Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciągle czytam o tym jakie okna są najlepsze, jakie profile i szyby zastosować.. Ciągle porównywane są okna o najniższym współczynniku "U". Powiem swoją opinię i może wielu się z nią nie zgodzić ale to moja prywatna opinia.. Zanim wybierzesz najlepsze profile, najlepsze pakiety 3 szybowe, najlepsze okucia i w ogóle najlepszy współczynnik U dla swoich okien itd.. Tak na prawdę zastanów się czy warto mieć aż tak szczelne okna.. A wiesz dlaczego ? A to dlatego że wybór okien powinien odpowiednio połączony z wentylacją. Bo jak założysz zbyt szczelne okna a wentylacja będzie niewydolna to zakisisz się jak kapusta w beczce.. Najpierw analizuj system ogrzewania i wentylacji w domu w domu a później dostosuj odpowiednio do tego swoje okna.

Ciągle czytam o tym jakie okna są najlepsze, jakie profile i szyby zastosować.. Ciągle porównywane są okna o najniższym współczynniku "U". Powiem swoją opinię i może wielu się z nią nie zgodzić ale to moja prywatna opinia.. Zanim wybierzesz najlepsze profile, najlepsze pakiety 3 szybowe, najlepsze okucia i w ogóle najlepszy współczynnik U dla swoich okien itd.. Tak na prawdę zastanów się czy warto mieć aż tak szczelne okna.. A wiesz dlaczego ? A to dlatego że wybór okien powinien odpowiednio połączony z wentylacją. Bo jak założysz zbyt szczelne okna a wentylacja będzie niewydolna to zakisisz się jak kapusta w beczce.. Najpierw analizuj system ogrzewania i wentylacji w domu w domu a później dostosuj odpowiednio do tego swoje okna.

A ja ci powiem że,

przy zachowaniu technologii produkcji okien w większości systemów i ich późniejszego montażu to większość okien będzie miała zbliżony współczynnik szczelności.

A to co my tutaj wałkujemy to jest "eliminacja" lub "zmniejszenie" późniejszych kosztów użytkowania tychże okien.

I w tym przypadku bardzo ważny jest współczynnik U okna.

Pozdrawiam

Oczywiście że ważny jest współczynnik okien U. Tylko należy zwrócić szczególną uwagę jak wykorzystać odpowiednio okna do swojego domu, mieszkania, czy biura. Załóżmy, że mamy oszklony biurowiec w dodatku założona została w nim klimatyzacja. Jaki pakiet szyb zastosujesz do swoich okien?? taki który przepuszcza promyki słońca i ogrzewa pomieszczenia czy taki który będzie odpijał promyki słońca i nie pozwalał by pomieszczenia się nagrzewały ? Pisząc o tym że ważnym jest wpierw przewidzieć system ogrzewania i wentylacji w domu mam na myśli to czy zastosujesz wymienniki ciepła (gruntowe, powietrzne lub inne), a może ogrzewanie geotermalne? czy zastosujesz np: wentylację grawitacyjną z tubowentem, czy mechaniczną, a może klimatyzację? Jak widzisz sporo pytań trzeba sobie zadać zanim dostosujesz odpowiednio swoje okna i pakiety szkła. Współczynnik U przenikania ciepła jest ważny ? Odpowiadam TAK. Ekologia TAK. W sumie nie wiadomo jak długo wystarczy złóż w Polsce z których będziemy mogli wykorzystywać energię potrzebną do ogrzewania naszych domów. Węgla mamy pod dostatkiem ale palić nim nie możemy bo zostaliśmy ograniczeni, Gaz ? Z tym też tak do końca nie wiemy , a może nas odetną od źródła i co wtedy? Polska w chwili obecnej ma największe pokłady jeśli chodzi o solankę czyli ciepłe wody gruntowe, ale w chwili obecnej nie ma dotacji jak w innych państwach by zwykły szary śmiertelnik mógł ją zastosować. itd itp.. Wyciągnijcie wnioski z tego co piszę. Zaznaczam że nie jestem nieomylny :)

Mam pytanie

Czy okno jednoskrzydłowe o szerokości 120cm, 6-komorowe, 3-szybowe nie będzie przypadkiem za szerokie i po jakimś czasie nie będę miał z nim kłopotów podczas otwierania lub zamykania? A może warto go podzielić na dwa skrzydła?

Geo26,

sama szerokość, ilość komór, i że zestaw 3-szybowy nic nie mówi.

Podaj takie rzeczy jak:

Szerokość

Wysokość

Grubość zastosowanego wzmocnienia

System w jakim to okno jest wykonane

I po podaniu tych rzeczy jestem pewien że szybko uzyskasz satysfakcjonującą cię odpowiedź

Pozdrawiam

Witam.

Jestem przed montażem okien. Ze względu na to, że będą również rolety Integro, okna nie będą zlicowane ze ścianą zewnętrzną, lecz cofnięte o ok. 6 cm. Montażysta mówi, że prowadnic rolety nie przykrywa się styropianem. Wynika więc z tego, że ta zewnętrzna wnęka okna nie będzie ocieplona. W związku z tym mam pytanie. Czy rzeczywiście musi tam być ten mostek, czy może są jakieś sposoby jego zminimalizowania? Przyszło mi do głowy coś takiego. Poszerzyć otwór okna o np. 10 cm z każdej strony, ale nie przez całą grubość muru (24cm), tylko o te 6 cm, do lica okna. Wtedy można tam wkleić styro. Można tak zrobić ?

Pozdrawiam,

Rick