Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie kumam. Najważniejsze jest odseparowanie skrzynki od nadproża - i nie za bardzo rozumiem dlaczego chcesz cofnąć okno do wnętrza ściany? Ściana jednowarstwowa? Prowadnic faktycznie sie nie zakrywa z uwagi na dostęp do rewizji choć wielu klientów zakłada bezawaryjność rolet zabudowując i prowadnice i rewizje. Pociesze cie - zakrycie prowadnicy ociepleniem tez niewiele daje. Pomóż mi zrozumień argumentacje za takim cofnięciem rolety względem lica ściany.

• Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Już śpieszę z tłumaczeniem. Ściana dwuwarstwowa. Z założenia skrzynka rolety ma być schowana w ociepleniu. Zgodnie z sugestią handlowca od rolet nadproże zostało cofnięte o 8 cm ( wysokości teraz nie pamiętam). Ocieplenia ma być 15 cm, więc coś tam jeszcze zostanie miejsca na styro pomiędzy skrzynkę i nadproże. Rysunek nr 1 przedstawia rzut ściany i nadproża. Drugi rysunek pokazuje stan docelowy, tak jak proponował naganiacz roletowy. Trzeci rysunek to propozycja docieplenia tych bocznych ścian. Kolory : niebieski - ocieplenie 15cm, szary - silikat 24cm, czerwony - skrzynka Integro (okna wysokie 230), pomarańczowy - okno 7cm

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d76234e091691068.html

cala noc nie spałem - dręczył mnie ten temat (żartuję sobie oczywiście)

Zapewne by na sile schować roletę pod ociepleniem ktoś chce sobie zrobić kuku i jak widać montażysta okazuje się d... a nie fachowcem skoro godzi się na taki montaż

W tym wątku umieścił Pan taki obrazek (przykład ściany dwuwarstwowej):

http://hitplus.com.pl/integro/images/system_integro.gif

Rozumiem, że jest to rozwiązanie błędne?

rysunek został zaczerpnięty ze strony firmy Hitplus (http://www.hitplus.com.pl)

Jest tylko poglądowy. Za roleta umieszczono wypełnienie (kilka razy opisywałem jak to rozwiązać - nad oknem poszerzenia a od środka styropian jako wypełnienie z siatka i tynkiem). Sytuacje po bokach, nie ukazana na rysunku, należy rozwiązać indywidualnie. Nie może być tak by okno było tylko cofnięte względem muru bez dodatkowego ocieplenia tego miejsca. A jak to zrobić? Jest wiele sposobów :)

...Sytuacje po bokach, nie ukazana na rysunku, należy rozwiązać indywidualnie. Nie może być tak by okno było tylko cofnięte względem muru bez dodatkowego ocieplenia tego miejsca. A jak to zrobić? Jest wiele sposobów :)

Dziękuję za wyjaśnienie. Rozumiem, że moja propozycja rozwiązania problemu ocieplenia boków jest błędna :wink:

ależ nie - koniecznym jest własnie w obrębie muru zewnętrznego jak i prowadnicy rolety (a nawet jeśli się uda to w obrębie okna) umieścić materiał izolacyjny - np. tak jak zasugerowałeś. Podkuć na głębokość min 5 cm, w głąb wnęki okiennej na zaplanowane przez ciebie 6cm, wypełnić styropianem i będzie dobrze

... a co by się stało jeżeli okno cofnąłbym np 5 cm do środka, a przy ocieplaniu obrobił styropianem myślę że około 3-4 cm by się zmieściły.

jareko

..... Lubisz rysować rozrysuj sobie taką sytuację i już będziesz wiedział dlaczego tak się nie robi i jest to ewidentny błąd w sztuce chyba, że inwestor wie i mimo wszystko na takie rozwiązanie sie godzi bo schowanie skrzynki jest ważniejsze od wszystkiego innego. .......

Jareko....i znowu nie rozumiem.....dwa wątki....sytuacja bardzo podobna...a dwie różne opinie....

nie wiem o jakim wątku mówisz ale jeśli ktoś pyta nie wdając się w szczegóły - taka odpowiedz była prawidłowa. Nie cofa się okien ot tak sobie, byleby tylko skrzynkę schować bo strzela się sobie gola - na 100% w pewnych uwarunkowaniach termicznych cały obwód okna będzie przemarzał.

Otwór musi być przygotowany do takiego cofnięcia do środka muru zarówno jeśli chodzi o nadproże ale także ścianę - tu zostało to dokładnie wyłuszczone. Sposobów cofnięcia jest wiele - od takiego jak wymyślił tu sam ric207 poprzez zwężenie okna i dodanie poszerzeń w stylu rozwiązań w domach pasywnych etc.

Poza tym o jednym nie zapominaj.

Owszem, jestem tu od lat by doradzać, polemizować, wymieniać się doświadczeniami z innymi ale przede wszystkim to o czym często tu piszę jest moja pracą, daje mi dochód z którego żyję. Nie ślęczę w zacisznym biurze co miesiąc dostając pensję. Część swojej wiedzy, swych rozwiązań zostawiam sobie bo to może mi dać i daje wymierne korzyści finansowe. Taka jest brutalna prawda którą mam nadzieje rozumiesz Sławku

Jareko mam krotkie pytanko. Okna wstawione ponad rok temu w tej chwili tynkuję srodek.

Tynkarz odcina nadmiar pianki aby obrobic tynkiem okna od wewnątrz i okazuje sie ze swiatło przeswituje przez piankę w niektórych miejscach czyli jak by tej pianki było za mało. Od zewnętrznej strony będę miał zaluzję czyli ocieplenie nie dojdzie do ramy okna i boję sie ze bedzie to miejsce zle zaizolowane.

Czy taka pianka montazowa ma jakąs trwałosc - chodzi o czas gdy jest narazona na warunki atmosferyczne (okno od zachodu).

W tej postaci jest pond rok.

Czy zrywac tę piankę i raz jeszcze pianowac okna bo chciałbym aby było dobrze. Narazie wstrzymałem tynkarza aby tych okien nieobrabiał jak cos to od razu wzywam ekipę do wytargania starej pianki i ponownego pianowania.

co o ty sądzisz dzieki radek

Po roku na słońcu z piany robi się piasek... Trzeba wyciąć i zapianować ponownie.

Od zewnętrznej strony będę miał zaluzję czyli ocieplenie nie dojdzie do ramy okna i boję sie ze bedzie to miejsce zle zaizolowane.

Nie wiem o jakiej żaluzji piszesz (fasadowej?) ale robienie ocieplenia tylko do miejsca styku muru z ramą i nie przykrycie chociaż części ramy to duży błąd i tworzenie mostka termicznego.

Na jutro mam zamówioną ekipę do wycięcia pianki i ponownego pianowania.

Zaluzję planuje zrobic chyba fasadowe czyli na zlicowane okno w murze przykręca sie puszkę z prowadnicami.

Puszka jest nad oknem co oczywiste a prowadnice nachodzą na ramę ocieplenie i częsc muru.

ociepla sie potem tę prowadnicę jednak wiadomo ze chłod przeniknie pomiedzy prowadnicę nic go tam nie zatrzyma.

Zaleta takiego rozwiązania to estetycznosc - ocieplenie zakryje puszkę z roletą i częsciowo prowadnicę jednak zdaję sobie sprawę ze to bedzie newralgiczne miejsce :(

Niepodoba mi sie rozwiązanie ze roleta przychodzi na ocieplenie (tak mam w tej chwili w mieszkaniu gdzie ocieplenie juz istniało) i tak ciagnie od okna.

W takiem razie czy jest jakis system izolacji w przypadku takiej rolety (fasadowej) aby to miejscie bardziej uszczelnic.

dziekuje za pomoc i pozdrawiam

pytałam już kiedyś o okna od Pawlika, ale czy mogę jeszcze raz podając parę szczegółów :???: bo czas zamawiać a ja wciąż wątpliwości mam

robią te okna na profilu IDEAL 4000 Round Line

okucia: Winkhaus Technik wersji autoPilot.

jedno- lub dwukomorowe szyby zespolone firmy Pilkington

powiedzcie, że Wam coś to mówi, uczepiłam się tych okien bo mam widoki na sporą promocję, tylko, że jak bryndza to co mi po promocji:(

i jeszcze, czy przy drzwiach balkonowych 160x235 dużo zaryzykuję nie robiąc poprzeczki poziomej? bo przedstawiciel tych okien mówi żeby zrobić a mnie się nie podoba,

wiem- wyczytałam że na profilu pośrednim można się obyć bez, ale jeśli to nie będzie na tym pośrednim, to?

kurcze, do Was tu mam większe zaufanie, forum uzależnia

Edytowane przez KamaG

Witam,

mam kilka pytań:

pierwsze primo- w projekcie mam 2 okna o wymiarach 142x230 jako jednoskrzydłowe. W kilku firmach popukali się w czoło jak to zobaczyli albo zaproponowali fix- obydwa rozwiązanie mnie niesatysfakcjonują. Jakie rozwiązanie zastosować, żeby dało się takie okno zamontować, żeby nie tracić światła i estetyki dużej tafli szkła?

drugie primo- zrezygnowaliśmy z rolet, niestety już po wymurowaniu otworów. Co zrobić z oknem tarasowym?Docelowy wymiar okna 360x230- obecny wymiar otworu 364x257. Chodzi mi o nadproże? Można je jakoś teraz bezpiecznie obniżyć?

trzecie primo na 95 % zdecydowani jesteśmy na Jezierskiego w kolorze Tytan- macie może zdjęcia domów ze stolarką w tym lub zbliżonym kolorze?

i ostatnie primo- zakładalismy, że zamontujemy okna w tzw. ciepły sposób w murze( poroterm 25cm +20 cm styropian) ale czytałam kilkanaście postów wyżej, że uważasz taki montaż za wyrzucone pieniądze. Będziemy mieli także rekuperator, czy w naszej sytuacji to także nie ma sensu?