Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ten cienki metalowy bolec ma trafić przy zamykaniu dokładnie w środek elementu ze zdj. nr 1 , jeśli jest inaczej to błąd przy okuwaniu.

Jeśli dobrze widzę to słupek ruchomy, skrzydło aktywne rozwierno-uchylne lewe i to jest zaczep mikrowentylacji.

Pozdrawiam

Edit; tak mi się wydaje że poplątałem coś, chyba w środek tego zaczepu powinna trafiać ta płytka która jest obok tego cienkiego bolca :oops:

Poczekaj na potwierdzenie moich słów przez Jareko, to okucie to chyba Winkhaus a on ma z nim więcej wspólnego niż ja :wink:

• Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Witam Pana Jareko i innych specjalistów:)

Mam problem ze szprosami nieszczęsnymi...Tylko na tym forum udało mi się odszukać fakt obniżania U dla szyby z 1,0 do nawet 2,5!!Pytałam o to w firmie Jezierski w Krakowie- zaprzeczono aby to miało jakikolwiek związek(wolałabym by mieli racje, niestety...;() . Bardzo jestem rozczarowana, bowiem wymyśliłam sobie ciepły szczelny dom z rekuperacją itd..a idea szprosów (bez których dom będzie wyglądał jak stodoła )stawia mnie przed dylamatem estetyki czy energooszczędności.... Nie jestem dobra w obliczeniach przenikania ciepła, ogólnych strat, ekonomiczności i zasadności stosowania ciepłych przegród, ale zastanawia mnie teraz fakt czy owe "straty szprosowe" zrujnują mnie na miliony czy na przysłowiową łyżkę węgla w skali roku? Może niepotrzebnie robię raban...

A jeśli obawy są zasadne to czy szprosy naklejane są ok? Cena jak w Jezierskim twierdzili 10 krotnie wyższa- czyli mało ok :(

A czy zdarzają sie ramkowe szprosy w PCVkach??

Po uświadomieniu myślę już o szprosie 3 komorowym nie 6...

Będę wdzięczna za odpowiedź.

pozdrawiam

szprosy wiedenskie (naklejane) faktycznie sa dosc droga iwestycja :(

Kazdy szpros, czy to wlozony miedzy szyby, czy naklejany z odpowiednio wykonana szyba (z ramkami dystansowymi pod szprosem) powoduje zwiekszenie "k" szyby i nikt tego dokladnie nie wyliczyl

Jedynie szpros naklejany, gdzie w szybie nie ma dodatkowych ramek dystansowych, nie powoduje zadnego wzrostu strat.

Postaram sie jutro poszperac w swoich zasobach i mozliwe ze uda mi sie wyliczyc Uw calego okna z jak i bez szprosow

Szprosy w pakiecie trzyszybowym maja juz o wiele mniejszy wplyw - przede wszystkim unikniesz zjawiska ktore wystepuje w pewnych warunkach temperaturowo-wilgotnosciowych a mianowicie powstawanie siatki wykroplonej pary wodnej na szybie zgodnej z rysunkiem szprosow - bierze sie to stad ze szpros wystepuje tylko w jednej komorze takiej szyby

wyliczanka Uw całego okna dwuskrzydlowego 150/150, profil Schuco Ct70 Elita :

- z szyba k=1,0, bez szprosów => Uw=1,3

- z szyba k=0,5, bez szprosów => Uw=0,98

- szprosy miedzyszybowe, 6 pol na skrzydlo, szerokość szprosa 26 mm, szyba k=1,0 => Uw=1,5

- szpros naklejany, 6 pol na skrzydło, szerokość szprosa 25 mm, szyba k=1,0 => Uw=1,5

- szpros naklejany, 6 pol na skrzydło, szerokość szprosa 25mm, szyba k=0,5 => Uw=1,19

komentarz :) subiektywny :) 0,2 więcej na całym oknie to dla mnie już dużo, pomijam kwestie wrażenia życia w więzieniu, gdyż na szprosy patrzy się już przez całe życie i z bliska, czy też w przypadku szprosów naklejanych mycie zamiast jednej szyby - sześciu małych szybek.

Co z tego że może i chałupa dla otoczenia ładnie wygląda?

Ale jak wspomniałem to moje subiektywne zdanie

Gość kazik247

Witam

Przewertowałem już kilkanaście tematów (trochę zeszło :D ) na tym forum i wiem w czym rzecz...no ale tak nie do końca i myślę że ktoś pochyli czoła nad moim tematem i może coś podpowie, za co z góry dziękuję.

Okna wymienione na PCV (stare Stolbud Włoszczowa-15lat) i w jednym pokoju (duży-ok.30m.kw) "zakwitło", oraz wykrapla się woda. Wykwity zostały potraktowane "Savo", ale jak zauważył Pchelek "usunąć przyczynę [nadmierne zawilgocenia] a nie skutek [grzyb]"

Błąd tkwi w montażu (tak były stare i tak zostało), otóż odległość od okna w wewnątrz-24cm, a na zewnątrz tylko 10cm i teraz co wybrać:

1.Nawiewniki (rozwiązanie podobno pomocne, ale ma też dużo przeciwników-dąży się do szczelnych, ciepłych okien, aby je później dziurawić?)

2.Izolacja ościeży styropianem np2-3cm (dom nie ocieplony) i czy to pomoże bo to dużo komplikacji (rusztowania,fachowiec itp)

3.Czy rozszczelnić i "przecierpieć" -w planach (raczej dalekich) ocieplenie domu. Tylko że jak to później wpłynie na punkt rosy-według wszelkich prawideł okna zlicowane z murem, a po dołożeniu styropianu zostaną tak gdzieś pośrodku. I jeszcze taka ciekawostka, temat dotyczy pokoju od północy i tam jest też największa temperatura 20-22C .Tam też najwcześniej rozsypały się stare okna. W pomieszczeniach od południa temp. niższa-15-17C i nic się nie dzieje, czysto, sucho, u góry jak i na szybach.

To tyle "słów Pańskich na dzień dzisiejszy", oczekuję odpowiedzi.

Gość kazik247

"istotne jest jakiej konstrukcji ściana ..."

Dzięki za odpowiedź-wątpliwości pozostały.

Ściana jednowarstwowa o grubości ok 40cm i z tego co wyczytałem to okna powinny być pośrodku tejże (chyba?) a co do piany to możliwe- zostawili kliny które to ja później wyciągałem (wydzierałem), a wszystko obrobiłem szpachlą gipsową. Obydwa parapety były zmieniane. Może pomoże jak obkleję styropianem (może tu chodzi o mostki termiczne?-ale na tym to ja się nic a nic nie znam)

No i później po ociepleniu domu czy się nie pogorszy, jak to wszystko się jeszcze bardziej uszczelni?

szczelnosc w obrebie otworów, jakichkolwiek, jest wskazana

Sorki Kazik ale mylisz pojecia - nieszczelnosc to musisz miec w calym mieszkaniu :p tzn sprawnie dzialajacej wentylacji

Jesli nie jest to wielka plyta z konca lat 80-tych i 90-tych to faktycznie moze byc to blad w usytuowaniu okien ale.... ale tylko w jednym ci sie poci wiec...

Gość kazik247

Dzięki za odpowiedz

To nie płyta-taka typowa bryła.

Na razie założę tam nawiewnik, a wiosną zrobię izolację koło okien.

No właśnie ciekawe że tylko w jednym pomieszczeniu-wszystkie wstawiane były na jedno kopyto (razem z balkonami )

No cóż- pożyjom-uwidiom.

Pozdrawiam-kazik

• 2 weeks później...

witam mam pare pytan jak to jest z wielkoscia okna i poprzeczką zalezy od m2 czy jak ? np. mam okna 900x2360 - (1500x2360 i 1800x2360 - po dwa skrzydla kazde) czy w takich drzwiach balkonowych trzeba dawac poprzeczki czy obejdzie sie bez np. z szybami dwu komorowymi i bez. druga sprawa opinie na temat ukrytych zawiasów czy sprawdzaja sie w praktyce - ciezko je regulowac ? mozna w drugim oknie 1,8 x 2,36 zrobic drzwi przesowane ?

p.s wymiary bez odbicia pianki

pozdrawiam

robertus86 - poprzeczka pozioma w drzwiach balkonowych nie jest koniecznie wymagana - wszystko zależy od profila jaki wybierasz. Np. w Schuco wogole nie jest wymagana nawet przy większych oknach a miedzy innymi dlatego ze przy wysokościach przekraczających w tym profilu 2300 mm koniecznym jest zastosowanie skrzydła tzw. pośredniego. W innych systemach powinno być podobnie - ale ten temat lepiej zostawmy gdyż wchodzimy na grunt oceny rzetelności i fachowości dealerów reprezentujących innych producentów

Ale mimo tego polecałbym poprzeczkę gdyż usytuowana na wysokości biodra statystycznego Polaka zabezpiecza okno a właściwie szybę przed przypadkowym uszkodzeniem. W drzwiach balkonowych dwuskrzydłowych, przy delikatniejszych profilach zabezpiecza nas przed powstawaniem "beczki" utrudniającej zamykanie drzwi w upalne lato.

Przy szerokościach otworu 180 cm mimo że można przesuwki wykonać ja bym je odradzał, na własne życzenie zawężasz światło przejścia z możliwego przy balkonie dwuskrzydłowym ok 165 cm do tylko ok 85 cm - czy warto?

Konieczność stosowania przewiązki zależy od systemu profili i czasem też od wysokości. W niektórych systemach dopuszcza się balkony bez przewiązek a w innych trzeba stosować przy wysokości powyżej 180cm...

"Ukryte zawiasy" wg mnie nie są najlepszym rozwiązaniem - nie jest to system tak dopracowany jak "zwykłe" okucia.

1,8 x 2,36 zrobic drzwi przesowane ?

Bez sensu. Przejście wyjdzie 75cm.

dziekuje za szybkie odpowiedzi :) czyli raczej bedzie bez poprzeczki jeszcze to przemysle a co do ukrytych zawiasow podoba mi sie to rozwiazanie i podobno niby lepsze wg. sprzedawcy pod wzgledem mozliwosci (wytrzymalosci ?) a co powiecie w moim wypadku na temat pakietu szybowego U-0,5 i jakiegos cieplego profilu typu veka thermic 90 zastanawiam sie nadnim, moj dom to http://www.archeton.pl/projekt-domu-celesta2-774-850-opisogolny-9a202164a6d77766368d44633f3c3a42 dodam ze pow. okien ok 33m2 dosc duza pow zajmuja w stosunku do ścian chyba:) dodam ze wentylacja grawitacyjna ocieplenie 15 styro 23 wełny jakiejs 0,033 warto doplacac czy zostac przy standardzie U-1.0 + profil 7 cm i czy wykusz nie zrobic z fixa jak myslicie poniewaz w salonie mam duzo okien pozdrawiam

większość klientów decyduje się na wykusze jako fixy szklone w skrzydle bądź w ościeżnicy - oczywiście warunkiem jest niski parter - wszak myc to od czasu do czasu trzeba :)

Co do szyby o k=0,5 to bym się w ogóle nie zastanawiał - zajrzyj do wątku "szukam dobrych okien" jest tam ostatnimi czasy na ten temat dyskusja

Co do Veki to na jedno bym tylko zwrócił uwagę - wysokości okien - i dopilnowałbym by to 2360 wykonać w profilu pośrednim - droższym ale pewnym

na dzisiejsze czasy, przy rosnących cenach energii, i przede wszystkim uwzględniając walory użytkowe pakietów trzyszybowych - rezygnacja z nich to hmmm....

Brać brać i jeszcze raz brać - chyba ze chcą cie za nie skroić drożej niż 30-40 zeta z mkw

Profil pośredni jest po prostu szerszy i umożliwia włożenie do środka sztywniejszego wzmocnienia - istotne przy dużych gabarytach skrzydeł. Coś pośredniego miedzy profilem "okiennym" a "drzwiowym" - stad nazwa - "pośredni" :)