Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

po primo - nie napisałem ze taki montaż to wyrzucone pieniądze - ale nie można wciskać klientom ze w każdej sytuacji jest on ekonomicznie uzasadniony - jest ciągle zbyt drogi by w większości wypadków musiał być zastosowany - musiał należy pojmować w kategoriach amortyzacji na poziomie poniżej 10 lat

Sekundo - nic dziwnego ze się popukali w czoło - ty sama powinnaś wziąć ze sobą młotek i temu - nie bójmy się tego słowa - idiocie architektowi - wybić takie pomysły z pustego łba

tercjo - wystarczy od góry dać poszerzenie - od zewnątrz elewacja zakryjesz a od wewnątrz doklei się styropian do nadproża, obrobi jak elewacje zewnętrzna i będzie dobrze

quarto - nie mam niestety zdjęć tytana - to nowa okleina i wątpię by już były dostępne realizacje w tym kolorze

• Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

o ile kojarzę rolety termolux są systemem rolet nadstawnych tak jak BeClewer wiec nie ma kłopotu - poza estetycznym

by zachować równą wielkość glifow wewnętrznych powinno być (moim zdaniem) tak:

- roleta INTEGRO (zakładając ze nie sa przygotowane nadproża) wraz z oknem wysunięta o minimum 20 mm by pod skrzynkę dać 20 mm styroduru

- roleta TERMOLUX - wysunięta wraz z oknem poza lico muru tak by wnęka okienna miała taka sama szerokość jak w przypadku Integry - czyli także o 20 mm

jareko,

a jaka masz opinie o napedach do rolet? musze wybrac miedzy somfy oximo a Nice.

oferty róznia sie o 4tys na 17 oknach, z tym, ze cena nie do końca jest glownym kryterium wyboru, bardziej to skoplikowana konstrukcja okien a co za tym idzie i zaproponowane rozwiazania montazu.

Chcesz powiedzieć, że ta różnica w cenie jest tylko z uwagi na inne silniki rolet? Tyle to nawet chińskie portosy nie powinny się różnić od somfy.

bwojtek,

róznica w cenie wynika nie tylko z napedu ale tez z zastosowanego rozwiazania;

1. napedy somfy oximo, osobno wieszaki przeciążeniowe, rolety w systemie Patagonia 3 rolety w systemie Piemont, 2 rolety w systemie Pikardia,

2. napedy Nice z przeciążeniem, wszystkie rolety w systemie Be clever

oferta nr 1 jest droższa od oferty nr2 o 4,7tys.

rozumiem, ze chinskie portosy sa lepsze od Nice

Podane nazwy też mi nic nie mówią... Co to za producent?

EDIT:

Jeżeli to "żalutex" to po prostu ponazywali "po swojemu" znane systemy:

http://www.zalutex.com.pl/admin/wyswig/pliki/esklep2//nazwy_COVERT.pdf

Edytowane przez bwojtek

Jareko przeczytalem w ostatnim muratorze ze powierzchnie muru i ramy okniennej mozna zaizolowac i osłonic tasmą butylenową . Ciagle zmagam się uszczelnieniem onka bo chcę zastosowac rolety przylegające do ramy okiennej. uzywales tej tasmy polecasz czy odradzasz? Edytowane przez f.5

- roleta TERMOLUX - wysunięta wraz z oknem poza lico muru tak by wnęka okienna miała taka sama szerokość jak w przypadku Integry - czyli także o 20 mm

Zakładając, że Termolux = BeClever. Na ile poważny jest błąd montażu okna (ściana 2W) gdy skrzynka i prowadnice są zlicowane z zewnętrzną krawędzią muru (a nie okno)? Czy problem (przemarzania?) dotyczy tylko dolnego fragmentu okna (rejon parapetów)? Jak ewentualnie zminimalizować problem (tynki wew. zrobione, elewacja i ocieplenie zew. nie)?

chase - a w czym jest problem wysunięcia okna z roleta o 25 mm poza lico muru? Ja problemu i żadnych dodatkowych kosztów w tym nie widzę - wysuwasz tylko roletę a nie okno. Prowadnice do Be Clewera sa z tworzywa ale i tak sa zimniejsze od ościeżnicy. W przypadku Be clewera możesz nawet cala prowadnice zakryć styropianem - ale tak naprawdę poprawia to tylko estetyke

f.5 - wybacz ale nie za bardzo rozumiem co chcesz uczynić. Taśma butylowa nie ociepla tylko uszczelnia. A przyleganie rolety do ościeżnicy (prowadnic) to najczęściej spotykana metoda. Nie wiem tak naprawdę co chcesz ocieplać? Wystarczy całość odpowiednio zpozycjonowac w murze i jest OK

chase - a w czym jest problem wysunięcia okna z roleta o 25 mm poza lico muru? Ja problemu i żadnych dodatkowych kosztów w tym nie widzę - wysuwasz tylko roletę a nie okno. Prowadnice do Be Clewera sa z tworzywa ale i tak sa zimniejsze od ościeżnicy. W przypadku Be clewera możesz nawet cala prowadnice zakryć styropianem - ale tak naprawdę poprawia to tylko estetyke

Dziękuję. Gdyby nie to, że okna są już zamontowane to na pewno bym tego przypilnował. Tak to teraz pozostaje mi się tylko zastanawiać na ile problem jest poważny i czy warto robić "rozpierduchę" (okna i skrzynki od środka są już otynkowane). Jeśli problem to "tylko" wzrost U okna o ileś tam to ok. Jeśli problem to coś więcej to nie ok.

f.5 - wybacz ale nie za bardzo rozumiem co chcesz uczynić. Taśma butylowa nie ociepla tylko uszczelnia. A przyleganie rolety do ościeżnicy (prowadnic) to najczęściej spotykana metoda. Nie wiem tak naprawdę co chcesz ocieplać? Wystarczy całość odpowiednio zpozycjonowac w murze i jest OK

ok juz wszystko rozumiem dzieki