się z taśmą naklejoną na okno, potem taśma z boku tej nakładki i jeszcze na krawędzi styropianu pod całym parapetem. Wtedy jest uszczelnione okno+parapet naokoło, a parapet jest zaklinowany w glifach i rowku pod oknem i przyklejony pianką.

Jak nie zrozumiale tłumaczę to rys(choć niezupełnie odpowiadający memu przypadkowi, bo okno jest w murze) jest np. stąd.

http://www.muratorplus.pl/images/62124.jpg

Myślę, że do tej pory dobrze rozumuję. W takim przypadku nie jest potrzebna już folia paroprzepuszczalna pod parapetem, prawda? Taśma illmod w węgarku mam 15/6, może być taka sama wokół parapetu? Czy połączenie nakładki plastikowej z parapetem jest wystarczająco szczelne, czy trzeba to jakoś doszczelnić? Najbardziej martwią mnie narożniki przy oknie, tam gdzie kończy się nakładka na parapet, a sam parapet wchodzi rowek pod oknem. Czy/czym/jak się uszczelnia ten narożnik/dziurę?

Na koniec taśmę illmod podczas wtapiania siatki i dalszych robót przy elewacji zabezpiecza się przed zapaćkaniem klejem, tak aby mogła być dalej paroprzepuszczalna?

...Myślę, że do tej pory dobrze rozumuję. W takim przypadku nie jest potrzebna już folia paroprzepuszczalna pod parapetem, prawda? Taśma illmod w węgarku mam 15/6, może być taka sama wokół parapetu? Czy połączenie nakładki plastikowej z parapetem jest wystarczająco szczelne, czy trzeba to jakoś doszczelnić? Najbardziej martwią mnie narożniki przy oknie, tam gdzie kończy się nakładka na parapet, a sam parapet wchodzi rowek pod oknem. Czy/czym/jak się uszczelnia ten narożnik/dziurę?

Na koniec taśmę illmod podczas wtapiania siatki i dalszych robót przy elewacji zabezpiecza się przed zapaćkaniem klejem, tak aby mogła być dalej paroprzepuszczalna?

dobrze myślisz - przerostem formy nad treścią :) jest dawanie tam taśmy. Uszczelniać trzeba wszystko bardzo dokładnie - nie silikkonem tylko uszczelniaczem budowlanym bądź dekarskim. Taśmy niczym sie nie zabezpiecza.

Jareko, powiedz mi proszę do czego służy metalowy element widoczny na środku poniższego zdjęcia. Są to drzwi tarasowe.

http://lh4.ggpht.com/_48TWBczs9hc/SzdCOVuPf4I/AAAAAAAAE8k/ox9G-7sxe1o/s800/IMG_3728.JPG

Pytanie moje stąd, iż wydaje mi się, że to do niczego nie służy :) Już tłumaczę:

U góry lewego skrzydła jest taki bolec:

http://lh3.ggpht.com/_48TWBczs9hc/SzdCOvf5h1I/AAAAAAAAE8o/56I2L3yYPYs/s400/IMG_3729.JPG

jednak on znajduje się z lewej strony tego metalowego elementu, więc wcale nie służy do blokowania drzwi ("wisi w powietrzu"). Czy na tym bolcu nie powinno być nałożone takie metalowe kółko, jak w innych miejscach:

http://lh3.ggpht.com/_48TWBczs9hc/SzdCPUdq7BI/AAAAAAAAE80/KMFr97RA9_s/s400/IMG_3732.JPG

które byłoby blokowane takim elementem, jak widoczny jest po prawej stronie od środka na kolejnym zdjęciu:

http://lh6.ggpht.com/_48TWBczs9hc/SzdCPf9xUSI/AAAAAAAAE8w/DgZj3ibJRpc/s400/IMG_3731.JPG

Coś jest moim zdaniem nie tak jak powinno :)